Translate

woensdag 2 oktober 2013

Pasta met salami, venkel en tomaten

Omdat er een avond koken af is gevallen heb ik dinsdag alle tijd om dit klaar te maken. Heb in de foodbox spelt-pasta gekregen en kan dat dus meteen gebruiken. Zelf heb ik voor vandaag een portie verse pasta over.... In de pangritata rasp ik nog wat verse Parmezaan...


olijfolie
140 g goede, pittige Italiaanse salami, in plakjes
2 teentjes knoflook, fijngesneden
1 theelepel venkelzaad
1 knolvenkel, gehalveerd en in dunne plakjes, de bovenste plukjes apart gehakt
2 blikken gepelde tomaten van 400 g
naar keuze: 1 gedroogde Spaanse peper, verkruimeld
450 g gedroogde spaghetti of linguini
2 handjes oud broodkruim
naar keuze: een takje verse rozemarijn


Giet 2 flinke scheuten olijfolie in een pan. Doe er de salami en knoflook bij. Kneus het venkelzaad licht in een vijzel of met een mes en doe het ook in de pan. Laat het 1 minuut bakken op een lage pit - het vet moet uit de salami bakken en deze moet krokant worden. Doe nu de gesneden venkel erbij, roer, doe het deksel op de pan en zet de pit iets hoger. Laat 5 minuten koken en voeg de bliktomaten toe met eventueel wat gedroogde Spaanse peper. Laat 25 minuten koken tot het mengsel enigszins is ingedikt. Breng op smaak.
Kook de spaghetti in een grote pan gezouten kokend water al dente (kijk op de verpakking voor de kooktijd). Terwijl de spaghetti staat te koken maak ik altijd pangritata (krokante broodkruimels) om het gerecht een mooie structuur te geven en krokant te maken. Neem daarvoor een paar flinke handen grof broodkruim - ik snijd daarvoor de korstjes van mijn oude brood af en maal de zachte binnenkant kort in de Magimix. Bak het kruim met 4 of 5 eetlepels olijfolie tot het krokant begint te worden. Soms doe ik er voor de extra smaak een takje rozemarijn bij. Giet de spaghetti, als die klaar is, af in een vergiet en roer de tomatensaus erdoorheen.
Dit is een tamelijk machtig gerecht en heel, heel smakelijk. Serveer het in een grote kom en strooi de groene venkelplukjes en krokante goudbruine pangritata er overheen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten