Translate

donderdag 29 maart 2012

Macaroni en kaas

Een simpel recept... vooral veel tijd in de oven.
Lekker dat er tomaat in zat, maar voor mij had het nog wel wat kaziger gemogen.
Gewoon wat meer Cheddar (de parmezaan was wel duidelijker in smaak.
Ook alle teentjes knoflook kunnen er in, had iets geminderd, maar qua smaak had dat niet gehoeven....
Lekker dat krokante broodkruim erover.


45 g boter
3 volle eetlepels bloem
10 teentjes knoflook, gepeld en in dunne plakjes gesneden
6 verse laurierblaadjes
1 liter halfvolle melk
600 g gedroogde macaroni
8 tomaten
150 g geraspte Cheddar of Goudse kaas
100 g vers geraspte Parmezaanse kaas
een paar takjes verse tijm, alleen de blaadjes
desgewenst een paar scheutjes worcestersaus
desgewenst een snuf geraspte nootmuskaat
3 flinke handen vers broodkruim
olijfolie

Breng een grote pan gezouten water aan de kook. Smelt de boter in een grote, ovenbestendige pan op laag vuur, doe de bloem erbij, draai het vuur iets hoger en blijf roeren tot je een pasta hebt - dit is je roux. Doe er de gesneden knoflook bij - maak je geen zorgen om de hoeveelheid, want de plakjes karamelliseren in de roux. Blijf roeren tot de plakjes knoflook goudbruin en lekker plakkerig zijn. Doe er dan de laurierblaadjes bij en roer de melk er geleidelijk door om een mooie gladde saus te maken. Breng de saus weer aan de kook en laat hem op laag vuur pruttelen en inkoken terwijl je af en toe roert. Verhit de oven alvast tot 220 ºC / gasovenstand 7.
Doe de macaroni in de pan gezouten kokend water en kook deze volgens de aanwijzingen op de verpakking. Hak intussen de tomaten in stukjes en kruid ze royaal met zout en peper. Laat de pasta uitlekken en doe hem onmiddellijk bij de saus. Roer even goed door en haal de pan dan van het vuur. Roer er de geraspte kazen, de gehakte tomaten en de tijmblaadjes door. Nu kun je er ook een scheutje worcestersaus of een snuf geraspte nootmuskaat bij doen. Proef de pasta en breng hem op smaak. Hij hoort een beetje te vochtig te zijn, omdat hij later in de oven weer indikt, dus doe er als het nodig is een scheutje water bij.
Als je de saus in een ovenvaste pan maakt, moet je alles daar gewoon in laten zitten; zo niet, dan moet je het zaakje in een diepe, aardewerken schaal scheppen. Zet de macaroni 30 minuten in de oven tot er een goudbruin, pruttelend en heerlijk krokant korstje op zit.
Zet intussen het broodkruim met wat tijm en een paar scheutjes olijfolie in een pan op matig vuur. Roerbak de kruimels tot ze krokant en goudbruin zijn. Haal de pan dan van het vuur en schep het mengsel in een decoratieve kom. Zet de pan macaroni midden op tafel met de kom krokant broodkruim ernaast en geef er een lekkere groene salade bij.

woensdag 28 maart 2012

Pappardelle met italiaans stoofvlees met groene groenten met gremolata


Ok, het stoofvlees was al eerder gemaakt, dat moet ook wel met zoveel uur stoven..... Wel voor het eerst in de oven, die ging vanzelf uit omdat het een elektrische oven is. Pasta was snel gemaakt, de groene groenten moeste kort. En dan.... hoe krijg je 3 pannen mee...... Ik heb een klein torentje van Pisa gemaakt :-)


1500 gram magere runderlappen in kleine blokjes
2 eetlepel milde olijfolie
50 gram gerookte ontbijtspek in kleine blokjes
1 stuk ui, fijngesnipperd
2 tenen knoflook, fijngehakt
2 stengels bleekselderij, fijngesneden
2 stuks geraspte wortels
1 takje rozemarijn (of een theelepel gedroogde)
1 blik tomaten (400 gram)
150 ml rode wijn
100 ml runderbouillon (tablet)
4 schalen pappardelle (vers) à 250 gram
100 gram in dunne plakjes geschaafde pardano of parmezaanse

Bestrooi het vlees met zout en peper. Verwarm de olie in een braadpan en bak de blokjes vlees - in gedeeltes- rondom bruin. Schep ze op een bord en bak in het bakvet het ontbijtspek, de ui en knoflook 3 minuten. Voeg de bleekselderij, wortels en rozemarijn toe en bak ze 1 minuut mee.
Voeg de tomaten met vocht, wijn en bouillon toe en breng het geheel aan de kook. Schep het vlees erdoor. Zet het vuur heel laag en laat het vlees afgedekt in 2,5 uur gaar stoven. Roer het gerecht zo nu en dan door en controleer of er nog voldoende vocht in de pan zit.
Kook de pappardelle in een grote pan met ruim water en wat zout volgens de aanwijzingen op de verpakking beetgaar. Giet de pasta af. Verdeel de pappardelle over 8 warme diepe borden en schep er wat stoofvlees met saus op. Strooi de kaas erover.
Tip: hoe langer je het vlees stooft, hoe lekkerder. Je kunt het gerecht eventueel al 's morgens bereiden en heel langzaam in een oven van 150 graden gaar laten sudderen. Controleer tussentijds wel af en toe of er nog voldoende vocht in de pan zit.

dinsdag 27 maart 2012

Zuurkoolsoep

Soep.... van zuurkool. Terwijl de lente haar best doet zich te profileren. Het is wel koud in de ochtend en avond, dus kan het best.
De soep is dunner dan ik dacht, maar ruikt en smaakt naar meer. Ik hoor dat de soep de dag erna wel dikker was.
Op de foto zonder de plakjes rookworst... in een bakje voor in de vriezer. Ik at namelijk elders..


1 grote winterpeen
2 stengels prei
500 gram aardappelen
4 groentebouillonblokjes
300 gram zuurkool
1 theelepel tijm
1 eetlepel gehakte verse peterselie
(eventueel) stukjes vegetarische rookworst

Schil de wortel, de prei en de aardappels, en was de groenten. Breng 2 liter water aan de kook. Voeg de in blokjes gesneden aardappel en de in ringen gesneden prei toe. Doe de bouillonblokjes erbij en laat ongeveer 10 minuten koken. Haal de pan even van het vuur en pureer, als de aardappel zacht is, met een staafmixer.
Ondertussen snij je de wortel in kleine stukjes en hak je de zuurkool fijn. Doe de wortel en de helft van de zuurkool in de pan. Zet de pan weer op het vuur en kook nog een paar minuten zachtjes.
Draai het vuur uit, roer de rest van de zuurkool en de tijm door de soep. Desgewenst doe je ook de stukjes vegetarische rookworst (b.v. van Tivall) erbij. Tot slot strooi je de gehakte verse peterselie over de soep.

donderdag 22 maart 2012

Milde dahl met bloemkool

Een goed recept..de eerste hoeveelheid lever ik af bij de familie.... Ikzelf fiets snel naar huis, krijg iemand die mee gaat helpen om mijn tuin te doen.
Nadat we een behoorlijk aantal zandzakken hebben gekocht en in de tuin hebben gelegd eten wij dezelfde maaltijd.
Goed en simpel, smakelijk....


1 middelgrote bloemkool
2 uien
ongeveer 400 gram linzen uit blik of pot
5 cm verse gemberwortel
1 verse groene chilipeper
1 eetlepel gehakte peterselie
3 tenen knoflook
2 komkommers
groentebouillonblokje
kruiden: kurkuma, korianderpoeder en komijnpoeder
olijfolie
basmatirijst

Was de bloemkool en verdeel in kleine roosjes. Kook of stoom met een beetje zout beetgaar.
Hak de uien en fruit ze in de olijfolie. Voeg de uitgelekte linzen toe, en doe de peterselie erbij. Voeg de gember en de chilipeper in grote stukken toe. Doe zoveel water in de pan dat het geheel net onderstaat, doe het groentebouillonblokje erbij en laat 10 minuten pruttelen.
Kook de basmatirijst volgens de aanwijzingen op de verpakking.
Pers de knoflook in de olijfolie op laag vuur, en roer er twee theelepels kurkuma, twee theelepels korianderpoeder en twee theelepels komijnpoeder doorheen. Roer tot een glad papje.
Verwijder eerst de gember en de peper uit de linzen, en doe dan de bloemkool erbij. Roer het kruidenmengsel erdoorheen, een paar keer flink doorroeren en nog 2 minuten zachtjes doorbakken.
Schil de komkommers en rasp ze (grof). Hussel erdoor (voor kinderen) of geef ernaast.

Een heerlijke, milde dahl. De kruiden zijn overal te koop en lang houdbaar. Ze geven het gerecht een exotische smaak. Wil je variatie? Vervang de bloemkool door spitskool, courgette, kapucijners, boontjes of een andere groente, of combineer de groentes.
 In plaats van basmatirijst kun je ook wilde rijst, zwarte rijst of zilvervliesrijst nemen.

woensdag 21 maart 2012

Ovenkabeljauw met pesto en een salade

Vandaag wist ik dat het krap zou worden en had een makkelijk, smakelijk recept, snel klaar en lekker.
Ik kwam nog later thuis dan gedacht dus water gekookt en de tagliatelle.
Terwijl ik de gister gemaakte pesto deels over de vis verdeel.
Het moet 15 minuten in de oven en als je het eruit haalt ziet het er prachtig uit.
Salade mee, pesto ook door de pasta en de visjes in een schaal....
Op tijd kan ik alles afleveren. Jammer alleen dat ik slechts de rauwe versie op de foto heb gezet....


1 zakje pijnboompitten (65 g)
1 teen knoflook
2 bakjes basilicum (a 15 g), alleen de blaadjes
25 g Parmezaanse kaas, geraspt
5 el olijfolie
500 g kabeljauwfilet
2 bakjes cherry tomaten aan de tak (a 250 g)
½ potje zongerijpte taggia olijven (a 180 g), uitgelekt
300 g tagliatelle (pasta, zak 500 g)

Verwarm de oven voor op 190 °C. Rooster de pijnboompitten in een koekenpan zonder olie of boter 3 minuten. Laat afkoelen op een bord. Doe 2 eetlepels pijnboompitten in de vijzel. Voeg de knoflook toe en maal fijn. Voeg het basilicum en de kaas toe en maal tot puree. Roer de olie erdoor en breng de pesto op smaak met peper en zout. Leg de vis in de ingevette ovenschaal en bestrooi met peper en zout. Verdeel de helft van de pesto erover. Leg de tomaatjes aan de tak op de vis en verdeel de olijven en de rest van de pijnboompitten erover. Bak de vis 15 minuten in de oven. Kook ondertussen de pasta volgens de aanwijzingen op de verpakking beetgaar. Meng de rest van de pesto door de pasta en serveer bij de vis. Lekker met een groene salade.

dinsdag 20 maart 2012

Paksoistamppot met geroosterde cashewnoten

 Wat te doen met de paksoi uit de krat.
Ik wok vaak... ik nam aan zij ook wel.
Deze stamppot leek me weer eens wat anders. vooral met de nootjes.

Ik moet zeggen dat de nootjes ook zo lekker zijn...
Achteraf blijkt dat de familie eigenlijk niet zo heel vaak paksoi eet, er moest gegoogelt worden om te kijken hoe het eruitzag voor de kinders..
Lekker vonden ze het wel !


1 kg aardappels kruimig, geschild en in stukken
2 struiken paksoi
75 g cashewnoten ongezouten, grof gehakt
 ½ theelepel paprikapoeder (mild)
125 ml soja cuisine (pak a 250 ml)
100 g belegen kaas (stukje), in blokjes

bosuitje (zakje a 3 stuks), in ringetjes
Kook de aardappelen in een bodem water met zout gaar. Snijd de stengels en het blad van de paksoi in smalle reepjes. Rooster in een droge koekenpan de cashewnoten lichtbruin. Schep de paprikapoeder erdoor en laat ze op een bord afkoelen. Verwarm in een steelpan de soya cuisine op laag vuur. Giet de aardappelen af en stamp ze met de soya cuisine tot een smeuïge puree. Schep de kaasblokjes, de paksoi, zout en (versgemalen) peper naar smaak erdoor en verwarm de stamppot nog een paar minuten op laag vuur. Meng de cashewnoten met de bosui en strooi dit over de paksoistamppot.

donderdag 15 maart 2012

Crunchy preitaart

Een hartige taart..... op een andere wijze dan ik meestal doe. Prei gestoofd met provinciale kruiden, ruikt lekker. Monchou er door, room...
Bovenkant broodkruim, pijnboompitten, olijven
Had alles al de avond van te voren klaar gemaakt, deeg in folie in de ijskast en prei en de bovenkruim apart in doosjes.
Bij thuiskomst alleen deeg uitrollen en alles erin en hup in de oven.
Met een heerlijk taartje de deur uit... bij afleveren blijkt 1 kind nog niet thuis.... handig toch zo'n taart... kun je goed warm houden in de oven !


4 eetlepels olijfolie
150 g bloem
olijfolie
600 g prei, in ringen
1 theelepel Provençaalse kruiden
100 ml sojaroom of gewone room
geraspte schil van 1 citroen
2 eetlepels roomkaas (type Philadelphia)
nootmuskaat
10 ontpitte groene olijven, fijngehakt
5 basilicumblaadjes, fijngehakt
50 g broodkruim
15 kappertjes
20 g pijnboompitten

Verwarm de oven voor op 180 °C.
Verhit wat olie in een pan en stoof hierin de prei, gekruid met Provençaalse kruiden.
Maak intussen deeg. Vermeng een snufje zout, 4 eetlepels water en de olie met de bloem en kneed even tot alles goed vermengd is. Verdeel het deeg in 4 bolletjes en bestuif zowel het werkblad als de deegrol met bloem. Rol het deeg uit en bekleed hiermee 4 ingevette taartvormpjes met een doorsnee van ca. 10 cm.
Voeg, als de prei bijna gaar is, de room toe en laat nog even doorstoven. Haal de pan van het vuur.
Meng de geraspte citroenschil met de prei. Voeg de roomkaas toe, kruid met nootmuskaat, peper en zout en vermeng alles goed. Verdeel de vulling over de taartjes.
Meng de olijven en het basilicum met het broodkruim, de kappertjes en de pijnboompitjes.
Verdeel de crunch over de 4 taartjes en bak ze 30 minuten in de oven.

woensdag 14 maart 2012

Pilav met gemengd vlees met een salade


 Ik had nog een groot stuk kip over....
Al bladerend in de nieuwe Nigella kwam ik dit recept tegen. Heb in het weekend iets gegeten met lamsbiefstuk en heb vandaag nog wat biefstukpuntjes gebakken die hier in verwerkt konden worden.
Een licht maar zeer smakelijk recept moet ik zeggen.
Optie om granaatappelzaadjes te gebruiken leek me de moeite waard en maakt het recept een iets zoetigere bite...
Zak met gemengde sla mee, met radijsjes, tomaatjes en sliertjes paarse wortel...
Als dressing een simpele vinaigrette.... jummie!


1 eetlepel olie
1 ui, fijngehakt
½ theelepel komijnzaad
½ theelepel korianderzaad
½ theelepel gedroogde tijm
225 gram basmatirijst, of een mengsel van bruine basmati, rode camargue en wilde rijst
5 dl kippenbouillon
150 gram stukjes koud vlees
zout, peper naar smaak
2 à 3 eetlepels (30-45 ml) geroosterde pijnboompitten of geschaafde amandelen (of combi)
2 eetlepels (30 ml) vers gehakte peterselie
2 eetlepels (30 ml) vers gehakte koriander
2 à 3 eetlepels (30-45 ml) granaatappelzaden

Verhit de olie in een pan met dikke bodem en een passend deksel. Bak hierin regelmatig roerend de gehakte ui 5 minuten op tamelijk laag vuur, voeg dan de komijn, koriander en tijm toe en blijf alles roerbakken tot de ui zacht is. Waarschijnlijk duurt dat nog 5 minuten, in totaal 10 minuten is.
Strooi de rijst in de pan en roer met een houten lepel of rechte spatel de korrels grondig door de olie en de gekruide ui, tot ze vettig-glanzend zijn. Verhit de kippenbouillon, giet de hete bouillon in de pan en laat alles aan de kook komen. Let de deksel op de pan en laat de rijst, als je gewone basmatirijst gebruikt, in 15 minuten op het laagst mogelijke vuur staan. Reken voor het mengsel voor de drie soorten rijst maximaal 40 minuten.
Roer met een vork de stukjes vlees door de rijst, leg de deksel weer op de pan en laat nog 5 minuten op het vuur staan om de stukjes vlees heet te laten worden en de rijst af te maken.
Controleer of het vlees gloeiend heet en de rijst zacht is. Voeg zout naar smaakt toe, haal de pan van het vuur en roer met een vork het grootste deel van de pijnboompitten, tuinkruiden en granaatappelzaden door de pilav. Schep de pilav in kommen en strooi er de overgebleven pitten, kruiden en zaden erover.

dinsdag 13 maart 2012

Lasagne met broccoli, courgette en paddenstoelen

Vandaag lasagne... met zelf gemaakte bechamelsaus. In het begin de opmerking een dun laagje saus wel heel letterlijk genomen... Heb na het stapelen van de verschillende lagen nog wat saus tussen van alles door gegoten.
Voor mezelf een portie gemaakt zonder paddenstoelen.... mjam !


100 g boter
120 g bloem
1 liter groentebouillon
2 theelepels kurkuma

Smelt voor de bechamelsaus de boter. Strooi terwijl je roert de bloem erin.
Schenk als het mengsel begint te kleuren alle bouillon er met kleine hoeveelheden tegelijk bij; blijf roeren zodat er geen klontjes in komen.
Laat 10 minuten koken, doe er wat zout bij en de kurkuma. Laat de bechamelsaus afkoelen. 


1 middelgrote stronk broccoli, in roosjes
1 middelgrote courgette, in blokjes van 1 cm
2 middelgrote wortels, in blokjes van 1 cm
200 g paddenstoelen, in plakjes
2 middelgrote uien, in plakjes
olijfolie
een paar sprietjes tijm en rozemarijn
4 teentjes knoflook zonder de kern
500 g verse lasagnevellen
100 g Parmezaanse kaas (desgewenst)
4 eetlepels zelfgemaakt paneermeel

Stoom of kook de roosjes broccoli 2 minuten. Bak de courgette, wortel, paddenstoelen en uien apart in een pan met 1 eetlepel olijfolie, de kruiden en de knoflook. Doe er wat zout bij. Ze moeten al dente blijven.
Kook de lasagnevellen 1 tot 3 minuten voor (afhankelijk van dikte). Om te voorkomen dat ze aan elkaar plakken, doe je ze in een grote pan kokend water met zout en een eetlepel olie. Kook niet meer dan drie of vier vellen tegelijk en roer voorzichtig.
Leg de lasagnevellen met een pollepel of een schuimspaan in een schaal koud water om het kookproces te stoppen. Giet snel af. Spreid ze uit op een schone theedoek en leg ze niet op elkaar.
Vet een ovenschaal in met olie, leg er een laagje lasagnevellen in, een dun laagje bechamelsaus, een laagje groenten en bestrooi met geraspte Parmezaanse kaas (desgewenst). Herhaal dit 3 of 4 keer. Eindig met paneermeel en een beetje olijfolie.
Laat ongeveer 20 minuten in de oven op 180 °C gratineren.

