Translate

dinsdag 26 juni 2012

Filotaart met spinazie & feta, komkommersalade en een tomatensalade



De taart moet eigenlijk in een koekenpan gebakken worden, ik heb alleen geen pan die ook de oven in kan.
Had bedacht dat ik het in een gietijzeren braadpan zou doen, maar pak toch een gewone bakvorm.
Het moet even aangezet worden op het gas, maar dat lijkt me geen probleem.
Met de taart en 2 salades fiets ik relaxt naar de eters... de zon schijnt en het is echt heerlijk weer.
Ik wordt opgewacht door 2 dames die buiten op de trap in de zon zitten te genieten......



270 filodeeg (diepvries)
300 gr. fetakaas van goede kwaliteit
400 gr. gewassen jonge spinazie (vers)
100 gr. pijnboompitten
5 eieren
50 gram geraspte kaas (gouda)
gedroogde oregano
1 biologische citroen, de geraspte schil.
een klontje boter
cayennepeper
nootmuskaat
zout en peper uit de molen

Haal het filodeeg uit de diepvries en laat ontdooien.
Rooster de pijnboompitten in een droge koekenpan terwijl je ze af en toe omschudt. Breek de eieren in een mengkom en kruimel de feta erbij. Doe de geraspte kaas er ook bij, net als een snuf zwarte peper, een paar mespuntjes gedroogde oregano, de geraspte schil van de citroen en een scheut olijfolie. Doe de pijnboompitten er ook bij als ze mooi bruin geroosterd zijn.
Leg een vel bakpapier van ongeveer 50x50 cm op je werkvlak, kwast het in met wat olijfolie, maak er een prop van en vouw het weer uit en leg weer plat neer. Leg 1 laag filodeeg met de randjes iets overlappend in een groot vierkant op het bakpapier zodat het bijna volledig bedekt is. Kwast het deeg in met een beetje olijfolie en strooi er een snuf zout en wat peper en cayennepeper op. Herhaal dit nog twee keer, zodat je drie lagen filodeeg krijgt.
Doe in een koekenpan een beetje olijfolie en een klontje boter. Doe de helft van de spinazie erin en beweeg de blaadjes zodat ze slinken. Doe er steeds wat bij totdat alle spinazie in de pan zit. Laat nog heel even bakken totdat alle spinazie geslonken is. Doe de spinazie bij het eimengsel en doe er wat nootmuskaat bij. Meng alles goed. Neem een grote, ovenvaste koekenpan. Leg het stuk bakpapier met het filodeeg voorzichtig in de koekenpan zodat de randjes er net overheen hangen. Druk het deeg goed in de rand van de pan. Giet het eimengsel erin en spreid het gelijkmatig uit. Vouw de overhangende randjes deeg losjes over de vulling heen. Zet de pan eerst een paar minuten op matig vuur om de bodem aan te zetten en zet hem vervolgens 20-25 minuten bovenin een verwarmde oven op 200 graden.


1 komkommer
10 zwarte olijven
2 eetlepels balsamicoazijn
olijfolie
3 lente-uien
1/2 citroen
1/2 verse, rode Spaanse peper
5 à 6 takjes verse munt

Haal rondom in de lengterichting een vork langs de komkommer, snijd hem in de lengte doormidden en vervolgens in kwarten, en snijd de kwarten in stukjes van 1 centimeter. Doe ze in een mengkom en zet even opzij. Laat de zwarte olijven uitlekken, knijp er de pitten uit, trek ze in stukjes en doe ze in een andere kom. Schep er de balsamicoazijn bij en druk de olijven flink aan zodat de azijn het zout uit de olijven trekt. Maak de lente-ui schoon, snijd ze in dunnen plakjes en doe ze bij de olijven in de kom.
Sprenkel 4 eetlepels  extra vierge olijfolie en het sap van de halve citroen over het olijfmengsel en roer heel goed. Haal de zaadjes uit de halve rode Spaanse peper, snijd hem in dunne plakjes en strooi die bij de stukjes komkommer. Pluk de blaadjes van de takjes munt, snijd ze in smalle reepjes en doe die ook bij de stukjes komkommer in de kom. Schenk er de dressing bij, hussel alles vlug door elkaar, sprenkel er nog wat extra vierge olijfolie over.


een klein bosje basilicum
1 teen knoflook
wittewijnazijn
extra vierge olijfolie
300 gram gemengde kerstomaatjes

Trek de bovenkant van de bos basilicum, houd een paar kleinere blaadjes apart en doe de rest met een snuf zout en peper, de gepelde teen knoflook, een paar scheutjes olijfolie en een scheut wittewijnazijn in de blender. Hak het mengsel tot een donkergroene, dikke olie. Proef even en breng de dressing eventueel op smaak. Snijd de tomaten doormidden of in kwarten. Schenk de dressing op een bord en leg er de stukken tomaat op. Strooi er wat Griekse basilicum over, of de apart gehouden kleinere blaadjes gewone basilicum, en een snufje zout. Hussel het pas vlak voor het eten door elkaar.




Geen opmerkingen:

Een reactie posten