Translate

dinsdag 2 april 2013

Lasagne met kaas en citroen en een rodebieten-rucolasalade


De avond ervoor grill ik alvast de courgettes en maak ik de tomatensaus. Op de dag zelf is het alleen de ricotta mengen en stapelen maar....
Als de lasagne in de oven staat is de salade aan de beurt.
Heb zelf een prakje van de dag er voor, maar wel de lekkere salade...


1 grote of 2 kleine courgettes
8 tomaten in stukjes (mag ook uit blik)
blikje tomatenpuree, 140 gram
2 tenen knoflook
300 gram ricotta
1 ei
een halve citroen
100 gram geraspte oude kaas
lasagnevellen (liefst vers)
zout en peper
olijfolie

Verwarm de grill. Was de courgettes en snij ze in de lengte in dunne plakken die je licht inwrijft met olijfolie en bestrooit met een beetje zout. Leg ze onder de grill. Zodra de courgetteplakjes goed zijn, verwarm je de oven voor op 200 graden.
Doe de in stukjes gesneden tomaten (of de inhoud van het blikje) in een pannetje, doe er de tomatenpuree bij en pers er de tenen knoflook in uit. Zet op het vuur, even flink roeren.
Voeg water toe tot de saus van yoghurtachtige dikte is. Laat even doorpruttelen. Naar smaak zout en peper toevoegen.
Roer de ricotta (roomachtige kaas) los met een vork. Rasp de schil van de halve citroen. Roer door elkaar en voeg het ei en de helft van de kaas toe. Maak er een gladde massa van.
Vet een ovenschaal in. Bouw de lasagne in dunne laagjes als volgt op: tomatensaus, lasagne, tomatensaus, lasagne, tomatensaus. Dan een laagje courgette, tweederde van het ricottamengsel, en weer een laagje courgette.  Dan weer tomatensaus en lasagne (en als je nog genoeg hebt, herhaal je het nog een keer). Tot slot de rest van het ricottamengsel.
Bestrooi met de rest van de kaas.
Zet de lasagne in de oven, 20 minuten voor verse, 30 minuten voor  houdbare lasagnevellen.


3 gekookte rode bieten, geschild
1 zakje rucola
100 gram geitenkaas
sap van een citroen
100 gram walnoten
olijfolie
zout en peper

Snij de biet in dobbelsteentjes van maximaal 1 centimeter. Was de rucola en hak grof. Snij de geitenkaas in dobbelsteentjes.
Doe de biet, de walnoten en de rucola samen in een kom, en meng met de olie en het citroensap. Voeg eventueel een heel klein beetje zout en peper toe. Strooi de blokjes kaas erover.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten