Translate

donderdag 15 november 2012

Falafel

Falafel zou het worden... moest wel 's morgens vroeg het mengsel maken, zodat ik op mijn werk met lichte knoflookvingers zat.
Waarschijnlijk is het mengsel iets minder compact omdat ik de erwten slecht 14 uur heb geweekt... maar smaakt er niet minder om. 

 
500 gr grote gepelde en gedroogde tuinbonen of kikkererwten
1en grote bos bladpeterselie of koriander of een mengsel van beide, fijngehakt
8 bosuitjes, fijngehakt
Zout
¼ theelepel of meer cayennepeper of chilipoeder
2 eetlepels gemalen komijnzaad
2 eetlepels gemalen korianderzaad
6 tenen knoflook of naar smaak, geperst
1 theelepel bakpoeder
Plantaardige olie om in te frituren

Week de bonen 24 uur. Laat ze uitlekken, spoel ze af en laat ze weer uitlekken. Droog ze heel goed op een theedoek of op keukenpapier. Hak de (goed droge) bladpeterselie en de bosuitjes in de keukenmachine, haal eruit. Hak nu de kikkererwten in de machine, hoe langer de machine draait hoe beter. Voeg zout, cayennepeper, komijn, koriander, knoflook en bakpoeder toe en laat de machine weer draaien tot de puree heel zacht is en een samenhangend geheel vormt. Doe de gehakte peterselie en bosuitjes erbij en laat de machine nog even draaien- net lang genoeg om alles goed te mengen. Laat het mengsel 1 uur rusten. Verhit in een pan een laag olie van ongeveer 2 ½ cm tot die matig heet is. Verdeel de puree in balletjes ter grootte van een walnoot, en druk die uit tot platte rondjes van ongeveer 4 cm doorsnee. Frituur er een paar tegelijk. Het werkt het gemakkelijkst wanneer de rondjes op een bord liggen en hier vanaf met een paletmes in de olie worden geschoven. Ze zijn te zacht om met de hand op te pakken. (In IsraĆ«l en Egypte is een apparaatje verkrijgbaar waarmee u deze rondjes kunt maken: u stopt er wat deeg in en duwt het er weer uit.) De olie moet zo heet zijn dat de falafel direct gaan frituren wanneer ze in de olie glijden; zet dan het vuur laag. Keer ze eenmaal om en frituur ze goudbruin, Laat de falafel op keukenpapier uitlekken. Dien ze op met een IsraĆ«lische salade en warm pitabrood.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten