Translate

woensdag 14 maart 2012

Pilav met gemengd vlees met een salade


 Ik had nog een groot stuk kip over....
Al bladerend in de nieuwe Nigella kwam ik dit recept tegen. Heb in het weekend iets gegeten met lamsbiefstuk en heb vandaag nog wat biefstukpuntjes gebakken die hier in verwerkt konden worden.
Een licht maar zeer smakelijk recept moet ik zeggen.
Optie om granaatappelzaadjes te gebruiken leek me de moeite waard en maakt het recept een iets zoetigere bite...
Zak met gemengde sla mee, met radijsjes, tomaatjes en sliertjes paarse wortel...
Als dressing een simpele vinaigrette.... jummie!


1 eetlepel olie
1 ui, fijngehakt
½ theelepel komijnzaad
½ theelepel korianderzaad
½ theelepel gedroogde tijm
225 gram basmatirijst, of een mengsel van bruine basmati, rode camargue en wilde rijst
5 dl kippenbouillon
150 gram stukjes koud vlees
zout, peper naar smaak
2 à 3 eetlepels (30-45 ml) geroosterde pijnboompitten of geschaafde amandelen (of combi)
2 eetlepels (30 ml) vers gehakte peterselie
2 eetlepels (30 ml) vers gehakte koriander
2 à 3 eetlepels (30-45 ml) granaatappelzaden

Verhit de olie in een pan met dikke bodem en een passend deksel. Bak hierin regelmatig roerend de gehakte ui 5 minuten op tamelijk laag vuur, voeg dan de komijn, koriander en tijm toe en blijf alles roerbakken tot de ui zacht is. Waarschijnlijk duurt dat nog 5 minuten, in totaal 10 minuten is.
Strooi de rijst in de pan en roer met een houten lepel of rechte spatel de korrels grondig door de olie en de gekruide ui, tot ze vettig-glanzend zijn. Verhit de kippenbouillon, giet de hete bouillon in de pan en laat alles aan de kook komen. Let de deksel op de pan en laat de rijst, als je gewone basmatirijst gebruikt, in 15 minuten op het laagst mogelijke vuur staan. Reken voor het mengsel voor de drie soorten rijst maximaal 40 minuten.
Roer met een vork de stukjes vlees door de rijst, leg de deksel weer op de pan en laat nog 5 minuten op het vuur staan om de stukjes vlees heet te laten worden en de rijst af te maken.
Controleer of het vlees gloeiend heet en de rijst zacht is. Voeg zout naar smaakt toe, haal de pan van het vuur en roer met een vork het grootste deel van de pijnboompitten, tuinkruiden en granaatappelzaden door de pilav. Schep de pilav in kommen en strooi er de overgebleven pitten, kruiden en zaden erover.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten