Translate

donderdag 30 januari 2014

Rijst met shiitake, sugar snaps en geschaafde bloemkool

Veel aan het koken deze week, een makkelijk recept vanavond. Omdat mijn schalen zijn uitgeleend gaat alles in een pan. Bij het afleveren keuvel ik even bij en ga dan weer op huis aan.... binnenkort weer uitzoeken wat ik volgende week weer ga maken.


300 g zilvervliesrijst
200 g sugar snaps, schoongemaakt
2 el olijfolie + voor erover
3 el boter
150 g prei, fijngesneden
200 g kleine shii takes, schoongemaakt
1 blikje crispy maïs, uitgelekt (200 g)
3 el peterselie, fijngesneden
1 kleine bloemkool, schoongemaakt op kamertemperatuur

Kook de rijst volgens de gebruiksaanwijzing op het pak in ruim water met zout gaar. Giet de rijst af en laat afkoelen. Kook de sugar snaps 1 min. in ruim kokend water met zout. Giet ze af en spoel ze af met koud water. Schep de sugar snaps om met 1 el olie. Verwarm de boter in een grote koekenpan en bak de prei 5 min. zachtjes zonder te kleuren. Voeg de shiitake toe en bak ze 5 min. mee. Voeg de rijst, maïs en peterselie toe en breng op smaak met zout en peper. Bak de rijst niet te lang, dan wordt het te droog. Verhit de grillpan voor. Leg de sugar snaps in de grilpan en gril ze 1 min. aan beide kanten.
Verdeel de gebakken rijst over 4 diepe borden, schep de sugar snaps ernaast. Leg de bloemkool in je ene hand en schaaf met de andere hand met een dunschiller de buitenkant van de roosjes boven de rijst. Druppel er nog wat olijfolie over. Geef er evt. ook de gegrilde bloemkoolplakjes bij.





Geitenkaas quiche met cheddar en geroosterde paprika; Spinazie salade met venkel en Bulghursalade met granaatappel & geroosterde pompoen


Op mijn werk moet een een catering regelen voor 6 personen. Onze vaste cateraar heeft het druk en kan niet garanderen dat het lukt.......  ik trek m'n stoute schoenen aan en zeg dat ik ook wel wat kan maken. Ze gaan akkoord met een quiche en 2 salades. Ik moet de gezellige werk-borrel eerder verlaten om te koken, maar dat mag de pret niet drukken. In de ochtend met tassen vol naar het werk....ben benieuwd wat ze er van vinden


Bladerdeeg voor hartige taart (ca. 7 a 8 plakjes)
4 eieren
3 dl slagroom
200 gr geraspte cheddar
150 gr geitenkaas in kleine blokjes gesneden
180 gr gegrilde rode paprika’s, in dunne reepjes
zout & peper naar smaak

Laat het bladerdeeg ontdooien. Vet de quiche vorm in met boter, leg de ontdooide plakjes bladerdeeg er in. Zorg dat er geen openstaande randen of kieren in het deeg zitten.
Klop de 4 eieren luchtig, doe de slagroom erbij en klop daarna rustig de geraspte cheddar erbij en de blokjes geitenkaas er door heen. Snij 2/3 van de gegrilde paprika in kleine stukjes en doe deze ook door de vulling. Nogmaals alles rustig door elkaar mengen. Daarna de vulling op de taartbodem schenken.
Zet de quiche 15 min. in de oven. Na 15 min. het overige gedeelte (1/3) van de geroosterde paprika’s op de quiche leggen en nog zo’n 10 min in de oven zetten.


200 gram spinazie
1 (ongeveer 200 gram) venkel
2 avocado's
20 zwarte olijven
60 gram pijnboompitten
6 eetlepels olijfolie
2 eetlepels citroensap
20 blaadjes basilicum
2 theelepels knoflookpoeder 
2 theelepels peper
snufje zout

Verdeel de spinazie over twee borden (of leg in een schaal).
Snij de venkel in reepjes, de avocado in plakken en de olijven doormidden.
Verdeel de venkel, avocado en olijven over de salade.
Snij de basilicum klein en meng in een schaaltje met de ingrediënten voor de dressing.
Druppel de dressing over de salade.


300 g (volkoren) bulghur
citroensap
frisgroene olijfolie
1 kleine flespompoen
milde olijfolie
pitjes van 1 granaatappel
1 bosje lente-ui
1 bos peterselie
75 g pistachenootjes

Bereid de bulgur volgens de aanwijzingen op de zijkant van de verpakking. Meng de bulghur met een paar eetlepels citroensap en een flinke scheut frisgroene olijfolie. Verwarm de oven voor op 200 °C.
Halveer de flespompoen, verwijder zaadlijsten en snijd hem in dunne halve plakken, verdeel die over een bakplaat, bestrooi met zout, besprenkel met wat milde olijfolie en rooster ze goudbruin in ca. 10 minuten.
Pel intussen de granaatappel: snijd het kroontje eruit en breek de granaatappel open door je duimen erin te zetten. Pel de pitjes en zorg dat de witte velletjes niet meekomen. Snijd de lente-ui en peterselie fijn. Rooster de pistachenootjes goudbruin in de hete oven, laat ze afkoelen en hak ze grof.
Meng de bulghur met de pompoen, peterselie, lente-ui, pistachenootjes en granaatappelpitjes en breng goed op smaak met wat citroensap, olijfolie en zout.

Marokkaanse runderstoof met pompoen


De stoof is al klaar... de rijst ook. Vandaag alleen in de bakjes doen en wegbrengen...... Komt een te leuke borrel tussen en een andere kookklus... Dan maar donderdagochtend wegbrengen.


1.2 kg stooflappen
1 kaneelstokje
1 tl kerriepoeder
1 tl komijnpoeder
1 tl gemberpoeder
1 tl gemalen koriander
2 kruidnagels
2 el bloem
2 uien
2 tenen knoflook
4 el olie
1 pot runderfond (ca. 450 ml)
1 blikje tomatenblokjes
1 flespompoen
1 bosje koriander
snufje zout, gemalen zwarte peper

Snij het vlees in blokjes en bestrooi het met de specerijen, zout, peper en bloem. Snipper de ui en knoflook. Bak het vlees met ui en knoflook in porties aan en doe het over in een stoofpan. Voeg fond en tomatenblokjes toe en breng het geheel aan de kook. Stoof het vlees in ca. 1 ½ uur gaar. Schil de pompoen, verwijder de pitten en snij het vruchtvlees in blokken. Voeg de pompoen na 30 min. stooftijd toe aan het vlees. Bestrooi net voor opdienen met grof gesneden koriander. Eten met: couscous, gemengd met gewelde rozijnen en geroosterde pijnboompitten.

donderdag 23 januari 2014

Spinazie-kaas-ui-rijst taart


De taart heb ik al een tijdje opgeslagen in mijn computer... een rare combinatie met rijst, maakt me nieuwsgierig. Heb een krappe planning, mijn collega op het werk denkt dat ik het net op tijd afkrijg. Hoewel het krap-an is, wordt het op tijd afgeleverd... druppend van de regen.
Even later krijg ik een sms met hoe het eruit ziet... én dat het lekker is.


400g spinazie
2 el olijfolie
1 grote ui, fijngehakt
2 teentjes knoflook, fijngehakt
snufje chilivlokken
300g courgettes, in blokjes
100g risotto rijst
100 g rijpe cheddar, geraspt
2 grote eieren en 1 middelgroot ei
1 el Dijon mosterd
500g kruimeldeeg
2 el melk
2 tl sesamzaadjes

Was de spinazie en zet het op in een grote pan met alleen het aanhangende water. Warmte voor 1-2 minuten op tot het een beetje geslonken is, dan in een vergiet en laat afkoelen. Eenmaal koel, knijp het overtollige water eruit en hak het fijn.
Verhit de olie in een koekenpan en bak de ui zachtjes gedurende ongeveer 5 minuten tot het zacht is. Voeg de knoflook en chili vlokken toe, en bak ze gedurende 1 minuut meer. Meng dit - in een kom - samen met de spinazie, courgette, rijst en kaas goed door elkaar.
Klop de 2 grote eieren met de mosterd, een snufje zout en een de versgemalen zwarte peper. Voeg toe aan het spinaziemengsel en meng goed. Verwarm de oven voor 200C/180 C hetelucht/gasstand 6, plaats een bakplaat in de oven om mee te verwarmen. Snijd het deeg in tweeën en rol 1 stuk uit op een met bloem bestoven werkvlak tot je een blad van ± 32 x 17cm. Plaats in een 30 x 15cm bakvorm en prik gaatjes in de bodem met een vork. Rol het resterende stuk deeg op dezelfde grootte .
Schep het spinaziemengsel in de taartbodem. Klop de melk met het medium ei, dan kwast de randen van het deeg er mee. Leg het andere vel deeg erover en druk zachtjes aan. Bestrijk de bovenkant met een beetje losgeklopt ei en bestrooi met de sesamzaadjes.
Plaats de vorm op de voorverwarmde bakplaat en bak gedurende 10 minuten , verlaag dan de temperatuur tot 160C/140C hetelucht/gasstand 4 en bak nog 30 minuten tot het deeg goudbruin is. Laat het eerst 10 minuten rusten vóór dat je het aansnijdt.


woensdag 22 januari 2014

Krui­di­ge cous­cous met bal­le­tjes

Weinig inspiratie... kom bij de AH een recept tegen en besluit dit te maken. Gooi nog wat restjes erdoor, zoals paprika, bloemkool...
Hou een restje over en smikkel daar later in de week van.


250 g couscous
7 el olijfolie
1 rode ui, grofgesnipperd
4 tl gemalen komijn
600 g spitskool, gesneden
420 g vegaballetjes
150 g mangochutney
1 bakje koriander, grofgesneden

Bereid de couscous volgens de aanwijzingen op de verpakking, maar gebruik 2 el olie in plaats van boter.
Verhit 2 el olie in een hapjespan en fruit de ui 1 min. Schep de komijn erdoor. Voeg de spitskool toe en bak in 4 min. knapperig en gaar.
Verhit de rest van de olie in een koekenpan en bak de balletjes in 4 min. bruin.
Roer de couscous los met een vork. Schep door de spitskool. Breng op smaak met de chutney, koriander, peper en eventueel zout.  Serveren met de balletjes.

woensdag 15 januari 2014

Ovenrisotto met bloemkool, gruyère & knapperig broodkruim

Nieuw jaar... nieuwe kansen ! In ieder geval tot ik aan mijn nieuwe baan begin. Voor de kapper wordt het risotto... uit de oven ! Ziet er goed uit, ruikt ook geweldig. Morgen eerst wegbrengen en dan mag ik ook aan de hap.


1 kleine bloemkool in roosjes
2 kleine uien gesnipperd
1 teen knoflook in dunne reepjes
200 gr arborio risottorijst
125 ml witte wijn
500 ml bouillon (kip of groenten)
200 gr geraspte gruyère
2-3 sneetjes witbrood

Kook de bloemkoolroosjes in 10 minuten beetgaar. Giet ze af. Verwarm de oven voor op 180 graden.
Verhit de olijfolie in een braadpan die ook in de oven kan. Voeg de ui toe. Bak hem al omscheppend gedurende een minuut of 5, voeg de knoflook toe, laat hem 1 minuut meebakken en voeg dan de rijst toe. Bak dit al omscheppend nog een minuut of 2 mee. Blus alles  af met de witte wijn en voeg vervolgens de bouillon toe. Breng het geheel al roerend aan de kook. Schep de gekookte bloemkool erdoor en voeg de kaas toe.
Zet de deksel op de pan en bak de risotto in ongeveer 25 minuten af in de oven, of tot alle vloeistof is opgenomen.
Maal intussen het droge brood in de keukenmachine of hak het even fijn met een scherp mes.
Haal de deksel 5 minuten voortijdig van de pan in de oven (pas op!! heet!) en bestrooi de risotto met het broodkruim.
Laat even mooi bruinen en dien op.

donderdag 9 januari 2014

Stamppot van zoete aardappel, wortel, veldsla en feta

Het lijkt zo weinig dus schil ik meer aardappels en wortels... Stamp een beetje, maar merk dan ook dat het dan wel weinig lijkt. Lever het af in de stromende regen... Hoop dat het genoeg was. Zelf op een holletje door... werd door een vriendin uitgenodigd om mee te gaan naar het theater.


2 zoete aardappels
4 wortels
2 takjes tijm
2teentjes knoflook, geplet
4 handjes veldsla
2 el gedroogde kerstomaatjes, fijngesneden
200 g feta, in blokjes
bieslook, fijngesneden
olijfolie extra vierge
300 g wilde paddenstoelen

Schil de zoete aardappel en maak de wortels schoon. Kook de wortels en zoete aardappel in gezouten water gedurende 20 à 25 minuten. Doe bij het water een takje tijm en knoflook. Bak de paddenstoelen aan in een scheutje olie.
Giet af en doe er de veldsla, stukjes gedroogde tomaat en bieslook bij. Meng goed zodat de wortels en aardappel een beetje geplet worden. Voeg er een scheutje olijfolie aan toe. Doe er op het einde de fetakaas en de wilde paddenstoelen bij.


woensdag 8 januari 2014

Pasta Al Forno

Nieuw jaar.... nieuwe kansen. Deze week starten beide klussen weer. De kappers krijgen pasta. De saus staat een deel van de avond te pruttelen en ik ga in heerlijke luchten slapen.
Zelf een versie zonder de champignons, voor morgen... het deel wat weggebracht moet worden staat af te koelen.


Voor de saus:
1 fles passata di pomodoro (720 ml)
1 blikje tomatenblokjes (400 gram)
1 witte ui
1 rode ui
2 flinke tenen knoflook
3 takjes tijm
1 laurierblaadje
3 ansjovis uit blik, op olie
15 taggiasche olijven
Optioneel: chili flakes naar smaak

Voor de pasta:
400 gram penne rigate
1 courgette
1 aubergine
1 rode paprika
1 doosje kastanjechampignons
2 bollen mozzarella
Parmezaanse kaas
Zout, peper en olijfolie
Optioneel: verse basilicum


Begin met het maken van de saus. Snipper hiervoor de uien en fruit deze samen met de tijm en laurier in een hoge pan op laag vuur. Snipper de knoflook. Voeg als de uitjes glazig beginnen te worden, de knoflook samen met de ansjovis en eventueel chili flakes toe.
Bak totdat de ansjovisjes uit elkaar vallen en voeg dan de olijven toe samen met de passata en tomatenblokjes. Meng het mengsel goed en laat ten minste een uur op laag vuur met de deksel op de pan sudderen. Proef zo nu en dan en breng op smaak met peper en zout.
Ga nu verder met het bakken van de groenten. Snijd de courgette in reepjes, de aubergine, champignons en paprika in blokjes. Bak de groenten afzonderlijk in een koekenpan met een scheutje olijfolie, en breng tijdens het bakken op smaak met peper en zout. Het apart bakken van de groenten klinkt misschien overbodig, maar doordat het én veel groenten zijn én allemaal een andere garing hebben, is het zeker aan te raden.
Zet je oven aan op 225 graden en zet een pan op het vuur voor de pasta. Zodra het water kookt voeg je de pasta, samen met een flinke snuf zout, toe en doe je de groenten bij de tomatensaus. Kook de pasta acht à negen minuutjes en giet af. Proef of je saus goed op smaak is en meng met de pasta. Voeg eventueel de basilicum in stukjes gescheurd toe.
Verdeel de pasta met saus over een grote ovenschaal en bedek met plakjes mozzarella en Parmezaanse kaas. Bak nog 15 minuutjes in de oven en zet dan de oven op de grillstand. Gratineer nog vijf minuutjes of totdat de kaas goudbruin begint te kleuren.


*Tip: de saus zonder groenten is de perfecte basis voor andere (pasta)sauzen. Ben je vega? Vervang dan de ansjovisfilets door twee eetlepels fijngehakte kappertjes. Ook lekker: pocheer kippendijfilets in de saus en serveer bij gekookte aardappels.