donderdag 8 maart 2012

Tomatencurry met kokosrijst

Nieuw kookboek van Nigella... staat er een vegetarisch recept in !! De AH heeft toevallig ook de benodigde cherrytomaatjes in de aanbieding... voilà ! 's Avonds ruim 1 kilo tomaatjes halveren... en alvast de curry voorbereiden (minus de doperwten).
Bij thuiskomst de volgende dag heb ik tijd om de rijst te maken, zet heel zachtjes de curry op en kook de doperwtjes. Ruim op tijd ben ik klaar en ga de spullen wegbrengen.
Daarna op een holletje de pannen ophalen van de dag ervoor en dan HOP een andere maaltijd koken... ik het een eter op bezoek.


30 ml eetlepels koudgeperste koolzaadolie of gewone olijfolie
2 grote uien (ca. 350 g totaal), geschild en in stukjes gesneden
1 theelepel zeezout vlokken of 1/2 theelepel tafelzout
4 teentjes knoflook, gepeld en fijngehakt
1 kg kerstomaatjes, gehalveerd  

2 theelepels kurkuma
1 theelepel Engels mosterdpoeder
1 theelepel hete chilipoeder
1 theelepel garam masala
200 g bevroren erwten

Verhit de olie in een grote braadpan en voeg de gehakte uien toe. Bestrooien met zout zachtjes fruiten op een laag tot matig vuur gedurende ongeveer 7 minuten.
Roer de gehakte knoflook er door, voeg dan de gehalveerde tomaten en de overige kruiden toe. Bak gedurende 20 minuten, met het deksel, op een laag vuur.
Kook de erwten in een andere pan, giet af en toe te voegen aan de tomaat curry in de laatste 5 minuten kooktijd.


15 ml eetlepel knoflookolie
4 lente-uitjes, fijn gesneden
2 theelepels Nigella zaad of zwart mosterdzaad
300 g Thaise of basmati rijst
400 ml kan kokosmelk
600 ml gekookt water
1 theelepel zeezout vlokken of 1/2 theelepel tafelzout 
sap 1 limoen, of naar smaak

Verwarm de olie in een pan met dikke bodem die een deksel heeft, voeg de lente-uitjes en nigella zaden (of zwart mosterdzaad) en bak een minuut of zo, al roerende.
Roer de rijst erdoor , zodat het geheel in olie bedekt is en vermengd met de zaadjes en de lente-uitjes.
Giet de kokosmelk in een maatbeker en vul tot aan de 1 liter merk met gekookt water en voeg dit aan de rijst en roer het in met wat zout. Breng aan de kook, draai het vuur laag en doe de deksel erop, koken gedurende 15 minuten, tegen die tijd de rijst gaar is is de vloeistof geabsorbeerd.
Fluff met een vork en knijp er een beetje limoensap overheen. Proeven of er meer zout of limoen bij moet.

woensdag 7 maart 2012

Lentekip met rijst

Hoorde kort van te voren dat mijn woensdag-koken ook weer doorgaat... snel iets bedenken.
Een recept wat al eerder klaar gemaakt kan worden....zodat ik bij thuiskomst iets rustiger kan werken.
Kip had iets beter gebakken kunnen worden, nu ziet het er bleek uit, maar de smaak is prima moet ik zeggen. Door het groen van de little gems heeft het echt een frisse lente uitstraling, de geur is ook licht en stimulerend.
Ik heb mijn deel verwerkt met een verse pasta die op moest en wat roerbakgroenten en tomaat.


1 theelepel (5 ml) arachide- of andere olie
140 gram pancetta of bacon in blokjes
12 kippendijen (met bot, met of zonder vel), bij voorkeur biologisch
1 prei, schoongemaakt, in de lengte in vieren gesneden en vervolgens in dunne plakjes
1 stengel bleekselderij, in de lengte in vieren gesneden en vervolgens in dunne plakjes
3 tenen knoflook, gepeld en gehakt
2 theelepels (10 ml) gevriesdroogde dragon
1 theelepel (5 ml) grof zeezout of een 1/2  theelepel fijn tafelzout
royaal  witte peper uit de molen
 5 dl droge cider
300 gram doperwten uit de diepvries
1 eetlepel (15 ml) dijonmosterd
2 kropjes little gem, in repen gesneden of in stukken gescheurd
2 eetlepels (30 ml) verse, gehakte dragon

Verhit de olie in de grote braadpan met passend deksel (neem een pan die je op tafel kunt zetten) en bak hierin de blokjes pancetta (of blokjes bacon) uit tot ze gaan kleuren. 
Leg de kippendijen in de pan (met de verkant naar onderen als je het vel laat zitten), hussel de blokjes pancetta naar boven, op de stukken kip (om te voorkomen dat de blokjes pancetta verbranden en om ruimte te maken), en bak ongeveer 5 minuten op een matig vuur. 
Keer de stukken kip om en doe de voorbereide prei, bleekselderij en knoflook erbij. Strooi de gevriesdroogde dragon, zout en peper in de pan, roer even en laat alles nog eens 5 minuten bakken.
Giet de cider in de pan en strooi er de bevroren erwtjes in. Laat alles aan de kook komen, leg het deksel op de pan, zet het vuur heel laag en houd de lentekip 40 minuten tegen de kook aan. Controleer wel na 30 minuten of de kip gaar is. En als je niet naar me hebt geluisterd en voor kip zonder bot hebt gekozen, dan zou 20 minuten lang genoeg moeten zijn.
Haal het deksel van de pan, roer de mosterd door de saus, strooi de repen of stukken sla in de pan en geef ze een paar minuten de tijd om te slinken in de hete saus.
Strooi er tenslotte de gehakte dragon over de lentekip en serveer deze geurige stoofpot.


dinsdag 6 maart 2012

Loempia's met zoete chillisaus en sesam-mie

Vandaag een nieuwe uitdaging... loempia's maken.
Geleerd vandaag... niet te warme inhoud erin als je niet meteen gaat bakken..... 't velletje wordt dan te zacht & breekt. Ontploffing frituren... jammer.
Een paar weten te redden door een extra velletje er om heen te plakken.

Mie meegegeven, kroepoek.... veels te veel. Moet zeggen dat het wel lekker smaakte...


2 bosuitjes, fijngesnipperd
1 teentje knoflook, fijngehakt
½ verse chilipeper, fijngehakt
1 cm verse gember, fijngehakt
(plantaardige) olie
1 pakje Alpro soya Fijngehakt
1 spitskool of Chinese kool, in fijne reepjes
250 g taugé
30 g hazelnoten, grof gehakt
verse koriander (naar smaak)
1 pakje loempiadeeg (diepvries)
maïzena
olie om te frituren
zoete chilisaus

Fruit de uitjes, knoflook, chilipeper en gember 5 minuten met een beetje olie in een koekenpan glazig.
Voeg het Fijngehakt en de spitskool toe en fruit dit 5 minuten tot de kool gaar wordt.
Voeg als laatste de taugé, hazelnoten en koriander toe en breng het geheel op smaak met zout en peper.
Vul het loempiadeeg met het koolmengsel, maak hiervan rolletjes en plak ze dicht met een papje van maïzena en water.
Frituur (in de wok) de loempia's op 180 °C goudbruin en serveer ze met zoete chilisaus.