Translate

donderdag 22 maart 2012

Milde dahl met bloemkool

Een goed recept..de eerste hoeveelheid lever ik af bij de familie.... Ikzelf fiets snel naar huis, krijg iemand die mee gaat helpen om mijn tuin te doen.
Nadat we een behoorlijk aantal zandzakken hebben gekocht en in de tuin hebben gelegd eten wij dezelfde maaltijd.
Goed en simpel, smakelijk....


1 middelgrote bloemkool
2 uien
ongeveer 400 gram linzen uit blik of pot
5 cm verse gemberwortel
1 verse groene chilipeper
1 eetlepel gehakte peterselie
3 tenen knoflook
2 komkommers
groentebouillonblokje
kruiden: kurkuma, korianderpoeder en komijnpoeder
olijfolie
basmatirijst

Was de bloemkool en verdeel in kleine roosjes. Kook of stoom met een beetje zout beetgaar.
Hak de uien en fruit ze in de olijfolie. Voeg de uitgelekte linzen toe, en doe de peterselie erbij. Voeg de gember en de chilipeper in grote stukken toe. Doe zoveel water in de pan dat het geheel net onderstaat, doe het groentebouillonblokje erbij en laat 10 minuten pruttelen.
Kook de basmatirijst volgens de aanwijzingen op de verpakking.
Pers de knoflook in de olijfolie op laag vuur, en roer er twee theelepels kurkuma, twee theelepels korianderpoeder en twee theelepels komijnpoeder doorheen. Roer tot een glad papje.
Verwijder eerst de gember en de peper uit de linzen, en doe dan de bloemkool erbij. Roer het kruidenmengsel erdoorheen, een paar keer flink doorroeren en nog 2 minuten zachtjes doorbakken.
Schil de komkommers en rasp ze (grof). Hussel erdoor (voor kinderen) of geef ernaast.

Een heerlijke, milde dahl. De kruiden zijn overal te koop en lang houdbaar. Ze geven het gerecht een exotische smaak. Wil je variatie? Vervang de bloemkool door spitskool, courgette, kapucijners, boontjes of een andere groente, of combineer de groentes.
 In plaats van basmatirijst kun je ook wilde rijst, zwarte rijst of zilvervliesrijst nemen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten