Translate

donderdag 13 maart 2014

Gortrisotto met geroosterde groenten en knoflook

De laatste werkdag.... betekent ook even dat ik het koken on hold heb.... Moet even de ruimte krijgen om het nieuwe eigen te maken. Bij thuiskomst meteen alle groenten fijn hakken en verwerk er ook nog een pastinaak en 2 vergeten champignons in... Morgen een vrije dag..... pppfffff tijd voor de gekregen kookboeken om door te bladeren


2 uien, 1 fijngesneden, 1 in ringen
2 wortels, in stukjes
1 bos rauwe bieten, in partjes
250 gram geschilde butternutpompoen, zaad eruit in stukken
wat tijm- en rozemarijntakjes
11 tenen knoflook en 1 gepeld en fijngesneden
5 el olijfolie
350 gram parelgort
100 ml witte wijn
1 liter groentebouillon
25 gram geraspte Parmezaanse kaas + wat extra
2 el fijngesneden basilicum + extra blaadjes

Verwarm de oven voor op 200˚C. Leg de in ringen gesneden ui, met de wortel, de bieten, pompoen, kruiden en 11 tenen knoflook in een braadslee. Schep om met 3 el van de olie en rooster 45-50 min tot alles gaar is. Schep af en toe om. Neem uit de oven en laat 20 min rusten.
Verhit de resterende olie in een steelpan op matig vuur en bak hierin de fijngesneden ui en knoflook met wat zout en peper 5 min. zachtjes. Voeg de gort toe en schep de korrels 1 min om zodat ze glazig zijn. Schenk de wijn erbij, laat deze al roerend verdampen en schenk dan de bouillon erbij. Breng aan de kook en laat onafgedekt 30 min zachtjes koken of tot de gort beetgaar is en alle vloeistof is opgenomen. Schep de geroosterde groenten, de kaas en basilicumblaadjes erdoor. Voeg zout en peper naar smaak toe en serveer de gortrisotto met nog wat kaas en basilicum.

Elzasser noodles.....

Na een heftige afscheidsborrel kom ik 's avonds te laat thuis, dus sta ik om half 7 uur 's morgens dit te maken... Ik gebruik mienestjes... en ik moet zeggen het ruikt lekker.
In de bakjes kan het afkoelen en om iets over achten breng ik het weg.
Voor mezelf ook een portie, zonder de paddestoelen er in...


4 el vloeibare honing
6 el wittewijnazijn
zout
300 g Elzasser platte noodles of platte eiernoodles
2 el zonnebloemolie
200 g gerookte lardons (spekreepjes)
2 wortels (geschild en in dunne staafjes)
1/4 rodekool (gehalveerd en harde kern verwijderd, geschaafd)
200 g kastanjechampignons (schoongeveegd en in vieren)
4 sjalotjes (gepeld en in dunne ringen)
4 teentjes knoflook (gepeld en fijngehakt)
2 lente-uitjes (witte en groene deel gescheiden, in dunne ringen)
2 volle eetlepels fijngestampte verse mierikswortel

Roer de honing, azijn en zout naar smaak door elkaar en zet het mengsel apart. Breng een grote pan water aan de kook en kook de noodles volgens de aanwijzingen op de verpakking. Giet ze af en bewaar een beetje kookvocht.
Verhit de olie in een wok of grote koekenpan op hoog vuur. Voeg de spekreepjes, wortels, kool, champignons en noodles toe en roerbak alles 2 minuten. Voeg de sjalotjes, knoflook en het witte deel van de lente-uitjes toe. Bak alle ingrediënten nog 2 minuten en voeg dan de honingsaus en een paar eetlepels noodleskookvocht toe. Zet het vuur uit en meng de mierikswortel erdoor. Serveer het gerecht direct en bestrooi met het groene deel van de lente-ui.

donderdag 6 maart 2014

Champignonbaklava met blauwaderkaas en sperzieboontjes

Een heerlijk lente-dagje.... rustig op het werk, maar ga uiteindelijk toch laat weg..... Als eerste meteen
de filo uit de vriezer, champignons hakken en bakken... Vind het toch wat kaalig, dus besluit ik maar een portie sperzieboontjes te koken en er bij te geven. Fiets tussen de fluitende merels naar het aflever adres en lever het af. Zelf eet ik een portie van de vorige dag.. ik hou zelf niet zo van paddestoelen en blauwe kaas ;-)


75 gr boter
500 gr kastanjechampignons, in grove stukken
2 teentjes knoflook
2 eetl rozemarijn (vers) fijngehakt of italiaanse kruiden (gedroogd)
125 gr pitloze witte druiven, gewassen
2 zakjes hazelnoten (à 65 gr), grof gehakt
zout, versgemalen peper
1 pakje diepvries fillodeeg (225 gr), ontdooid
250 gr blauwe kaas
rechthoekige ovenschaal (ca 20x30 cm)

Oven voorverwarmen op 225 ºC.
In ruime koekenpan 25 g boter verhitten en champignons en knoflook op hoog vuur ca. 5 minuten al omscheppend bakken.
Van vuur af rozemarijn (of italiaanse kruiden), druiven en 2/3 van de hazelnoten erdoor mengen.
Op smaak brengen met zout en peper.Rest van de boter smelten. ovenschaal invetten en 1 vel fillodeeg op de bodem leggen. Deeg met boter bestrijken en hier weer een vel opleggen.Zo doorgaan tot er 5 velletjes op elkaar liggen. Champignonmengsel over deeg verdelen en kaas erover verbrokkelen. Afdekken met velletje deeg.Deeg met boter bestrijken. Zo doorgaan tot alle velletjes zijn gebruikt. Bovenste velletje met boter bestrijken. Zijkanten van deeg goed instoppen. Rest van de hazelnoten verdelen over deeg. Met scherp mes ruitvormig patroon in bovenste lagen deeg snijden. In oven baklava in 30 minuten bakken tot deeg knapperig en goudbruin is.

woensdag 5 maart 2014

Kipcurry met bloemkool en rijst

De een-na-laatste keer voordat ik aan m'n nieuwe baan begin en even pas op de plaats maak. Kook op
woensdagavond en breng uit donderdagochtend weer weg.... heb een beetje het gevoel "iets onder de leden" te hebben... met zware armen en benen fiets ik het ommetje...... De kapper is al met een klant bezig..... ik prik op de ijskast een briefje met wat ik heb gemaakt en de waarschuwing dat ik hier na nog maar 1 keer kom.


1 grote ui
2 serranopepers, zonder zaadjes
2 tenen knoflook, gepeld
2 eetlepels verse geraspte gemberwortel
2 eetlepels olijfolie
2 theelepels kerriepoeder
2 ontvelde, uitgebeende kippenborsten
zout en peper
4 dl kokosmelk uit blik
1 bosje verse, gehakte koriander
1 bloemkool
1 plukje munt
basmatirijst

Hak de ui, pepers en knoflook, doe er de geraspte gember bij en laat het mengsel een paar minuten in de olie zweten. Doe het kerriepoeder erbij en roerbak dat in een paar minuten mee. Hak de kippenborsten in hapklare stukjes en doe ze bij het mengsel. Laat ze een paar minuten meebakken en voeg naar smaak zout en peper toe.
Giet de kokosmelk bij het mengsel en laat het ongeveer 20 minuten op laag vuur pruttelen, tot de stukjes kip gaar zijn. Strooi er de gehakte koriander over.
Serveer er met muntblaadjes gekookte bloemkool en basmatirijst bij.

woensdag 26 februari 2014

Pasta met broccoli-tomatenroomsaus en saucijs

Het werden vlindertjes... qua pasta. Ook mijn brood was op, dus geen pangrattato, maar lekker geraspte pecorino voor erbij. Op woensdagavond achter de pannen en donderdagochtend afleveren. Voor het eerst was niemand aanwezig, dus even een gehannes met het alarm. Heb zelf ook een portie en gratineer um in de oven... yammie!


3 el olijfolie
300-400 g rundersaucijsjes, in plakjes van 2 cm
3 tenen knoflook, fijngesneden
5 ansjovisfilets in olie (blikje), fijngesneden
2 blikken gepelde tomaten (400 g)
2 takjes rozemarijn
400 g grote macaroni of andere pasta
500 g broccoli, in kleine roosjes
200 g crème fraîche
pangrattato of pecorino, voor erbij

Verhit in een koekenpan de olie. Bak de plakjes saucijs rondom bruin. Schep het vlees uit de pan.
Fruit in het bakvet de knoflook en ansjovisfilet 1 min. zachtjes zonder te kleuren. Voeg de tomaten toe en druk ze met een spatel klein. Voeg de saucijs en het takje rozemarijn toe en kook nog zachtjes in 15-20 min. tot een dikke tomatensaus. Breng op smaak met zout en peper.
Kook intussen de pasta in ruim kokend water met zout volgens de aanwijzingen beetgaar. Kook de broccoliroosjes de laatste 5 min. mee met de pasta.
Giet de pasta en broccoli af en meng met de tomaten-saucijsjessaus. Roer de crème fraîche erdoor en breng op smaak met peper en zout.

Serveer de macaroni met pangrattato of een stuk pecorino om te raspen.
(Verhit voor de pangrattato olie in een steelpan en voeg de knoflooktenen toe. Bak goudgeel op middelhoog vuur, gooi de knoflook weg. Voeg de broodkruimels toe aan de knoflookolie. Bak in enkele minuten krokant. en goudbruin. Laat uitlekken op keukenpapier, voeg zout en peper toe, verkruimel een chilipeper erover)


donderdag 20 februari 2014

Rokerige frittata met gestoofde cherrytomaatjes

Eieren deze week... ik bedenk dat de hoeveelheid niet in de koekenpan pas en besluit het in de braadslede te bakken... Ziet het er gekker uit, maar zal in smaak niet verschillen. Hoewel dat bij het originele recept er niet bij staat, geef ik er een plat brood bij met een beetje boter. De tomaatjes gaan uiteindelijk er bovenop. Zelf ga ik op een holletje naar huis met een stapel meegekregen borden voor het goeie doel... heb zo een eetafspraak in de stad.


1 kleine bloemkool, in middelgrote roosjes 
6 eieren
4 el crème fraîche
2 el dijonmosterd
2 tl milde of zoet gerookt paprikapoeder
3 el fijngeknipte bieslook
150 gram gerookte scamorza, geraspt
50 gram geraspte cheddar (of rijpe Goudse)
2 el olijfolie
zout en peper

Kook de bloemkoolroosjes in ruim water met zout in 4-5 minuutjes beetgaar. Giet ze af in een vergiet en laat goed uitlekken.
Verwarm je oven voor op 190 graden en doe de eieren, crème fraîche, mosterd en paprikapoeder in een grote kom. Mix de ingrediënten goed met elkaar en roer er de bieslook en driekwart van de geraspte kazen doorheen. Brengop smaak met zout en peper.
Verhit de olijfolie in een ovenbestendige koekenpan en bak de roosjes in ongeveer vijf minuutjes aan één kant bruin. Giet het eimengsel erover en verdeel de bloemkoolroosjes met een vork gelijkmatig over de bodem van de pan. Bak het ei ongeveer vijf minuten op halfhoog vuur.
Strooi de rest van de kaas over de frittata en zet de pan nog 10-12 minuutjes in de oven tot hij helemaal gaar is en het ei gestold. Neem de pan uit de oven en laat 2- 3 minuten op kamertemperatuur rusten voor je hem serveert.


Shakshuka

Eerst even lekker borrelen alvorens ik aan het koken sla. Dit is weer een andere versie. Morgenochtend eerst nog langs de bakker voor een lekker brood om te soppen....
De kapper staat al een eerste klant te knippen als ik aankom.


1/2 tl komijnzaadjes
190 ml lichte, plantaardige olie (bijvoorbeeld zonnebloemolie)
2 grote uien, ontdaan van schil en in ringen gesneden
2 rode en 2 gele paprika's, in reepjes van 2 cm breed
4 tl muscovado suiker of bruine basterdsuiker
2 laurierblaadjes
6 takjes tijm, blaadjes los en fijn gehakt
2 el bladpeterselie, fijn gehakt
bosje verse koriander, fijn gehakt
6 rijpe tomaten, grof gehakt
1/2 tl saffraan
snufje cayenne peper
zout en peper
8 eieren
2 rode pepers, in ringetjes
(Wil je het net nog meer smaak of bite geven, voeg dan gerust in stukken gesneden saucijsjes, feta of chorizo toe)

Rooster in een droge pan de komijn op hoog vuur, gedurende twee minuutjes. Voeg de olijfolie toe en bak hierin de uien voor twee minuten. Voeg nu de paprika’s, pepers, de suiker, laurierblaadjes, tijm, peterselie en twee eetlepels koriander toe, en bak op hoog vuur zodat het mooi verkleurt.
Meng vervolgens ook de tomaten, saffraan, cayennepeper, zout en peper erdoor en kook op laag vuur gedurende vijftien minuten. Voeg genoeg water toe zodat het de consistentie van een pastasaus krijgt en proef of het geheel goed op maak is.
Verdeel eventueel het mengsel over meerdere pannen en zet deze op middelhoog vuur (niet noodzakelijk als je pan groot genoeg is). Breek de eieren boven de saus, breng op smaak met zout en peper en kook nog 10-12 minuten op laag-middelhoog vuur. Als de eieren gestold zijn besprenkel je het geheel met koriander en serveer met lekker witbrood of goede pita’s.

woensdag 12 februari 2014

Pasta met kip en paddenstoelen uit de oven

Pasta wat de klok slaat deze week.... Bij de vleeseters mét paddestoelen. Ik breng het pas donderdagochtend weg... op woensdagavond is het weer slecht en ga ik aansluitend uit eten in de stad. Besluit met de tram te gaan en dan kan ik niet via de kappert.....


20 g of een klein handje gedroogde porcini (eekhoorntjesbrood)
olijfolie
4 kippenbouten, ontbeend, ontveld en in hapklare stukjes
2 teentjes knoflook, in dunne plakjes
350 g of 2 handenvol gemengde verse paddenstoelen, schoongemaakt en in stukken gescheurd
200 ml witte wijn
450 g gedroogde spaghetti
500 ml slagroom
een stuk van 200 g Parmezaanse kaas, geraspt
een takje verse basilicum, alleen de blaadjes

Verwarm de oven voor op 200 °C / gasovenstand 6. Doe de porcini in een kom en giet er zoveel water bij dat ze net onder staan (ongeveer 150 ml). Laat ze een paar minuten wellen. Zet een pan op het vuur die zo groot is dat alle ingrediënten erin kunnen en giet er een scheutje olijfolie in. Bestrooi de stukjes kip met peper en zout en bak ze rondom bruin in de olie. Laat de porcini uitlekken, bewaar het weekvocht en doe ze samen met de knoflook en de verse paddenstoelen bij de kip in de pan. Giet de wijn en het vocht van de porcini erbij en zet het vuur laag. Laat het zaakje zachtjes pruttelen tot de stukjes kip gaar zijn en de wijn een beetje is ingekookt.
Kook ondertussen de pasta in een ruime hoeveelheid gezouten kokend water gaar volgens de aanwijzingen op de verpakking en laat de pasta goed uitlekken. Giet de room in de pan met de saus, laat de saus tot tegen de kook aan komen en zet het vuur uit. Breng de saus op smaak met royaal zout en zwarte peper uit de molen. Doe de uitgelekte pasta bij de saus in de pan en hussel goed. Doe driekwart van de Parmezaanse kaas en alle basilicum erbij en roer goed.
Doe de pasta over in een ovenvaste schaal of pan met antiaanbaklaag, strooi er de helft van de resterende geraspte kaas over en zet de schaal in de oven tot de bovenkant van de pasta goudbruin en krokant is en de kaas borrelt. Verdeel het gerecht over de borden, sprenkel er olijfolie over en bestrooi het vlak voor het serveren met het laatste restje kaas.

donderdag 6 februari 2014

Citroen-ricottalasagne

Weer een lasagne, maar wederom een andere invulling ervan. Veel pistachenoten... en citroenricotta maakt het geheel wat lichter.


8 trostomaten
500 g gezeefde tomaten
1 eetlepel oregano (gedroogd)
1 theelepel suiker
3 tenen knoflook
2 courgettes
olijfolie
kruidenzout
bosje basilicum (alleen de blaadjes)
500 g verse lasagnevellen
350 gram ricotta
1 ei
1 citroen
150 gram grano Pardano/Parmezaanse kaas, geraspt
95 g gepelde pistachenoten
peper en zout

Snijd de tomaten in stukjes (je kunt ze ook nog schillen) en breng ze in een sauspan samen met het pak gezeefde tomaten, de oregano, de suiker en de uitgeperste knoflook aan de kook. Laat even pruttelen.
Verwarm de grill. Was de courgettes en snij ze in de lengte in dunne plakken die je licht inwrijft met olijfolie en kruidenzout. Leg ze onder de grill, er mogen goudbruine blaasjes op komen, maar dan moeten ze ook onder de grill vandaan. Verwarm je de oven voor op 225 graden.
Haal de sauspan van het vuur, doe een scheutje olijfolie bij de tomatensaus en roer door. Breng de saus op smaak met zout en peper.
Hak het basilicum fijn. Doe in een kom de ricotta, tik het ei erin, rasp de citroen erboven en voeg de helft van de Parmezaanse kaas toe. Roer even door en breng op smaak met zout en peper.
Nu bouw je de lasagne: eerst een laag tomatensaus, dan lasagne, tomatensaus, plakken gegrilde courgette, tomatensaus, lasagne, iets meer dan de helft van de ricottasaus, lasagne, tomatensaus, lasagne, de rest van het roicottamengsel en tweederde van het gehakte basilicum.
Sluit af met de rest van de Parmezaanse kaas. Zet de lasagne 20 minuten in de voorverwarmde oven (30 minuten als je houdbare vellen gebruikt). Strooi vlak voor het serveren de rest van het basilicum en de pistachenoten erover.


woensdag 5 februari 2014

Gebakken kip met tomatenpilav en cacik

Op dinsdag krijg ik eerst een eter op bezoek.... gezellig !
Zorgt er alleen voor dat ik laat aan deze maaltijd begin. Ik laat voor de zekerheid de komkommer maar uitlekken, dat doe ik vlak voordat ik de maaltijd wegbreng. Roer het door de yoghurt die ik de avond ervoor al had gemaakt. Bakjes weggebracht.. op naar het stoofvlees voor de eters van vrijdag....


4 kipfilets
1 eetlepel zonnebloemolie
35 g boter
zout & zwarte peper
2 eetlepels fijngesneden bladpeterselie
citroen of sumak
300 g basmatirijst
500 g rijpe tomaten, ontveld
1 kippenbouillontablet
2 theelepels suiker
75 g boter
zout & zwarte peper

Maak eerst de pilav. Overgiet de rijst in een kom met koud water en laat hem een paar minuten staan, giet hem af in een zeef en spoel onder de koude kraan. Snijd de tomaten in vieren, verwijder de harde steelaanzet en pureer ze in een blender. Meet de hoeveelheid af en voeg zoveel water toe dat het 6,5 deciliter is. Giet hem in de pan, voeg het verkruimelende bouillontablet, de suiker en een beetje zout en peper toe en breng aan de kook. Roer de rijst erdoor. Laat hem in een gesloten pan in 18 tot 20 minuten op laag vuur koken tot de vloeistof opgenomen en de rijst gaar is. Roer niet tijdens het koken en voeg als hij te droog wordt een beetje water toe, Spatel de boter in stukjes door de rijst. Proef en voeg zonodig nog wat zout en peper toe.
Snijd de kip intussen in stukjes van 3,5 cm. Verhit de olie en de boter in een koekenpan en bak de stukjes kip in 6 tot 8 minuten goudbruin; keer ze eenmaal en voeg zout en peper toe. Bestrooi de kip met peterselie en geef er de parten citroen of sumak om erover te strooien en de rijst erbij.


4 kleine of 1 grote komkommer
1/2 liter volle naturel yoghurt
2 tenen knoflook, fijngesneden
2 takjes fijngesneden munt of dille of
2 theelepels fijngewreven gedroogde munt

Schil de komkommer en snijd hem in blokjes of rasp hem, of snijd hem overlangs doormidden, schep de zaadlijsten eruit en snijd de helften in schijfjes. Bestrooi de komkommer als u hem niet direct opdient met zout en laat hem in een vergiet 30 tot 60 minuten uitlekken. Klop de yoghurt in een serveerschaal los met de knoflook, munt of dille en schep de komkommer erdoor. Voeg een beetje zout toe, maar proef bij gezouten komkommer goed: hoewel een groot deel van het zout met het vocht is weggelekt.

donderdag 30 januari 2014

Rijst met shiitake, sugar snaps en geschaafde bloemkool

Veel aan het koken deze week, een makkelijk recept vanavond. Omdat mijn schalen zijn uitgeleend gaat alles in een pan. Bij het afleveren keuvel ik even bij en ga dan weer op huis aan.... binnenkort weer uitzoeken wat ik volgende week weer ga maken.


300 g zilvervliesrijst
200 g sugar snaps, schoongemaakt
2 el olijfolie + voor erover
3 el boter
150 g prei, fijngesneden
200 g kleine shii takes, schoongemaakt
1 blikje crispy maïs, uitgelekt (200 g)
3 el peterselie, fijngesneden
1 kleine bloemkool, schoongemaakt op kamertemperatuur

Kook de rijst volgens de gebruiksaanwijzing op het pak in ruim water met zout gaar. Giet de rijst af en laat afkoelen. Kook de sugar snaps 1 min. in ruim kokend water met zout. Giet ze af en spoel ze af met koud water. Schep de sugar snaps om met 1 el olie. Verwarm de boter in een grote koekenpan en bak de prei 5 min. zachtjes zonder te kleuren. Voeg de shiitake toe en bak ze 5 min. mee. Voeg de rijst, maïs en peterselie toe en breng op smaak met zout en peper. Bak de rijst niet te lang, dan wordt het te droog. Verhit de grillpan voor. Leg de sugar snaps in de grilpan en gril ze 1 min. aan beide kanten.
Verdeel de gebakken rijst over 4 diepe borden, schep de sugar snaps ernaast. Leg de bloemkool in je ene hand en schaaf met de andere hand met een dunschiller de buitenkant van de roosjes boven de rijst. Druppel er nog wat olijfolie over. Geef er evt. ook de gegrilde bloemkoolplakjes bij.





Geitenkaas quiche met cheddar en geroosterde paprika; Spinazie salade met venkel en Bulghursalade met granaatappel & geroosterde pompoen


Op mijn werk moet een een catering regelen voor 6 personen. Onze vaste cateraar heeft het druk en kan niet garanderen dat het lukt.......  ik trek m'n stoute schoenen aan en zeg dat ik ook wel wat kan maken. Ze gaan akkoord met een quiche en 2 salades. Ik moet de gezellige werk-borrel eerder verlaten om te koken, maar dat mag de pret niet drukken. In de ochtend met tassen vol naar het werk....ben benieuwd wat ze er van vinden


Bladerdeeg voor hartige taart (ca. 7 a 8 plakjes)
4 eieren
3 dl slagroom
200 gr geraspte cheddar
150 gr geitenkaas in kleine blokjes gesneden
180 gr gegrilde rode paprika’s, in dunne reepjes
zout & peper naar smaak

Laat het bladerdeeg ontdooien. Vet de quiche vorm in met boter, leg de ontdooide plakjes bladerdeeg er in. Zorg dat er geen openstaande randen of kieren in het deeg zitten.
Klop de 4 eieren luchtig, doe de slagroom erbij en klop daarna rustig de geraspte cheddar erbij en de blokjes geitenkaas er door heen. Snij 2/3 van de gegrilde paprika in kleine stukjes en doe deze ook door de vulling. Nogmaals alles rustig door elkaar mengen. Daarna de vulling op de taartbodem schenken.
Zet de quiche 15 min. in de oven. Na 15 min. het overige gedeelte (1/3) van de geroosterde paprika’s op de quiche leggen en nog zo’n 10 min in de oven zetten.


200 gram spinazie
1 (ongeveer 200 gram) venkel
2 avocado's
20 zwarte olijven
60 gram pijnboompitten
6 eetlepels olijfolie
2 eetlepels citroensap
20 blaadjes basilicum
2 theelepels knoflookpoeder 
2 theelepels peper
snufje zout

Verdeel de spinazie over twee borden (of leg in een schaal).
Snij de venkel in reepjes, de avocado in plakken en de olijven doormidden.
Verdeel de venkel, avocado en olijven over de salade.
Snij de basilicum klein en meng in een schaaltje met de ingrediënten voor de dressing.
Druppel de dressing over de salade.


300 g (volkoren) bulghur
citroensap
frisgroene olijfolie
1 kleine flespompoen
milde olijfolie
pitjes van 1 granaatappel
1 bosje lente-ui
1 bos peterselie
75 g pistachenootjes

Bereid de bulgur volgens de aanwijzingen op de zijkant van de verpakking. Meng de bulghur met een paar eetlepels citroensap en een flinke scheut frisgroene olijfolie. Verwarm de oven voor op 200 °C.
Halveer de flespompoen, verwijder zaadlijsten en snijd hem in dunne halve plakken, verdeel die over een bakplaat, bestrooi met zout, besprenkel met wat milde olijfolie en rooster ze goudbruin in ca. 10 minuten.
Pel intussen de granaatappel: snijd het kroontje eruit en breek de granaatappel open door je duimen erin te zetten. Pel de pitjes en zorg dat de witte velletjes niet meekomen. Snijd de lente-ui en peterselie fijn. Rooster de pistachenootjes goudbruin in de hete oven, laat ze afkoelen en hak ze grof.
Meng de bulghur met de pompoen, peterselie, lente-ui, pistachenootjes en granaatappelpitjes en breng goed op smaak met wat citroensap, olijfolie en zout.

Marokkaanse runderstoof met pompoen


De stoof is al klaar... de rijst ook. Vandaag alleen in de bakjes doen en wegbrengen...... Komt een te leuke borrel tussen en een andere kookklus... Dan maar donderdagochtend wegbrengen.


1.2 kg stooflappen
1 kaneelstokje
1 tl kerriepoeder
1 tl komijnpoeder
1 tl gemberpoeder
1 tl gemalen koriander
2 kruidnagels
2 el bloem
2 uien
2 tenen knoflook
4 el olie
1 pot runderfond (ca. 450 ml)
1 blikje tomatenblokjes
1 flespompoen
1 bosje koriander
snufje zout, gemalen zwarte peper

Snij het vlees in blokjes en bestrooi het met de specerijen, zout, peper en bloem. Snipper de ui en knoflook. Bak het vlees met ui en knoflook in porties aan en doe het over in een stoofpan. Voeg fond en tomatenblokjes toe en breng het geheel aan de kook. Stoof het vlees in ca. 1 ½ uur gaar. Schil de pompoen, verwijder de pitten en snij het vruchtvlees in blokken. Voeg de pompoen na 30 min. stooftijd toe aan het vlees. Bestrooi net voor opdienen met grof gesneden koriander. Eten met: couscous, gemengd met gewelde rozijnen en geroosterde pijnboompitten.

donderdag 23 januari 2014

Spinazie-kaas-ui-rijst taart


De taart heb ik al een tijdje opgeslagen in mijn computer... een rare combinatie met rijst, maakt me nieuwsgierig. Heb een krappe planning, mijn collega op het werk denkt dat ik het net op tijd afkrijg. Hoewel het krap-an is, wordt het op tijd afgeleverd... druppend van de regen.
Even later krijg ik een sms met hoe het eruit ziet... én dat het lekker is.


400g spinazie
2 el olijfolie
1 grote ui, fijngehakt
2 teentjes knoflook, fijngehakt
snufje chilivlokken
300g courgettes, in blokjes
100g risotto rijst
100 g rijpe cheddar, geraspt
2 grote eieren en 1 middelgroot ei
1 el Dijon mosterd
500g kruimeldeeg
2 el melk
2 tl sesamzaadjes

Was de spinazie en zet het op in een grote pan met alleen het aanhangende water. Warmte voor 1-2 minuten op tot het een beetje geslonken is, dan in een vergiet en laat afkoelen. Eenmaal koel, knijp het overtollige water eruit en hak het fijn.
Verhit de olie in een koekenpan en bak de ui zachtjes gedurende ongeveer 5 minuten tot het zacht is. Voeg de knoflook en chili vlokken toe, en bak ze gedurende 1 minuut meer. Meng dit - in een kom - samen met de spinazie, courgette, rijst en kaas goed door elkaar.
Klop de 2 grote eieren met de mosterd, een snufje zout en een de versgemalen zwarte peper. Voeg toe aan het spinaziemengsel en meng goed. Verwarm de oven voor 200C/180 C hetelucht/gasstand 6, plaats een bakplaat in de oven om mee te verwarmen. Snijd het deeg in tweeën en rol 1 stuk uit op een met bloem bestoven werkvlak tot je een blad van ± 32 x 17cm. Plaats in een 30 x 15cm bakvorm en prik gaatjes in de bodem met een vork. Rol het resterende stuk deeg op dezelfde grootte .
Schep het spinaziemengsel in de taartbodem. Klop de melk met het medium ei, dan kwast de randen van het deeg er mee. Leg het andere vel deeg erover en druk zachtjes aan. Bestrijk de bovenkant met een beetje losgeklopt ei en bestrooi met de sesamzaadjes.
Plaats de vorm op de voorverwarmde bakplaat en bak gedurende 10 minuten , verlaag dan de temperatuur tot 160C/140C hetelucht/gasstand 4 en bak nog 30 minuten tot het deeg goudbruin is. Laat het eerst 10 minuten rusten vóór dat je het aansnijdt.


woensdag 22 januari 2014

Krui­di­ge cous­cous met bal­le­tjes

Weinig inspiratie... kom bij de AH een recept tegen en besluit dit te maken. Gooi nog wat restjes erdoor, zoals paprika, bloemkool...
Hou een restje over en smikkel daar later in de week van.


250 g couscous
7 el olijfolie
1 rode ui, grofgesnipperd
4 tl gemalen komijn
600 g spitskool, gesneden
420 g vegaballetjes
150 g mangochutney
1 bakje koriander, grofgesneden

Bereid de couscous volgens de aanwijzingen op de verpakking, maar gebruik 2 el olie in plaats van boter.
Verhit 2 el olie in een hapjespan en fruit de ui 1 min. Schep de komijn erdoor. Voeg de spitskool toe en bak in 4 min. knapperig en gaar.
Verhit de rest van de olie in een koekenpan en bak de balletjes in 4 min. bruin.
Roer de couscous los met een vork. Schep door de spitskool. Breng op smaak met de chutney, koriander, peper en eventueel zout.  Serveren met de balletjes.

woensdag 15 januari 2014

Ovenrisotto met bloemkool, gruyère & knapperig broodkruim

Nieuw jaar... nieuwe kansen ! In ieder geval tot ik aan mijn nieuwe baan begin. Voor de kapper wordt het risotto... uit de oven ! Ziet er goed uit, ruikt ook geweldig. Morgen eerst wegbrengen en dan mag ik ook aan de hap.


1 kleine bloemkool in roosjes
2 kleine uien gesnipperd
1 teen knoflook in dunne reepjes
200 gr arborio risottorijst
125 ml witte wijn
500 ml bouillon (kip of groenten)
200 gr geraspte gruyère
2-3 sneetjes witbrood

Kook de bloemkoolroosjes in 10 minuten beetgaar. Giet ze af. Verwarm de oven voor op 180 graden.
Verhit de olijfolie in een braadpan die ook in de oven kan. Voeg de ui toe. Bak hem al omscheppend gedurende een minuut of 5, voeg de knoflook toe, laat hem 1 minuut meebakken en voeg dan de rijst toe. Bak dit al omscheppend nog een minuut of 2 mee. Blus alles  af met de witte wijn en voeg vervolgens de bouillon toe. Breng het geheel al roerend aan de kook. Schep de gekookte bloemkool erdoor en voeg de kaas toe.
Zet de deksel op de pan en bak de risotto in ongeveer 25 minuten af in de oven, of tot alle vloeistof is opgenomen.
Maal intussen het droge brood in de keukenmachine of hak het even fijn met een scherp mes.
Haal de deksel 5 minuten voortijdig van de pan in de oven (pas op!! heet!) en bestrooi de risotto met het broodkruim.
Laat even mooi bruinen en dien op.

donderdag 9 januari 2014

Stamppot van zoete aardappel, wortel, veldsla en feta

Het lijkt zo weinig dus schil ik meer aardappels en wortels... Stamp een beetje, maar merk dan ook dat het dan wel weinig lijkt. Lever het af in de stromende regen... Hoop dat het genoeg was. Zelf op een holletje door... werd door een vriendin uitgenodigd om mee te gaan naar het theater.


2 zoete aardappels
4 wortels
2 takjes tijm
2teentjes knoflook, geplet
4 handjes veldsla
2 el gedroogde kerstomaatjes, fijngesneden
200 g feta, in blokjes
bieslook, fijngesneden
olijfolie extra vierge
300 g wilde paddenstoelen

Schil de zoete aardappel en maak de wortels schoon. Kook de wortels en zoete aardappel in gezouten water gedurende 20 à 25 minuten. Doe bij het water een takje tijm en knoflook. Bak de paddenstoelen aan in een scheutje olie.
Giet af en doe er de veldsla, stukjes gedroogde tomaat en bieslook bij. Meng goed zodat de wortels en aardappel een beetje geplet worden. Voeg er een scheutje olijfolie aan toe. Doe er op het einde de fetakaas en de wilde paddenstoelen bij.


woensdag 8 januari 2014

Pasta Al Forno

Nieuw jaar.... nieuwe kansen. Deze week starten beide klussen weer. De kappers krijgen pasta. De saus staat een deel van de avond te pruttelen en ik ga in heerlijke luchten slapen.
Zelf een versie zonder de champignons, voor morgen... het deel wat weggebracht moet worden staat af te koelen.


Voor de saus:
1 fles passata di pomodoro (720 ml)
1 blikje tomatenblokjes (400 gram)
1 witte ui
1 rode ui
2 flinke tenen knoflook
3 takjes tijm
1 laurierblaadje
3 ansjovis uit blik, op olie
15 taggiasche olijven
Optioneel: chili flakes naar smaak

Voor de pasta:
400 gram penne rigate
1 courgette
1 aubergine
1 rode paprika
1 doosje kastanjechampignons
2 bollen mozzarella
Parmezaanse kaas
Zout, peper en olijfolie
Optioneel: verse basilicum


Begin met het maken van de saus. Snipper hiervoor de uien en fruit deze samen met de tijm en laurier in een hoge pan op laag vuur. Snipper de knoflook. Voeg als de uitjes glazig beginnen te worden, de knoflook samen met de ansjovis en eventueel chili flakes toe.
Bak totdat de ansjovisjes uit elkaar vallen en voeg dan de olijven toe samen met de passata en tomatenblokjes. Meng het mengsel goed en laat ten minste een uur op laag vuur met de deksel op de pan sudderen. Proef zo nu en dan en breng op smaak met peper en zout.
Ga nu verder met het bakken van de groenten. Snijd de courgette in reepjes, de aubergine, champignons en paprika in blokjes. Bak de groenten afzonderlijk in een koekenpan met een scheutje olijfolie, en breng tijdens het bakken op smaak met peper en zout. Het apart bakken van de groenten klinkt misschien overbodig, maar doordat het én veel groenten zijn én allemaal een andere garing hebben, is het zeker aan te raden.
Zet je oven aan op 225 graden en zet een pan op het vuur voor de pasta. Zodra het water kookt voeg je de pasta, samen met een flinke snuf zout, toe en doe je de groenten bij de tomatensaus. Kook de pasta acht à negen minuutjes en giet af. Proef of je saus goed op smaak is en meng met de pasta. Voeg eventueel de basilicum in stukjes gescheurd toe.
Verdeel de pasta met saus over een grote ovenschaal en bedek met plakjes mozzarella en Parmezaanse kaas. Bak nog 15 minuutjes in de oven en zet dan de oven op de grillstand. Gratineer nog vijf minuutjes of totdat de kaas goudbruin begint te kleuren.


*Tip: de saus zonder groenten is de perfecte basis voor andere (pasta)sauzen. Ben je vega? Vervang dan de ansjovisfilets door twee eetlepels fijngehakte kappertjes. Ook lekker: pocheer kippendijfilets in de saus en serveer bij gekookte aardappels.