Translate

woensdag 9 oktober 2013

Surinaamse nasi met zoetzuur

Op dinsdagavond maak ik alvast een pan en laat het afkoelen. Op woensdag is het een portie voor mij opbakken, de 2 bakjes en het zoetzuur pakken en wegbrengen....


300 gr witte rijst
2 kipfilet, à 200 gr
3 eetlepels zonnebloemolie
1 ui, fijngesneden
2 tenen knoflook, fijngesneden
330 gr spitskool, gesneden
4 tomaten in stukjes
1/2 bouillonblokje
150 gr gekookte garnalen
1/2 bosje bladselderij, grof gesneden
2-3 eetlepels ketjap

Breng in een pan ruim water aan de kook. Voeg 1 eetlepel zout, de rijst en kipfilets toe. Kook de rijst en kipfilet in 10 minuten op laag vuur gaar.
Verhit intussen de olie in een grote koekenpan, waar straks ook de rijst in past. Bak de ui zachtjes met de knoflook. Voeg de spitskool en tomaten toe en bak 3 tot 5 minuten mee. Verkruimel het bouillonblokje boven de pan en bak nog 2 minuten mee.
Neem de kipfilets uit de pan. Giet de rijst af. Pluk of snijd de kipfilet in kleine stukjes. Schep de kipfilet en de rijst door de groenten en bak 3 minuten op hoog vuur mee.
Voeg de garnalen, de selderij, de ketjap en peper naar smaak toe. 

Zoetzuur:
Los 225 gram basterdsuiker op in 250 ml wittewijn-azijn en neem van het vuur. Vul 2 schone jampotten met stukjes courgette, bloemkool, wortel, paprika en druk goed aan. Schenk de warme, zoetzure siroop erover. Sluit de potten, laat afkoelen en bewaar op een koele, donkere plaats.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten