Translate

donderdag 21 januari 2016

Pompoen met kardemom en nigellazaad, rijst met citroen en kerrieblad

Pompoen gekregen.... recept gevonden... jammie


20 gram boter
1 eetlepel olijfolie
1 grote rode ui, gepeld gehalveerd en in dunne plakken
1 flinke flespompoen (1 kilo), geschild, in stukken van 3 centimeter
30 gram pompoenpitten
1¼ theelepel nigellazaad
½ theelepel gemalen komijnzaad
½ theelepel gemalen korianderzaad
¼ theelepel gemalen geelwortel
4 kardemompeulen, licht gekneusd
1½ kaneelstokje van 5 centimeter
1 groene chilipeper, over de lengte doormidden gesneden
1 eetlepel fijne kristalsuiker
200 milliliter groentebouillon
150 gram Griekse yoghurt
1 eetlepel koriander, fijngesneden
zout

Verhit de oven voor op 200°C.
Verhit de boter en de olijfolie in een grote sauteerpan op halfhoog vuur. Smoor de ui hierin in circa 8 minuten gaar. Voeg de pompoen toe, verhoog het vuur naar halfhoog tot hoog en bak alles 10 minuten af en toe roerend tot de pompoen gekleurd is. 
Neem de pan van het vuren doe de pompoenpitten, 1 theelepel nigelllazaad, de komijn, koriander, geelwortel, kardemom, kaneel, chilipeper, suiker en ¾ theelepel zout bij de pompoen. Vermeng alles goed, verdeel het op een grote bakplaat waar het hele mengsel in een enkele laag op past, van circa 25 x 30 centimeter. Giet de bouillon erover en laat de pompoen in de oven in 30 minuten gaar worden. Zet hem nog 10 minuten opzij: de vloeistof op de bakplaat zal zo geleidelijk worden opgenomen.
Serveer de pompoen warm, met de yoghurt erover, bestrooid met koriander en de overgebleven nigellazaadjes.


5 kaneelstokjes (10 gram)
10 kruidnagels
dunne schilletjes van 1 citroen, plus 1 eetlepel citroensap
3 takjes verse kerrieblaadjes (25 stuks) of 35 gedroogde kerrieblaadjes
400 gram basmatirijst, gewassen, 15 minuten in water geweekt en uitgelekt
60 gram boter
zout en witte peper

Verhit de oven voor op 200°C.
Doe de kaneelstokjes, kruidnagel, citroenschil, kerrieblaadjes, 1½ theelepel zout en ½ theelepel peper in een middelgrote pan. Voeg 680 milliliter water toe en zet de pan op het vuur. Neem het zodra het water kookt van het vuur.
Spreid de rijst uit in een overschaal of een kleine braadslee van 24 x 30 centimeter en giet het kokende water met de smaakgevers eroverheen; roer alles door elkaar. Leg een stuk bakpapier op het water en dek de schaal of braadslee af met aluminiumfolie. Zet hem 25 minuten in de oven, haal hem eruit en laat hem afgedekt 8 - 10 minuten staan.
Smelt vlak voor het opdienen de boter in een steelpannetje. Voeg zodra de boter gesmolten en heel heet is voorzichtig het citroensap toe en roer ze door elkaar. Giet dit mengsel over de hete rijst en haal de korrels met een vork los van elkaar. Schud de rijst in een schaal en serveer hem meteen.....


Geen opmerkingen:

Een reactie posten