Translate

donderdag 5 december 2013

Paella, vegetarisch

Vandaag waaien we alle kanten op en ben ik met de bus naar het werk... Bij thuiskomst meteen aan de slag, heb niet al te veel tijd. Gooi er uiteindelijk iets minder bouillon in en stoof de bevroren tuinboontjes even mee... anders worden ze niet warm/gaar. Ruikt heerlijk terwijl ik het in een schaal overdoe... Sta helaas voor een open brug, dus kom verkleumt en nat het afleveren.... heerlijke avondje begint dan ... happie eten en lekker Dexter kijken terwijl het buiten regent, hagelt en waait....... Het is de laatste maaltijd voor dit jaar voor de familie.

3 el olijfolie
1 Spaanse ui, fijngehakt
1 rode, groene en gele paprika, ontdaan van zaadjes en in reepjes gesneden
1 venkelknol, in reepjes gesneden
4 teentjes knoflook, geperst
4 laurierblaadjes
½ theelepel gerookte paprikapoeder
1 tl kurkuma
½ theelepel cayennepeper
300g Calasparra rijst (of andere paella rijst)
200 ml sherry
2 theelepels saffraandraadjes
900 ml kokende groentebouillon
24 mini- pruimtomaten
5 kleine gegrilde artisjokken in olie uit een potje, uitgelekt en in vieren
400g tuinbonen, (vers of bevroren)
20 ontpitte Kalamata olijven, gehalveerd
2 eetlepels grof gesneden peterselie
4 partjes citroen , om te dienen
zeezout

Verhit de olie in een paella of grote, ondiepe pan,  bak zachtjes de ui gedurende vijf minuten. Voeg de paprika en venkel toe en bak op matig vuur tot ze zacht en goudkleurig (ongeveer acht minuten). Voeg de knoflook toe, bak een minuut, roer dan de laurier en de kruiden erdoor. Voeg de rijst toe en bak al roerend, gedurende twee minuten. Voeg de sherry en saffraan toe, laat het een minuut inkoken, voeg dan de bouillon en een derde van een theelepel zout. Zet het vuur zo laag mogelijk en laat het 20 minuten sudderen, of tot het meeste vocht is opgenomen. Niet roeren: de geringe warmte zorgt ervoor dat de rijst blijft plakken aan de bodem van de pan .
Haal de pan van het vuur. Proef en voeg zout indien nodig, maar vermijd al te veel roeren in de rijst en groenten. Strooi de tomaten, artisjokken en bonen over de rijst, dek de pan goed af met folie en laat het 10 minuten rusten . Haal de folie, strooi de olijven bovenop , bestrooi met peterselie en serveer met partjes citroen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten