Translate

donderdag 31 oktober 2013

Beluga linzen met tomatensalsa en geroosterde groenten

Dit stond al eerder gepland, maar door een verplichte BHV-cursus en een herfstvakantie zijn we 2 weken verder voordat dit gemaakt kon worden. Hoewel het veel lijkt is het een makkelijke schotel... Eerst de groenten i de oven, dan de linzen, dan de salsa... voilĂ  !


Voor de linzen:
400 g linzen per persoon
1 laurierblad
3 teentjes look (gepeld)
6 steeltjes peterselie (de bladeren bewaar je voor later)
2 el olijfolie
2 el rode wijnazijn
zout

Voor de salsa:
1 el olijfolie
2 teentjes look (fijngehakt)
1 rode ui (fijngehakt)
2 stengels selder (in schijfjes van 1 cm)
1/2 courgette (in kleine blokjes 1 cm)
1/2 chilipeper (fijngehakt)
1/2 kaneelstokje
2 blikken tomatenblokjes van 400g
1 bosje basilicum of 1 el gedroogde
peper en zout

Voor de geroosterde groenten (ruw geschat):
1 venkel
4 wortelen
2 rode + 1 gele paprika
1 1/2 courgette
enkele takjes verse tijm (of 2 tl gedroogde)
2 el olijfolie
2 el balsamico
peper en zout

Verwarm de oven voor op 240°.
Hak de groenten om te roosteren grof (wortelen snij je best in de lengte in vier) en doe ze in een ovenschotel. Doe er de tijm bij (takjes ook), olijfolie en balsamico. Meng goed. Kruid met peper en zout. Zet 45 minuutjes tot een uur in de oven en roer om de tien minuten in de groenten.
Doe de linzen, laurier, look en peterseliesteeltjes in een kom en zet de linzen minstens 3 cm onder water. De teentjes look moeten in zijn geheel gekookt worden. Kook de linzen volgens de aanwijzingen op het pak.
Nu de salsa. Doe de olijfolie in een pannetje en fruit er de groenten in gedurende 5 minuutjes. Nu mag er het kaneelstokje bij en de twee blikken tomatenblokjes. Kruid met peper en zout. Breng aan de kook. Roer regelmatig. Versnipper de basilicum en doe bij de saus. Laat 15 minuutjes pruttelen.
Als de linzen gaar zijn mag je ze afgieten. Vis er de stengeltjes uit en het laurierblaadje. Plet de lookteentjes met een vork en doe terug bij de linzen. Doe er de olie en azijn bij en roer goed.
Schik de linzen op de borden, leg er een flinke lepel salsa op, wat geroosterde groentjes en werk af met de peterselieblaadjes.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten