Translate

dinsdag 14 februari 2012

Linzensoep

In de krat zaten zo genaamde regenboogwortels.... 3 verschillende kleuren. Met het bedenken van de recepten deze week kwam er een soep bovendrijven, waar deze uitstekend in konden.
Dus vandaag weer uitjes hakken, bleekselderij en wortels in plakken en de linzen in de "week"gezet.
Na een ochtend training terug om de soep klaar te maken.
Op het laatste moment toch maar besloten er vegetarische worst in te doen, om er meer een maaltijdsoep van te maken.
Bij het Vlaamsch broodhuis een mooi brood gekocht en had nog een rol roomboter in de ijskast liggen.
Omdat ik vorige week ziek werd en de donderdag-maaltijd verviel heb ik ook nog niet de pan opgehaald die ik woensdag had gebruikt.
Jammer blijkt, want die is net een maatje groter dan ik nu in huis had.
Dus in eerste instantie in mijn "snert" pan alles gedaan en daarna overgeheveld naar de grootste pan in huis.
Besluit toch een laag alufolie tussen de soep en de deksel te plaatsen, om zoveel mogelijk morsen tegen te gaan. In de keuken aldaar bleek het een goeie oplossing.
Zelf op een holletje naar huis en ook aan de linzensoep... ik moet zeggen dat ie erg smakelijk is, heb er wel wat sambal ingegooid voor wat scherpte, maar verder prima.


550 gram groene linzen, 2-3 uur geweekt
2 liter water
2 theelepels zeezout
2 eetlepels olijfolie
1 grote ui, fijngehakt
2 stengels bleekselderij, fijngehakt
3 wortelen, in plakjes
2 tenen knofloof, uitgeperst
800 gram tomaten uit blik (met vocht)
2 eetlepels vers citroensap
2 eetlepels bruine rietsuiker
2 eetlepels wijnazijn
zwarte peper, vers gemalen
desgewenst 2 eetlepels rode wijn
garneren met tijm, oregano, basilicum of tomaat, vers gehakt

Doe linzen en water in een grote pan. Breng het aan de kook en laat afgedekt 20 minuten pruttelen. Voeg het zout toe.
Verhit intussen in een andere pan de olie en fruit de ui, selderij, wortel en knoflook in circa 10 minuten afgedekt zacht. Roer de groenten door de linzen. Voeg tomaten, wijn, citroensap, suiker, azijn en peper toe. Laat het geheel zonder deksel circa 30 minuten zachtjes pruttelen of tot de linzen heel gaar zijn. Voeg wat water toe als de soep te dik wordt.
Roer er vlak voor het opdienen de garnering door.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten