Translate

dinsdag 15 mei 2012

Wortels met dadels en rozijnen, stuck-pot-rijst met linzen en pitabroodkorst

De eerste keer dat ik uit mijn nieuw aangeschafte De dikke vegetariĆ«r kook. Qua indeling een onhandig boek, je kunt niet goed in de index opzoeken...  Kwam de wortels tegen  en besluit die te maken, inclusief de suggestie voor de rijst/linzen pot.
Het korstje van pitabrood is een beetje donker, met de middelste korst die weg kon...
De wortels zijn zoet door de dadels en ik mot zeggen erg lekkere manier om eens wat anders met wortels te doen.


2 eetlepels extra vergine olijfolie
1 kleine ui, gehalveerd en in dunne ringen
75 gram dadels, ontpit en gehakt
35 gram rozijnen, bij voorkeur gele
mespuntje saffraan
zout en versgemalen peper
450 gram wortels, geschild en in dikke plakken
75 gram pistachenoten, amandelen of walnoten (voor de garnering)
verse mint, fijngehakt (voor de garnering)

Verhit de olie in een hapjespan met deksel op een matig vuur. Doe de ui erin en fruit in circa 3 minuten zacht. Voeg dan de dadels, rozijnen en de saffraan toe, bestrooi het geheel met peper en zout en bak nog circa 1 minuut, tot de geuren vrijkomen.
Roer de wortels en 60 ml water erdoor, breng aan de kook, doe een deksel op de pan en zet het vuur laag. Laat de wortels 5 minuten koken.
Haal de deksel van de pan en zet het vuur wat hoger. Kook de wortels, onder af en toe roeren, 5 tot 10 minuten tot het vocht is verdampt en de wortels bakken in de olie. Zet het vuur laag en bak nog een paar minuten, tot de wortels gaar zijn. Breng ze op smaak met peper en zout, garneer en serveer ze.



zout, versgemalen zwarte peper

225 gram linzen, gewassen, uitgezocht en eventueel geweekt
280 gram bastimatirijst
4 eetlepels boter of extra vergine olijfolie
flinke mespunt saffraandraadjes
1 grote ui, in dunne ringen
75 ontpitte gedroogde dadels, of rozijnen
1 grote of 2 kleine pitabroodjes, in boven- en onderkant gedeeld en gehalveerd

Breng in een middelgrote pan gezouten water aan de kook. Doe de linzen erin en breng het water weer aan de kook. Voeg de rijst toe en breng weer aan de kook. Temper het vuur tot het water zachtjes borrelt. Kook de rijst zonder te roeren 5 minuten. Giet af (de rijst zal halfgaar zijn) en breng op smaak met peper en zout.
Smelt de boter in een pannetje en roer de saffraan erdoor. 
Verhit de helft van de gesmolten boter in een grote, zware braadpan met een goed passend deksel op een middelhoog vuur. Doe de ui erin en strooi er peper en zout over.  Fruit de ui, onder af en toe roeren, in circa 10 minuten lichtbruin. Roer de dadels erdoor. Haal alles uit de pan en zet het vuur uit.
Doe de resterende boter in de pan. Bedek de bodem met het pitabrood. Voeg de helft van het linzen-rijstmengsel toe, gevolgd door het ui-dadelmengsel en de andere helft van de linzen-met-rijst. Sprenkel er dan 80 ml water over. Winkel een schone theedoek om de deksel, zodanig dat de binnenkant van de deksel volledig wordt bedekt, en bind de punten van de doek op de deksel samen (zodat ze niet op het fornuis kunnen vallen).  Doe de deksel op de pan, zet het vuur middelhoog. Zet het vuur na 5 minuten erg laag (zodra het mengsel begint te sissen). Laat de pan dicht en laat de rijst circa 30 minuten doorgaren, tot de pitabroodjes geroosterd (maar niet aangebrand) beginnen te ruiken.
Verwijder voorzichtig zowel deksel en theedoek en keer de pan boven een bord. Komt de korst heel uit de pan, fantastisch ! Schraap anders met een spatel de knapperige stukjes uit de pan en leg ze op de rijst. Strooi er eventueel peper en zout over, serveer direct.




Geen opmerkingen:

Een reactie posten