Translate

donderdag 29 november 2012

Vegetarische bonenstoof

 De dressing voor de wortelsalade al de avond ervoor gemaakt, moet namelijk een uurtje intrekken. Dus bij thuiskomst eerst het bijgerecht. De stoof zelf is niet moeilijk, kom alleen tot de ontdekking dat de door mij weggegooide ovenschaal gemist wordt. Ik gebruikte hem te weinig omdat ie zo groot was.... nu moet ik 2 schalen gebruiken omdat het net niet in die ene past. Ik eet vanavond mee... omdat er een heerlijk toetje is (met chocolade moes, cupcake en ijs) en ga daarna met een restje naar huis.... heb nog wat andere restjes die de dag erna prima in de bonenstoof past.


 2 el olijfolie
1 ui, gesnipperd
2 tl gemalen komijn
1 blik bruine bonen (800 g), uitgelekt
2 blikken tomatenblokjes (à 400 g)
1 zak gekruide aardappelpartjes (425g)
1 schaal vegetarische balletjes (210 g)
2 el peterselie, blaadjes, grof gesneden

Verwarm de oven voor op 200 ºC. Verhit de olie in een hapjespan en fruit de ui 2 min. Schep de komijn erdoor. Voeg de bonen en tomaat toe, breng aan de kook en voeg peper en zout toe. Schep in de ovenschaal. 2. Schep de aardappelpartjes erdoor. Leg de balletjes ertussen. Dek af met aluminiumfolie. 3. Stoof de bonenschotel in 25-30 min. in de oven gaar. Strooi de peterselie erover.


500 gram winterwortel, geschrapt
50 mililiter citroensap
50 gram suiker
1 eetlepel olie
2 teentjes knoflook, geperst
2 centimeter verse gemberwortel, geraspt
1 rode peper, fijngehakt
3 bosuitjes, in dunne ringen
1/2 zakje verse koriander, gehakt

   In keukenmachine met raspschijf wortels raspen. In pannetje citroensap met suiker op laag vuur verwarmen tot suiker is opgelost. Pan van vuur nemen en olie, knoflook, gember, rode peper en bosuitjes erdoor mengen. Op smaak brengen met zout. Dressing door wortels scheppen. Wortel minstens 1 uur in koelkast marineren.

dinsdag 27 november 2012

Roerbakspruitjes

Rustige dag... kom thuis en alles staat al klaar. De aardappelen gaan als eerste.. de rest volgt. Op tijd weg en sta dit maal niet voor een open brug... Ik ben blij weer eens spruitjes te eten... heerlijk !


2 uien
evt. stukjes vleesvervanger: quorn, vegetarische kipvervanger
500 gram spruitjes
1 stronk broccoli
2 rode paprika’s
1 teen knoflook
zout en peper
olijfolie
sesamolie
sojasaus (ketjap)


Snij de uien in niet te kleine stukken en fruit ze samen met de knoflook in hete olijfolie in een grote koekenpan of wok.
Als je een vleesvervanger gebruikt, bak de stukjes dan mee.
Spoel de spruitjes af en snij ze doormidden (eventueel stronkjes verwijderen) en bak ze in de koekenpan alvast mee.
Hou de broccoli even onder de kraan en verdeel in kleine roosjes. Was de paprika, verwijder de zaadlijsten en snij in niet te kleine stukken.
Laat de groenten uitlekken en doe ze dan bij het ui-knoflookmengsel in de pan. Wok het geheel 7 minuten op een hoog vuur. Maak het op smaak met zout, peper en een scheutje sojasaus.
Besprenkel 2 minuten voordat je de pan van het vuur haalt het groentemengsel met wat druppels sesamolie.
Heerlijk met gebakken aardappeltjes.

donderdag 22 november 2012

Hartige taart met knolselderij

Knolselderij in de Krat... en een recept dat me wel wat lijkt. de avond er voor kijk ik of er voorbereiding is, blijkt van niet.
Na een hele drukke, gestressde dag op het werk thuis meteen de keuken in. Taart komt prachtig uit de oven en heb besloten er een salade van cherrytomaatjes, bosuitjes te geven met een balsamico dressing.
Er wordt ge oooh - t als alles wordt uitgepakt.
Ik naar huis.. benen omhoog... alles komt wel weer goed


1 knolselderij
2 grote uien
blikje tomatenpuree 140 g
200 g voorgebakken stukjes mild gekruide tahoe
150 g belegen kaas, geraspt
1 el ketjap
2 el ketchup
zout, peper
tijm, oregano, basilicum
olijfolie


Schil de knolselderij, was en snij `m in kleine stukjes
Hak de uien in stukken en fruit deze samen met de geperste knoflook in hete olijfolie tot ze glazig zijn.

Voeg de stukjes knolselderij toe en laat even flink meebakken.
Doe daarna de tomatenpuree erbij en de tahoe.
Kruid het geheel met de ketjap, de ketchup, een beetje oregano, basilicum en tijm.
Bak het mengsel onder voortdurend roeren (voeg eventueel een beetje water toe) ongeveer 10 minuten op een middelhoog vuur.
Schep daarna in een ingevette ovenschaal en strooi de geraspte kaas erover.

Besluit van dit gerecht een hartige taart te maken. Bladerdeeg (of een quichebodem) in een beboterde springvorm, dan het het ingedikte knolselderijmengsel er in en bestrooien met de geraspte kaas.

Plaats ongeveer 20 min. in een oven van 200 C.

dinsdag 20 november 2012

Andijviekoek met banaan

Dit was niet waar mijn oog meteen op viel, maar besloot het toch te maken. Een pan voor het gezin, een pannetje voor mij en mijn nichtje die kwam eten.
Wat gedraaf en geren, puree in de grootste koekenpan... een uitdaging om het gekeerd te krijgen, maar dat lukt toch. Ruikt waanzinnig lekker en ga met een ingepakte koekenpan de straat op...
Bij thuiskomst snel onze portie gemaakt en aan tafel..... smaakt goed !


1 kilo aardappelen
1 struik verse andijvie
2 bananen, niet te rijp
100 gram gefruite uitjes (kant-en-klaar uit de supermarkt)
300 gram geraspte (oude) kaas
scheutje (soja-) melk
zout en peper
boter of olie


Kook de aardappelen met zout en stamp ze fijn. Maak er met behulp van wat melk of het afgiet water een puree van. Snij de andijvie zeer fijn, en was grondig.
Roer de andijvie door de aardappelpuree, voeg de uitjes toe en de beide in plakjes gesneden bananen.
Maak in een hoge koekenpan met antiaanbaklaag de boter of olie heet, en doe het puree mengsel daar in. Bak een paar minuutjes (af en toe even losschudden) op een niet te hoog vuur, en strooi de geraspte kaas over de bovenkant.
Draai de koek in zijn geheel om (het handigst gaat dit door de koek op een deksel te laten glijden, en dan weer omgekeerd in de pan te doen).
Bak op een zacht tot matig vuur tot de kaas krokant wordt en zelf loslaat van de pan. Draai de koek dan nogmaals om en presenteer op een schaal.

donderdag 15 november 2012

Falafel

Falafel zou het worden... moest wel 's morgens vroeg het mengsel maken, zodat ik op mijn werk met lichte knoflookvingers zat.
Waarschijnlijk is het mengsel iets minder compact omdat ik de erwten slecht 14 uur heb geweekt... maar smaakt er niet minder om. 

 
500 gr grote gepelde en gedroogde tuinbonen of kikkererwten
1en grote bos bladpeterselie of koriander of een mengsel van beide, fijngehakt
8 bosuitjes, fijngehakt
Zout
¼ theelepel of meer cayennepeper of chilipoeder
2 eetlepels gemalen komijnzaad
2 eetlepels gemalen korianderzaad
6 tenen knoflook of naar smaak, geperst
1 theelepel bakpoeder
Plantaardige olie om in te frituren

Week de bonen 24 uur. Laat ze uitlekken, spoel ze af en laat ze weer uitlekken. Droog ze heel goed op een theedoek of op keukenpapier. Hak de (goed droge) bladpeterselie en de bosuitjes in de keukenmachine, haal eruit. Hak nu de kikkererwten in de machine, hoe langer de machine draait hoe beter. Voeg zout, cayennepeper, komijn, koriander, knoflook en bakpoeder toe en laat de machine weer draaien tot de puree heel zacht is en een samenhangend geheel vormt. Doe de gehakte peterselie en bosuitjes erbij en laat de machine nog even draaien- net lang genoeg om alles goed te mengen. Laat het mengsel 1 uur rusten. Verhit in een pan een laag olie van ongeveer 2 ½ cm tot die matig heet is. Verdeel de puree in balletjes ter grootte van een walnoot, en druk die uit tot platte rondjes van ongeveer 4 cm doorsnee. Frituur er een paar tegelijk. Het werkt het gemakkelijkst wanneer de rondjes op een bord liggen en hier vanaf met een paletmes in de olie worden geschoven. Ze zijn te zacht om met de hand op te pakken. (In Israël en Egypte is een apparaatje verkrijgbaar waarmee u deze rondjes kunt maken: u stopt er wat deeg in en duwt het er weer uit.) De olie moet zo heet zijn dat de falafel direct gaan frituren wanneer ze in de olie glijden; zet dan het vuur laag. Keer ze eenmaal om en frituur ze goudbruin, Laat de falafel op keukenpapier uitlekken. Dien ze op met een Israëlische salade en warm pitabrood.

dinsdag 13 november 2012

Ratatouille met wilde rijst en een gebakken groentenschijf

Ging het toch nog eens proberen... ratatouille.......
Ik moet zeggen dat ik deze versie niet echt een klapper vindt, nou ja veel groenten is in ieder geval gezond en voor mij is echt deze dis van mijn lijstje af...


700 - 900 gram aubergine, in plakken van 1 cm (liefst kleine exemplaren)
 1,2 dl extra viergine olijfolie
2 grote uien, in ringen
450 gr courgette, in grote stukken
2 rode of gele paprika's, zaadlijsten verwijderd, in repen
4 romatomaten, kern verwijderd, in stukken
verse kruiden, naar smaak: tijm, marjolein, rozemarijn, bonenkruid, basilicum, peterselie, kervel
zout en versgemalen peper
10 teentjes knoflook, gehalveerd.

Verwarm de oven voor op 180º C. Als je de aubergines hebt gezouten, knijp dan het vocht eruit, spoel de aubergine af en dep hem droog.
Vet een braadpan of hittebestendige pan in met een paar eetlepels olie, leg er dan een laag uien in, gevolgd door een laag aubergine, courgette, paprika, tomaat, kruiden, zout, peper en teentjes knoflook (de volgorde maakt niet echt uit). Herhaal dit tot alles op is. besprenkel het geheel met de resterende olijfolie.
Zet de pan circa 1 uur in de oven. Druk geregeld met een spatel de groenten naar beneden, tot ze allemaal zacht zijn. Garneer met meer kruiden, besprenkel ze nog een keer met olijfolie en serveer heet, warm of op kamertemperatuur.
Ratatouille van het fornuis... Dit recept vereist iets meer opmerkzaamheid. Combineer alle ingrediënten in de grootste hapjespan die je hebt en bak ze, onder geregeld roeren, op matig vuur. Zet het vuur wat lager, zodat de groenten in hun eigen kookvocht sudderen, zonder bruin te worden. De kooktijd zal iets korter zijn, waarschijnlijk 45 minuten.  
 
  

donderdag 8 november 2012

Wittebonensoep met zongedroogde tomaatjes

Gisteren alvast het eerste deel van deze soep gemaakt.... vandaag enkel bij thuiskomst afmonteren, spinazie erin en klaar! Heb een lekker brood gekocht voor erbij..
Een winters soepje, maar dan net even anders


60 ml olijfolie
250 gr zongedroogde tomaatjes op olie, uitgelekt en kleingesneden
3 tenen knoflook, fijngesneden
1 kleine rode ui, fijngesneden
2 wortels en 2 stengels bleekselderij, in kleine stukjes
1 lange rode Spaanse peper, zaadlijsten verwijderd en fijngesneden
2 tl fijngesneden oregano
2 tl fijngesneden rozemarijn
1 el fijngesneden basilicum
1 el fijngesneden tijm
2 tl komijnzaad
2 laurierblaadjes
sap van 1 citroen
2 el balsamicoazijn
125 ml lichte rode wijn
375 gram gedroogde cannellinibonen (of witte bonen), een nacht geweekt in koud water, uitgelekt
1/2 bosje jonge snijbiet en spinazie, harde steeltjes verwijderd, blad kleiner gesneden
geschaafde Parmezaanse kaas voor garnering

Verhit de olie in een grote pan op laag vuur. Bak hierin de tomaatjes, knoflook, ui, wortels, bleekselderij, Spaanse peper, kruiden, komijn en laurier 4-6 minuten. Strooi er wat zout en peper over.
Voeg het citroensap, de azijn, wijn,bonen en 2 liter water toe en breng dit op matig tot hoog vuur aan de kook. Draai het vuur nu weer laag en laat de soep afgedekt 1 1/2 uur trekken onder af en toe omscheppen, tot de bonen gaar zijn.
Voeg de snijbiet toe en verwarm de soep nog 15 minuten (gebruik je spinazie, verwarm de soep dan 5 minuten).
Serveer de soep en strooi er geschaafde Parmezaanse kaas over.    

dinsdag 6 november 2012

Roerbak van quorn, broccoli, paprika en sinaasappel

Ben een beetje ziek... heb wat verhoging en ben niet naar werk. Slaap wat meer, maar daar blijft het bij... Omdat ik ook voor mezelf moet en kan koken besluit ik ook gewoon te leveren...
Gelukkig en makkelijk recept.
Fietstochtje vergt wel iets meer dan normaal, hou gelukkig wat sinaasappels over om de rest van de week de vitamines tot mij te nemen.

4 eetlepels zonnebloemolie
2 pakjes quornstukjes, à 175 gram
5 lente-uitjes, in schuine stukken van 3 centimeter
400 gram broccoliroosjes, 2 minuten voorgekookt.
2 teentjes knoflook, in plakjes
1 groene paprika, in dunne reepjes
2 (biologische) sinaasappels, schil geraspt, sap geperst
1,5 theelepel komijnpoeder (djinten)
3 eetlepels fijngesneden (blad)peterselie
350 gram zilvervliesrijst, gekookt, voor erbij

Verhit een grote wok droog voor op hoog vuur. Voeg dan direct na elkaar de olie, quornstukjes, lente-ui en broccoliroosjes toe en roerbak goed, totdat alles niet lichtgekleurd is. 
Voeg de knoflook, paprika, sinaasappelrasp en het komijnpoeder toe en roerbak op lager vuur nog ongeveer 3 minuten.
Voeg het sinaasappelsap toe en roerbak nog ongeveer 1 minuut.
Breng op smaak met zout en versgemalen peper.
Bestrooi met peterselie en serveer met zilvervliesrijst.   








donderdag 1 november 2012

Wellingtons met geroosterde pastinaak en groene kool

Het is relaxter... dat kwartiertje extra. Kan in alle rust beginnen met het recept. Merk dat regelmatig mijn oven uitvalt... baal daar van wat het moet wel gaar worden...
Van het weekend maar eens goed uitzoeken wat en wanneer hij het begeeft... en laten repareren. Ik doe gewoon weg te veel met de oven.
Kom aan als iedereen zich in de keuken heeft verzameld..... ze zijn verbaasd dat er weer paddenstoelen verwerkt zijn, iets wat ik zelf niet eet


1 groene kool
400 gr gemengde paddenstoelen (bv oesterzwammen en kastanjechampignons)
1 teentje knoflook
olijfolie
1 pakje soia-reepjes licht gekruid
kookroom
4 plakjes bladerdeeg
1 kg pastinaak, in grove stukken
1 theelepel honing
2 takjes tijm, alleen de blaadjes
1 ui, gesnipperd

Verwarm de oven voor op 200 °C.
Verwijder 4 mooie bladeren van de kool en snijd de nerf er uit. Kook de bladeren 3 minuten in kokend water en leg ze hierna op keukenpapier.
Bak voor de vulling van de Wellingtons de paddenstoelen en de knoflook in olijfolie, breng op smaak met zout en peper. Voeg na 2 minuten de Reepjes licht gekruid en de Cuisine toe. Kook dit op niet te hoog vuur in tot een mooie romige massa.
Neem een bakvormpje (inhoud ca. 200 ml) of koffiekopje en plaats hierin eerst plasticfolie, daarna het bladerdeeg en dan het koolblad. Vul de kopjes vervolgens met het paddenstoelenmengsel.
Vouw de kool en het bladerdeeg dicht. Leg er nog een stukje kool bovenop zodat de vulling er niet uitvalt. Keer daarna de kopjes om op een ovenschaal met vetvrij papier, en haal het kopje en de folie er weer af.
Meng de pastinaak met honing, tijm, wat olijfolie en zout en peper naar smaak. Leg deze in een ovenschaal en rooster ze ca. 25 minuten in de voorverwarmde oven, samen met de Wellingtons.
Snijd de rest van de kool in fijne reepjes (julienne), fruit de ui in een scheutje olijfolie in ca. 5 minuten glazig en smoor daarna de kool met de ui tot beetgaar. Breng de kool op smaak met een beetje zout en peper.
Serveer de Wellingtons met de pastinaak en de gesmoorde groene kool.