Translate

dinsdag 19 juni 2012

Lasagne met zomergroenten en toscaanse tomatensalade

Duurde langer dan gepland.. veel meer snijwerk.......
Gekke versie, want lasagne gaat niet in de oven, maar op het fornuis en onder de gril.
De salade wordt in 2 delen vervoerd, anders word het gebakken brood te soppig. Samen in de zak met parmezaan ziet het er gek uit... Ruikt goed allemaal en ziet er wel goed uit...


15 g ansjovis in olie (blikje)
3 lente-uitjes, in dunne ringetjes
6 tenen knoflook
2 x 350 g groene asperges
2 x 250 g doperwten (diepvries)
300 g tuinbonen (diepvries)
een flinke bos munt, het blad fijngesneden
300 ml koffieroom
1 citroen, schoon geboend
300 ml groentebouillon, heet
2 x 250 g hüttenkäse
2 x 250 g verse lasagnebladen (koelvers)
Parmezaanse kaas
olijfolie
een paar takjes tijm, gerist

Zet de grill op de hoogste stand. Breng water aan de kook in een waterkoker of steelpan. Verhit de olie uit het blikje ansjovis in een koekenpan, doe de helft van de ansjovis en de lente-ui erbij en pers de ongepelde knoflook erboven. Hussel goed door elkaar. Snijd de onderste, harde stukjes van de asperges af en snijd de stelen in dunne plakjes, maar laat de topjes heel. Zet de topjes zolang opzij en doe de plakjes met een snufje zout en peper in de pan. Giet er een scheutje kokend water bij en blijf roeren.
Doe de erwten en tuinbonen in de pan en roer af en toe. Doe de munt en room erbij. Rasp de schil van 1/2 citroen erbij. Breng het mengsel op smaak met peper en zout. Giet de bouillon erbij en breng aan de kook. Doe de helft van de hüttenkäse erbij. De consistentie moet romig en vloeibaar zijn.
Zet de braadslee op matig vuur. Bedek de bodem met een kwart van het groentemengsel. Dek af met lasagnevellen en rasp er een flinke laag Parmezaanse kaas over. Herhaal dit tot het mengsel op is en sluit af met lasagnebladen. Roer een scheut water door de rest van de hüttenkäse en smeer dit erop. Doe de aspergetopjes met een scheutje olijfolie in de lege koekenpan, hussel ze even door elkaar en strooi ze over de lasagne. Maak af met de tijmblaadjes, een scheutje olijfolie en een flinke laag geraspte Parmezaanse kaas. Draai het vuur onder de braadslee hoog tot de boel begint te pruttelen. Zet de lasagne vervolgens ca. 8 min. onder de grill tot er een prachtige goudbruine korst op zit.


1/2 ciabattabrood
1 theelepel venkelzaad
paar takjes oregano of rozemarijn 
1 eetlepel kleine kappertjes
een klein bosje basillicum
6 geroosterde rode paprika's uit een pot
1 teen knoflook
4 takjes kerstomaatjes (als het kan rood en geel)
3 grote tomaten 
1/2 blikje ansjovis (à 30 gram)  in olie 
rode wijn azijn
olijfolie
Parmezaanse kaas voor erbij

Scheur het ciabattabrood vlug in stukjes van ongeveer 2 centimeter, leg de stukjes in een braadslede, sprenkel er wat olijfolie over en hussel ze met het venkelzaad, een paar takjes oregano of rozemarijn, en een snufje zout door elkaar. Zet de goed ingevette broodjes ongeveer 10 minuten in het midden onder de grill, tot ze mooi goudbruin zijn.
Als de croutons goudbruin zijn en krokant zijn zet ze apart in een kom.
Hak de kappertjes, de ansjovis, de meeste blaadjes van de basilicum en 4 geroosterde paprika's in grove stukjes en meng goed. Pers de ongepelde teen knoflook bij het mengsel, doe er alle tomaten bij en hak alles fijn. Kieper de hele boel in een grote serveerkom en doe er wat rodewijnazijn, een flinke scheut extra vierge olijfolie en een flinke snuf zout en peper bij.
Strooi de croutons over de salade, snipper er de 2 resterende paprika's over en werk alles met je handen door elkaar. Proef de salade en breng hem eventueel met een extra scheutje rodewijnazijn op smaak. Strooi er de rest van de basilicumblaadjes en een beetje geraspte Parmezaanse kaas over, en zet de salade op tafel.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten