Translate

woensdag 16 oktober 2013

in de herhaling.... Zuurkool met knoflookaardappelpuree en rookworst

Nu voor de kappers en alleen deze versie..... De avond ervoor kom ik laat thuis en staat er tot vlak voor
het slapengaan de zuurkool te stoven. In de ochtend zet ik na de wekker meteen de aardappelen op.... Voordat ik naar m'n werk vertrek is de puree klaar en kan ie goed afkoelen. Bij thuiskomst hoef ik alleen een portie voor mezelf op te warmen... yammm


2 pakken zuurkool
1 kg aardappelen
6 sjalotten
25 gram boter of ganzenvet
250 ml melk
6 tenen knoflook
200 ml droge witte wijn
10 jeneverbessen
2 laurierblaadjes
1 theelepel karwijzaad
1 blikje tomatenpuree
gedroogde paddenstoelen (vegetarisch)
Spekjes en goede bio of scharrel rookworst

Zet een zware pan op het vuur en doe er een klont boter of ganzenvet (verkrijgbaar bij poelier of slager) in. Fruit daarin de gesnipperde sjalotten en 2 in plakjes gesneden knoflooktenen zachtjes tot ze zacht zijn. Voeg dan en de spekjes toe en bak even mee. Als de spekjes beginnen te kleuren doe je de rookworst erbij en bak die ook even mee.(voor de vegetariƫrs: het vlees mag je hier weglaten, later doen we er de gedroogde paddenstoelen bij). Doe dan de uitgeknepen zuurkool erbij samen met de witte wijn. Doe de jeneverbes, laurier, karwijzaad en het blikje tomatenpuree erbij, voor de vegetariƫrs nu de gedroogde paddenstoelen, en maal er flink zwarte peper over. Roer even goed door. Doe het deksel op de pan en laat heel zachtjes stoven, liefst 3 uur, maar bij echt tijdgebrek is een uur ook genoeg. Voeg eventueel wat water toe als het geheel dreigt droog te koken.
Maak intussen de knoflook aardappelpuree:
Kook de aardappelen met schil in 20 minuten gaar. Zet intussen de melk op met de overige tenen knoflook (ongepeld) en laat de tenen een kwartier zachtjes meekoken. Haal de tenen uit de melk en laat ze iets afkoelen. Nu kan je ze heel makkelijk uit hun velletje persen. Pureer de aardappelen met de knoflook en de hete melk en breng op smaak met zout en flink peper.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten