Translate

woensdag 13 juni 2012

Kabeljauw in een zalig korstje, erwtenpuree, tartaarsaus en een salade

Woensdag... vis....
De tartaarsaus de avond ervoor gemaakt.
De piepers geschild al in een pan.
Bij thuiskomst grill aan en aan de slag.
Het recept staat in volgorde van handelingen... dus loopt de puree, vis en salade door elkaar.
In eerste instantie lijkt het niet op tijd klaar te komen, maar alles valt keurig op zijn plek.
De maaltijd gaat in een tas en al wiebelend aan het stuur vertrek ik (mis mijn eigen fiets wel..)
Via de AH terug naar huis, kom de zoon tegen van mijn vriendin... hij heeft de pannen van gisteren terug gebracht.
Zelf ook aan de vis... heerlijk.......



1 theelepel venkelzaad
600 gram kabeljauwfilets (2 of vier) met vel
200 gram knapperig wit brood
4 tenen knoflook
15 gram ansjovis in olie
140 gram zongedroogde tomaten in olie
1 bosje basilicum
1/2 rode Spaanse peper
40 gram Parmezaanse kaas
1 citroen
balsamicoazijn
2 takjes rozemarijn
2 takjes tijm 
 
Doe een paar flinke scheuten olijfolie in een braadslede, strooi er wat zout en peper en de venkelzaadjes bij, wrijf er de filets mee in en leg ze op het vel. Besprenkel ze met olijfolie en zet ze 5 minuten in het midden onder de grill terwijl je het smeersel voor het korstje klaarmaakt.
Snijd het brood in grove stukken en doe ze in de keukenmachine. Hak ze fijn, doe er met de draaiende motor 2 gepelde tenen knoflook en een paar druppeltjes olie van de ansjovis bij, en doe het kruimelige mengsel in een kom.
Doe de helft van het blikjes ansjovis met de uitgelekte zongedroogde tomaatjes, 2 tenen gepelde knoflook, basilicum, Spaanse peper en het stuk Parmezaanse kaas in de lege keukenmachine.
Rasp er de citroenschil bij en knijp hem uit. Schenk er een paar druppeltjes balsamicoazijn bij en hak alles tot een fijne pasta. Schraap tijdens het hakken een paar keer de rand van de kom schoon. Haal de vis uit de oven. Schep een dikke laag van het mengsel op de filets en strooi er de broodkruim over. Sprenkel een beetje olijfolie over de takjes rozemarijn en tijm en leg ze op de filets.
Zet ze nog 10 minuten onder de hete grill tot ze mooi goudbruin en lekker krokant zijn


4 middelgrote bakaardappelen
1 stronk broccoli
500 gram diepvriesdoperwten
een flinke klont boter
1-2 dessertlepels muntsaus 

Schil de aardappelen, snijd ze in stukjes van 2 centimeter, doe ze met een snufje zout in de steelpan en giet er zoveel kokend water bij dat ze net onderstaan. Leg de deksel op de pan en draai het vuur iets hoger. Snijdt het harde uiteinde van de steel van de broccoli, snijdt de rest van de steel in stukjes en doe die bij de aardappeltjes in de pan. Breek de roosjes in gelijkmatige stukjes en zet die nog even apart.
Doe de erwten en de broccoliroosjes na ongeveer 15 minuten bij de aardappeltjes en leg de deksel terug op de pan.Kook nog vijf minuten (tot alles gaar is (maar niet te). Laat de groenten een paar minuten in een vergiet uitlekken en uitwasemen en doe ze terug in de pan. Doe er de boter, een flinke scheut extra vierge olijfolie, een snufje zout en peper en de muntsaus bij, en stamp er een keer of 10 in met een aardappelstamper. Doe het mengsel in een serveerkom.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten