Translate

donderdag 23 juni 2016

Vegetarische roti



Cassave chips en nog een potje ingemaakte groenten meegegeven, en natuurlijk de roti vellen


5 eieren
zonnebloemolie
2 rode uien
3 knoflooktenen, fijngesneden
½ eetlepel komijnpoeder
½ eetlepel koriander
2 à 3 eetlepels Surinaamse kerriepoeder of Massala
1 tomaat in stukjes of een eetlepel tomatenpuree
600 gram aardappelen geschild en in grote blokjes
500 gram kouseband in stukjes van 4 centimeter
2 bouillonblokjes
1 groen pepertje of madame jeanette.


Kook de eieren hard. 
Snipper de uien en bak in een braadpan. Voeg de knoflook toe en bak mee. Voeg de peper toe en bak mee Roer eerst de komijn en koriander er door en daarna de kerriepoeder. Roer de tomaat of de pureer erdoor en bak een paar minuutjes mee. Let op dat het mengsel niet verbrand. Roer de aardappelen er door heen en bak even mee zodat ze lekker onder de kruiden komen. Voeg water toe totdat de aardappelen half onder staan, breng aan de kook en laat de bouillonblokjes hierin oplossen. Roer voorzichtig door en laat sudderen tot de aardappelen bijna gaar zijn. Voeg nu de kousenband toe en kook nog vijf minuten. Bak de gepelde eieren eventueel even aan in wat olie en roer ze voorzichtig door het mengsel. Proef of de curry op smaak is en voeg eventueel zout en peper toe.



donderdag 16 juni 2016

Groentetaart met courgette en wortel

Helaas door kapotte oven niet het eindresultaat vd taart, maar de start. Geen gele courgette, dus een lichtere en donkere variant



deeg:
285 gram bloem
140 gram boter
130 gram roomkaas
5 theelepels koud water
1½ eetlepel azijn
1 theelepel bakpoeder
1 mespuntje zout

creme:
200 gram roomkaas
2 eidooiers
4 takjes dragon
olijfolie

vulling:
1 groene courgette
1 gele courgette
1 wortel
olijfolie

Begin met het maken van het deeg. Kneed hiervoor de bloem, boter, roomkaas, water, azijn, bakpoeder en het zout tot een soepel deeg en laat ingepakt in plasticfolie  ongeveer een uur rusten in de koelkast. Vet de springvorm in en rol het deeg uit op een met bloem bestoven werkbank tot ongeveer drie millimeter dik. Bekleed de springvorm met het deeg, snijd het overtollige deeg van de rand. Prik met een vork gaatjes in de bodem.
Verwarm je oven voor op 180° C. Meng de roomkaas met de eidooiers. Plak en hak de dragon en meng door de roomkaas. Voeg een scheut olijfolie toe tot er een spuitbare creme ontstaat. Breng op smaak met zout en peper. Schep een laag creme op de taartbodem.
Schil de wortel en schaaf (in de lengte) deze samen met de courgettes in dunne plakken (liefst met een mandoline). Druk de plakken op hun zijkant in de roomkaascreme. Wissel af met de verschillende groenten zodat er een soort roos ontstaat. Besprenkel de taart met olie en bak in ongeveer 35 minuten goudbruin en gaar.


130 gram quinoa
2 handen veldsla
2 gekookte bieten
6-8 cherrytomaatjes
handjevol alfalfa
halve citroen
10 blaadjes verse basilicum, gesneden
peper, zout & olijfolie

Kook de quinoa (15 minuten, 1 deel quinoa, 2 delen water), voeg tijdens het koken een beetje citroensap toe voor de smaak. Laat afkoelen. Giet wat kokend water over de alfalfa om de bacteriën te doden.
Snijd de Bietjes in stukjes, halveer de tomaatjes en doe alle ingrediënten bij elkaar in een kom en breng op smaak met zout, peper en de olie.

donderdag 9 juni 2016

Mughaliya Chana & Saag Paneer (Kikkererwtencurry & spinazie met Indiase kaas)


Paneer is wat nattig


4 eetlepels olie
2 laurierblaadjes
2 kaneelstokjes
2 uien, gesnipperd
4 teentjes knoflook, geperst
1 theelepel geraspte verse gemberwortel
1 eetlepel gemalen komijn
150 mililiter volle yoghurt
4 tomaten,in reepjes
2 blikken kikkererwten à 400 gram, uitgelekt
2 eetlepels citroensap
15 gram verse koriander, grof gehakt

In braadpan olie verhitten, laurier en kaneel 30 seconden bakken zodat geur vrijkomt.
Ui toevoegen en 3 minuten fruiten. Knoflook, gember en ½ eetlepel komijn 1 minuut meebakken.
Lepel voor lepel yoghurt door uimengsel scheppen, pas volgende lepel yoghurt toevoegen als vorige is opgenomen.
Tomaten, kikkererwten, citroensap en 200 mililiter water erdoor scheppen.
Op smaak brengen met zout en peper.
Kikkererwten 10 minuten op zacht vuur doorwarmen.

 Kaneel en laurier verwijderen.
In droge koekenpan rest van komijn roosteren tot het gaat geuren.
Vlak voor serveren kikkererwten bestrooien met komijn en koriander.


200 gram paneer 
5 eetlepels olie
1 ui, in halve ringen
2 teentje knoflook, geperst
1 theelepel geraspte verse gemberwortel
1 eetlepel milde Indiase currypasta 
600 gran panklare spinazie
125 milliliter slagroom

Paneer in blokjes van 2 centimeter snijden en op keukenpapier laten uitlekken. In de wok olie verhitten en paneer in 2 minuten rondom bruin bakken, voorzichtig keren. Blokjes gebakken paneer op keukenpaper laten uitlekken. Ui, knoflook en gember door achtergelaten olie in de wok scheppen en 5 minuten fruiten. Currypasta erdoor scheppen en 1 minuut laten meebakken. Spinazie in gedeelten toevoegen en al omscheppend laten slinken. Slagroom en paneer door spinazie roeren en geheel  nog 2 à 3 minuten zachtjes doorwarmen. Gerecht op smaak brengen met zout.


Paneer:

2 liter volle melk
4 eetlepels azijn
2 schone theedoeken

In een pan elk met 1 theelepel zout aan de kook brengen. Azijn erdoor roeren en pan direct van het vuur nemen. Blijven roeren tot melk zich scheidt in witte kaas en wei, eventueel opnieuw verwarmen als dit niet direct lukt. Vergiet bekleden met theedoek. Melk erin schenken en witte kaas even laten uitlekken. Kaas 30 seconden onder koud stromend water afspoelen om de laatste wei te verwijderen. Punten van doek bij elkaar nemen, dichtdraaien en zoveel mogelijk vocht uit de kaas persen. Doek met jouw boven de kaas dichtbinden. Kaas tussen 2 platte borden leggen en boven op het bovenste bord zwaar gewicht leggen. Kaas minstens 1 uur laten uitlekken, voor stevigere kaas 6 uur laten uitlekken. Paneer verpakt in plasticfolie maximaal 5 dagen in koelkast bewaren.




donderdag 12 mei 2016

Overvolle groentetaart


Bakken duurt iets langer dan 45 minuten !





1 rode paprika
1 gele paprika
1 deciliter olijfolie
1 middelgrote aubergine, in blokjes van 4 centimeter
1 kleine zoete aardappel, geschild en in blokjes van 3 centimeter
1 kleine courgette, in blokjes van 3 centimeter
2 middelgrote uien, in dunne ringen
2 laurierblaadjes
300 gram korstdeeg (kant-en-klaar of banketbakker)
de blaadjes van 8 takjes tijm
120 gram ricotta
120 gram feta
7 cherrytomaatjes, gehalveerd
2 middelgrote eieren
2 deciliter slagroom
zout en zwarte peper


Verhit de oven tot 230°C. Rooster eerst de paprika’s. Snijd met een mesjes de steeltjes uit de paprika’s en trek ze met de zaadlijsten eruit. Schud de paprika’s om alle zaadjes te verwijderen en leg ze in een ovenschaal. Besprenkel ze met olijfolie en zet ze zo hoog mogelijk in de oven.
Vermeng de blokjes aubergine met 4 eetlepels olijfolie en wat zout en peper in een grote braadslee en zet ze in de oven onder de paprika’s.
Doe na 12 minuten de blokjes zoete aardappel bij de aubergine en rooster ze 12 minuten mee. Voeg dan de blokjes courgette toe en rooster alles nog 10-12 minuten. Draai de paprika’s tussendoor even om.
De paprika’s moeten nu geblakerd zijn en de overige groenten gaar. Neem alles uit de oven en schakel terug naar 160°C. Dek de paprika’s af met folie, ontvel ze na 10 minuten en scheur het vruchtvlees in repen.
Verhit intussen 2 eetlepels olijfolie in een koekenpan en fruit de uien met de laurier en wat zout 25 minuten tot ze goudbruin, gaar en zoet zijn. Schep ze af en toe om. Neem de pan van het vuur, gooi de laurier weg en zet de uien opzij.
Vet een ondiepe taartvorm van 22 cm doorsnee met een losse bodem in. Rol het deeg uit tot een ronde lap van circa 3 milimeter dikte en 28 centimeter doorsnede, en bekleed de vorm ermee (of bekleed de vorm met de plakjes Hartige-taart-deeg). Leg een vel bakpapier in de vorm en vul met porseleinen bakerwten of droge peulvruchten. Bak de bodem 20-30 minuten blind in de oven. Schud de vulling eruit, verwijder het bakpapier en bak de deegbodem in nog 10-15 minuten goudbruin (met Hartige-taart-deeg kan dit iets korter). Neem uit de oven en laat iets afkoelen.
Verdeel de uien over de deegbodem en verdeel de geroosterde groenten er gelijkmatig overheen. Vergeet de geroosterde paprika’s niet. Bestrooi alles met de helft van de tijm. Strooi beide soorten kaas er in kleine dotjes over en schik de tomaten erop met de snijkant naar boven.
Klop de eieren los in een kom met de slagroom en een beetje zout en peper. Giet het mengsel rustig in de vorm; laat de tomaten en kaas onbedekt en strooi de overgebleven tijm erover. Zet de taart in de oven en bak hem nog circa 45 minuten tot de vulling stevig en goudbruin is. Haal de taart uit de oven en laat hem 10 minuten staan voor je de overhangende stukken deeg eraf breekt, neem de taart uit de vorm en dien hem op.




donderdag 21 april 2016

Pakketjes met wilde paddestoelen



300 gram gemengde wilde of exotische paddestoelen
300 gram kleine gesloten paddestoelen
200 gram gekookte krieltjes (met schil)
4 tenen knoflook, fijngehakt
8 eetlepels fijngehakte kervel
4 eetlepels fijngehakte dragon
4 eetlepels olijfolie
8 eetlepels slagroom
2 eetlepels Pernod of Ricard
zout en zwarte peper

Verhit de oven voor op 200°C. Knip vier vierkante stukken bakpapier van 35 x 35 centimeter.
Veeg de paddestoelen met een borsteltje of een vochtige doek schoon. Laat ze heel of snijd ze in grote stukken, afhankelijk van het formaat. Snijd de aardappelen in plakjes van 1 centimeter dik.
Vermeng alle ingrediënten met de hand in een groet schaal. Zorg dat de paddestoelen niet breken. Proef en voeg zout en peper toe naar smaak.
Verdeel het mengsel over de vier stukken bakpapier. Til de randen op en breng ze boven de vulling naar elkaar toe tot het stevige bundeltjes zijn, bind ze met keukengaren dicht. Zet ze op de bakplaat.
Zet de bakplaat 17 minuten in de oven. Neem ze eruit en laat ze een minuut met rust. Dien de pakjes op zodat ieder aan tafel zelf een pakje kan openen.
Lekker met gestoomde rijst bestrooid met gezouten geroosterde pijnboom- of pompoenpitten.
Heb er zelf nog een komkommersalade bij gedaan...



donderdag 14 april 2016

Kikkererwtensoep met tomaat en brood




1 grote ui, in ringen
1 middelgrote venkelknol, in plakken
1¼ deciliter olijfolie
1 winterwortel, geschraapt, overlangs doormidden en elke helft in plakjes gesneden
3 stengels bleekselderij, in boogjes
1 eetlepel tomatenpuree
2 ½ deciliter witte wijn
1 blik pomodori à 400 gram
1 eetlepel fijngehakte oregano
1 eetlepel fijngesneden peterselie
1 eetlepel tijmblaadjes
2 laurierblaadjes
2 theelepels fijne kristalsuiker
1 liter groentebouillon
160 gram oudbakken zuurdesembrood, zonder korsten
400 gram versgekookte kikkerwten (uit blik is ook prima)
4 eetlepels basilicum pesto
een handvol verse basilicum om te garneren
zout en peper


Verhit de oven tot 180° C. Doe de ui en de venkel in een grote pan, voeg 3 eetlepels olie toe en smoor ze 4 minuten op half hoog vuur. Voeg de wortel en de bleekselderij toe en smoor de groenten af en toe omscheppend 4 minuten tot ze zachter zijn. Doe de tomatenpuree erbij en blijf 1 minuut roeren. Giet de wijn in de pan en laat hem een minuut of twee borrelend inkoken.
Doe de tomaten uit blik met het sap, de kruiden, suiker en groentebouillon in de pan. Breng de soep aan de kook, zet het deksel erop en laat hem 30 minuten zachtjes pruttelen.Breek intussen het brood in stukken. Schep ze om met twee eetlepels olijfolie en wat zout en leg ze op de bakplaat. Laat het brood in de oven in 10 minuten helemaal droog worden en houd apart.Doe 10 minuten voor je de soep gaat opdienen de kikkererwten in een kom en plet ze met een pureestamper of met het uiteinde van een deegroller, laat er een aantal heel. Roer de kikkererwten door de soep en laat hem nog 5 minuten zachtjes koken. Roer het brood erdoor en laat hem nog eens 5 minuten koken. Proef de soep en breng op smaak met royaal zout en peper.Schep de soep in diepe borden. Doe een lepel pesto in het midden, besprenkel met olijfolie en strooi er eventueel de verse basilicum over.
20 gram basilicumblaadje
20 gram peterselieblaadjes
60 gram pijnboompitten
60 gram Parmezaan, fijngeraspt
2 tenen knoflook, fijngehakt
2 deciliter olijfolie

Doe het basilicum met de peterselie, pijnboompitten, Parmezaan en knoflook in een foodprocessor en pureer alles tot een pasta. Voeg de olie toe en schakel steeds kort de pulseerknop in tot het een vloeibare pesto is.

donderdag 31 maart 2016

Cassoulet zonder vlees

Bonenschotel dag van te voren gemaakt, topping ook, alleen samenstellen en de oven in. Had niet genoeg bonen, ook zwarte en kidneybonen gebruikt.



3 eetlepels olijfolie
1 grote ui, gesnipperd
3 stengels bleekselderij, kleingesneden
3 blaadjes laurier
de blaadjes van een piepklein bosje tijm
3 tenen knoflook, klein gesneden
½ rood pepertje, fijngehakt
1 courgette in blokjes
1 blik tomaatblokjes (400 gram)
2 blikken bonen, wit en bruin (circa 800 gram) of zelf gewelde
1 volkoren pistolet 
1 flinke teen knoflook
1 koffielepel tijmblaadjes
2 eetlepels olijfolie


Verwarm de oven voor op 180°C.
Verhit de olie in een wijde hapjespan en bak de ui en bleekselderij al omscheppend in een minuut of 10 minuten zacht. Voeg laurier, tijm, knoflook, pepertje en courgetteblokjes toe en bak alles nog een minuut of wat door. Blus af met de tomaatblokjes en een scheut water uit hetzelfde blikje. Roer de bonen erdoor en laat alles lekker even sudderen. Breng op smaak brengen met peper en zout.

Maal Intussen pistolet, olie, tijm en knoflook, peper en zout in keukenmachine tot kruim malen.


Giet de bonen in de ovenschaal, bestrooi met het kruim en zet de schaal 30 minuten in de oven tot de bonen bubbelen en het korstje erbovenop lekker knapperig is.


donderdag 10 maart 2016

Venkelgratin met cherrytomaatjes en kruimeldeeg

Kruimeldeeg ??? Ja, kruimeldeeg......

1 kilo venkelknollen
3 eetlepels olijfolie
1 eetlepel tijmblaadjes, plus enkel toefjes
3 tenen knoflook, fijngehakt
1 eetlepel grof zeezout
1 theelepel zwarte peper
200 milliliter slagroom
100 gram Parmezaanse kaas, vers geraspt
300 gram cherrytomaatjes (aan de tak) 
1 theelepel fijngehakte bladpeterselie
100 gram bloem
33 gram fijne kristalsuiker
65 g koude boter, in kleine blokjes


Begin met het kruimeldeeg: doe bloem, suiker en boter in een kom en maak er met je vingertoppen een kruimeldeeg van. Er mogen geen klontjes boter inzitten. Zet het kruim in een afgedekt schaaltje in de koelkast tot gebruik.
Verwarm de oven voor op 200° C. Snijd de venkel doormidden en de helften in plakken van 1½ centimeter. Doe alles in een ovenschaal en meng met de olijfolie, tijmblaadjes, knoflook, zout en peper toe. Schik de plakken venkel en giet de room eroverheen. Meng het kruimeldeeg met de Parmezaanse kaas en strooi het over de groente.
Dek de schaal af met aluminiumfolie en zet 45 minuten in de oven. Haal het folie eraf en verdeel de tomaatjes over de bovenkant. Zet de schaal terug in de oven en bak nog 15 minuten. De venkel moet zacht aanvoelen en de kruimellaag moet mooi goudbruin zijn. 
Haal de schaal uit de oven en laat even rusten. Bestrooi het gerecht met de gehakte peterselie en serveer.


donderdag 3 maart 2016

Bloemkooltaart met rode ui en een komkommersalade

Etentje en eten brengen.. deze taart dag ervoor gemaakt en licht opgewarmd

1 kleine bloemkool (450 gram), in roosjes van 3 centimeter
1 middelgrote rode ui (170 gram)
75 milliliter olijfolie
½ theelepel fijngehakte rozemarijn
7 eieren
15 gram basilicum, fijngesneden
120 gram gezeefde bloem
1½ theelepel bakpoeder
⅓ theelepel kurkuma
150 gram grofgeraspte Parmezaan
gesmolten boter om in te vetten
1 theelepel wit sesamzaad
1 theelepel nigellazaad
zout & zwarte peper
Verhit de oven tot 200 °C.
Doe de bloemkoolroosjes met 1 theelepel zout in een pan. Overgiet alles met koud water en laat de bloemkool 15 minuten zachtjes koken tot de roosjes vrij zacht zijn: als u er met een lepel op drukt zullen ze breken.
Giet ze af in een vergiet en zet ze opzij om te laten drogen. Snijd van een kant van de ui 4 ronde plakken van ½ cm dik af en zet ze opzij. Hak de rest van de ui grof en doe dit in een kleine pan met de olie en de rozemarijn. Smoor alles 10 minuten op laag vuur en roer af en toe tot de ui glazig is. Neem de pan van het vuur en laat de inhoud afkoelen.
Doe de gesmoorde ui in een kom met de eieren en het basilicum, klop alles goed door elkaar en doe er bloem, bakpoeder, geelwortel, parmezaan, 1 theelepel zout en royaal peper bij. Klop alles goed glad voor u de bloemkoolroosjes erdoor schept, probeer ze allemaal heel te laten.
Bekleed de bodem en de wand van een springvorm van 24 cm doorsnee met bakpapier. Vet de wand in met gesmolten boter, vermeng het sesamzaad met het nigellazaad en strooi het rondom tegen de wand van de vorm zodat het blijft plakken. Giet het bloemkoolmengsel in de vorm en schik de uiringen er bovenop.
Zet de vorm in het midden van de oven en bak de bloemkooltaart 45 minuten tot hij stevig en goudbruin is: een in het midden van de taart gestoken mes moet er droog uitkomen. Haal de vorm uit de oven en laat de taart minstens 25 minuten afkoelen voor u hem aansnijdt: hij moet nog net warm zijn, in plaats van heet, of op kamertemperatuur.

