Translate

woensdag 7 maart 2012

Lentekip met rijst

Hoorde kort van te voren dat mijn woensdag-koken ook weer doorgaat... snel iets bedenken.
Een recept wat al eerder klaar gemaakt kan worden....zodat ik bij thuiskomst iets rustiger kan werken.
Kip had iets beter gebakken kunnen worden, nu ziet het er bleek uit, maar de smaak is prima moet ik zeggen. Door het groen van de little gems heeft het echt een frisse lente uitstraling, de geur is ook licht en stimulerend.
Ik heb mijn deel verwerkt met een verse pasta die op moest en wat roerbakgroenten en tomaat.


1 theelepel (5 ml) arachide- of andere olie
140 gram pancetta of bacon in blokjes
12 kippendijen (met bot, met of zonder vel), bij voorkeur biologisch
1 prei, schoongemaakt, in de lengte in vieren gesneden en vervolgens in dunne plakjes
1 stengel bleekselderij, in de lengte in vieren gesneden en vervolgens in dunne plakjes
3 tenen knoflook, gepeld en gehakt
2 theelepels (10 ml) gevriesdroogde dragon
1 theelepel (5 ml) grof zeezout of een 1/2  theelepel fijn tafelzout
royaal  witte peper uit de molen
 5 dl droge cider
300 gram doperwten uit de diepvries
1 eetlepel (15 ml) dijonmosterd
2 kropjes little gem, in repen gesneden of in stukken gescheurd
2 eetlepels (30 ml) verse, gehakte dragon

Verhit de olie in de grote braadpan met passend deksel (neem een pan die je op tafel kunt zetten) en bak hierin de blokjes pancetta (of blokjes bacon) uit tot ze gaan kleuren. 
Leg de kippendijen in de pan (met de verkant naar onderen als je het vel laat zitten), hussel de blokjes pancetta naar boven, op de stukken kip (om te voorkomen dat de blokjes pancetta verbranden en om ruimte te maken), en bak ongeveer 5 minuten op een matig vuur. 
Keer de stukken kip om en doe de voorbereide prei, bleekselderij en knoflook erbij. Strooi de gevriesdroogde dragon, zout en peper in de pan, roer even en laat alles nog eens 5 minuten bakken.
Giet de cider in de pan en strooi er de bevroren erwtjes in. Laat alles aan de kook komen, leg het deksel op de pan, zet het vuur heel laag en houd de lentekip 40 minuten tegen de kook aan. Controleer wel na 30 minuten of de kip gaar is. En als je niet naar me hebt geluisterd en voor kip zonder bot hebt gekozen, dan zou 20 minuten lang genoeg moeten zijn.
Haal het deksel van de pan, roer de mosterd door de saus, strooi de repen of stukken sla in de pan en geef ze een paar minuten de tijd om te slinken in de hete saus.
Strooi er tenslotte de gehakte dragon over de lentekip en serveer deze geurige stoofpot.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten