Translate

woensdag 29 februari 2012

Pasta met verse tomaat en rucola en een groene salade

Ok, de laatste maaltijd voor de krokusvakantie. Ik ga zelf hierna naar de kapper om mijn haar te laten verven. Heb dus zelf weinig tijd om te eten, dus wordt het een broodje dönner. De pasta die ik gebruik is van zongedroogde tomaat en hebben de vorm van een lang oor.
De saus die er op gaat is simpel, met balsamico en alles vers en rauw. De sla wordt opgeleukt met kiemen die in de krat zaten... Mooie dressing en huppa... op de fiets afleveren.
Op de terugweg de pan en tas opgehaald bij het andere gezin.
Hoor na de vakantie wel of zij door willen gaan of niet. Vriendin gaat wel door na de vakantie.
Lekker om zelf ook een beetje rust te hebben.


450 gram spaghetti
5 middelgrote, rijpe tomaten
2 handenvol verse basilicum
1 flinke handvol zwarte of groene olijven, zonder pit
2 handenvol verse rucola
1 afgestreken theelepel gedroogde oregano of een klein handje verse, gehakte oregano
2 eetlepels balsamicoazijn
6 eetlepels extra vierge olijfolie

Breng een pan gezouten water aan de kook, doe de spaghetti erbij en kook de spaghetti al dente volgens de aanwijzingen op de verpakking. Hak de tomaten en het basilicum in stukjes. Je kunt dat doen zoals je wilt - tot kleine stukjes of tot pulp, zolang je het spul maar hakt. Hak de olijven ook als je wilt. Snijd de hardere stukjes van de rucola in dunne reepjes en hak de blaadjes grof. Doe alle ingrediënten met de oregano in een kom. Giet er vervolgens de balsamico en olijfolie bij en doe er voorzichtig zout en peper bij. Proef en strooi zo vaak en zo veel tot de smaak precies naar je zin is.
De spaghetti zal ondertussen wel klaar zijn, dus laat die uitlekken en bewaar wat van het kookvocht. Doe de pasta met de tomaten in een kom en hussel goed. Waarschijnlijk hoef je er geen kookvocht bij te doen omdat tomaten vrij waterig zijn, maar als je de saus toch iets te dik vindt, mag het natuurlijk wel. Werk snel, omdat de warme spaghetti anders de tomaten opwarmt en zelf afkoelt. Mocht de spaghetti onverhoopt toch koud worden, dan is er nog geen man overboord, dan heb je gewoon een heerlijke pastasalade!
Serveer er een goed glas wijn en een groene salade bij. Italianen eten er ook altijd een stuk knapperig brood bij. Een lekker stuk Parmezaanse kaas of pecorino om erover te raspen is ook een prima idee.



















woensdag 22 februari 2012

Kalkoenragout met zuurkool

Gisteren zoveel mogelijk voorbereidt.... Zelfs de puree en de aardappeltjes die los worden gekookt staan in een pan. Heb voor het gezin een set gemaakt, voor mijzelf heb ik een kleine versie.....
Bij thuiskomst de piepers op, de ragout en zuurkool zachtjes op het vuur. De puree gaat op het laatste moment in de magnetron.... en klaar!
Aangekomen bij het gezin blijkt het vijf voor zes.... heb ik toch goed in schema gedaan.
Thuisgekomen staat mijn portie te pruttelen en kan ik ook snel aan tafel.
Heb geen voorbereiding voor morgen, maar besluit voor mezelf stoofvlees te maken. Terwijl ik dit typt begint het huis vol heerlijke geuren te raken....


400 gram kalkoenfilet
2 teentjes knoflook
2 eetlepels sojasaus
Mespunt kaneel
1 theelepel gemalen komijnzaad (djinten)
2 (rode) uien
2 stengels bleekselderij
2 eetlepels olie
2 eetlepels bloem
3 dl bouillon
800 gram zuurkool






Snijd de kalkoenfilet in blokjes. Pers het teentje knoflook boven een kom uit. Meng er de sojasaus, de kaneel, de komijn en wat peper door. Schep de blokjes kalkoen hierdoor en laat dit afgedekt in de koelkast 10 minuten marineren.
Maak de ui en de bleekselderij schoon. Snijd de ui in snippers en de bleekselderij in boogjes.
Verwarm de olie in een grote braadpan en bak hierin de gemarineerde kalkoen bruin. Bak de ui en de bleekselderij kort mee. Strooi er de bloem over en laat dit 2 minuten mee warmen. Giet er al roerend de bouillon bij tot een saus is ontstaan. Laat de kalkoenragout 5 minuten sudderen.
Schuif de ragout een beetje aan de kant en schep de zuurkool in het midden van de pan. Laat de zuurkool nog 10 minuten zacht mee sudderen.

dinsdag 21 februari 2012

Mexicaanse witlofschotel met tortillachips

Ok... relaxte dag....
De boodschappen waren binnen, het recept simpel en redelijk snel.
Ik moet zeggen dat het weer een andere manier is om witlof te eten en lekker.
De overgebleven tortillachips meegeleverd, samen met een bakje guacamole.
Bij het inpakken om weg te brengen mijn eigen portie in de oven.
Het weer is lekker en het is licht nog buiten !!
Bij thuiskomst klinkt het wekkertje... ook ik kan aan tafel.......


9 stronken witlof
1 pot Mexicaanse bonen van Hak
1 blikje rode kidneybonen
4 tomaten
selderiezout
halve zak tortillachips (naturel)
300 g geraspte, oude kaas

Verwijder de pit en bittere kern van de witlofstronkjes en snij de stronken in drieën in de breedte. Zet ze op het vuur in een pan met een beetje water. Kook beetgaar in 5 minuten. Vet een ovenschaal in en verdeel de witlof over de bodem. Verdeel de Mexicaanse bonen en de kidneybonen erover. Snij de tomaten in plakjes en verdeel over de schotel, bestrooi de plakken tomaat naar smaak met wat selderiezout. Verkruimel de tortillachips licht en verdeel een dikke laag over het mengsel. Strooi de geraspte kaas over de chips en zet het geheel 20-30 min. in de oven op 180 graden zodat de kaas mooi goudkleurig bruin wordt.

donderdag 16 februari 2012

Vegetarische rol


 Voor mijn verjaardag kreeg ik een schil-haai.... tsja en dan moet je wel een recept bedenken waar je um kan gebruiken.
In een oude Allerhande had ik een recept gescheurd met de geweldige titel... vegetarische rol.
Leek me wel bijzonder om met een soort rösti een rol te maken dus aan de slag.
Piepers  geschild, geraspt en gebakken, spinazie gewokt, geitenkaas, basilicum en gegrilde paprika's in de aanslag.
 Alles in een rijtje en rollen.. snel folie er om want heb niet het idee dat het blijft zitten en in de ijskast.
Vandaag was het een kwestie van plakken snijden, 10 minuten in de oven en voila !

Grappig is dat het bakpapier er goed afgaat en de de "rol" redelijk goed blijft zitten.

Wel een gepuzzel om het mee te krijgen, besluit het in een braadslee te vervoeren, dus bakpapier er in en erop.. alufolie erom, dekentje en hoppa...
Wel bij binnenkomst geroepen dat het echt geen pizza was.
Helaas kenden ze het recept wel, maar vonden het heerlijk...


1 kg aardappelen iets kruimig, geschild
4 el olijfolie
1 teen knoflook, fijngesneden
1 zak spinazie (300 g)
1 potje gegrilde paprika's (295 g), uitgelekt
250 g zachte geitenkaas 55+ (Bettine Blanc), in stukken
1 bakje basilicum (15 g), alleen de blaadjes

Verwarm de oven voor op 200 °C.
Rasp de aardappelen. Duw in een zeef het vocht eruit met een lepel. Leg het rasp in een vlak van 25 x 35 cm op een met bakpapier beklede bakplaat. Besprenkel met 3 el olie en bestrooi met peper en zout. Bak 15 min. en laat 10 min. afkoelen. Laat de oven aan staan. 
Verhit in een wok 1 el olie, voeg de knoflook en spinazie toe en laat al roerend slinken. Duw in een zeef het vocht er zo veel mogelijk uit.
Leg de paprika, spinazie, kaas en het basilicum in de lengte naast elkaar op de aardappel. Rol op met het bakpapier en rol daarna in vershoudfolie. 
Snijd de rol in 6 plakken en verwijder de folie. Leg ze op een met bakpapier beklede bakplaat en bak ca. 10 min. in de oven.

woensdag 15 februari 2012

Jalfrezi van groenten

Jalfrezi (also jhal frezi, zalfrezi, and many alternative spellings) is a type of curry in which marinated pieces of meat or vegetables are fried in oil and spices to produce a dry, thick sauce. It is cooked with green chillies, with the result that a jalfrezi can range in heat from a medium dish to a very hot one. Typically those eating jalfrezi cool it down by combining it with cream. Other main ingredients include peppers, onion and tomato
Dit keer stond alles al klaar.... De Jalfrezi werd opgewarmd, de rijst in (nog in een keukenkastje gevonden) mee-neemdoosjes opgepiept in de magnetron... even nog wat papadums bakken en klaar. Moet zeggen een relaxt einde. De bereiding was wat hectischer .. recept is voor 8 personen dus de pannen waren te klein .... de snertpan werd weer naar boven gehaald! Overgieten van alle smurrie, pannen zoeken waar het weer in verdeeld kon worden.... Heb er ook van kunnen smullen en een portie ingevroren voor een andere dag......


1 middelgrote ui
1 verse, rode Spaanse peper 
een stuk verse gemberwortel ter grootte van een duim
2 tenen knoflook
een bosje verse koriander
2 rode paprika’s
1 bloemkool
3 rijpe tomaten
1 kleine flespompoen
1 blik kikkererwten van 400 g
 arachide- of zonnebloemolie
een klontje boter
een halve pot van 283 g Patak’s jalfrezipasta
1 blik tomatenstukjes van 400 g
4 eetlepels balsamicoazijn
zeezout en zwarte peper uit de molen
2 citroenen
200 g biologische yoghurt

Pel de ui, halveer hem en hak hem in grove stukken. Snijd de Spaanse peper in dunne ringetjes. Schil de gemberwortel en knoflook en snijd ze in dunne plakjes. Pluk de korianderblaadjes van de steeltjes en hak de steeltjes fijn. Halveer de paprika’s, ontdoe ze van de zaadjes en hak ze in grove stukken. Trek de groene blaadjes van de bloemkool en gooi ze weg. Breek de bloemkool in roosjes en hak de steel in grove stukken. Snijd de tomaten in kwarten. Snijd de flespompoen voorzichtig doormidden, schep vervolgens de pitjes eruit en gooi die weg. Snijd de pompoen eerst in dikke parten van 2½ centimeter – waarbij je de schil laat zitten, maar alleen de dikke stukken verwijdert – en hak de parten vervolgens in kleinere stukken. Laat de kikkererwten uitlekken.
Zet een grote braadpan met een paar scheuten olie en een klontje boter op matig hoog vuur. Doe ui, peper, gember, knoflook en koriandersteeltjes erbij en laat die 10 minuten bakken tot ze zacht en goudbruin zijn. Voeg de paprika, flespompoen, uitgelekte kikkererwten en jalfrezipasta toe. Roer om de currypasta gelijkmatig te verdelen. Doe de bloemkool, de verse en ingeblikte tomaten en de azijn erbij. Vul de 2 lege blikken met water, giet het water in de pan en roer nogmaals. Breng de curry aan de kook, zet het vuur laag en laat het 45 minuten met het deksel op de pan pruttelen. Controleer de curry regelmatig of hij niet te droog wordt en doe er als het nodig is nog wat extra water bij. Proef de curry wanneer de groenten gaar zijn en breng hem indien nodig op smaak met zout en peper – wees voorzichtig – en een kneepje citroensap. Heerlijk met pappadums of een van mijn luchtige rijstgerechten en met een paar flinke scheppen biologische yoghurt, een plukje korianderblaadjes en een paar partjes citroen om erover uit te knijpen.

dinsdag 14 februari 2012

Linzensoep

In de krat zaten zo genaamde regenboogwortels.... 3 verschillende kleuren. Met het bedenken van de recepten deze week kwam er een soep bovendrijven, waar deze uitstekend in konden.
Dus vandaag weer uitjes hakken, bleekselderij en wortels in plakken en de linzen in de "week"gezet.
Na een ochtend training terug om de soep klaar te maken.
Op het laatste moment toch maar besloten er vegetarische worst in te doen, om er meer een maaltijdsoep van te maken.
Bij het Vlaamsch broodhuis een mooi brood gekocht en had nog een rol roomboter in de ijskast liggen.
Omdat ik vorige week ziek werd en de donderdag-maaltijd verviel heb ik ook nog niet de pan opgehaald die ik woensdag had gebruikt.
Jammer blijkt, want die is net een maatje groter dan ik nu in huis had.
Dus in eerste instantie in mijn "snert" pan alles gedaan en daarna overgeheveld naar de grootste pan in huis.
Besluit toch een laag alufolie tussen de soep en de deksel te plaatsen, om zoveel mogelijk morsen tegen te gaan. In de keuken aldaar bleek het een goeie oplossing.
Zelf op een holletje naar huis en ook aan de linzensoep... ik moet zeggen dat ie erg smakelijk is, heb er wel wat sambal ingegooid voor wat scherpte, maar verder prima.


550 gram groene linzen, 2-3 uur geweekt
2 liter water
2 theelepels zeezout
2 eetlepels olijfolie
1 grote ui, fijngehakt
2 stengels bleekselderij, fijngehakt
3 wortelen, in plakjes
2 tenen knofloof, uitgeperst
800 gram tomaten uit blik (met vocht)
2 eetlepels vers citroensap
2 eetlepels bruine rietsuiker
2 eetlepels wijnazijn
zwarte peper, vers gemalen
desgewenst 2 eetlepels rode wijn
garneren met tijm, oregano, basilicum of tomaat, vers gehakt

Doe linzen en water in een grote pan. Breng het aan de kook en laat afgedekt 20 minuten pruttelen. Voeg het zout toe.
Verhit intussen in een andere pan de olie en fruit de ui, selderij, wortel en knoflook in circa 10 minuten afgedekt zacht. Roer de groenten door de linzen. Voeg tomaten, wijn, citroensap, suiker, azijn en peper toe. Laat het geheel zonder deksel circa 30 minuten zachtjes pruttelen of tot de linzen heel gaar zijn. Voeg wat water toe als de soep te dik wordt.
Roer er vlak voor het opdienen de garnering door.

woensdag 8 februari 2012

Pompoensoep met kip, geitenkaascrostini en bleekselderijsalade

De soep maak ik ruim van te voren en zet deze buiten.... daar is het zo koud dat het bevriest en zo goed blijft. Fijn zo grote vriezer buiten !
Ik kom thuis en hoef eigenlijk niet zoveel te doen, de soep wordt zachtjes opgewarmd, selderij en prei is gisteren al gesneden.
Wel snel 2 afbak-ciabatta in de oven, om daar ook geitenkaas onder de grill te laten smelten. Een deel laat ik zonder kaas en leg ik er een mooie schijf roomboter bij. Ik begrijp later dat geitenkaas geen problemen geeft, handig om te weten.... kan ik dat misschien wat vaker gebruiken.
Ik snij 2 sinaasappels in stukjes en hussel die in de zak.. dressing gaat weer in een bekertje mee.
De soep ruikt lekker, ook de gerookte kip geurt heerlijk mee...
De crostinies zijn wat aan de lichte kant, maar omdat om 6 uur eten daar erg belangrijk is besluit ik dat het zo prima is.
Op de terugweg even via het andere huis... tas en pannen op halen.
Voordat ik naar bed ga snij ik de kool voor morgen en hak ik de uitjes........... wel te rusten !


800 gram pompoen
2 uien
4 theelepels kerrie
2 eetlepels olie
8 dl groentebouillon
300 gram gerookte kipfilet
stukje prei
nootmuskaat
2 ciabattabroden
200 gram zachte geitenkaas

Snijd het vruchtvlees van het stuk pompoen in blokjes. Maak de ui schoon en snijd hem klein. Fruit de ui met de kerrie in de olie goudgeel. Voeg de pompoen toe met de groentebouillon. Breng dit aan de kook en kook de soep 20 minuten. Snijd de kipfilet in smalle reepjes. Pureer de pompoenmassa in een keukenmachine, met een staafmixer of door een zeef. Roer de kipfilet er door. Breng de soep weer aan de kook en maak hem op smaak met wat preiringen, peper en wat nootmuskaat.
Snijd het ciabattabrood in de lengte door en snijd de helften in stukken. Bestrijk de snijkant van het brood met de geitenkaas. Leg het brood enkele minuten onder de grill tot de kaas begint te kleuren. Strooi er eventueel wat tijm over. Geef de crostini bij de soep.



1 struik bleekselderij
4 sinaasappels
2 eetlepels citroensap
6 eetlepels magere yoghurt
12 sprietjes bieslook
12 zwarte olijven zonder pit

 






Maak de bleekselderij schoon en snijd de stengels in smalle boogjes. Schil de sinaasappels dik en snijd het vruchtvlees in blokjes. Van het sap op. Maak van het sinaasappelsap met het citroensap, de yoghurt en wat peper een dressing. Was het bieslook. Snijd de olijven in plakjes. Meng alles door elkaar en knip het bieslook er over. 




dinsdag 7 februari 2012

Pittige rode kool met aardappel/knolselderij puree en gebakken appel

Ik zou eigenlijk de rode kool bij de eetgroep gebruiken, maar door de sneeuw kwam ik zo laat thuis....
Heb het ovengerecht doorgeschoven naar vandaag.
Verwerk een rest knolselderij met wat aardappelen tot een heerlijke puree... wat appels bakken en klaar.
Als ik de knoflook e.d. door de rode kool hussel ruikt het al heerlijk moet ik zeggen.
Het moet anderhalf uur stoven in de oven en terwijl ik theeleut met mijn verjaardagsbezoek begint het huis te ruiken.
Om even over zessen in de kou naar buiten en snel/voorzichtig naar de eters toe. Er is een deel niet geveegd, dus het laatste stuk loop ik naast m'n fiets, veels te bang om te vallen.
De deur wordt zingend opengedaan... en er worden kadootjes uitgedeeld.
Daarna ga ik op een holletje terug naar huis, zelf eten voordat er bezoek komt.

De kool smaakt goed en heb nog een restje voor in de vriezer...


750 gram rode kool
1 grote rode ui, gesnipperd
1 groene appel, zonder klokhuis, fijngesneden
2 teentjes knoflook
¼ theelepel gemalen kruidnagel
¼ theelepel versgeraspte nootmuskaat
1½ eetlepel bruine basterdsuiker
2 eetlepels rode wijnazijn
20 gram boter, in blokjes

Verwarm de oven voor op 150 °C. Snijd de kool in vieren en verwijder de harde kern. Snijd de kool fijn en doe hem met de ui en appel in een grote braadslee. Schep alles goed om.
Meng de knoflook, specerijen, suiker en azijn in een kleine kom. Giet het mengsel over de kool en schep alles om. Verdeel de boter erover. Dek de braadslee af en bak de kool 90 minuten in de oven; roer tussendoor een of twee keer.
Breng de rodekool op smaak met zout en versgemalen zwarte peper en serveer hem heet.


500 gram kruimige aardappels geschild in blokjes
300 gram knolselderij geschild in blokjes
200 ml volle melk of 100 ml volle melk en 100 ml slagroom
10 gram boter
vers gemalen muskaatnoot
vers gemalen peper
zeezout of grof zout uit de molen 

Voldoende water(gezouten) aan de kook brengen ( niet te veel water, de aardappels en de selderij moeten net bedekt zijn). De knolselderij blokjes samen met de aardappelblokjes aan het kokende water toevoegen en in 20 -25 min gaar koken. De melk (of het melk-slagroommengsel) aan de kook brengen. De aardappels en selderij afgieten en fijn stampen en de boter toevoegen. Daarna net zoveel van de melk(slagroom) toevoegen tot de gewenste consistentie is bereikt. Hierna op smaak brengen met nootmuskaat, peper en zout.

donderdag 2 februari 2012

Goulash en de tortilla's voor gezin 2

Vandaag sta ik voor een uitdaging...ga voor 8 mensen koken.
Heb in de kookboeken zitten snuffelen en kom een vegetarische goulash tegen, een 1-pans gerecht... leek me lekker en makkelijk.
Als ik de avond ervoor al de basis maak zie ik dat voor 1 gezin ik de grootste pan moet gebruiken.... Besluit om de over gebleven wraps in te zetten voor gezin 2.... het gerecht van gisteren, maar dan in vegetarische vorm.
De goulash staat startklaar als ik thuis zou komen, de wraps kosten niet zoveel tijd.
Als ik bij mijn werk 's middags mijn fiets wil pakken zie ik dat een of andere onverlaat het ventiel eruit heeft gehaald.... DAMMM! daar gaat mijn planning.
Met de bus naar huis en de 2 gezinnen gemeld dat ik niet kan brengen.
Vriendin stelt voor om het te halen en kan meteen voor gezin 2 meenemen.
Met 2 verschillende geuren in huis piep ik de hutspot op die in de vriezer zat, bak een worstje en bedenk voor morgen een maaltijd.
Vriendin komt dan - samen met iemand anders- in een andere hoedanigheid eten.....


1 bakje vleesvervangers
5 grote uien
1 rode, 1 groene en 1 gele paprika
3 teentjes knoflook
blikje tomatenpuree, 140 gram
paprikapoeder
500 gram voorgekookte krieltjes (of overgebleven aardappelen)
2 eetlepels ketjap manis
2 eetlepels bloem
zout en peper
groentebouillonblokje
olijfolie

Bak in een aparte pan de vleesvervangers in een beetje olijfolie bruin.
Hak de uien in niet te kleine stukken en bak ze in hete olijfolie, in een grote wok, tot ze glazig zijn.
Maak de paprika's schoon, verwijder de zaadlijsten en snij in niet te kleine stukken. Doe de paprika's bij de uien in de pan en bak nog 3 minuten door. Voeg de knoflook samen met de tomatenpuree, paprikapoeder, ketjap, zout en peper, het bouillonblokje en een halve liter kokend water toe. Roer goed door.
Strooi de bloem over de saus en roer weer even goed door. Doe dan de krieltjes erbij, en laat het geheel nog een paar minuten sudderen.
Voeg op het laatste moment de stukjes vleesvervanger toe, roer door elkaar en dien het op.

woensdag 1 februari 2012

Gegratineerde tortilla's met kidneybonencurry

Ok .... de niet-vegetarische dag vandaag.... Ik besluit om tortilla's te maken met wat rundergehakt mee te bakken.
Dit recept is snel en kan voor degene die geen kaas mag makkelijk gemaakt worden (door niet te gratineren).
Besluit wel wat geraspte kaas mee te geven, mocht ze er toch behoefte aan te hebben.
De avond ervoor is de guacamole al gemaakt en een lichte dressing voor de bijgeleverde ijsbergsla.
 Is een beetje gedoe om ze te vervoeren. Heb ze in aluminiumfolie gewikkeld en per twee ook in een krant. Gevoelstemperatuur is vandaag maakt het behoorlijk in de min en wil natuurlijk wel dat de maaltijd warm aankomt.
Ik kom bij mijn vertrek ook de man des huizes tegen... heb nu in ieder geval iedereen gezien.
Hoop dat ze het smaakt en dat het genoeg is.
Op een holletje naar huis, bedenken voor morgen.
Dan koken voor 8 !!!!!


1 grote ui
1 groene paprika
2 eetlepels olie
2 eetlepels milde Indiase currypasta
1 blik tomatenblokjes (400 g)
1 theelepel oregano
mespuntje kaneelpoeder
3 eetlepels rozijnen
2 eetlepels ananasblokjes
10 groene olijven zonder pit
1 blik rode kidneybonen (425 ml)
4 wraptortillas
50 g geraspte belegen kaas

Ui pellen en in stukken snijden. Paprika wassen, schoonmaken en in stukken snijden. In een pan olie verhitten en de ui en paprika ca. 5 miuten al omscheppend bakken. Currypasta erdoor roeren. Tomatenblokjes met sap erdoor roeren. Oregano, kaneelpoeder, rozijnen en ananasblokjes toevoegen en op laag vuur ca. 5 minuten verwarmen. Intussen olijven in plakjes snijden. Grill voorverwarmen op hoogste stand. Bonen laten uitlekken en door tomatenmengsel roeren. Olijven toevoegen en nog ca. 2 minuten meewarmen, niet meer laten koken. Bakplaat invetten. Op helft van elke tortilla 1/4 deel van bonenmengsel scheppen, dubbelklappen, bestrooien met kaas en op bakplaat leggen. Ca. 3 minuten onder grill bakken. Lekker met zure room of avocadodip.