Translate

woensdag 8 januari 2014

Pasta Al Forno

Nieuw jaar.... nieuwe kansen. Deze week starten beide klussen weer. De kappers krijgen pasta. De saus staat een deel van de avond te pruttelen en ik ga in heerlijke luchten slapen.
Zelf een versie zonder de champignons, voor morgen... het deel wat weggebracht moet worden staat af te koelen.


Voor de saus:
1 fles passata di pomodoro (720 ml)
1 blikje tomatenblokjes (400 gram)
1 witte ui
1 rode ui
2 flinke tenen knoflook
3 takjes tijm
1 laurierblaadje
3 ansjovis uit blik, op olie
15 taggiasche olijven
Optioneel: chili flakes naar smaak

Voor de pasta:
400 gram penne rigate
1 courgette
1 aubergine
1 rode paprika
1 doosje kastanjechampignons
2 bollen mozzarella
Parmezaanse kaas
Zout, peper en olijfolie
Optioneel: verse basilicum


Begin met het maken van de saus. Snipper hiervoor de uien en fruit deze samen met de tijm en laurier in een hoge pan op laag vuur. Snipper de knoflook. Voeg als de uitjes glazig beginnen te worden, de knoflook samen met de ansjovis en eventueel chili flakes toe.
Bak totdat de ansjovisjes uit elkaar vallen en voeg dan de olijven toe samen met de passata en tomatenblokjes. Meng het mengsel goed en laat ten minste een uur op laag vuur met de deksel op de pan sudderen. Proef zo nu en dan en breng op smaak met peper en zout.
Ga nu verder met het bakken van de groenten. Snijd de courgette in reepjes, de aubergine, champignons en paprika in blokjes. Bak de groenten afzonderlijk in een koekenpan met een scheutje olijfolie, en breng tijdens het bakken op smaak met peper en zout. Het apart bakken van de groenten klinkt misschien overbodig, maar doordat het én veel groenten zijn én allemaal een andere garing hebben, is het zeker aan te raden.
Zet je oven aan op 225 graden en zet een pan op het vuur voor de pasta. Zodra het water kookt voeg je de pasta, samen met een flinke snuf zout, toe en doe je de groenten bij de tomatensaus. Kook de pasta acht à negen minuutjes en giet af. Proef of je saus goed op smaak is en meng met de pasta. Voeg eventueel de basilicum in stukjes gescheurd toe.
Verdeel de pasta met saus over een grote ovenschaal en bedek met plakjes mozzarella en Parmezaanse kaas. Bak nog 15 minuutjes in de oven en zet dan de oven op de grillstand. Gratineer nog vijf minuutjes of totdat de kaas goudbruin begint te kleuren.


*Tip: de saus zonder groenten is de perfecte basis voor andere (pasta)sauzen. Ben je vega? Vervang dan de ansjovisfilets door twee eetlepels fijngehakte kappertjes. Ook lekker: pocheer kippendijfilets in de saus en serveer bij gekookte aardappels. 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten