Translate

donderdag 4 april 2013

Koolraapgratin met witlofsalade

 Het is nog steeds koud, te koud... dus deze schotel past wel. Aardappelen en koolraap de avond ervoor al gekookt, kaas geraspt en alles staat klaar...
Alleen  de salade moet worden gemaakt terwijl het in de oven staat.


1 koolraap (800 gr)
800 gr kruimige aardappelen, geschild
300 ml (houdbare) slagroom
400 ml volle melk
2 tenen knoflook, in plakjes
1 el tijmblaadjes
200 gr gruyère, geraspt
50 gr walnoten, grof gehakt
100 gr veldsla
2 stronkjes witlof, in reepjes, bittere kern eruit
4 el walnootolie
evt. nog wat citroensap of azijn, voor de salade

 Schil de koolraap en snijd de knol in vieren. Snijd de koolraap en de aardappelen in plakjes van 2-3 mm. Verdeel ze over de bodem van een hapjespan. Voeg de slagroom, de melk en de knoflook en wat zout toe. Kook de koolraap met de aardappel in 6-8 min zachtjes gaar. 
Verwarm de oven voor op 200º C. Schep de koolraap en de aardappel met een schuimspaan uit de pan en doe over in 4 ingevette eenpersoonsovenschaaltjes. Kook het room-melkmengsel in tot een dikke room, schenk over de gratins en bestrooi ze met zout, peper, de tijm en de kaas. Bak de gratins in de voorverwarmde oven in 25 min goudbruin.
Rooster de walnoten in een droge koekenpan. Meng de veldsla met de witlof en de geroosterde noten. Maak de salade aan met de olie, zout en peper naar smaak en eventueel nog wat azijn of citroensap.
 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten