Jalfrezi
(also jhal frezi, zalfrezi, and many alternative spellings) is a type of curry
in which marinated pieces of meat or vegetables are fried in oil and spices to
produce a dry, thick sauce. It is cooked with green chillies, with the result
that a jalfrezi can range in heat from a medium dish to a very hot one.
Typically those eating jalfrezi cool it down by combining it with cream. Other
main ingredients include peppers, onion and tomato
1 verse, rode Spaanse peper
een stuk verse gemberwortel ter grootte van een duim
2 tenen knoflook
een bosje verse koriander
2 rode paprika’s
1 bloemkool
3 rijpe tomaten
1 kleine flespompoen
1 blik kikkererwten van 400 g
arachide- of zonnebloemolie
een klontje boter
een halve pot van 283 g Patak’s jalfrezipasta
1 blik tomatenstukjes van 400 g
4 eetlepels balsamicoazijn
zeezout en zwarte peper uit de molen
2 citroenen
200 g biologische yoghurt
Pel de ui, halveer hem
en hak hem in grove stukken. Snijd de Spaanse peper in dunne ringetjes.
Schil de gemberwortel en knoflook en snijd ze in dunne plakjes. Pluk
de korianderblaadjes van de steeltjes en hak de steeltjes fijn. Halveer
de paprika’s, ontdoe ze van de zaadjes en hak ze in grove stukken.
Trek de groene blaadjes van de bloemkool en gooi ze weg. Breek de
bloemkool in roosjes en hak de steel in grove stukken. Snijd de tomaten
in kwarten. Snijd de flespompoen voorzichtig doormidden, schep
vervolgens de pitjes eruit en gooi die weg. Snijd de pompoen eerst in
dikke parten van 2½ centimeter – waarbij je de schil laat zitten, maar
alleen de dikke stukken verwijdert – en hak de parten vervolgens in
kleinere stukken. Laat de kikkererwten uitlekken.
Zet een grote braadpan met een paar scheuten olie en een klontje boter op matig hoog vuur. Doe ui, peper, gember, knoflook en koriandersteeltjes erbij en laat die 10 minuten bakken tot ze zacht en goudbruin zijn. Voeg de paprika, flespompoen, uitgelekte kikkererwten en jalfrezipasta toe. Roer om de currypasta gelijkmatig te verdelen. Doe de bloemkool, de verse en ingeblikte tomaten en de azijn erbij. Vul de 2 lege blikken met water, giet het water in de pan en roer nogmaals. Breng de curry aan de kook, zet het vuur laag en laat het 45 minuten met het deksel op de pan pruttelen. Controleer de curry regelmatig of hij niet te droog wordt en doe er als het nodig is nog wat extra water bij. Proef de curry wanneer de groenten gaar zijn en breng hem indien nodig op smaak met zout en peper – wees voorzichtig – en een kneepje citroensap. Heerlijk met pappadums of een van mijn luchtige rijstgerechten en met een paar flinke scheppen biologische yoghurt, een plukje korianderblaadjes en een paar partjes citroen om erover uit te knijpen.
Zet een grote braadpan met een paar scheuten olie en een klontje boter op matig hoog vuur. Doe ui, peper, gember, knoflook en koriandersteeltjes erbij en laat die 10 minuten bakken tot ze zacht en goudbruin zijn. Voeg de paprika, flespompoen, uitgelekte kikkererwten en jalfrezipasta toe. Roer om de currypasta gelijkmatig te verdelen. Doe de bloemkool, de verse en ingeblikte tomaten en de azijn erbij. Vul de 2 lege blikken met water, giet het water in de pan en roer nogmaals. Breng de curry aan de kook, zet het vuur laag en laat het 45 minuten met het deksel op de pan pruttelen. Controleer de curry regelmatig of hij niet te droog wordt en doe er als het nodig is nog wat extra water bij. Proef de curry wanneer de groenten gaar zijn en breng hem indien nodig op smaak met zout en peper – wees voorzichtig – en een kneepje citroensap. Heerlijk met pappadums of een van mijn luchtige rijstgerechten en met een paar flinke scheppen biologische yoghurt, een plukje korianderblaadjes en een paar partjes citroen om erover uit te knijpen.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten