Translate

woensdag 5 februari 2014

Gebakken kip met tomatenpilav en cacik

Op dinsdag krijg ik eerst een eter op bezoek.... gezellig !
Zorgt er alleen voor dat ik laat aan deze maaltijd begin. Ik laat voor de zekerheid de komkommer maar uitlekken, dat doe ik vlak voordat ik de maaltijd wegbreng. Roer het door de yoghurt die ik de avond ervoor al had gemaakt. Bakjes weggebracht.. op naar het stoofvlees voor de eters van vrijdag....


4 kipfilets
1 eetlepel zonnebloemolie
35 g boter
zout & zwarte peper
2 eetlepels fijngesneden bladpeterselie
citroen of sumak
300 g basmatirijst
500 g rijpe tomaten, ontveld
1 kippenbouillontablet
2 theelepels suiker
75 g boter
zout & zwarte peper

Maak eerst de pilav. Overgiet de rijst in een kom met koud water en laat hem een paar minuten staan, giet hem af in een zeef en spoel onder de koude kraan. Snijd de tomaten in vieren, verwijder de harde steelaanzet en pureer ze in een blender. Meet de hoeveelheid af en voeg zoveel water toe dat het 6,5 deciliter is. Giet hem in de pan, voeg het verkruimelende bouillontablet, de suiker en een beetje zout en peper toe en breng aan de kook. Roer de rijst erdoor. Laat hem in een gesloten pan in 18 tot 20 minuten op laag vuur koken tot de vloeistof opgenomen en de rijst gaar is. Roer niet tijdens het koken en voeg als hij te droog wordt een beetje water toe, Spatel de boter in stukjes door de rijst. Proef en voeg zonodig nog wat zout en peper toe.
Snijd de kip intussen in stukjes van 3,5 cm. Verhit de olie en de boter in een koekenpan en bak de stukjes kip in 6 tot 8 minuten goudbruin; keer ze eenmaal en voeg zout en peper toe. Bestrooi de kip met peterselie en geef er de parten citroen of sumak om erover te strooien en de rijst erbij.


4 kleine of 1 grote komkommer
1/2 liter volle naturel yoghurt
2 tenen knoflook, fijngesneden
2 takjes fijngesneden munt of dille of
2 theelepels fijngewreven gedroogde munt

Schil de komkommer en snijd hem in blokjes of rasp hem, of snijd hem overlangs doormidden, schep de zaadlijsten eruit en snijd de helften in schijfjes. Bestrooi de komkommer als u hem niet direct opdient met zout en laat hem in een vergiet 30 tot 60 minuten uitlekken. Klop de yoghurt in een serveerschaal los met de knoflook, munt of dille en schep de komkommer erdoor. Voeg een beetje zout toe, maar proef bij gezouten komkommer goed: hoewel een groot deel van het zout met het vocht is weggelekt.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten