Translate

donderdag 26 september 2013

Quesa­dil­la's met to­ma­ten­sal­sa

Een drukke dag en een snel recept....


2 1/2 zak koriander (a 15 g)
2 1/2 zak gemalen Goudse kaas oud 48+
2 rode paprika's, in kleine stukjes
2 zakjes bosuitjes (a 3 stuks), in dunne ringetjes
1 teen knoflook, fijngesneden
2 tl sambal oelek
1 pak tortilla wraps (8 stuks)
5 trostomaten, in stukjes
1 rode ui, gesnipperd
2 el olijfolie
1 el witte wijn azijn

Snijd de helft van de blaadjes koriander grof. Meng in een grote kom de kaas, paprika, bosui, knoflook, koriander en sambal. Verdeel het mengsel over 4 wraps, leg de andere 4 wraps er bovenop en druk zachtjes aan. Dek af met vershoudfolie en bewaar tot gebruik in de koelkast. Meng de tomaat en ui en voeg de olie en azijn toe. Breng op smaak met peper en zout. Verhit 2 koekenpannen met anitaanbaklaag. Bak in elke pan 1 quesadilla 5 min. tot de kaas gesmolten is en de wraps knapperig zijn. Keer halverwege. Bak vervolgens de 2 andere quesadilla's. Snijd in vieren en serveer met de tomatensalsa. Bestrooi met de rest van de koriander.

woensdag 25 september 2013

Curry van runderkofta

Gisteravond de curry gemaakt... proef.. is wat aan de scherpe kant.  Besluit er het stuk kokos in te doen om de scherpte eraf te halen...... Ik hoef het nu alleen in bakjes te doen... piep mijn deel op...mmmmm


2 eetlepels korianderzaad
1 eetlepel komijnzaad
2 eetlepels garam masala
1½ theelepel kashmiri chilipoeder
2 theelepels kurkumapoeder
135 ml plantaardige olie
600 g uien, gesnipperd
25 g knoflook, geperst
700 g rundergehakt
1½ eetlepel losgeklopt ei
8 groene kardemompeulen
6 kruidnagelen
1 pijpje kaneel van 7½ cm, in stukjes gebroken
200 g gehakte tomaten, vers of uit blik
1 eetlepel tomatenpuree
24 kerrieblaadjes
5 groene chilipepers, in de lengte opengesneden

Verhit een pan met dikke bodem op hoog vuur. Doe het koriander- en komijnzaad erin en schud het een paar tellen door de pan tot het wat kleurt en de aroma’s vrijkomen. Doe over in een kruidenmolen en maal tot een fijn poeder. Meng dan met de garam masala, het chilipoeder en de kurkuma.
Verhit 6 eetlepels olie in een grote braadpan. Doe de ui en knokloof erin en fruit 10-12 minuten zachtjes tot ze zacht en lichtbruin zijn. Voeg de gemalen specerijen en 1 theelepel zout toe en bak zachtjes nog eens 3-4 minuten. Schep de helft van het mengsel in een mengkom en laat afkoelen.
Voeg het gehakt, het losgeklopte ei en 1 theelepel zou bij het mengsel in de kom en kneed het door elkaar. Maak ongeveer 28 balletjes ter grootte van een golfbal en zet apart.
Doe de groene kardemompeulen, kruidnagelen en pijpkaneel bij het uimengsel dat nog in de pan zit. Doe er ook de tomaat, tomatenpuree, 300 ml water, de kerrieblaadjes, chilipepers en een theelepel zout bij en breng zacht aan de kook.
Verhit intussen de rest van de olie in een koekenpan met antiaanbaklaag. Doe de gehaktballetjes erin, eventueel in twee porties, en bak ze 2-3 minuten. Keer ze daarbij nu en dan tot ze rondom lichtbruin zijn. Doe ze dan in de saus en dek de pan deels af. Laat, af en toe voorzichtig roerend, 20 minuten sudderen tot de gehaktballetjes stevig zijn en de saus mooi is ingedikt en serveer.

dinsdag 24 september 2013

Spinaziestamppot mediterranée


Hoewel het niet koud is, toch een stamppot.... maar dan eentje met een warme gloed...


1 blokje tuinkruidenbouillon
1 kg aardappelen
3 uien
8 zongedroogde tomaten (op olie)
1 flinke teen knoflook
4 eetlepels olijfolie
1 eetlepel gedroogde Provençaalse kruiden
600 gr spinazie
175 gr rucola
zout, peper
100 gram pijnboompitten

Schil de aardappelen, snijd ze in kleine stukken en kook ze net onder water in een ruime pan met het bouillonblokje in 10 minuten gaar.
Pel en snipper ondertussen de uien en snijd de zongedroogde tomaatjes in reepjes. Verwarm de koekenpan en rooster de pijnboompitten even goudbruin.
Verhit de olijfolie in een grote pan met dikke bodem, knijp de knoflook erboven uit en voeg de uien en kruiden toe. Laat dit met het deksel op de pan ten minste 5 minuten zachtjes fruiten. Snijd de rucola even iets fijner.
Voeg de zongedroogde tomaat, de spinazie en de rucola toe aan de uien. Roerbak op hoog vuur een halve minuut mee en zet apart (het is niet de bedoeling dat je de groente bakt, laat het groen alleen doorwarmen).
Stamp de aardappels fijn tot een smeuïge massa (voeg indien nodig nog wat kookwater toe). Schep de spinazie-rucolamix erdoor en voeg nog een scheutje  goede olijfolie toe. proef de stamppot en breng zo nodig op smaak met zout en peper. Strooi de pijnboompitten erover.


donderdag 19 september 2013

Ovenschotel met venkel, aardappel en munsterkaas

De avond ervoor snijd ik alles in plakken en zet alles start klaar. Het moet de oven in voor een uur, dus hup hup hup en wachten maar. Ziet er mooi uit, is wel wat veel.... bedenk te laat dat ze vanavond met z'n drieën  zijn....


500 gr vastkokende aardappels, in dunne plakken
3 middelgrote venkelknollen, in dunne plakken
250 gr munsterkaas, in plakken
200 gr uien, in dunne plakken
2 tenen knoflook, in dunne plakken
25 gr platte peterselie, fijngesneden
150 ml slagroom
2 eieren
150 ml melk
15 gr roomboter

Verwarm de oven voor op 180˚C. Kook de aardappelplakjes 1 minuut in ruim, gezouten, water, giet af en laat in een vergiet iets uitdampen. Maak lagen in de ovenschaal: begin met de helft van de aardappelplakjes met daarop de helft van de venkelplakjes. Verdeel er de helft van de munster, helft van de uien en helft van de knoflook erover en bestrooi met zout en peper en de helft van de peterselie. Herhaal dit nogmaals, maar houdt de peterselie nog even apart. Klop de slagroom en eieren goed door elkaar en roer dan de melk erdoor. Breng op smaak met zout en peper. Giet dit mengsel gelijkmatig in de ovenschaal, zodat de kaas en de knoflook op hun plek blijven. Verdeel de roomboter in kleine stukjes over de schotel. Dek de schotel af met aluminiumfolie en zet 60 minuten in de oven. Neem 15 minuten voor het einde van de oventijd de aluminiumfolie van de schotel en laat het een mooi goudbruin korstje krijgen. Bestrooi met de rest van de peterselie en serveer.

woensdag 18 september 2013

Tonijnpilav

Het is aanpoten, eerst de maaltijd voor vandaag, dan meteen door voor de kappers...  Omdat mijn fiets
uit de running is kon ik helaas geen curryblaadjes halen en moet het doen met kerriepoeder en laurier...
De ijzeren koekenpannen hebben nog een plus punt, ze hebben een redelijk hoge rand, dus alles kan in de koekenpan gemaakt worden. Bij afleveren blijkt dat er 1 minder mee-eet, maar dat was nog niet doorgegeven. Ze gaat nu al met een bakje eten naar huis...


1 el olijf- of zonnebloemolie
1 ui, fijngesneden
2 tenen knoflook, geperst
1 el milde currypasta (bijv. korma)
1 tl kurkumma
1 rode paprika, fijngehakt
10-12 verse curryblaadjes (anders gedroogde of diepvries)
300 gr basmatirijst
750 ml groentebouillon
1 el citroensap
60 gr peultjes, in dunne reepjes
425 gr tonijn in chiliolie (of zelf wat fijngesneden verse rode peper toevoegen)

Verhit de olie in een grote koekenpan op halfhoog vuur. Bak de ui en knoflook 2-3 minuten tot ze zacht zijn. Voeg de currypasta en geelwortel toe en bak 1 minuut. Voeg de paprika, curryblaadjes en basmatirijst toe en roer door elkaar. Voeg de bouillon en citroensap toe en breng zachtjes aan de kook. Draai het vuur laag en laat met een deksel op de pan 10 minuten koken of tot het vocht is opgenomen. Kook de laatste 2 minuten de peultjes mee. Voeg de tonijn toe en schep voorzichtig door elkaar.

dinsdag 17 september 2013

Groentetajine met kikkererwten en amandelen

Gisteren bleek mijn buitenband versleten en bleef mijn fiets bij de fietsenmaker..... Dat betekende een mail versturen om te zeggen dat het eten zelf gehaald moest worden.
Op een holletje naar de bus en thuis de boel zachtjes verwarmen... de couscous gaat in de theeknip om te garen.
Iets voor tijd wordt het opgehaald... Kan ik aan de slag met de volgende maaltijd.


7 el olijfolie
1 grote ui, grof gesneden
2 tenen knoflook in plakjes
2 aubergines in blokjes van 2,5 bij 2,5 cm
500 ml mediterraan gekruide tomatensaus
150 gram gewelde abrikozen in kwarten
1 blikje kikkererwten 400 gram uitgelekt
60 gram gepelde blanke amandelen
3 el bieslook
in bouillon gewelde couscous voor erbij

Verwarm de oven voor op 200˚ C. Verwarm 6 el olie in een vierpersoons tajine. voeg de ui toe en bak ongeveer 3 minuten. Voeg dan de knoflook en aubergine toe en bak nog 3 minuten. roer de tomatensaus, abrikozen en kikkerwerwten door de auberginemassa, doe de deksel erop en zet de tajine of braadpan op de onderste richel op een rooster in de oven. Laat in 30 min lekker gaar worden.
Verwarm intussen in een koekenpan de rest van de olie en bak hierin de amandelen zachtjes al omscheppend goudbruin. Laat op keukenpapier uitlekken. Garneer de tajine met de amandelen en bestrooi met de bieslook. Lekker met in bouillon gegaarde couscous.

donderdag 12 september 2013

Geroosterde-paprikasoep met dille-scones

Maak 's avonds alvast de soep en weeg de bloem alvast af. Alles staat startklaar om de scones te maken als ik thuiskom morgen. De soep ruikt heerlijk... ben benieuwd naar de scones.. Bij het afleveren krijg ik 2 cakejes mee, is door de zoon gemaakt voor bij de koffie...
Hoor later dat de scones heerlijk waren, echter de soep wat te scherp... Er zou dus wat yoghurt in de soep kunnen om um iets milder te maken.


1 kg rode of gele paprika's 
2 eieren
300 gr zelfrijzend bakmeel 
1 el bakpoeder, gezeefd
125 ml volle yoghurt
50 ml zonnebloemolie
4 el dille, fijngesneden
4 tenen knoflook, fijngesneden
2 uien
2 tl kerriepoeder
1 l groentebouillon (van tablet)
boter of geitenroomkaas voor erbij

Verwarm de oven voor op 220˚C. Halveer de paprika's over de lengte en verwijder de zaadlijsten. Leg de paprikahelften op het snijvlak op de bakplaat bekleed met bakpapier. Rooster de paprika in 30 minuten in een voorverwarmde oven, tot er zwarte blazen op het vel ontstaan. 
Splits 1 ei. Kneed met een mixer of in een keukenmachine het bakmeel, bakpoeder, de yoghurt, 1 ei en 1 eiwit (bewaar de dooier), 25 ml olie en 1/2 tl zout snel tot een soepel deeg. Voeg de dille en 2 tenen knoflook toe en meng er snel door. Het deeg mag licht plakken. Strooi een beetje meel op het werkvlak, leg het deeg erop en bestrooi dit ook licht met meel. Rol het iets uit uit tot je een dikke, vierkante lap van 2 1/2 cm hebt. Snijd in 8 rechthoeken, maar laat de rechthoeken aan de onderkant nog iets aan elkaar zitten. Bestrijk de scones dun met de achtergehouden eierdooier. 
Neem de paprika's uit de oven, haal het bakpapier met de paprika's van de bakplaat en laat onder een schone keukendoek iets afkoelen.
Verlaag de oventemperatuur naar 180˚C. Leg een nieuw vel bakpapier op de bakplaat, leg de scones erop en bak ze in de oven in 20 minuten gaar en lichtbruin. Laat ze even op een rooster afkoelen.
Verwijder ondertussen het vel van de paprika en snijd in repen.
Verhit de resterende olie in een (soep)pan. Fruit hierin de ui, de rest van de knoflook en het kerriepoeder 5 minuten zachtjes. Voeg de paprika en bouillon toe, breng aan de kook en laat de soep 5 minuten koken. Pureer de soep met een staafmixer. Voeg zout en peper naar smaak toe. Schep de soep in 4 kommen en bestrooi met wat gemengde peper. Serveer met de scones en boter of geitenroomkaas.

woensdag 11 september 2013

Lasagne

Lasagne, ik moet zeggen hij is erg lekker geworden. De avond ervoor gemaakt en in de ijskast gezet.
Zo kan ik er in ieder geval goeie stukken van snijden en in de bakjes doen. Ze krijgen er 2 helemaal vol, waarschijnlijk teveel... Lever het direct na m'n werk af en blijf nog even nababbelen... Ik blijk de bonnen te zijn vergeten, zij het kasgeld. Hebben het er over hoe het te regelen als dit vaker gebeurd... dan hop.. naar huis..... de lasagne staat klaar


2 el olijfolie
1 rode ui, gesnipperd
300 g winterpeen, in dunne plakjes
2 stengels bleekselderij, in boogjes
350 g rundergehakt
1 blikje tomatenpuree (70 g)
200 ml volle melk
1 fles tomatensaus (passata di pomodoro 720 ml, biologisch)
1 pak lasagne all'uovo (pasta, 250 g)
1 portie bechamelsaus
180 g Parmezaanse kaas, geraspt

Verhit de olie in een hapjespan en fruit de ui, winterpeen en bleekselderij 5 minuten op laag vuur. Voeg het gehakt toe en bak al roerend op middelhoog vuur in 5 minuten rul. Voeg de tomatenpuree toe en bak 2 minuten mee. Breng op smaak met peper en eventueel zout. Voeg de melk toe en laat al roerend op laag vuur bijna helemaal inkoken. Voeg de passata toe, breng aan de kook en zet het vuur laag. Laat met de deksel half op de pan 45 minuten op laag vuur zacht koken. Breng de saus op smaak met peper en eventueel zout.
Verwarm de oven voor op 180 ºC. Maak laagjes in de ovenschaal van achtereenvolgens wat saus, lasagnebladen, saus, bechamelsaus en kaas. Herhaal tot alle ingrediënten op zijn en eindig met een laag bechamelsaus en kaas. Bak ca. 40 minuten in het midden van de oven. Laat afgedekt met aluminumfolie 10 minuten rusten.



Be­cha­mel­saus:

50 g boter
60 g bloem
500 ml volle melk

Smelt de boter in een steelpan met dikke bodem op laag vuur. Meng er de bloem door en laat op laag vuur 3 minuten garen. Voeg op laag vuur al roerend met een garde de melk in scheuten toe. Voeg de volgende scheut pas toe als de vorige is opgenomen. Laat op laag vuur al roerend 2-3 minuten zacht koken. Breng op smaak met peper en eventueel zout.


dinsdag 10 september 2013

In­di­a­se brood­sa­la­de

Het is herfst en niet zo'n beetje ook... Regen komt met bakken uit de hemel... Fiets in een enorme bui
naar huis. Druipend sta ik achter het fornuis te wokken. Heb nog een pakje papadums en besluit deze ook te maken en mee te geven.... Ik druppel een waterspoor bij de familie en drijf daarna weer naar huis de warme geuren van India achterlatend.


1 kleine bloemkool, in roosjes
5 el zonnebloemolie
2 tl gemalen komijn (djinten)
3 tl kerriepoeder
6 el quinoa (pak 275 g)
2 pakken knoflook en koriander naan (brood, a 280 g)
1 blik tomatenblokjes (400 g)
1 bos radijs, in kwarten
1 bakje koriander (15 g), blaadjes grofgesneden
1 pakje Griekse feta (200 g)

Kook de bloemkool 3 min. Giet af in een vergiet en laat uitlekken. Verhit ondertussen 2 el olie in een wok en fruit de komijn en kerriepoeder 1 min. Doe de quinoa erbij en bak in 3 min. gaar en knapperig. Voeg de bloemkool toe en draai het vuur hoog. Roerbak 2 min. Doe in een ruime schaal.
Verhit de rest van de olie in de (niet schoongemaakte) wok. Scheur het brood in stukken en roerbak 3 minuten. Doe het brood bij de bloemkool. Voeg de koude tomatenblokjes, radijs en koriander toe en schep om. Verkruimel de feta erover.

donderdag 5 september 2013

Courgettes met caponata van groente en een frisse salade

Vandaag eerst de maaltijden voor de kappers
afgeleverd... 's middags aan de slag voor de familie. Flierefluit op de fiets door de stad....... het is heerlijk warm weer buiten... past dit gerecht prima bij. De groene sla krijgt nog wat geroosterde walnoten en stukjes avocado... restant van de kapper-maaltijd. Als ik aankom zit iedereen al buiten te wachten


2 grote courgettes
4 gewone courgettes
4 stengels bleekselderij
2 rode uien
1 ui
2 groene paprika's
3 teentjes knoflook
2 aubergines
6 tomaten
1 blikje tomaten
2 el rode wijnazijn
4 el broodkruim
oregano
chilipeper

Snij de courgettes in de lengte doormidden. Kook ze in ruim water met zout in  5  minuten net niet gaar. Spoel koud. Snij de stengels bleekselderij, rode uien, courgettes, paprika's, 2 tenen knoflook, aubergines en de tomaten in stukjes. Fruit eerst de ui in wat olijfolie zachtjes aan. Voeg dan de groente, behalve de tomaat, toe. Laat 5 à 10 minuten samen fruiten. Voeg de tomaten, 1 el lekkere rode wijnazijn en zout en peper naar smaak toe. Haal met een eetlepel het binnenste uit de gekookte courgettes. Vul deze ruimte met de gestoofde groentes. Meng 2 el broodkruim met wat gedroogde oregano en zout en peper. Bestrooi de courgettes met broodkruim en besprenkel met wat olijfolie. Hak het uitje en 1 teen knoflook, fruit ze in een beetje olijfolie en laat 5 min. zachtjes sudderen. Voeg wat oregano, blikje tomaten op sap en zout en chilipeper toe. Laat 15 min zacht inkoken. Doe deze saus in de ovenschaal en leg de courgettes er in. Zet de groentes 10 minuten in een warme (180 °C) oven met bovenwarmte tot het kruim licht gebruind is. 
Serveer warm met groene sla.

woensdag 4 september 2013

Lamsstoofschotel met walnoot en ananas

Ik blijf een beetje zoeken wat ik voor de kappers kan maken.... Nu een recept van Matt Preston, van Masterchef Australia.... Gisteren blijkt dat de zilvervliesrijst prachtig uit de rijstkoker komt, dus doen we weer een partij. Ze willen niet zulke grote porties (hoewel ik echt me aan het aantal mensen hou), dus krijgen ze minder... hoor wel of dat goed is. Hou hierdoor voor mezelf wel meer..... Nog wel even een simpele groene salade erbij, met tomaat en geroosterde walnoten.


1,2 kg lamsvoorbout (vraag de slager om het in stukken te hakken), vet verwijderd, in blokjes
2 el bloem
2 el olie
3 tenen knoflook
500 ml ananassap
2 tl kerriepoeder
140 g tomatenpuree
80 ml sojasaus
2 el azijn
2 el bruine basterdsuiker
1 cm gemberwortel, geraspt
75 g walnoten
zout en versgemalen zwarte peper, naar smaak

Verwarm de oven voor op 180 °C.
Schep het vlees door de bloem en bak het in een ovenvaste braadpan op hoog vuur rondom bruin in de olie. Fruit de knoflook en voeg het ananassap, kerriepoeder, de tomatenpuree, sojasaus, azijn, basterdsuiker en gember toe. Breng het geheel aan de kook. Schenk het mengsel over het vlees, dek de pan af en zet hem circa 2 uur in de oven. Voeg dan de walnoten toe en breng alles op smaak met zout en peper. Serveer er eiermie met een klontje boter of wat bruine rijst bij.

dinsdag 3 september 2013

Venkel-appel-spitskool-currypotje

Krijg een sms... of ik als eerste-maaltijd-na-de-grote-vakantie mee blijf eten...
Dat doen we !
Ben deze week vrij van werk en terwijl 's middags het eten voor morgen pruttelt, snij en hak ik alvast alles voor vanavond.
Ziet er een beetje kleurloos uit, maar smaakt goed. We zitten heerlijk in het zonnetje buiten te eten. Na de koffie krijg ik mijn schalen weer schoon mee....


1 venkel
1 zure appel
2 tl milde kerriepoeder
roerbak wokolie
1 el karamel- of gewone schenkstroop
1 kleine spitskool
5 worteltjes (bospeen)
1 bakje Oosterse wokblokjes (175 gr)
200 ml kokosroom
1 blokje groentebouillon

Snijd de venkel in kleine blokjes. Schil de appelen snijd hem in kleine blokjes. Verhit een scheutje wokolie, roer de stroop erdoor samen met de venkelblokjes, de appel, de wokblokjes en de kerriepoeder en fruit aan op niet te hoog vuur.
Schil ondertussen de spitskool in smalle reepjes en de wortel in dunne plakjes, voeg toe en wok de groenten op hoog vuur een paar minuten. Giet de kokosroom erbij en verkruimel het bouillonblokje er ook bij. Roer even goed, laat nog een paar minuten sudderen en serveer met rijst.