Falafel zou het worden... moest wel 's morgens vroeg het mengsel maken, zodat ik op mijn werk met lichte knoflookvingers zat.
Waarschijnlijk is het mengsel iets minder compact omdat ik de erwten slecht 14 uur heb geweekt... maar smaakt er niet minder om.
500 gr grote gepelde en gedroogde tuinbonen of kikkererwten
1en grote bos bladpeterselie of koriander of een mengsel van beide, fijngehakt
8 bosuitjes, fijngehakt
Zout
¼ theelepel of meer cayennepeper of chilipoeder
2 eetlepels gemalen komijnzaad
2 eetlepels gemalen korianderzaad
6 tenen knoflook of naar smaak, geperst
1 theelepel bakpoeder
Plantaardige olie om in te frituren
Week de bonen 24 uur. Laat ze uitlekken, spoel ze af en laat ze weer
uitlekken. Droog ze heel goed op een theedoek of op keukenpapier. Hak de
(goed droge) bladpeterselie en de bosuitjes in de keukenmachine, haal eruit. Hak nu de kikkererwten in de machine, hoe
langer de machine draait hoe beter. Voeg zout, cayennepeper, komijn,
koriander, knoflook en bakpoeder toe en laat de machine weer draaien tot
de puree heel zacht is en een samenhangend geheel vormt. Doe de gehakte
peterselie en bosuitjes erbij en laat de machine nog even draaien- net
lang genoeg om alles goed te mengen. Laat het mengsel 1 uur rusten.
Verhit in een pan een laag olie van ongeveer 2 ½ cm tot die matig heet
is. Verdeel de puree in balletjes ter grootte van een walnoot, en druk
die uit tot platte rondjes van ongeveer 4 cm doorsnee. Frituur er een
paar tegelijk. Het werkt het gemakkelijkst wanneer de rondjes op een
bord liggen en hier vanaf met een paletmes in de olie worden geschoven.
Ze zijn te zacht om met de hand op te pakken. (In Israƫl en Egypte is
een apparaatje verkrijgbaar waarmee u deze rondjes kunt maken: u stopt
er wat deeg in en duwt het er weer uit.) De olie moet zo heet zijn dat
de falafel direct gaan frituren wanneer ze in de olie glijden; zet dan
het vuur laag. Keer ze eenmaal om en frituur ze goudbruin, Laat de
falafel op keukenpapier uitlekken. Dien ze op met een Israƫlische salade
en warm pitabrood.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten