Translate

woensdag 4 april 2012

Krokante zalm, opgeleukte rijst, courgette- en een tomatensalade

Een makkelijke week, gisteren uit België gekomen en niet hoeven koken.
Vandaag ook gehoord dat morgen ook vervalt....... 
Vandaag een op het oog ingewikkelde maaltijd, maar met 45 minuten klaar.
De geopperde guacamole smaakte niet lekker dus snel een een tomaten salade gemaakt. Voor mezelf had ik mais erbij... Smaakte heerlijk!


2 puntpaprika's
bosje lente-uitjes
4 verse rode Spaanse peper
1 kilo zalmfilet, met vel, maar de schubben en graten verwijderd
2 citroenen
venkelzaad
1 mok basmatirijst
½ pot van 450 g rode paprika's
een paar takjes verse basilicum
balsamicoazijn
verse munt
400 g babycourgettes
olijfolie, extra vierge
peper en zout 

Zet de grill aan.
Schenk een paar scheuten olijfolie in een grote braadslede. Snijd de puntpaprika's doormidden en verwijder de zaadjes. Snijd de paprika's en de lente-uitjes in stukjes van 2 cm. Hak de 2 Spaanse pepers in grove stukjes. Besprenkel de zalm aan beide kanten met olijfolie, strooi zout en peper op en rasp er met een fijne rasp wat citroenschil over. Wrijf er de zalm goed mee in en was je handen. Leg de zal in de braadslee, vel naar boven en strooi er de gesneden groenten omheen. Zet hem midden onder de hete grill en zet de kookwekker op 14 minuten.
Doe de rijst met een snufje zout in een middelgrote steelpan en giet er een laag van 1½ centimeter kokend water op. Leg er een deksel op, draai het vuur hoog en laat de rijst 7 minuten koken. Haal de pan van het vuur en laat de rijst vervolgens 7 minuten met deksel stomen.
Pers het sap van een halve citroen in een grote serveerkom en doe er een paar scheuten extra vierge olijfolie en een flinke snuf zout en peper bij. Hak de muntblaadjes en een halve rode Spaanse peper fijn en doe ze bij de dressing in de kom. Schil met een dunschiller zoveel mogelijk van de babycourgettes in dunne plakjes in de kom en leg de stukjes die overblijven op een grote houten snijplank. Zet de kom salade op tafel, maar hussel hem pas op het allerlaatste moment door elkaar.
Hak de paprika's uit pot, de basilicumblaadjes en de overgebleven stukjes courgette op de snijplank door elkaar en doe er een snuf zout en peper, een flinke scheut extra vierge olijfolie en een scheutje balsamicoazijn bij.
Haal de zalm na 14 minuten uit de oven, trek met een mesje en je vingers heel voorzichtig het vel los en klap het om. Strooi er een snuf zout en het venkelzaad op. Keer de paprika's om, zet de braadslee terug onder de hete grill en laat nog 5 minuten bakken, of tot het vel echt heel krokant is.
Maak de rijst los met een vork, strooi de korrels over de groenten op de snijplank en hussel alles voorzichtig door elkaar. 
Klap het vel van de zalm met een keukentang terug. Strooi er zout en peper op en zet de vis nog 5 minuten terug onder de grill.  

Geen opmerkingen:

Een reactie posten