Voor erbij een salade van plakjes gesneden komkommer, dille, munt, wat suiker, ciderazijn en raapzaadolie.



donderdag 25 februari 2016

Groentestoof met pompoen, boerenkool & linzen

Met nog een extra overgebleven winterwortel.......


4 eetlepels olijfolie
600 gram geschilde pompoen, in stukken van 2 x 2 centimeter
350 gram (grof) gesneden boerenkool
1 grote ui, grof gesnipperd
2 tenen knoflook, in plakjes
1 citroen, schil geraspt, sap geperst
flinke snuf kruidnagelpoeder
1 theelepel kaneelpoeder
1 blik tomatenstukjes
1 blik linzen (450 gram), uitgelekt
3 eetlepels grofgesneden koriander

Verhit de olie op halfhoog vuur in een ruime braadpan met dikke bodem en bak de pompoen, boerenkool, ui en knoflook zachtjes al omscheppend 6 à 7 minuten. Voeg de citroenrasp, specerijen en tomaatstukjes met vocht toe. Voeg nog zoveel kokend water toe dat het gerecht voor de helft onder staat en breng tegen de kook aan. Stoof de groenten in 30 minuten op laag vuur met deksel op de pan gaar.
Schep 7 minuten voor het einde van de stooftijd de linzen door de groente en voeg naar smaak zout, peper en citroensap toe. Garneer met veel koriander. Lekker met Turks brood.


donderdag 18 februari 2016

Bietenrisotto met feta, walnoten en muntolie met een groene salade

Al lang bewaard en nu gemaakt... smaakt goed !


100 milliliter olijfolie extra vergine
6 takjes munt
boter
2 eetlepels honing of bruine suiker
50 gr walnoten
3 sjalotjes, gesnipperd
olijfolie
300 gram risottorijst (arborio of carnaroli)
100 milliliter rode wijn
1000 milliliter warme groentebouillon
500 gram gekookte rode bietjes, geraspt
zwarte peper
100 gram feta

Meng de 100 milliliter olijfolie extra vergine met de blaadjes munt in een potje of flesje. Laat dit minstens een uur staan, maar liever nog een hele nacht zodat je een geurige muntolie krijgt.
Smelt een klontje boter in een koekenpan met antiaanbaklaag en schenk daar de honing of suiker bij. Laat dit op medium vuur staan totdat het licht gaat karameliseren. Roer nu de walnoten er rustig door en zorg dat ze rondom helemaal bedekt zijn. Zet het vuur uit en schep de walnoten uit de pan op een bord. Laat afkoelen.
Zet een grote (soep)pan op het vuur. Fruit de sjalot een paar minuten in 2 eetlepels olijfolie op laag vuur. Deze moet glazig zien, maar niet verkleuren. Schep de risottorijst erdoor en bak 2 minuten mee terwijl je blijft roeren. Schenk de rode wijn erbij en roer totdat de wijn bijna verdampt is.
De pan met bouillon zet je naast je. Schep een aantal soeplepels van de bouillon in de pan. Blijf geregeld roeren in het begin. Zodra de bouillon bijna is verdampt, schenk je er weer een soeplepel bij. Dit blijf je herhalen totdat de rijst ‘al dente’ gaar is. Schep halverwege de rode bietjes erdoor.
Als de risotto klaar is zet je het vuur uit. Roer er 20 gram boter door en royaal wat zwarte peper. Zet het deksel op de pan en laat 2 minuten rusten.
Serveer de risotto met verkruimelde blokjes feta, grof gehakte walnoten en druppel er muntolie over.


1 krop gem sla (100 gram), bladeren losgehaald
1 krop krulsla (100 gram), bladeren losgehaald
1 struikje roodlof, blaadjes losgehaald
3 bosuien, in dunne schuine ringetjes
20 radijsjes, schoongemaakt en in 2 millimeter dikke plakjes
150 gram halfgedroogde tomaatjes, heel of grof gescheurd
2 eetlepels kappertjes, kleine heel gelaten en grote grof gehakt

1 teen knoflook, geperst
1½ eetlepel citroensap
1½ eetlepel olijfolie
1 eetlepel raapzaad- of koolzaadolie
zout en zwarte peper

Was de slabladeren, slinger ze goed droog en laat heel of scheur ze in stukken. Doe ze in een mengkom en voeg het roodlof, de bosui, radijs en tomaatjes toe.
Klop in een kommetje de ingrediënten voor de dressing door elkaar en wees heel royaal met zout en peper. Giet vlak voor het serveren de dressing over de salade en meng alles losjes. Doe de sla in een grote schaal en strooi de kappertjes er over.


donderdag 28 januari 2016

Linguine met porcini en groentebolognese

Met een salade van cherrytomaatjes, kleine mozzarellabolletjes en een dressing van basilicum gemalen in olijf- en zonnebloemolie


15 gram gedroogde porcini
500 gram linguine of andere lintpasta
2 wortels, grof gesneden
1 ui, grof gesneden
2 stengels bleekselderij, grof gesneden
1 rode paprika, grof gesneden
150 gram kastanjechampignons, grof gesneden
2 tenen knoflook, grof gehakt
60 milliliter olijfolie
1 eetlepel gehakte tijm
1 eetlepel gehakte oregano (+ hele blaadjes ter garnering)
2 eetlepels zongedroogde tomatenpesto
125 ml rode wijn
250 ml groentebouillon
125 gram mascarpone
geraspte Parmezaanse kaas voor erbij

Week de porcini 10 minuten in 125 milliliter kokend water. Giet af, maar bewaar het weekvocht, en hak de porcini grof.
Kook de linguine in ruim kokend water met zout beetgaar volgens de aanwijzingen op de verpakking.
Hak intussen de wortel, ui, bleekselderij, rode paprika, kastanjechampignons en knoflook in een keukenmachine fijn.
Verhit de olie in een grote pan op middelhoog vuur en voeg de fijngehakte groenten toe. Bak al omscheppend 3 à 4 minuten, tot de groenten zacht zijn. Voeg de kruiden, pesto en gehakte porcini tot en bak al omscheppend 1 minuut of tot de geuren vrijkomen. Voeg de wijn, bouillon en het bewaarde porciniweekvocht toe. Draai het vuur laag en laat 2 minuten zachtjes koken tot alles doorgewarmd is. Roer de mascarpone erdoor en breng op smaak met zout en peper.
Giet de linguine af, maar bewaar wat van het kookwater. Schep de pasta voorzichtig door de groentesaus, voeg indien nodig wat van het bewaarde kookvocht toe. 
Bestrooi met oreganoblaadjes en serveer met parmezaan.


donderdag 21 januari 2016

Pompoen met kardemom en nigellazaad, rijst met citroen en kerrieblad

Pompoen gekregen.... recept gevonden... jammie


20 gram boter
1 eetlepel olijfolie
1 grote rode ui, gepeld gehalveerd en in dunne plakken
1 flinke flespompoen (1 kilo), geschild, in stukken van 3 centimeter
30 gram pompoenpitten
1¼ theelepel nigellazaad
½ theelepel gemalen komijnzaad
½ theelepel gemalen korianderzaad
¼ theelepel gemalen geelwortel
4 kardemompeulen, licht gekneusd
1½ kaneelstokje van 5 centimeter
1 groene chilipeper, over de lengte doormidden gesneden
1 eetlepel fijne kristalsuiker
200 milliliter groentebouillon
150 gram Griekse yoghurt
1 eetlepel koriander, fijngesneden
zout

Verhit de oven voor op 200°C.
Verhit de boter en de olijfolie in een grote sauteerpan op halfhoog vuur. Smoor de ui hierin in circa 8 minuten gaar. Voeg de pompoen toe, verhoog het vuur naar halfhoog tot hoog en bak alles 10 minuten af en toe roerend tot de pompoen gekleurd is. 
Neem de pan van het vuren doe de pompoenpitten, 1 theelepel nigelllazaad, de komijn, koriander, geelwortel, kardemom, kaneel, chilipeper, suiker en ¾ theelepel zout bij de pompoen. Vermeng alles goed, verdeel het op een grote bakplaat waar het hele mengsel in een enkele laag op past, van circa 25 x 30 centimeter. Giet de bouillon erover en laat de pompoen in de oven in 30 minuten gaar worden. Zet hem nog 10 minuten opzij: de vloeistof op de bakplaat zal zo geleidelijk worden opgenomen.
Serveer de pompoen warm, met de yoghurt erover, bestrooid met koriander en de overgebleven nigellazaadjes.


5 kaneelstokjes (10 gram)
10 kruidnagels
dunne schilletjes van 1 citroen, plus 1 eetlepel citroensap
3 takjes verse kerrieblaadjes (25 stuks) of 35 gedroogde kerrieblaadjes
400 gram basmatirijst, gewassen, 15 minuten in water geweekt en uitgelekt
60 gram boter
zout en witte peper

Verhit de oven voor op 200°C.
Doe de kaneelstokjes, kruidnagel, citroenschil, kerrieblaadjes, 1½ theelepel zout en ½ theelepel peper in een middelgrote pan. Voeg 680 milliliter water toe en zet de pan op het vuur. Neem het zodra het water kookt van het vuur.
Spreid de rijst uit in een overschaal of een kleine braadslee van 24 x 30 centimeter en giet het kokende water met de smaakgevers eroverheen; roer alles door elkaar. Leg een stuk bakpapier op het water en dek de schaal of braadslee af met aluminiumfolie. Zet hem 25 minuten in de oven, haal hem eruit en laat hem afgedekt 8 - 10 minuten staan.
Smelt vlak voor het opdienen de boter in een steelpannetje. Voeg zodra de boter gesmolten en heel heet is voorzichtig het citroensap toe en roer ze door elkaar. Giet dit mengsel over de hete rijst en haal de korrels met een vork los van elkaar. Schud de rijst in een schaal en serveer hem meteen.....


donderdag 7 januari 2016

Bloemkool-zoete-aardappel-curry

Nieuw jaar... nieuwe kansen.
Met nog wat papadums die op moesten..... 


1 eetlepel zonnebloemolie
2 uien, in heel dunne ringen
1 eetlepel fijngeraspte verse gember
1 theelepel komijnzaad
1 theelepel kurkuma
½ theelepel chilipoeder
400 gram gehakte tomaten (blik)
1 theelepel bruine basterdsuiker
1 grote zoete aardappel, geschild in blokjes van 3 centimeter
1 kleine bloemkool (600 gram), in kleine roosjes
sap van 1 citroen
400 gram kikkererwten uit blik, afgespoeld en uitgelekt
2 eetlepel gehakte koriander
roti's of naanbrood voor erbij

Verhit de olie in een grote pan op matig vuur. Voeg de ui en gember toe en roerbak 5-8 minuten tot ze zacht en lichtbruin zijn. Voeg de specerijen toe, breng op smaak met zout en peper en roer 1 minuut tot de geuren vrijkomen. Voeg de tomaat, suiker, zoete aardappel en 250 milliliter water toe en breng op middelhoog vuur aan de kook.nDek af en laat op laag vuur 5 minuten zachtjes koken. Voeg de bloemkool toe en laat nog, met de deksel schuin op de pan,  ± 15 minuten koken of tot de groenten zacht zijn. Roer het citroensap en de kikkererwten erdoor en warm ze 2 à 3 minuten mee. Bestrooi met gehakte koriander en serveer met de roti's of naan.