Translate

donderdag 7 november 2013

Pasteitjes gevuld met romige knolselderij en paddestoelen & compote van rode ui


De inhoud en de pastei staan in de ijskast klaar als ik thuiskom... Oven aan, spullen bij elkaar... in plaats van de sterren maak ik met een uitstekertje vlindertjes..... net zo leuk


compote:
1,5 grote rode ui, in dunnen ringen
1,5 el olijfolie
3 takjes rozemarijn
75 ml rode wijn
3 el frambozenazijn
1,5 el gembersiroop

vulling:
1 l groentebouillon
1/2 knolselderij, geschild en in kleine blokjes
400 g (bos) paddestoelen, schoon en in gelijke stukken
50 g boter
1 ui, fijngesneden
2 grote tenen knoflook, fijngehakt
1 el rozemarijn, gehakt
3 el bloem
75 ml crème fraîche
75 ml droge sherry of marsala

pasteideeg;
450 g bloem
225 g boter
1 ei, losgeklopt

Maak eerst de compote, dan kan die mooi afkoelen tot de rest klaar is.
Smoor de rode ui in de olijfolie op heel laag vuur, voeg de rozemarijn toe. Blus als de ui zacht is af met de wijn, azijn en gembersiroop en breng de compote op smaak met peper en zout. Laat op laag vuur nog ± 15 minuten inkoken, zet tot gebruik opzij.
Breng intussen de bouillon aan de kook. Voeg de knolselderijblokjes toe en laat ze sudderen tot ze gaar zijn (± 10 minuten). Giet ze af, maar vang de bouillon op. Zet opzij.
Bak de paddestoelen in wat boter op hoog vuur gaar. Breng op smaak met peper en zout.
Smelt opnieuw boter in een ruime pan op halfhoog vuur. Voeg de ui toe, bak tot hij net begint te bruinen. Voeg de knoflook en rozemarijn toe en bak die 2 minuten mee. Roer de bloem erdoor. Schenk al roerend zoveel bouillon erbij tot een dikke saus ontstaat: net iets dikker dan vla. Roer daarna de crème fraîche en de sherry erdoor. Laat de saus nog even inkoken. Voeg de knolselderijblokjes en paddenstoelen toe. Laat alles afkoelen.
Maak het deeg van de bloem, het zout en boter, voeg 1 à 2 el ijskoud water toe om het mooi samenhangend te maken en laat het ingepakt in folie 30 minuten in de koelkast rusten.
Vet dan de vormpjes of vorm in en rol het deeg uit op het aanrecht tot een mooie lap. Bekleed de vormpjes met deeg en snijd de randjes netjes bij. Snijd of steek uit de restjes deeg nog wat sterren. Bewaar die tot gebruik onder folie.
Vul de pasteitjes/pastei met paddenstoelenvulling. Leg de sterren op de pasteitjes en smeer alles af met losgeklopt ei. Verwarm de oven voor op 180˚C. Bak de pasteitjes/pastei tot ze goudbruin zijn, ongeveer 45 minuten. Serveer ze met de compote en een groene salade. 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten