Translate

donderdag 31 mei 2012

Pappardelle met andijvie

Twee dagen BHV-training en een startende verkoudheid/hooikoorts...
Voel me beroerd als ik thuiskom. Gelukkig wederom een snelle maaltijd. Nog nooit zo andijvie verwerkt, is weer eens wat nieuws.
Met zweet op de rug wordt de maaltijd afgeleverd... ik haal maar een trap.
Zelf plof ik thuis mijn bed in... hatsjoe!
 

3 rode uien, in partjes
1/2 el balsamicoazijn
1 el bruine basterdsuiker
4 el olijfolie
300 g pappardelle (pasta)
1 zak gesneden andijvie (400 g)
1 mespunt nootmuskaat
1 zakje hazelnoten (75 g) 

Verwarm de ovengrill voor. Schep de ui in een bakblik om met de balsamicoazijn, de suiker en 2 el olie en strooi er peper en zout over. Schuif het bakblik 10 cm onder de hete grill en rooster de ui in 15-20 min. bruin en gaar. Schep af en toe om. Kook de pappardelle gaar volgens de aanwijzingen op het pak. Verhit 2 el olie in een wok en roerbak de andijvie in 3-4 min. beetgaar. Breng de groente op smaak met peper, zout en nootmuskaat. Rooster de hazelnoten in een droge koekenpan goudbruin, laat ze even afkoelen en hak ze grof. Giet de pappardelle af en schep de pasta door de andijvie in de wok. Meng alles goed en verdeel de pasta met groente over 4 warme diepe borden. Verdeel de geroosterde ui en de hazelnoten erover.

donderdag 24 mei 2012

Aardappeltjes uit de oven, groentenschijf en salade

Een beetje aardappelen, vlees en groenten maaltijd.
Was niet echt een sprankelend idee, maar gewoon goed en lekker.
Ik had zelf nog 2 preien liggen en heb een hartige taart gemaakt.

600 gram nieuwe aardappelen, in blokjes van 2½ cm
1 takje verse rozemarijn, alleen de blaadjes
olijfolie, of eenden- of ganzenvet
5 teentjes knoflook, ongepeld en plat geslagen

Verwarm de oven voor op 220 °C. Doe de blokjes aardappel in een grote pan koud water met wat zout en breng ze aan de kook. Laat ze meteen in een vergiet uitlekken en een paar minuten uitwasemen, tot ze min of meer droog zijn. Vermorzel de rozemarijnblaadjes in een vijzel.

Verhit een beetje olijfolie of ganzenvet in een braadslee. Doe de knoflook, aardappeltjes en rozemarijn erin. Bestrooi ze met wat peper en zout en hussel alles goed door elkaar. Zet de braadslee 20 tot 25 minuten in de oven, schud de aardappelen regelmatig en haal ze uit de oven wanneer ze lekker goudbruin en krokant zijn.

woensdag 23 mei 2012

Gevulde zalmfilet van de bakplaat met salade en gebakken krieltjes

 Zalm in 2 delen... eentje zonder crème fraîche, maar wél met de Italiaanse kruiden. Twee trays in de oven... dat is het voordeel van hete lucht. Eentje met de vis en een met de aardappelen.
Het werd weer vol enthousiasme onthaalt.


2 zalmfilets (a 300 g) 
½ citroen  
½ zakje Italiaanse kruidenmix (20 g)
1½  teentje knoflook, geperst
100 ml crème fraîche  
1½ eetlepels olijfolie
250 g sjalotten, (biologisch), geschild en gehalveerd
1 pond krieltjes in de schil, gehalveerd
zeezout grof
½ zak rucola (sla, 75 g) 

Leg 1 zalmfilet op de velkant op een bakplaat. Boen de citroen schoon, rasp de schil en pers de vrucht uit. Ris de blaadjes van de takjes tijm, oregano en salie (uit de kruidenmix, houd de rozemarijn apart) en snijd ze fijn. Meng het citroensap met de citroenrasp, de knoflook en de kruiden door de crème fraîche. Breng op smaak met zout en (versgemalen) peper en strijk over de zalmfilet. Leg de tweede zalmfilet erop met de huid naar boven. Maak insnijdingen in de bovenkant, bestrijk dun met 1/2 eetlepel olie en steek kleine plukjes rozemarijn in de insnijdingen. Verwarm de oven voor op 200 °C. Schep de sjalotten om met 1 eetlepel olie en verdeel ze rond de zalm. Schep in een kom de krieltjes om met de rest van de olie en verdeel ze in één laag over de andere bakplaat. Bestrooi de zalm, de krieltjes en de sjalot met het zeezout. Schuif de krieltjes op een richel onder het midden in de oven. Schuif na 10 min. de zalm met de sjalotten in het midden in de oven. Rooster de zalm met de sjalot en de krieltjes nog circa 20 min., tot de aardappeltjes gaar zijn en de zalm mooi rosé is vanbinnen. Schep de krieltjes op de borden en leg er een pluk rucola op. Leg de zalmfilet op een platte schaal; dat gaat het best met een paletmes. Snijd de gevulde zalmfilet aan tafel in 4 stukken.

dinsdag 22 mei 2012

Gember-sinaasappel chow mein met quorn

Snel, simpel, groen.....
Valt verder eigenlijk niets meer over te zeggen....
Eerst deze maaltijd koken en wegbrengen... daarna snel kaasfondue maken voor de eetgroep.
Vriendin komt met de schone vaat bij mij eten...



1 sinaasappel
2 el sojasaus
4 el medium dry sherry
1 tl maizena
1 tl sesamolie
250 gram quornstukjes
4 cm verse gember
2 teentjes knoflook
zout
250 gram eiermie
3 el olie
300 gram broccoliroosjes

Was de sinaasappel en snij de schil heel dun af. Pers de sinaasappel uit. Meng in een kom de sojasaus met de sherry, maizena, sesamolie en sinaasappelschil. Roer de quorn erdoor. Schil de gember en snij in zeer fijne plakjes. Breng een grote pan water met wat zout aan de kook. Voeg de mie toe en laat 4 minuten wellen. Haal de quorn uit de marinade. Verhit 2 el olie in een wok. Roerbak de gember en knoflook ongeveer 1 min op middelhoog vuur. Haal uit de pan. Roerbak de quorn 3 minuten in de olie en haal uit de pan. Doe de rest van de olie in de wok en roerbak de broccoli ongeveer 3 minuten. Voeg marinadevocht, sinaasappelsap, gember, knoflook en tofu toe en laat 2 minuten doorkoken. Giet de mie af en schep door het groentemengsel. Laat nog een minuut omscheppend meebakken.

woensdag 16 mei 2012

Tjap tjoy

Laat thuis... druk op werk en een aantal zaken moeten afmaken voordat ik een lang weekend in zou gaan.
Blij met de keuze voor de maaltijd, is lekker en snel.
Langer bezig met het snijden van alle ingrediënten, terwijl de rijst stond te koken.
Daarna de wok en in gedeeltes gaat alles de pan in. Gebruik een schaal met deksel om de tjap tjoy te vervoeren.
Zelf eet ik anders.. maar de dag erna zal ik de restanten van de groenten en kip ook gebruiken voor deze dis...


3 kipfilets (à 150 gram)
2 uien
1 kleine winterwortel
1 kleine rode paprika
1 prei
½ komkommer
125 gram champignons
± 2 centimeter gemberwortel
2 eetlepels olie
1 kippenbouillontablet
125 gram taugé

Kipfilets in reepjes snijden. Uien pellen, halveren en in plakken van ½ cm snijden. Winterwortels schillen, in lengte halveren en schuin in dunne plakjes snijden. Paprika wassen, zaadlijsten verwijderen en in dunne repen snijden. Prei wassen en schuin in dunne plakken snijden. Komkommer wassen, in lengte halveren, met theelepel pitjes verwijderen en in dunne plakjes snijden. Champignons schoonmaken en in dunne plakjes snijden. Gember schillen en in plakjes snijden.
In wok olie verhitten. Gember en ui ± 1 minuut al omscheppend roerbakken.Kipfilet toevoegen en zachtjes  3 minuten meebakken. Bouillontablet erboven verkruimelen en 1 dl water toevoegen. Aan de kook brengen en ½ minuut koken. Groenten (met uitzondering van taugé) erdoor scheppen en 3 minuten op redelijk hoog vuur roerbakken. Taugé toevoegen en nog ongeveer 1 minuut al omscheppend meebakken.
Serveren met witte rijst.

dinsdag 15 mei 2012

Wortels met dadels en rozijnen, stuck-pot-rijst met linzen en pitabroodkorst

De eerste keer dat ik uit mijn nieuw aangeschafte De dikke vegetariër kook. Qua indeling een onhandig boek, je kunt niet goed in de index opzoeken...  Kwam de wortels tegen  en besluit die te maken, inclusief de suggestie voor de rijst/linzen pot.
Het korstje van pitabrood is een beetje donker, met de middelste korst die weg kon...
De wortels zijn zoet door de dadels en ik mot zeggen erg lekkere manier om eens wat anders met wortels te doen.


2 eetlepels extra vergine olijfolie
1 kleine ui, gehalveerd en in dunne ringen
75 gram dadels, ontpit en gehakt
35 gram rozijnen, bij voorkeur gele
mespuntje saffraan
zout en versgemalen peper
450 gram wortels, geschild en in dikke plakken
75 gram pistachenoten, amandelen of walnoten (voor de garnering)
verse mint, fijngehakt (voor de garnering)

Verhit de olie in een hapjespan met deksel op een matig vuur. Doe de ui erin en fruit in circa 3 minuten zacht. Voeg dan de dadels, rozijnen en de saffraan toe, bestrooi het geheel met peper en zout en bak nog circa 1 minuut, tot de geuren vrijkomen.
Roer de wortels en 60 ml water erdoor, breng aan de kook, doe een deksel op de pan en zet het vuur laag. Laat de wortels 5 minuten koken.
Haal de deksel van de pan en zet het vuur wat hoger. Kook de wortels, onder af en toe roeren, 5 tot 10 minuten tot het vocht is verdampt en de wortels bakken in de olie. Zet het vuur laag en bak nog een paar minuten, tot de wortels gaar zijn. Breng ze op smaak met peper en zout, garneer en serveer ze.



zout, versgemalen zwarte peper

225 gram linzen, gewassen, uitgezocht en eventueel geweekt
280 gram bastimatirijst
4 eetlepels boter of extra vergine olijfolie
flinke mespunt saffraandraadjes
1 grote ui, in dunne ringen
75 ontpitte gedroogde dadels, of rozijnen
1 grote of 2 kleine pitabroodjes, in boven- en onderkant gedeeld en gehalveerd

Breng in een middelgrote pan gezouten water aan de kook. Doe de linzen erin en breng het water weer aan de kook. Voeg de rijst toe en breng weer aan de kook. Temper het vuur tot het water zachtjes borrelt. Kook de rijst zonder te roeren 5 minuten. Giet af (de rijst zal halfgaar zijn) en breng op smaak met peper en zout.
Smelt de boter in een pannetje en roer de saffraan erdoor. 
Verhit de helft van de gesmolten boter in een grote, zware braadpan met een goed passend deksel op een middelhoog vuur. Doe de ui erin en strooi er peper en zout over.  Fruit de ui, onder af en toe roeren, in circa 10 minuten lichtbruin. Roer de dadels erdoor. Haal alles uit de pan en zet het vuur uit.
Doe de resterende boter in de pan. Bedek de bodem met het pitabrood. Voeg de helft van het linzen-rijstmengsel toe, gevolgd door het ui-dadelmengsel en de andere helft van de linzen-met-rijst. Sprenkel er dan 80 ml water over. Winkel een schone theedoek om de deksel, zodanig dat de binnenkant van de deksel volledig wordt bedekt, en bind de punten van de doek op de deksel samen (zodat ze niet op het fornuis kunnen vallen).  Doe de deksel op de pan, zet het vuur middelhoog. Zet het vuur na 5 minuten erg laag (zodra het mengsel begint te sissen). Laat de pan dicht en laat de rijst circa 30 minuten doorgaren, tot de pitabroodjes geroosterd (maar niet aangebrand) beginnen te ruiken.
Verwijder voorzichtig zowel deksel en theedoek en keer de pan boven een bord. Komt de korst heel uit de pan, fantastisch ! Schraap anders met een spatel de knapperige stukjes uit de pan en leg ze op de rijst. Strooi er eventueel peper en zout over, serveer direct.




donderdag 10 mei 2012

Geweldige spinazietaart

Een taart, spinazie... uit proberen voor een lunch waar ik binnenkort naar toe ga en iets mee moet nemen.
Ziet er lekker uit, ruikt goed. De bovenkant doe ik iets anders dan op het plaatje... met een maanzaad partroontje er op...
Terwijl de laatste minuut ingaat voor het bakken en het weer begint te regenen gaat de bel...
De familie is laat en komt langs mijn huis fietsen. Ze besluiten om zelf de maaltijd mee te nemen.
Gloeiend heet de taart uit de oven en in een tas... geen foto van het eindresultaat.


12 tot 14 plakjes bladerdeeg
100 gram fijngemalen hazelnoten
1 kilo verse spinazie
6 eieren
1 teentje knoflook
1 sjalotje
3 bolletjes buffelmozzarella
200 gram geraspte oude kaas
1 eetlepel maanzaad

Verwarm de over voor op 200º C.
Roerbak de spinazie en laat goed uitlekken op keukenpapier, Meng daarna met de kaas en eieren. Bewaar 1 ei, Druk het bladerdeeg aan in een vorm tot boven de rand van de taartvorm van 26 cm doorsnede. Strooi de fijngemalen hazelnoten op de bodem, giet de helft van het groentemengsel daarover en leg de plakjes mozzarella erop. Doe vervolgens de rest van de spinazie in de vorm, snij (of steek met een vormpje) halve maantjes uit het overgebleven bladerdeeg en bedek daarmee de bovenkant. Kluts het ei, smeer dat over het bladerdeeg en strooi wat maanzaad erop.
Zet de groentetaart in de oven en draai de oven na 20 minuten op 180º C. De taart moet nu nog ongeveer 15 minuten verder garen voordat hij klaar is. Laat voor het snijden vijf minuten afkoelen of eet de spinazietaart koud. 

woensdag 9 mei 2012

Zalm met sperziebonen en pesto in een pakje uit de oven

Vis vandaag weer, zalm. Een recept dat ook snel klaar is. Op mijn vrije dag zo aan het rommelen dat het ineens tijd werd om achter de pannen te kruipen.
Nieuwe aardappelen in de schil gekookt, ieder een goeie hoeveelheid sperziebonen.
Ruikt goed. Met 4 pakketjes in de braadslee en de piepers in een IKEA voorraadzak op de fiets ...
De tas en spullen van de vorige keer waren boven water dus die weer mee naar huis.
Ikzelf aan een tomatensalade, vleesje en een paar piepertjes die echt op moest..
Zo maar aan de afwas en klaar voor morgen !


2 handen sperziebonen
2 citroenen
2 stevige zalmfilets van ca 200 gr (met vel maar zonder schubben en graten)
2 eetlepels groene pesto
olijfolie
(zee) zout en zwarte peper

Verwarm de oven voor op 200º.
Maak de boontjes schoon door de steeltjes er af te snijden en de puntjes aan de onderkant te laten zitten.
Halveer een citroen,
Scheur een strook aluminium folie van zo 1 meter af en vouw die dubbel. Leg daar nu een handje bonen op.
Leg daar boven op een zalmfilet met het vel naar onderen en schep daarop een flinke schep groene pesto.
Besprenkel dit met wat olijfolie en het sap van een halve citroen en bestrooi het geheel met wat zeezout en zwarte peper. Vouw de foli tot een dicht pakketje. Maak nu nog een zo zelfde pakketje en leg ze op een braadslee.
Zet de braadslee zo 15 minuten in de voorverwarmde oven.

Haal het er dan uit,laat de pakketjes een paar min. staan rusten alvorens ze je ze openmaakt en controleer als de zalm gaar is.
Serveer de pakketjes zo op een bord,of pak ze voor het serveren voorzichtig uit.

dinsdag 8 mei 2012

Chinese kool met gember en basmatierijst met paprika

Er zat een enorme Chinese kool in de Krat, vond ik echt iets voor een van de familie. De spullen kwamen in de vakantie... maar gelukkig kun je kool lang overhouden in de koelkast.
Recept gezocht... ik wilde weer eens wat anders dan wokken. Kwam uit bij een recept van de AH.
Na goed lezen bleek het een salade te zijn, met een sinaasappeldressing met gember. Alleen de champignons moesten gebakken worden. Ik had er ook nog groentecarre's bij gebakken en in tijd"nood" besloten basmatirijst te gebruiken. Opgeleukt met wat fijngesneden geroosterde paprika erdoor.
Op tijd bij de familie, daar even zitten klessen...
Terug naar huis en dan voor mij aan de slag. Ik had wel gewokte kool...


5 el olijfolie
25 g boter
1 bakje kastanjechampignons (250 g), in plakjes
3 cm verse gember (zakje 150 g), geschild
1 sinaasappel, schoongeboend
1 el wittewijnazijn
1 tl suiker
1/2 Chinese kool, in dunne reepjes

Verhit 2 el olie met de boter in een koekenpan. Voeg de champignons toe en bak ze in ca. 5 min. gaar. Breng op smaak met peper en zout. Laat afkoelen op een bord. Snijd de gember zo fijn mogelijk. Rasp de oranje schil van de sinaasappel en pers de vrucht uit. Klop in een kom een dressing van de rest van de olie, de gember, het sinaasappelrasp en -sap, de azijn en de suiker. Breng op smaak met peper en zout. Schep de kool en de champignons erdoor.