Translate

woensdag 18 december 2013

Spinazie stamppot met casselerrib

Direct nadat ik de maaltijd voor woensdag heb weggebracht begin ik aan die voor donderdag... het is zo voor de feestdagen druk bij de kapper, dus meerdere dagen om te koken.
Hierna nog een keertje voor de kerst, ik ben die dag vrij, dus besluiten we dat ik warm kom aanleveren... dat wordt het weekend zoeken naar iets wat echt geen opwarm kan gebruiken..


750 g kruimige aardappels
300 g spinazie
1 teentje knoflook
3 el Italiaanse extra vergine olijfolie
2, 5 dl melk
4 plakken casselerrib
1 glas witte wijn
2 el rode mosterd
snufje zout en peper
1 verse knoflook

Kook de aardappels gaar en pureer ze snel. Snipper of rasp de knoflook en meng met de olijfolie door de puree. Voeg zoveel melk toe dat er een mooie luchtige puree ontstaat. Voeg zout en peper naar smaak toe. Bak de plakken casselerrib zachtjes lichtbruin. Was indien nodig, de spinazie en roer door de aardappelpuree. Doe de hete puree in een schaal, leg het vlees er op. Blus de bakpan met de wijn, laat heel even inkoken en voeg dan de mosterd toe. Giet over het vlees of serveer apart. Haal de buitenkant van de steel van de verse knoflook af en snijd het binnenste, zachte gedeelte superdun. Bestrooi het gerecht hiermee.


dinsdag 17 december 2013

Roti

Had bij de groothandel Chinees een aantal rotivellen gekocht en met een recept van Ramon Beuk
gaan we aan de slag.... Het ruikt heerlijk als ik 's avonds het vuur uitdraai...
Vanmiddag eerst een borrel op het werk, kom ietwat schevig thuis...... de 2 biertjes hebben er ingehakt. Snel de bakjes afleveren, terwijl het thuis wordt opgewarmd in een pan... heerlijk !!


1 kg kippenbouten
1 dl olie
1 ui (gesnipperd)
4 tenen knoflook (fijngehakt)
40 g masala
zwarte peper
1 tl komijnzaad
2 tomaten in blokjes
3 dl kippenbouillon
4 aardappels (geschild en in vieren gesneden)
2 Madame Jeanette-pepers
1 kleine ui
1 teentje knoflook
400 g kousenband
6 eieren

Bak de kip in ruim olie aan alle kanten bruin. Schep twee derde van de olie uit de pan en voeg ui, knoflook, masala, zwarte peper en komijnzaad toe. Bak het geheel al roerend op hoog vuur 3 minuten aan. Voeg de tomaten toe en bak deze ook nog 2 minuten al roerend mee. Blus af met de kippenbouillon. Breng het geheel even aan de kook, draai het vuur laag, voeg de aardappelen en de hele Madame Jeanette-pepers toe en laat het geheel met het deksel op de pan 45 minuten zachtjes stoven.
Verhit in een andere pan 3 el olie, fruit de ui en knoflook en voeg de kousenband toe. Bak deze 2 minuten aan. Houd het vuur hoog en voeg steeds kleine beetjes water toe. Hierdoor bakken en garen de bonen sneller.
Kook de eieren 5 minuten en maak ze in ijswater volledig koud (de dooier is nu nog niet helemaal gestold). Pel ze en dep ze droog.
Bak de eieren in ruim olie aan alle kanten bruin en voeg ze toe aan de masalasaus.
Verdeel de kip met de aardappelen en de saus over de borden. Garneer met de kousenband en het ei. Serveer met roti of rijst.


Ik heb zelf gekochte roti gebruikt.... maar voor de liefhebber een recept om het zelf te maken

500 g zelfrijzend bakmeel
3 dl water
15 g zout
75 g gele spliterwten
1 el gemalen komijnzaad
2 tenen knoflook (fijngehakt)
1 Madame Jeanette-peper

Kneed het bakmeel met water en zout tot een soepel deeg.
Kook de erwten in 20 tot 25 minuten tot ze net aan gaar zijn en laat ze uitstomen.
Voeg de komijn, knoflook en Madame Jeanette-peper toe en hak het geheel in de keukenmachine fijn tot een poeder.
Vorm 12 balletjes van het deeg en maak in elk deegballetje een kuiltje. Vul dit kuiltje met het spliterwtenmengsel en knijp het dicht zodat opnieuw een bal ontstaat. Bestuif de werkplek met bloem en rol de bal uit tot een platte pannenkoek.
Bak de roti’s in een halfhete pan ingesmeerd met een filmpje olie tot ze aan beide kanten goudbruin zijn.
Serveer met masala kip en kousenband. Overige roti’s kun je in de vriezer bewaren.


zondag 15 december 2013

Moussaka

Ik krijg bericht dat de dag voor Sinterklaas ik voor 4 moet koken... en graag de komende week op
meer dagen, met wisselende samenstelling. Het is tenslotte de feestmaand en dat merk je als kapper.
Twee van de medewerkers hadden nog nooit van moussaka gehoord... hoop dat ze het wel lekker vonden. Na het wegbrengen kan ik het restje opwarmen en eten.....


1 ui
2 tenen knoflook
500 g lamsgehakt/half om half
1 tl kaneelpoeder
1 tl paprikapoeder
1 glas rode wijn
1 blik gepelde tomaten
2 takjes platte peterselie
2 takjes munt
350 g aardappelen
2 grote aubergines
2 eieren
250 g feta
450 ml Griekse yoghurt

Snipper de ui en de tenen knoflook. Fruit ze glazig in ruim olijfolie en voeg het gehakt500 g lamsgehakt toe. Bak het gehakt rul en voeg de kaneel en paprikapoeder toe. Voeg 1 glas rode wijn toe en laat het inkoken. Voeg het blik gepelde tomaten toe en prak de tomaten stuk in het gehakt en laat ca.10 min. sudderen. Breng op smaak met zout en peper. Hak 2 takjes platte peterselie en 2 takjes munt en voeg ze toe. Neem de pan van het vuur. Schil de aardappels, snij ze in plakjes en kook ze net gaar. Giet ze af en schep ze op een bord om wat af te koelen. Snij de grote aubergine in de lengte in plakken. Bak ze met olijfolie in etappes aan beide zijden bruin en bestrooi licht met zout en peper. Meng eieren, de (fijn verbrokkelde) feta en en de Griekse yoghurt met elkaar. Verwarm de oven voor op 190°C.
Verdeel een laagje gehaktsaus in een ovenschaal (26 x 17 cm.). Beleg dit met aubergineplakken. Verdeel weer een laagje saus en verdeel daarop een laag aardappel. Verdeel hierop een laag yoghurtmengsel en bouw verder met aubergine, gehakt etc. Eindig als laatste weer met een laag yoghurtmengsel.
Bak de moussaka ca. 40 min. tot de bovenzijde gaat kleuren.


donderdag 5 december 2013

Paella, vegetarisch

Vandaag waaien we alle kanten op en ben ik met de bus naar het werk... Bij thuiskomst meteen aan de slag, heb niet al te veel tijd. Gooi er uiteindelijk iets minder bouillon in en stoof de bevroren tuinboontjes even mee... anders worden ze niet warm/gaar. Ruikt heerlijk terwijl ik het in een schaal overdoe... Sta helaas voor een open brug, dus kom verkleumt en nat het afleveren.... heerlijke avondje begint dan ... happie eten en lekker Dexter kijken terwijl het buiten regent, hagelt en waait....... Het is de laatste maaltijd voor dit jaar voor de familie.

3 el olijfolie
1 Spaanse ui, fijngehakt
1 rode, groene en gele paprika, ontdaan van zaadjes en in reepjes gesneden
1 venkelknol, in reepjes gesneden
4 teentjes knoflook, geperst
4 laurierblaadjes
½ theelepel gerookte paprikapoeder
1 tl kurkuma
½ theelepel cayennepeper
300g Calasparra rijst (of andere paella rijst)
200 ml sherry
2 theelepels saffraandraadjes
900 ml kokende groentebouillon
24 mini- pruimtomaten
5 kleine gegrilde artisjokken in olie uit een potje, uitgelekt en in vieren
400g tuinbonen, (vers of bevroren)
20 ontpitte Kalamata olijven, gehalveerd
2 eetlepels grof gesneden peterselie
4 partjes citroen , om te dienen
zeezout

Verhit de olie in een paella of grote, ondiepe pan,  bak zachtjes de ui gedurende vijf minuten. Voeg de paprika en venkel toe en bak op matig vuur tot ze zacht en goudkleurig (ongeveer acht minuten). Voeg de knoflook toe, bak een minuut, roer dan de laurier en de kruiden erdoor. Voeg de rijst toe en bak al roerend, gedurende twee minuten. Voeg de sherry en saffraan toe, laat het een minuut inkoken, voeg dan de bouillon en een derde van een theelepel zout. Zet het vuur zo laag mogelijk en laat het 20 minuten sudderen, of tot het meeste vocht is opgenomen. Niet roeren: de geringe warmte zorgt ervoor dat de rijst blijft plakken aan de bodem van de pan .
Haal de pan van het vuur. Proef en voeg zout indien nodig, maar vermijd al te veel roeren in de rijst en groenten. Strooi de tomaten, artisjokken en bonen over de rijst, dek de pan goed af met folie en laat het 10 minuten rusten . Haal de folie, strooi de olijven bovenop , bestrooi met peterselie en serveer met partjes citroen.

woensdag 4 december 2013

Cur­ry van (mini­) groente met kip

Ga horen of ik wel of niet moet koken.... en voor hoeveel... Had al een recept uitgezocht, maar als ik de mail krijg wil ik toch wat anders. Dit kom ik tegen en is snel genoeg om ook als avondeten te dienen voor mij.... Het wordt koken voor 2.
Kom 1 schaal minigroente tegen, besluit er een kleine broccoli en bloemkool doorheen te mengen.. scharrel nog wat amandelschaafsel erbij... mmmmmmm


300 g basmatirijst
3 el zonnebloemolie
2 uien, in halve ringen
300 g kipfilet, in stukjes
2 el milde Indiase currypasta
2 rode pepers
2 schalen minigroente (a 200 g)
1 blik kokosmelk (400 ml)
1 bakje koriander (15 g), grofgesneden

Kook de rijst volgens de aanwijzingen op de verpakking.
Verhit de olie in een wok en roerbak de ui 3 min. Voeg de kip en currypasta toe en bak 3 min. mee. Snijd het steeltje van 1 rode peper. Halveer de peper in de lengte en verwijder met een scherp mesje de zaadlijsten. Snijd het vruchtvlees fijn. Voeg samen met de haricots verts uit de verpakking van de minigroente en kokosmelk toe aan de currypasta. Breng aan de kook en laat 4 min. koken. Halveer de maïskolfjes in de lengte en voeg samen met de bimi toe en laat nog 2 min. koken.
Snijd het steeltje van de andere rode peper. Rol de peper tussen je handen zodat de zaadjes eruit vallen. Snijd de peper in ringetjes en garneer de curry ermee. Bestrooi met de koriander en serveer met de rijst. Lekker met een partje limoen.

donderdag 28 november 2013

Winter-tabouleh

Het is al bijna december en vandaag in ieder geval overdag niet erg koud. Alle groentes gaan in de
keuken machine en dat betekend dat de voorbereiding snel en soepel verloopt. Heb nog een pak naan brood en besluit deze erbij te geven... strooi nog wat pistachenootjes er over en klaar...
Op zaterdag wordt de schaal waarin het zat teruggebracht... Ze vonden het heerlijk, hebben er zelfs vrijdag van kunnen smullen en is er nog een beetje over wat kan dienen als een klein voorgerechtje bij het etentje dat ze organiseren..


200 g bulgur
zout en peper
1 winterpeen
¼ knolselderij
2 stuks topinamboer (aardpeer)
1 rauwe (gele of rode) biet
2 stengels bleekselderij
2 takjes bladpeterselie
2 takjes dille
1 citroen
2 el extra vergine olijfolie
1 granaatappel
2 el granaatappelmelasse (Turkse winkel: Nar Eksisi)
2 el Turkse yoghurt

Breng de bulgur met ca. 700 ml water aan de kook en laat vervolgens met de deksel op de pan ca. 15 min. zachtjes koken. Proef of de bulgur gaar is en kook indien nodig langer. Giet af en breng op smaak met zout en peper.
Schil de wortel, knolselderij, topinamboer en biet. Haal de lange draden uit de stengels bleekselderij. Hak de peterselie en de dille fijn. Pers de citroen en meng met de olijfolie, zout en peper. Snij of rasp alle groenten in luciferdunne reepjes en meng luchtig met de kruiden. Snij de granaatappel in tweeën. Neem een helft in een open hand met de snijzijde naar beneden. Sla op de achterkant van de granaatappel en laat de korrels tussen je vingers door vallen. Meng alle groenten en de bulgur met de kruiden en de vinaigrette. Doe de salade in een grote schaal. Bestrooi met de granaatappel korrels. Schep er een klodder lekkere yoghurt op en schenk wat er granaatappelmelasse overheen.

woensdag 27 november 2013

Paella

Al eerder dit gerecht bedacht... en terwijl we het over de rest van het jaar praten blijk ik voor de
familie nog maar 2x te koken. Een dacht op Sinterklaasavond. Omdat de goede sint uit Spanje komt bedenk ik voor hun paella, de vegetarische versie... Als ik er eerder aan gedacht had hadden de kappertjes ook pas volgende week deze maaltijd ontvangen... Nou ja. Zij krijgen um nu....


1 liter kippenbouillon
450 gram Surinaamse rijst
2 zakjes saffraan
1 flinke ui
1 teentje knoflook
1 grote tomaat
1 rode paprika
350 gram diepvries doperwten
500 gram zeevruchten
250 gram chorizo worst
1 mespunt piment
olijfolie

Maak de bouillon, snipper de ui, maak de knoflook schoon, snijd de paprika en de tomaat in blokjes. Ontvel de chorizo en snijd in plakjes van 1 centimeter dik.
Bak de plakjes chorizo in een koekenpan met een beetje olijfolie aan beide zijden bruin. Doe ze daarna met 1 soeplepel van de bouillon in een braadpan en laat rustig stoven, terwijl je de ui en knoflook in de koekenpan fruit. Voeg de paprika en tomaat toe en bak nog een paar minuten. Voeg dan de bevroren doperwten met een mespunt piment toe en bak het geheel nog een paar minuutjes. Doe het groentemengsel in de braadpan bij de chorizo en voeg weer een soeplepel bouillon toe. Laat 5 minuten stoven.
Spoel ondertussen in een zeef de rijst totdat er helder water vanaf komt en voeg de rijst, de saffraan en ook de (bevroren) zeevruchten toe. Laat het geheel in 15 minuten gaar worden met het deksel op de pan en op laag vuur. Roer af en toe door om aankoeken te voorkomen. Laat indien de rijst niet gaar genoeg is de pan nog een paar minuten met gesloten deksel staan.

zaterdag 23 november 2013

Linzenpie met prei, puree en geitenkaas

Een schotel die past bij de kou...... wel weer linzen, maar met de prei en de kaas is het weer een geheel ander recept.
Bij het afleveren klim ik over allerlei zaken, de buitenkant van het huis is die dag geverfd... ze zitten al een geruime tijd in de kou. In de keuken is het wel warm en wordt er snel aangevallen....


1 bakje Italiaanse kruiden (20 g)
450 g aardappelpuree
2 tenen knoflook
50 g boter
5 preien, gewassen en in stukken van 3 cm
2 blikken linzen (a 400 g)
25 g bloem
200 ml groentebouillon (van tablet), heet
150 g geraspte geitenkaas 50+

Verwarm de oven voor op 180˚C. Ris de blaadjes van de takjes oregano en salie en snijd fijn. Houd apart. Doe hetzelfde met de rozemarijn en tijm. 
Verwarm de aardappelpuree 1 min. in de magnetron op vol vermogen (700 watt), zodat u 'm kunt doorroeren. Pers 1 teen knoflook boven de puree. Roer met de oregano en salie door de puree.
Snijd de andere teen knoflook fijn. Verhit de boter in een hapjespan en bak de prei, knoflook, rozemarijn en tijm 5 min. op middelhoog vuur. Roer regelmatig. Laat ondertussen de linzen uitlekken in een vergiet.
Bestrooi de prei met de bloem, schep om en bak nog 1 min. Schenk de bouillon erbij en roer door. Voeg de linzen toe aan de prei en neem de pan van het vuur. Verdeel de vulling over de ovenschaal. Schep de aardappelpuree erop en bestrooi met de kaas.
Bak in 30 min. in het midden van de oven goudbruin en gaar.


woensdag 20 november 2013

Boeuf bourguignon

Maandagochtend.. heb me verslapen en de dag wordt anders dan gepland.... Dan maar eerst
boodschappen en besluit alvast hier aan te beginnen. Terwijl alles trek en staat de pruttelen ruim ik m'n huis op en doe wat wasjes.... Ik ben klaar om aan de week te beginnen !


750 g riblappen, in stukken van 2 x 2 cm
2 uien, in ringen
250 g winterpeen, in plakjes
3 tenen knoflook, in plakjes
750 ml rode volle wijn
180 g gerookt ontbijtspek
1 blikje tomatenpuree (70 g)
2 takjes verse tijm
2 laurierblaadjes
20 g verse peterselie
250 g champignons, schoongemaakt
1 potje zilveruitjes (340 g)

Meng in een kom het rundvlees met de ui, winterpeen en knoflook en schenk de wijn erover. Laat minimaal 2 uur afgedekt in de koelkast marineren. Neem 30 min. voor gebruik uit de koelkast. Schep het vlees vlak voor gebruik uit de marinade en dep droog met keukenpapier.
Snijd het ontbijtspek in reepjes en bak het in een braadpan zonder olie of boter op laag vuur in 10 min. uit. Schep uit de pan.
Doe het rundvlees in de pan en bak het goudbruin in het spekvet. Schep uit de pan.
Schep de groenten uit de marinade, doe in dezelfde pan en bak zachtjes 5 min. Voeg de tomatenpuree toe en bak 1 min. mee. Voeg het rundvlees, het spek en de marinade toe en breng zachtjes aan de kook.
Bind ondertussen de tijm, laurierblaadjes en de helft van de peterselie bij elkaar met een stukje keukentouw. Voeg dit bouquet garni toe aan het vlees en de groenten. Laat zonder deksel op de pan 2,5 uur zachtjes stoven.
Voeg de champignons toe. Laat de zilveruitjes uitlekken en doe erbij. Laat het vlees en de groenten nog 30 min. stoven. Is het vlees dan nog niet mals, stoof dan nog 30 min.
Snijd de blaadjes van de rest van de peterselie fijn en strooi over de boeuf bourguignon.
Lekker met aardappelpuree.

donderdag 14 november 2013

Hutspot net even anders

De piepers geschild, de rest ligt klaar... Een relaxte thuiskomst... en zo langzaam aan aan het eten beginnen. Er wordt bij afleveren geraden wat er in zit... ben benieuwd of ze de tomaatjes kunnen proeven en benoemen...


1 kg aardappelen
2 blokjes groentebouillon
3 uien
750 gr winterwortel
1 struik bleekselderij
100 gr zongedroogde tomaatjes
4 à 5 eetlepels sojasaus

Zet een grote pot water op. Schil de aardappels, snijd ze in stukken en doe ze samen met de bouillon en het kokende water in een grote soeppan (aardappels net onder water).
Pel en snipper de ui en snijd de wortel in plakken. Doe de ui en de winterwortel bij de aardappels.
Verwijder de kop en kapje van de stronk bleekselderij en snijd deze ook in gelijke halve ringen; laat even op de plank liggen.  Haal de zongedroogde tomaten uit de pot en snijdt eventueel te grote stukjes nog wat kleiner. Bak ze in een hete koekenpan al omscheppend in 1 minuut lichtbruin en droog, pas op dat ze niet zwart kleuren! Blus met de sojasaus en laat de stukjes nog even droogbakken.  Doe de bleekselderij bij de andere groente en kook in nog 8 minuutjes gaar. Giet het overtollige water af en stamp alles even goed goed door.
Roer de stukjes zongedroogde tomaat erdoor en serveer.


woensdag 13 november 2013

Spruit­jes­stamp­pot met ge­rook­te kip

Het is echt herfst... dus deze week stamppotten... Voor vandaag met spruitjes en gerookte kip. Een hele licht smaak moet ik zeggen, verrassend lekker..... en lekker snel......


1.2 kg kruimige aardappelen
700 g geschoonde spruitjes (2 zakken)
200 ml melk
50 g boter
1 el dijonmosterd
300 g gerookte kipreepjes
50 g groentechips (zak 100 g)

Schil de aardappelen, snijd ze in stukken en kook ze in water met zout in 20 min. gaar. 
Kook ondertussen de spruitjes in 7 min. beetgaar. Verwarm de melk in een steelpan.
Giet de aardappelen af en stamp ze fijn of doe ze in de pureeknijper. Meng de helft van de spruitjes door de aardappelpuree. Voeg de melk, boter en mosterd toe. Roer de rest van de spruitjes en de kipreepjes erdoor. Verdeel over 4 borden en bestrooi met de chips.

donderdag 7 november 2013

Pasteitjes gevuld met romige knolselderij en paddestoelen & compote van rode ui


De inhoud en de pastei staan in de ijskast klaar als ik thuiskom... Oven aan, spullen bij elkaar... in plaats van de sterren maak ik met een uitstekertje vlindertjes..... net zo leuk


compote:
1,5 grote rode ui, in dunnen ringen
1,5 el olijfolie
3 takjes rozemarijn
75 ml rode wijn
3 el frambozenazijn
1,5 el gembersiroop

vulling:
1 l groentebouillon
1/2 knolselderij, geschild en in kleine blokjes
400 g (bos) paddestoelen, schoon en in gelijke stukken
50 g boter
1 ui, fijngesneden
2 grote tenen knoflook, fijngehakt
1 el rozemarijn, gehakt
3 el bloem
75 ml crème fraîche
75 ml droge sherry of marsala

pasteideeg;
450 g bloem
225 g boter
1 ei, losgeklopt

Maak eerst de compote, dan kan die mooi afkoelen tot de rest klaar is.
Smoor de rode ui in de olijfolie op heel laag vuur, voeg de rozemarijn toe. Blus als de ui zacht is af met de wijn, azijn en gembersiroop en breng de compote op smaak met peper en zout. Laat op laag vuur nog ± 15 minuten inkoken, zet tot gebruik opzij.
Breng intussen de bouillon aan de kook. Voeg de knolselderijblokjes toe en laat ze sudderen tot ze gaar zijn (± 10 minuten). Giet ze af, maar vang de bouillon op. Zet opzij.
Bak de paddestoelen in wat boter op hoog vuur gaar. Breng op smaak met peper en zout.
Smelt opnieuw boter in een ruime pan op halfhoog vuur. Voeg de ui toe, bak tot hij net begint te bruinen. Voeg de knoflook en rozemarijn toe en bak die 2 minuten mee. Roer de bloem erdoor. Schenk al roerend zoveel bouillon erbij tot een dikke saus ontstaat: net iets dikker dan vla. Roer daarna de crème fraîche en de sherry erdoor. Laat de saus nog even inkoken. Voeg de knolselderijblokjes en paddenstoelen toe. Laat alles afkoelen.
Maak het deeg van de bloem, het zout en boter, voeg 1 à 2 el ijskoud water toe om het mooi samenhangend te maken en laat het ingepakt in folie 30 minuten in de koelkast rusten.
Vet dan de vormpjes of vorm in en rol het deeg uit op het aanrecht tot een mooie lap. Bekleed de vormpjes met deeg en snijd de randjes netjes bij. Snijd of steek uit de restjes deeg nog wat sterren. Bewaar die tot gebruik onder folie.
Vul de pasteitjes/pastei met paddenstoelenvulling. Leg de sterren op de pasteitjes en smeer alles af met losgeklopt ei. Verwarm de oven voor op 180˚C. Bak de pasteitjes/pastei tot ze goudbruin zijn, ongeveer 45 minuten. Serveer ze met de compote en een groene salade. 

woensdag 6 november 2013

Italiaanse kip

Gisteravond staat een uurtje de kippetjes te pruttelen, kookt de rizoni en staat de mais te wachten. Beetje gek om soep te gebruiken als saus.....  Vandaag lever ik het eten af en piep een portie voor mezelf op, yammie! Kip is werkelijk boterzacht en smaakt geweldig. De pasta erbij is grappig, ziet er namelijk uit als rijst en voor de eerste hap verwacht je dat ook ....


1,5 kg drumstick
2 el bloem
3 el olijfolie
2 uien, fijngesneden
2 tenen knoflook, geperst
1 groot blik/pak tomatensoep (geen vermicelli of balletjes)
125 ml droge sherry
handjevol platte peterselie, grof gehakt

Verwarm de oven voor op 180˚C.
Bestrooi de drumsticks met zout, bestuif ze met bloem en bak ze in een grote koekenpan met 2 el olie op hoog vuur in ± 10 minuten rondom bruin. Schep ze in een ovenvaste braadpan en houd ze warm.
Bak in dezelfde koekenpan de ui en knoflook glazig. Voeg de tomatensoep, de rest van de olie, de sherry en peterselie toe en laat alles 5 minuten zachtjes koken. Schenk de saus bij de kip in de braadpan en braad de kip ± 1 uur in de oven.
Bestrooi met peterselie en serveer de drumsticks met wat rizoni of orzo met boter.

donderdag 31 oktober 2013

Beluga linzen met tomatensalsa en geroosterde groenten

Dit stond al eerder gepland, maar door een verplichte BHV-cursus en een herfstvakantie zijn we 2 weken verder voordat dit gemaakt kon worden. Hoewel het veel lijkt is het een makkelijke schotel... Eerst de groenten i de oven, dan de linzen, dan de salsa... voilà !


Voor de linzen:
400 g linzen per persoon
1 laurierblad
3 teentjes look (gepeld)
6 steeltjes peterselie (de bladeren bewaar je voor later)
2 el olijfolie
2 el rode wijnazijn
zout

Voor de salsa:
1 el olijfolie
2 teentjes look (fijngehakt)
1 rode ui (fijngehakt)
2 stengels selder (in schijfjes van 1 cm)
1/2 courgette (in kleine blokjes 1 cm)
1/2 chilipeper (fijngehakt)
1/2 kaneelstokje
2 blikken tomatenblokjes van 400g
1 bosje basilicum of 1 el gedroogde
peper en zout

Voor de geroosterde groenten (ruw geschat):
1 venkel
4 wortelen
2 rode + 1 gele paprika
1 1/2 courgette
enkele takjes verse tijm (of 2 tl gedroogde)
2 el olijfolie
2 el balsamico
peper en zout

Verwarm de oven voor op 240°.
Hak de groenten om te roosteren grof (wortelen snij je best in de lengte in vier) en doe ze in een ovenschotel. Doe er de tijm bij (takjes ook), olijfolie en balsamico. Meng goed. Kruid met peper en zout. Zet 45 minuutjes tot een uur in de oven en roer om de tien minuten in de groenten.
Doe de linzen, laurier, look en peterseliesteeltjes in een kom en zet de linzen minstens 3 cm onder water. De teentjes look moeten in zijn geheel gekookt worden. Kook de linzen volgens de aanwijzingen op het pak.
Nu de salsa. Doe de olijfolie in een pannetje en fruit er de groenten in gedurende 5 minuutjes. Nu mag er het kaneelstokje bij en de twee blikken tomatenblokjes. Kruid met peper en zout. Breng aan de kook. Roer regelmatig. Versnipper de basilicum en doe bij de saus. Laat 15 minuutjes pruttelen.
Als de linzen gaar zijn mag je ze afgieten. Vis er de stengeltjes uit en het laurierblaadje. Plet de lookteentjes met een vork en doe terug bij de linzen. Doe er de olie en azijn bij en roer goed.
Schik de linzen op de borden, leg er een flinke lepel salsa op, wat geroosterde groentjes en werk af met de peterselieblaadjes.


dinsdag 29 oktober 2013

Pom­poen­stoof

Vorige week door ziekte af moeten zeggen... Ook nog geen kans gehad om de lege bakjes op te halen.... Krijg op woensdag een mail... of ik 4 maaltijden kan leveren. Hoeveelheid is geen probleem, maar moet goed in de kast duiken om genoeg bakjes te vinden...... Heb in plaats van flespompoen een kleine ronde pompoen en een pattison gebruikt.


850 g flespompoen
250 g chorizo (in plakjes)
2 rode uien (in kwarten)
2 tl paprikapoeder
2 tenen knoflook (fijngesneden)
1 blikje tomaten-puree (70 g)
1 potje gegrilde rode paprika's (295 g, uitgelekt, in stukjes)
500 g krieltjes (gehalveerd)
350 ml kippenbouillon (heet)
150 ml witte port
1 blik linzen (400 g, uitgelekt)
1 bakje platte peterselie (20 g, grof gesneden)


Snijd de pompoen in parten. Verwijder de zaden en de draderige binnenkant met een lepel en snijd met een scherp mes de schil eraf. Halveer de parten in de lengte.
Bak de chorizo in een gietijzeren pan zonder olie of boter op middelhoog vuur goudbruin en krokant. Schep uit de pan en laat uitlekken op keukenpapier. Laat het bakvet in de pan.
Bak hierin de ui met de paprikapoeder 3 min. op middelhoog vuur. Bak de knoflook 3 min. mee. Voeg de tomatenpuree toe en bak 2 min. mee. Voeg de paprika, pompoen, krieltjes, bouillon en port toe. Roer door en breng aan de kook.
Leg de deksel schuin op de pan en laat op laag vuur in 25 min. gaar stoven. Schep regelmatig om. Voeg de linzen na 15 min. toe. Controleer na 20 min. of de pompoen en de krieltjes gaar zijn. Schep 2/3 van de chorizo met de helft van de peterselie door de stoof. Verdeel de rest van de chorizo en peterselie erover.

woensdag 16 oktober 2013

in de herhaling.... Zuurkool met knoflookaardappelpuree en rookworst

Nu voor de kappers en alleen deze versie..... De avond ervoor kom ik laat thuis en staat er tot vlak voor
het slapengaan de zuurkool te stoven. In de ochtend zet ik na de wekker meteen de aardappelen op.... Voordat ik naar m'n werk vertrek is de puree klaar en kan ie goed afkoelen. Bij thuiskomst hoef ik alleen een portie voor mezelf op te warmen... yammm


2 pakken zuurkool
1 kg aardappelen
6 sjalotten
25 gram boter of ganzenvet
250 ml melk
6 tenen knoflook
200 ml droge witte wijn
10 jeneverbessen
2 laurierblaadjes
1 theelepel karwijzaad
1 blikje tomatenpuree
gedroogde paddenstoelen (vegetarisch)
Spekjes en goede bio of scharrel rookworst

Zet een zware pan op het vuur en doe er een klont boter of ganzenvet (verkrijgbaar bij poelier of slager) in. Fruit daarin de gesnipperde sjalotten en 2 in plakjes gesneden knoflooktenen zachtjes tot ze zacht zijn. Voeg dan en de spekjes toe en bak even mee. Als de spekjes beginnen te kleuren doe je de rookworst erbij en bak die ook even mee.(voor de vegetariërs: het vlees mag je hier weglaten, later doen we er de gedroogde paddenstoelen bij). Doe dan de uitgeknepen zuurkool erbij samen met de witte wijn. Doe de jeneverbes, laurier, karwijzaad en het blikje tomatenpuree erbij, voor de vegetariërs nu de gedroogde paddenstoelen, en maal er flink zwarte peper over. Roer even goed door. Doe het deksel op de pan en laat heel zachtjes stoven, liefst 3 uur, maar bij echt tijdgebrek is een uur ook genoeg. Voeg eventueel wat water toe als het geheel dreigt droog te koken.
Maak intussen de knoflook aardappelpuree:
Kook de aardappelen met schil in 20 minuten gaar. Zet intussen de melk op met de overige tenen knoflook (ongepeld) en laat de tenen een kwartier zachtjes meekoken. Haal de tenen uit de melk en laat ze iets afkoelen. Nu kan je ze heel makkelijk uit hun velletje persen. Pureer de aardappelen met de knoflook en de hete melk en breng op smaak met zout en flink peper.

donderdag 10 oktober 2013

Spruitenroerbakstamp met kaasrondo's

Deze week is het herfstig weer, de Delicious valt op de mat en zie meteen de stamppot die ik ga maken... Net weer even anders, lekker.... heb nog filodeeg voor de rondo's..... Helaas blijkt het pakje alleen maar uit stukjes te bestaan, dus als ik ze uit de oven haal zijn ze uitgelopen. Besluit toch maar ze mee te nemen, het ziet er niet uit, maar smaakt prima.


1,3 kg kruimige aardappels, in gelijke grote stukken
750 gr spruiten, gehalveerd
4 plakjes filodeeg
60 gr boter, gesmolten
1 camembert, in 4 punten gesneden
1 el vloeibare honing
40 gr hazelnoten, grof gehakt
2 rode paprika's, in grove stukken
2 tl rietsuiker
2 el tijmblaadjes
175 ml volle melk

Verwarm de oven voor op 200˚C. Kook de aardappelen in een klein laagje water met zout met deksel op de pan in 20-25 minuten gaar. Kok de spruiten 5 minuten in ruim kokend water met zout voor.
Bestrijk de filovellen dun met boter. Bedruppel elk puntje camembert met wat honing, bestrooi wat met hazelnoten en wikkel het in filodeegvel. Bestrijk de buitenkant rondom met boter. Leg de camembertpakketjes op een met bakpapier beklede bakplaat en bestrooi de bovenkant van de pakketjes met de rest van de hazelnoten. Bak de pakketjes in de oven in 15 à 20 minuten goudbruin en krokant.
Verwarm intussen 2 eetlepels boter in de wok en bak hierin de paprika 2 minuten. Voeg de spruiten toe en bak ze in 4 à 5 minuten beetgaar. Voeg de suiker en de tijm toe.
Giet de aardappelen af, schenk de melk en de rest van boter in de pan en zet op laat vuur. Stamp de aardappelen met de melk tot een smeuïge puree. Schep er de de spruitenroerbak door. Breng op smaak met zout en peper. Serveren met de kaasrondo.
  

woensdag 9 oktober 2013

Surinaamse nasi met zoetzuur

Op dinsdagavond maak ik alvast een pan en laat het afkoelen. Op woensdag is het een portie voor mij opbakken, de 2 bakjes en het zoetzuur pakken en wegbrengen....


300 gr witte rijst
2 kipfilet, à 200 gr
3 eetlepels zonnebloemolie
1 ui, fijngesneden
2 tenen knoflook, fijngesneden
330 gr spitskool, gesneden
4 tomaten in stukjes
1/2 bouillonblokje
150 gr gekookte garnalen
1/2 bosje bladselderij, grof gesneden
2-3 eetlepels ketjap

Breng in een pan ruim water aan de kook. Voeg 1 eetlepel zout, de rijst en kipfilets toe. Kook de rijst en kipfilet in 10 minuten op laag vuur gaar.
Verhit intussen de olie in een grote koekenpan, waar straks ook de rijst in past. Bak de ui zachtjes met de knoflook. Voeg de spitskool en tomaten toe en bak 3 tot 5 minuten mee. Verkruimel het bouillonblokje boven de pan en bak nog 2 minuten mee.
Neem de kipfilets uit de pan. Giet de rijst af. Pluk of snijd de kipfilet in kleine stukjes. Schep de kipfilet en de rijst door de groenten en bak 3 minuten op hoog vuur mee.
Voeg de garnalen, de selderij, de ketjap en peper naar smaak toe. 

Zoetzuur:
Los 225 gram basterdsuiker op in 250 ml wittewijn-azijn en neem van het vuur. Vul 2 schone jampotten met stukjes courgette, bloemkool, wortel, paprika en druk goed aan. Schenk de warme, zoetzure siroop erover. Sluit de potten, laat afkoelen en bewaar op een koele, donkere plaats.

donderdag 3 oktober 2013

Snelle groentetaart met courgette en tomaat

Het wordt hollen en draven.... Deze taart is niet te ingewikkeld, maar er komt iemand ook eten voordat ik naar een concert in Paradiso ga....
Dat ie tien minuten hoeft te bakken voelt raar, maar hij komt bubbelend uit de oven.... Terwijl de gast in de soep roert lever ik de taart af....


50 g noten
100 g broodkruim (of 80 g paneermeel)
50 g gemalen kaas
2 koffielepels Provençaalse kruiden
olijfolie
4 vellen filodeeg
200 g courgette, in dunne plakjes
250 g tomaten, in dunne plakjes
150 g witschimmelkaas (geitenkaas, camembert, brie), verkruimeld

Verwarm de oven voor op 180 °C. Maal of hak de noten en het broodkruim. Vermeng noten, broodkruim, gemalen kaas en Provençaalse kruiden en breng op smaak met peper en zout.
Neem een platte taartvorm of lage ovenschaal met een diameter van ongeveer 30 cm. Bestrijk de vorm gul met olijfolie en bekleed hem met 4 lagen filodeeg. Verdeel ¾ van het broodkruimmengsel over de bodem, zodat het filodeeg mooi bedekt is. Leg hierop eerst schijfjes courgette en daarna schijfjes tomaat. Verdeel de witschimmelkaas over de taart en strooi ten slotte de rest van het broodkruimmengsel over de taart.
Bak de taart 10 minuten in de oven.

woensdag 2 oktober 2013

Pasta met salami, venkel en tomaten

Omdat er een avond koken af is gevallen heb ik dinsdag alle tijd om dit klaar te maken. Heb in de foodbox spelt-pasta gekregen en kan dat dus meteen gebruiken. Zelf heb ik voor vandaag een portie verse pasta over.... In de pangritata rasp ik nog wat verse Parmezaan...


olijfolie
140 g goede, pittige Italiaanse salami, in plakjes
2 teentjes knoflook, fijngesneden
1 theelepel venkelzaad
1 knolvenkel, gehalveerd en in dunne plakjes, de bovenste plukjes apart gehakt
2 blikken gepelde tomaten van 400 g
naar keuze: 1 gedroogde Spaanse peper, verkruimeld
450 g gedroogde spaghetti of linguini
2 handjes oud broodkruim
naar keuze: een takje verse rozemarijn


Giet 2 flinke scheuten olijfolie in een pan. Doe er de salami en knoflook bij. Kneus het venkelzaad licht in een vijzel of met een mes en doe het ook in de pan. Laat het 1 minuut bakken op een lage pit - het vet moet uit de salami bakken en deze moet krokant worden. Doe nu de gesneden venkel erbij, roer, doe het deksel op de pan en zet de pit iets hoger. Laat 5 minuten koken en voeg de bliktomaten toe met eventueel wat gedroogde Spaanse peper. Laat 25 minuten koken tot het mengsel enigszins is ingedikt. Breng op smaak.
Kook de spaghetti in een grote pan gezouten kokend water al dente (kijk op de verpakking voor de kooktijd). Terwijl de spaghetti staat te koken maak ik altijd pangritata (krokante broodkruimels) om het gerecht een mooie structuur te geven en krokant te maken. Neem daarvoor een paar flinke handen grof broodkruim - ik snijd daarvoor de korstjes van mijn oude brood af en maal de zachte binnenkant kort in de Magimix. Bak het kruim met 4 of 5 eetlepels olijfolie tot het krokant begint te worden. Soms doe ik er voor de extra smaak een takje rozemarijn bij. Giet de spaghetti, als die klaar is, af in een vergiet en roer de tomatensaus erdoorheen.
Dit is een tamelijk machtig gerecht en heel, heel smakelijk. Serveer het in een grote kom en strooi de groene venkelplukjes en krokante goudbruine pangritata er overheen.

donderdag 26 september 2013

Quesa­dil­la's met to­ma­ten­sal­sa

Een drukke dag en een snel recept....


2 1/2 zak koriander (a 15 g)
2 1/2 zak gemalen Goudse kaas oud 48+
2 rode paprika's, in kleine stukjes
2 zakjes bosuitjes (a 3 stuks), in dunne ringetjes
1 teen knoflook, fijngesneden
2 tl sambal oelek
1 pak tortilla wraps (8 stuks)
5 trostomaten, in stukjes
1 rode ui, gesnipperd
2 el olijfolie
1 el witte wijn azijn

Snijd de helft van de blaadjes koriander grof. Meng in een grote kom de kaas, paprika, bosui, knoflook, koriander en sambal. Verdeel het mengsel over 4 wraps, leg de andere 4 wraps er bovenop en druk zachtjes aan. Dek af met vershoudfolie en bewaar tot gebruik in de koelkast. Meng de tomaat en ui en voeg de olie en azijn toe. Breng op smaak met peper en zout. Verhit 2 koekenpannen met anitaanbaklaag. Bak in elke pan 1 quesadilla 5 min. tot de kaas gesmolten is en de wraps knapperig zijn. Keer halverwege. Bak vervolgens de 2 andere quesadilla's. Snijd in vieren en serveer met de tomatensalsa. Bestrooi met de rest van de koriander.

woensdag 25 september 2013

Curry van runderkofta

Gisteravond de curry gemaakt... proef.. is wat aan de scherpe kant.  Besluit er het stuk kokos in te doen om de scherpte eraf te halen...... Ik hoef het nu alleen in bakjes te doen... piep mijn deel op...mmmmm


2 eetlepels korianderzaad
1 eetlepel komijnzaad
2 eetlepels garam masala
1½ theelepel kashmiri chilipoeder
2 theelepels kurkumapoeder
135 ml plantaardige olie
600 g uien, gesnipperd
25 g knoflook, geperst
700 g rundergehakt
1½ eetlepel losgeklopt ei
8 groene kardemompeulen
6 kruidnagelen
1 pijpje kaneel van 7½ cm, in stukjes gebroken
200 g gehakte tomaten, vers of uit blik
1 eetlepel tomatenpuree
24 kerrieblaadjes
5 groene chilipepers, in de lengte opengesneden

Verhit een pan met dikke bodem op hoog vuur. Doe het koriander- en komijnzaad erin en schud het een paar tellen door de pan tot het wat kleurt en de aroma’s vrijkomen. Doe over in een kruidenmolen en maal tot een fijn poeder. Meng dan met de garam masala, het chilipoeder en de kurkuma.
Verhit 6 eetlepels olie in een grote braadpan. Doe de ui en knokloof erin en fruit 10-12 minuten zachtjes tot ze zacht en lichtbruin zijn. Voeg de gemalen specerijen en 1 theelepel zout toe en bak zachtjes nog eens 3-4 minuten. Schep de helft van het mengsel in een mengkom en laat afkoelen.
Voeg het gehakt, het losgeklopte ei en 1 theelepel zou bij het mengsel in de kom en kneed het door elkaar. Maak ongeveer 28 balletjes ter grootte van een golfbal en zet apart.
Doe de groene kardemompeulen, kruidnagelen en pijpkaneel bij het uimengsel dat nog in de pan zit. Doe er ook de tomaat, tomatenpuree, 300 ml water, de kerrieblaadjes, chilipepers en een theelepel zout bij en breng zacht aan de kook.
Verhit intussen de rest van de olie in een koekenpan met antiaanbaklaag. Doe de gehaktballetjes erin, eventueel in twee porties, en bak ze 2-3 minuten. Keer ze daarbij nu en dan tot ze rondom lichtbruin zijn. Doe ze dan in de saus en dek de pan deels af. Laat, af en toe voorzichtig roerend, 20 minuten sudderen tot de gehaktballetjes stevig zijn en de saus mooi is ingedikt en serveer.

dinsdag 24 september 2013

Spinaziestamppot mediterranée


Hoewel het niet koud is, toch een stamppot.... maar dan eentje met een warme gloed...


1 blokje tuinkruidenbouillon
1 kg aardappelen
3 uien
8 zongedroogde tomaten (op olie)
1 flinke teen knoflook
4 eetlepels olijfolie
1 eetlepel gedroogde Provençaalse kruiden
600 gr spinazie
175 gr rucola
zout, peper
100 gram pijnboompitten

Schil de aardappelen, snijd ze in kleine stukken en kook ze net onder water in een ruime pan met het bouillonblokje in 10 minuten gaar.
Pel en snipper ondertussen de uien en snijd de zongedroogde tomaatjes in reepjes. Verwarm de koekenpan en rooster de pijnboompitten even goudbruin.
Verhit de olijfolie in een grote pan met dikke bodem, knijp de knoflook erboven uit en voeg de uien en kruiden toe. Laat dit met het deksel op de pan ten minste 5 minuten zachtjes fruiten. Snijd de rucola even iets fijner.
Voeg de zongedroogde tomaat, de spinazie en de rucola toe aan de uien. Roerbak op hoog vuur een halve minuut mee en zet apart (het is niet de bedoeling dat je de groente bakt, laat het groen alleen doorwarmen).
Stamp de aardappels fijn tot een smeuïge massa (voeg indien nodig nog wat kookwater toe). Schep de spinazie-rucolamix erdoor en voeg nog een scheutje  goede olijfolie toe. proef de stamppot en breng zo nodig op smaak met zout en peper. Strooi de pijnboompitten erover.


donderdag 19 september 2013

Ovenschotel met venkel, aardappel en munsterkaas

De avond ervoor snijd ik alles in plakken en zet alles start klaar. Het moet de oven in voor een uur, dus hup hup hup en wachten maar. Ziet er mooi uit, is wel wat veel.... bedenk te laat dat ze vanavond met z'n drieën  zijn....


500 gr vastkokende aardappels, in dunne plakken
3 middelgrote venkelknollen, in dunne plakken
250 gr munsterkaas, in plakken
200 gr uien, in dunne plakken
2 tenen knoflook, in dunne plakken
25 gr platte peterselie, fijngesneden
150 ml slagroom
2 eieren
150 ml melk
15 gr roomboter

Verwarm de oven voor op 180˚C. Kook de aardappelplakjes 1 minuut in ruim, gezouten, water, giet af en laat in een vergiet iets uitdampen. Maak lagen in de ovenschaal: begin met de helft van de aardappelplakjes met daarop de helft van de venkelplakjes. Verdeel er de helft van de munster, helft van de uien en helft van de knoflook erover en bestrooi met zout en peper en de helft van de peterselie. Herhaal dit nogmaals, maar houdt de peterselie nog even apart. Klop de slagroom en eieren goed door elkaar en roer dan de melk erdoor. Breng op smaak met zout en peper. Giet dit mengsel gelijkmatig in de ovenschaal, zodat de kaas en de knoflook op hun plek blijven. Verdeel de roomboter in kleine stukjes over de schotel. Dek de schotel af met aluminiumfolie en zet 60 minuten in de oven. Neem 15 minuten voor het einde van de oventijd de aluminiumfolie van de schotel en laat het een mooi goudbruin korstje krijgen. Bestrooi met de rest van de peterselie en serveer.

woensdag 18 september 2013

Tonijnpilav

Het is aanpoten, eerst de maaltijd voor vandaag, dan meteen door voor de kappers...  Omdat mijn fiets
uit de running is kon ik helaas geen curryblaadjes halen en moet het doen met kerriepoeder en laurier...
De ijzeren koekenpannen hebben nog een plus punt, ze hebben een redelijk hoge rand, dus alles kan in de koekenpan gemaakt worden. Bij afleveren blijkt dat er 1 minder mee-eet, maar dat was nog niet doorgegeven. Ze gaat nu al met een bakje eten naar huis...


1 el olijf- of zonnebloemolie
1 ui, fijngesneden
2 tenen knoflook, geperst
1 el milde currypasta (bijv. korma)
1 tl kurkumma
1 rode paprika, fijngehakt
10-12 verse curryblaadjes (anders gedroogde of diepvries)
300 gr basmatirijst
750 ml groentebouillon
1 el citroensap
60 gr peultjes, in dunne reepjes
425 gr tonijn in chiliolie (of zelf wat fijngesneden verse rode peper toevoegen)

Verhit de olie in een grote koekenpan op halfhoog vuur. Bak de ui en knoflook 2-3 minuten tot ze zacht zijn. Voeg de currypasta en geelwortel toe en bak 1 minuut. Voeg de paprika, curryblaadjes en basmatirijst toe en roer door elkaar. Voeg de bouillon en citroensap toe en breng zachtjes aan de kook. Draai het vuur laag en laat met een deksel op de pan 10 minuten koken of tot het vocht is opgenomen. Kook de laatste 2 minuten de peultjes mee. Voeg de tonijn toe en schep voorzichtig door elkaar.

dinsdag 17 september 2013

Groentetajine met kikkererwten en amandelen

Gisteren bleek mijn buitenband versleten en bleef mijn fiets bij de fietsenmaker..... Dat betekende een mail versturen om te zeggen dat het eten zelf gehaald moest worden.
Op een holletje naar de bus en thuis de boel zachtjes verwarmen... de couscous gaat in de theeknip om te garen.
Iets voor tijd wordt het opgehaald... Kan ik aan de slag met de volgende maaltijd.


7 el olijfolie
1 grote ui, grof gesneden
2 tenen knoflook in plakjes
2 aubergines in blokjes van 2,5 bij 2,5 cm
500 ml mediterraan gekruide tomatensaus
150 gram gewelde abrikozen in kwarten
1 blikje kikkererwten 400 gram uitgelekt
60 gram gepelde blanke amandelen
3 el bieslook
in bouillon gewelde couscous voor erbij

Verwarm de oven voor op 200˚ C. Verwarm 6 el olie in een vierpersoons tajine. voeg de ui toe en bak ongeveer 3 minuten. Voeg dan de knoflook en aubergine toe en bak nog 3 minuten. roer de tomatensaus, abrikozen en kikkerwerwten door de auberginemassa, doe de deksel erop en zet de tajine of braadpan op de onderste richel op een rooster in de oven. Laat in 30 min lekker gaar worden.
Verwarm intussen in een koekenpan de rest van de olie en bak hierin de amandelen zachtjes al omscheppend goudbruin. Laat op keukenpapier uitlekken. Garneer de tajine met de amandelen en bestrooi met de bieslook. Lekker met in bouillon gegaarde couscous.

donderdag 12 september 2013

Geroosterde-paprikasoep met dille-scones

Maak 's avonds alvast de soep en weeg de bloem alvast af. Alles staat startklaar om de scones te maken als ik thuiskom morgen. De soep ruikt heerlijk... ben benieuwd naar de scones.. Bij het afleveren krijg ik 2 cakejes mee, is door de zoon gemaakt voor bij de koffie...
Hoor later dat de scones heerlijk waren, echter de soep wat te scherp... Er zou dus wat yoghurt in de soep kunnen om um iets milder te maken.


1 kg rode of gele paprika's 
2 eieren
300 gr zelfrijzend bakmeel 
1 el bakpoeder, gezeefd
125 ml volle yoghurt
50 ml zonnebloemolie
4 el dille, fijngesneden
4 tenen knoflook, fijngesneden
2 uien
2 tl kerriepoeder
1 l groentebouillon (van tablet)
boter of geitenroomkaas voor erbij

Verwarm de oven voor op 220˚C. Halveer de paprika's over de lengte en verwijder de zaadlijsten. Leg de paprikahelften op het snijvlak op de bakplaat bekleed met bakpapier. Rooster de paprika in 30 minuten in een voorverwarmde oven, tot er zwarte blazen op het vel ontstaan. 
Splits 1 ei. Kneed met een mixer of in een keukenmachine het bakmeel, bakpoeder, de yoghurt, 1 ei en 1 eiwit (bewaar de dooier), 25 ml olie en 1/2 tl zout snel tot een soepel deeg. Voeg de dille en 2 tenen knoflook toe en meng er snel door. Het deeg mag licht plakken. Strooi een beetje meel op het werkvlak, leg het deeg erop en bestrooi dit ook licht met meel. Rol het iets uit uit tot je een dikke, vierkante lap van 2 1/2 cm hebt. Snijd in 8 rechthoeken, maar laat de rechthoeken aan de onderkant nog iets aan elkaar zitten. Bestrijk de scones dun met de achtergehouden eierdooier. 
Neem de paprika's uit de oven, haal het bakpapier met de paprika's van de bakplaat en laat onder een schone keukendoek iets afkoelen.
Verlaag de oventemperatuur naar 180˚C. Leg een nieuw vel bakpapier op de bakplaat, leg de scones erop en bak ze in de oven in 20 minuten gaar en lichtbruin. Laat ze even op een rooster afkoelen.
Verwijder ondertussen het vel van de paprika en snijd in repen.
Verhit de resterende olie in een (soep)pan. Fruit hierin de ui, de rest van de knoflook en het kerriepoeder 5 minuten zachtjes. Voeg de paprika en bouillon toe, breng aan de kook en laat de soep 5 minuten koken. Pureer de soep met een staafmixer. Voeg zout en peper naar smaak toe. Schep de soep in 4 kommen en bestrooi met wat gemengde peper. Serveer met de scones en boter of geitenroomkaas.

woensdag 11 september 2013

Lasagne

Lasagne, ik moet zeggen hij is erg lekker geworden. De avond ervoor gemaakt en in de ijskast gezet.
Zo kan ik er in ieder geval goeie stukken van snijden en in de bakjes doen. Ze krijgen er 2 helemaal vol, waarschijnlijk teveel... Lever het direct na m'n werk af en blijf nog even nababbelen... Ik blijk de bonnen te zijn vergeten, zij het kasgeld. Hebben het er over hoe het te regelen als dit vaker gebeurd... dan hop.. naar huis..... de lasagne staat klaar


2 el olijfolie
1 rode ui, gesnipperd
300 g winterpeen, in dunne plakjes
2 stengels bleekselderij, in boogjes
350 g rundergehakt
1 blikje tomatenpuree (70 g)
200 ml volle melk
1 fles tomatensaus (passata di pomodoro 720 ml, biologisch)
1 pak lasagne all'uovo (pasta, 250 g)
1 portie bechamelsaus
180 g Parmezaanse kaas, geraspt

Verhit de olie in een hapjespan en fruit de ui, winterpeen en bleekselderij 5 minuten op laag vuur. Voeg het gehakt toe en bak al roerend op middelhoog vuur in 5 minuten rul. Voeg de tomatenpuree toe en bak 2 minuten mee. Breng op smaak met peper en eventueel zout. Voeg de melk toe en laat al roerend op laag vuur bijna helemaal inkoken. Voeg de passata toe, breng aan de kook en zet het vuur laag. Laat met de deksel half op de pan 45 minuten op laag vuur zacht koken. Breng de saus op smaak met peper en eventueel zout.
Verwarm de oven voor op 180 ºC. Maak laagjes in de ovenschaal van achtereenvolgens wat saus, lasagnebladen, saus, bechamelsaus en kaas. Herhaal tot alle ingrediënten op zijn en eindig met een laag bechamelsaus en kaas. Bak ca. 40 minuten in het midden van de oven. Laat afgedekt met aluminumfolie 10 minuten rusten.



Be­cha­mel­saus:

50 g boter
60 g bloem
500 ml volle melk

Smelt de boter in een steelpan met dikke bodem op laag vuur. Meng er de bloem door en laat op laag vuur 3 minuten garen. Voeg op laag vuur al roerend met een garde de melk in scheuten toe. Voeg de volgende scheut pas toe als de vorige is opgenomen. Laat op laag vuur al roerend 2-3 minuten zacht koken. Breng op smaak met peper en eventueel zout.


dinsdag 10 september 2013

In­di­a­se brood­sa­la­de

Het is herfst en niet zo'n beetje ook... Regen komt met bakken uit de hemel... Fiets in een enorme bui
naar huis. Druipend sta ik achter het fornuis te wokken. Heb nog een pakje papadums en besluit deze ook te maken en mee te geven.... Ik druppel een waterspoor bij de familie en drijf daarna weer naar huis de warme geuren van India achterlatend.


1 kleine bloemkool, in roosjes
5 el zonnebloemolie
2 tl gemalen komijn (djinten)
3 tl kerriepoeder
6 el quinoa (pak 275 g)
2 pakken knoflook en koriander naan (brood, a 280 g)
1 blik tomatenblokjes (400 g)
1 bos radijs, in kwarten
1 bakje koriander (15 g), blaadjes grofgesneden
1 pakje Griekse feta (200 g)

Kook de bloemkool 3 min. Giet af in een vergiet en laat uitlekken. Verhit ondertussen 2 el olie in een wok en fruit de komijn en kerriepoeder 1 min. Doe de quinoa erbij en bak in 3 min. gaar en knapperig. Voeg de bloemkool toe en draai het vuur hoog. Roerbak 2 min. Doe in een ruime schaal.
Verhit de rest van de olie in de (niet schoongemaakte) wok. Scheur het brood in stukken en roerbak 3 minuten. Doe het brood bij de bloemkool. Voeg de koude tomatenblokjes, radijs en koriander toe en schep om. Verkruimel de feta erover.

donderdag 5 september 2013

Courgettes met caponata van groente en een frisse salade

Vandaag eerst de maaltijden voor de kappers
afgeleverd... 's middags aan de slag voor de familie. Flierefluit op de fiets door de stad....... het is heerlijk warm weer buiten... past dit gerecht prima bij. De groene sla krijgt nog wat geroosterde walnoten en stukjes avocado... restant van de kapper-maaltijd. Als ik aankom zit iedereen al buiten te wachten


2 grote courgettes
4 gewone courgettes
4 stengels bleekselderij
2 rode uien
1 ui
2 groene paprika's
3 teentjes knoflook
2 aubergines
6 tomaten
1 blikje tomaten
2 el rode wijnazijn
4 el broodkruim
oregano
chilipeper

Snij de courgettes in de lengte doormidden. Kook ze in ruim water met zout in  5  minuten net niet gaar. Spoel koud. Snij de stengels bleekselderij, rode uien, courgettes, paprika's, 2 tenen knoflook, aubergines en de tomaten in stukjes. Fruit eerst de ui in wat olijfolie zachtjes aan. Voeg dan de groente, behalve de tomaat, toe. Laat 5 à 10 minuten samen fruiten. Voeg de tomaten, 1 el lekkere rode wijnazijn en zout en peper naar smaak toe. Haal met een eetlepel het binnenste uit de gekookte courgettes. Vul deze ruimte met de gestoofde groentes. Meng 2 el broodkruim met wat gedroogde oregano en zout en peper. Bestrooi de courgettes met broodkruim en besprenkel met wat olijfolie. Hak het uitje en 1 teen knoflook, fruit ze in een beetje olijfolie en laat 5 min. zachtjes sudderen. Voeg wat oregano, blikje tomaten op sap en zout en chilipeper toe. Laat 15 min zacht inkoken. Doe deze saus in de ovenschaal en leg de courgettes er in. Zet de groentes 10 minuten in een warme (180 °C) oven met bovenwarmte tot het kruim licht gebruind is. 
Serveer warm met groene sla.