Translate

donderdag 10 maart 2016

Venkelgratin met cherrytomaatjes en kruimeldeeg

Kruimeldeeg ??? Ja, kruimeldeeg......

1 kilo venkelknollen
3 eetlepels olijfolie
1 eetlepel tijmblaadjes, plus enkel toefjes
3 tenen knoflook, fijngehakt
1 eetlepel grof zeezout
1 theelepel zwarte peper
200 milliliter slagroom
100 gram Parmezaanse kaas, vers geraspt
300 gram cherrytomaatjes (aan de tak) 
1 theelepel fijngehakte bladpeterselie
100 gram bloem
33 gram fijne kristalsuiker
65 g koude boter, in kleine blokjes


Begin met het kruimeldeeg: doe bloem, suiker en boter in een kom en maak er met je vingertoppen een kruimeldeeg van. Er mogen geen klontjes boter inzitten. Zet het kruim in een afgedekt schaaltje in de koelkast tot gebruik.
Verwarm de oven voor op 200° C. Snijd de venkel doormidden en de helften in plakken van 1½ centimeter. Doe alles in een ovenschaal en meng met de olijfolie, tijmblaadjes, knoflook, zout en peper toe. Schik de plakken venkel en giet de room eroverheen. Meng het kruimeldeeg met de Parmezaanse kaas en strooi het over de groente.
Dek de schaal af met aluminiumfolie en zet 45 minuten in de oven. Haal het folie eraf en verdeel de tomaatjes over de bovenkant. Zet de schaal terug in de oven en bak nog 15 minuten. De venkel moet zacht aanvoelen en de kruimellaag moet mooi goudbruin zijn. 
Haal de schaal uit de oven en laat even rusten. Bestrooi het gerecht met de gehakte peterselie en serveer.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten