Translate

donderdag 28 november 2013

Winter-tabouleh

Het is al bijna december en vandaag in ieder geval overdag niet erg koud. Alle groentes gaan in de
keuken machine en dat betekend dat de voorbereiding snel en soepel verloopt. Heb nog een pak naan brood en besluit deze erbij te geven... strooi nog wat pistachenootjes er over en klaar...
Op zaterdag wordt de schaal waarin het zat teruggebracht... Ze vonden het heerlijk, hebben er zelfs vrijdag van kunnen smullen en is er nog een beetje over wat kan dienen als een klein voorgerechtje bij het etentje dat ze organiseren..


200 g bulgur
zout en peper
1 winterpeen
¼ knolselderij
2 stuks topinamboer (aardpeer)
1 rauwe (gele of rode) biet
2 stengels bleekselderij
2 takjes bladpeterselie
2 takjes dille
1 citroen
2 el extra vergine olijfolie
1 granaatappel
2 el granaatappelmelasse (Turkse winkel: Nar Eksisi)
2 el Turkse yoghurt

Breng de bulgur met ca. 700 ml water aan de kook en laat vervolgens met de deksel op de pan ca. 15 min. zachtjes koken. Proef of de bulgur gaar is en kook indien nodig langer. Giet af en breng op smaak met zout en peper.
Schil de wortel, knolselderij, topinamboer en biet. Haal de lange draden uit de stengels bleekselderij. Hak de peterselie en de dille fijn. Pers de citroen en meng met de olijfolie, zout en peper. Snij of rasp alle groenten in luciferdunne reepjes en meng luchtig met de kruiden. Snij de granaatappel in tweeën. Neem een helft in een open hand met de snijzijde naar beneden. Sla op de achterkant van de granaatappel en laat de korrels tussen je vingers door vallen. Meng alle groenten en de bulgur met de kruiden en de vinaigrette. Doe de salade in een grote schaal. Bestrooi met de granaatappel korrels. Schep er een klodder lekkere yoghurt op en schenk wat er granaatappelmelasse overheen.

woensdag 27 november 2013

Paella

Al eerder dit gerecht bedacht... en terwijl we het over de rest van het jaar praten blijk ik voor de
familie nog maar 2x te koken. Een dacht op Sinterklaasavond. Omdat de goede sint uit Spanje komt bedenk ik voor hun paella, de vegetarische versie... Als ik er eerder aan gedacht had hadden de kappertjes ook pas volgende week deze maaltijd ontvangen... Nou ja. Zij krijgen um nu....


1 liter kippenbouillon
450 gram Surinaamse rijst
2 zakjes saffraan
1 flinke ui
1 teentje knoflook
1 grote tomaat
1 rode paprika
350 gram diepvries doperwten
500 gram zeevruchten
250 gram chorizo worst
1 mespunt piment
olijfolie

Maak de bouillon, snipper de ui, maak de knoflook schoon, snijd de paprika en de tomaat in blokjes. Ontvel de chorizo en snijd in plakjes van 1 centimeter dik.
Bak de plakjes chorizo in een koekenpan met een beetje olijfolie aan beide zijden bruin. Doe ze daarna met 1 soeplepel van de bouillon in een braadpan en laat rustig stoven, terwijl je de ui en knoflook in de koekenpan fruit. Voeg de paprika en tomaat toe en bak nog een paar minuten. Voeg dan de bevroren doperwten met een mespunt piment toe en bak het geheel nog een paar minuutjes. Doe het groentemengsel in de braadpan bij de chorizo en voeg weer een soeplepel bouillon toe. Laat 5 minuten stoven.
Spoel ondertussen in een zeef de rijst totdat er helder water vanaf komt en voeg de rijst, de saffraan en ook de (bevroren) zeevruchten toe. Laat het geheel in 15 minuten gaar worden met het deksel op de pan en op laag vuur. Roer af en toe door om aankoeken te voorkomen. Laat indien de rijst niet gaar genoeg is de pan nog een paar minuten met gesloten deksel staan.

zaterdag 23 november 2013

Linzenpie met prei, puree en geitenkaas

Een schotel die past bij de kou...... wel weer linzen, maar met de prei en de kaas is het weer een geheel ander recept.
Bij het afleveren klim ik over allerlei zaken, de buitenkant van het huis is die dag geverfd... ze zitten al een geruime tijd in de kou. In de keuken is het wel warm en wordt er snel aangevallen....


1 bakje Italiaanse kruiden (20 g)
450 g aardappelpuree
2 tenen knoflook
50 g boter
5 preien, gewassen en in stukken van 3 cm
2 blikken linzen (a 400 g)
25 g bloem
200 ml groentebouillon (van tablet), heet
150 g geraspte geitenkaas 50+

Verwarm de oven voor op 180˚C. Ris de blaadjes van de takjes oregano en salie en snijd fijn. Houd apart. Doe hetzelfde met de rozemarijn en tijm. 
Verwarm de aardappelpuree 1 min. in de magnetron op vol vermogen (700 watt), zodat u 'm kunt doorroeren. Pers 1 teen knoflook boven de puree. Roer met de oregano en salie door de puree.
Snijd de andere teen knoflook fijn. Verhit de boter in een hapjespan en bak de prei, knoflook, rozemarijn en tijm 5 min. op middelhoog vuur. Roer regelmatig. Laat ondertussen de linzen uitlekken in een vergiet.
Bestrooi de prei met de bloem, schep om en bak nog 1 min. Schenk de bouillon erbij en roer door. Voeg de linzen toe aan de prei en neem de pan van het vuur. Verdeel de vulling over de ovenschaal. Schep de aardappelpuree erop en bestrooi met de kaas.
Bak in 30 min. in het midden van de oven goudbruin en gaar.


woensdag 20 november 2013

Boeuf bourguignon

Maandagochtend.. heb me verslapen en de dag wordt anders dan gepland.... Dan maar eerst
boodschappen en besluit alvast hier aan te beginnen. Terwijl alles trek en staat de pruttelen ruim ik m'n huis op en doe wat wasjes.... Ik ben klaar om aan de week te beginnen !


750 g riblappen, in stukken van 2 x 2 cm
2 uien, in ringen
250 g winterpeen, in plakjes
3 tenen knoflook, in plakjes
750 ml rode volle wijn
180 g gerookt ontbijtspek
1 blikje tomatenpuree (70 g)
2 takjes verse tijm
2 laurierblaadjes
20 g verse peterselie
250 g champignons, schoongemaakt
1 potje zilveruitjes (340 g)

Meng in een kom het rundvlees met de ui, winterpeen en knoflook en schenk de wijn erover. Laat minimaal 2 uur afgedekt in de koelkast marineren. Neem 30 min. voor gebruik uit de koelkast. Schep het vlees vlak voor gebruik uit de marinade en dep droog met keukenpapier.
Snijd het ontbijtspek in reepjes en bak het in een braadpan zonder olie of boter op laag vuur in 10 min. uit. Schep uit de pan.
Doe het rundvlees in de pan en bak het goudbruin in het spekvet. Schep uit de pan.
Schep de groenten uit de marinade, doe in dezelfde pan en bak zachtjes 5 min. Voeg de tomatenpuree toe en bak 1 min. mee. Voeg het rundvlees, het spek en de marinade toe en breng zachtjes aan de kook.
Bind ondertussen de tijm, laurierblaadjes en de helft van de peterselie bij elkaar met een stukje keukentouw. Voeg dit bouquet garni toe aan het vlees en de groenten. Laat zonder deksel op de pan 2,5 uur zachtjes stoven.
Voeg de champignons toe. Laat de zilveruitjes uitlekken en doe erbij. Laat het vlees en de groenten nog 30 min. stoven. Is het vlees dan nog niet mals, stoof dan nog 30 min.
Snijd de blaadjes van de rest van de peterselie fijn en strooi over de boeuf bourguignon.
Lekker met aardappelpuree.

donderdag 14 november 2013

Hutspot net even anders

De piepers geschild, de rest ligt klaar... Een relaxte thuiskomst... en zo langzaam aan aan het eten beginnen. Er wordt bij afleveren geraden wat er in zit... ben benieuwd of ze de tomaatjes kunnen proeven en benoemen...


1 kg aardappelen
2 blokjes groentebouillon
3 uien
750 gr winterwortel
1 struik bleekselderij
100 gr zongedroogde tomaatjes
4 à 5 eetlepels sojasaus

Zet een grote pot water op. Schil de aardappels, snijd ze in stukken en doe ze samen met de bouillon en het kokende water in een grote soeppan (aardappels net onder water).
Pel en snipper de ui en snijd de wortel in plakken. Doe de ui en de winterwortel bij de aardappels.
Verwijder de kop en kapje van de stronk bleekselderij en snijd deze ook in gelijke halve ringen; laat even op de plank liggen.  Haal de zongedroogde tomaten uit de pot en snijdt eventueel te grote stukjes nog wat kleiner. Bak ze in een hete koekenpan al omscheppend in 1 minuut lichtbruin en droog, pas op dat ze niet zwart kleuren! Blus met de sojasaus en laat de stukjes nog even droogbakken.  Doe de bleekselderij bij de andere groente en kook in nog 8 minuutjes gaar. Giet het overtollige water af en stamp alles even goed goed door.
Roer de stukjes zongedroogde tomaat erdoor en serveer.


woensdag 13 november 2013

Spruit­jes­stamp­pot met ge­rook­te kip

Het is echt herfst... dus deze week stamppotten... Voor vandaag met spruitjes en gerookte kip. Een hele licht smaak moet ik zeggen, verrassend lekker..... en lekker snel......


1.2 kg kruimige aardappelen
700 g geschoonde spruitjes (2 zakken)
200 ml melk
50 g boter
1 el dijonmosterd
300 g gerookte kipreepjes
50 g groentechips (zak 100 g)

Schil de aardappelen, snijd ze in stukken en kook ze in water met zout in 20 min. gaar. 
Kook ondertussen de spruitjes in 7 min. beetgaar. Verwarm de melk in een steelpan.
Giet de aardappelen af en stamp ze fijn of doe ze in de pureeknijper. Meng de helft van de spruitjes door de aardappelpuree. Voeg de melk, boter en mosterd toe. Roer de rest van de spruitjes en de kipreepjes erdoor. Verdeel over 4 borden en bestrooi met de chips.

donderdag 7 november 2013

Pasteitjes gevuld met romige knolselderij en paddestoelen & compote van rode ui


De inhoud en de pastei staan in de ijskast klaar als ik thuiskom... Oven aan, spullen bij elkaar... in plaats van de sterren maak ik met een uitstekertje vlindertjes..... net zo leuk


compote:
1,5 grote rode ui, in dunnen ringen
1,5 el olijfolie
3 takjes rozemarijn
75 ml rode wijn
3 el frambozenazijn
1,5 el gembersiroop

vulling:
1 l groentebouillon
1/2 knolselderij, geschild en in kleine blokjes
400 g (bos) paddestoelen, schoon en in gelijke stukken
50 g boter
1 ui, fijngesneden
2 grote tenen knoflook, fijngehakt
1 el rozemarijn, gehakt
3 el bloem
75 ml crème fraîche
75 ml droge sherry of marsala

pasteideeg;
450 g bloem
225 g boter
1 ei, losgeklopt

Maak eerst de compote, dan kan die mooi afkoelen tot de rest klaar is.
Smoor de rode ui in de olijfolie op heel laag vuur, voeg de rozemarijn toe. Blus als de ui zacht is af met de wijn, azijn en gembersiroop en breng de compote op smaak met peper en zout. Laat op laag vuur nog ± 15 minuten inkoken, zet tot gebruik opzij.
Breng intussen de bouillon aan de kook. Voeg de knolselderijblokjes toe en laat ze sudderen tot ze gaar zijn (± 10 minuten). Giet ze af, maar vang de bouillon op. Zet opzij.
Bak de paddestoelen in wat boter op hoog vuur gaar. Breng op smaak met peper en zout.
Smelt opnieuw boter in een ruime pan op halfhoog vuur. Voeg de ui toe, bak tot hij net begint te bruinen. Voeg de knoflook en rozemarijn toe en bak die 2 minuten mee. Roer de bloem erdoor. Schenk al roerend zoveel bouillon erbij tot een dikke saus ontstaat: net iets dikker dan vla. Roer daarna de crème fraîche en de sherry erdoor. Laat de saus nog even inkoken. Voeg de knolselderijblokjes en paddenstoelen toe. Laat alles afkoelen.
Maak het deeg van de bloem, het zout en boter, voeg 1 à 2 el ijskoud water toe om het mooi samenhangend te maken en laat het ingepakt in folie 30 minuten in de koelkast rusten.
Vet dan de vormpjes of vorm in en rol het deeg uit op het aanrecht tot een mooie lap. Bekleed de vormpjes met deeg en snijd de randjes netjes bij. Snijd of steek uit de restjes deeg nog wat sterren. Bewaar die tot gebruik onder folie.
Vul de pasteitjes/pastei met paddenstoelenvulling. Leg de sterren op de pasteitjes en smeer alles af met losgeklopt ei. Verwarm de oven voor op 180˚C. Bak de pasteitjes/pastei tot ze goudbruin zijn, ongeveer 45 minuten. Serveer ze met de compote en een groene salade. 

woensdag 6 november 2013

Italiaanse kip

Gisteravond staat een uurtje de kippetjes te pruttelen, kookt de rizoni en staat de mais te wachten. Beetje gek om soep te gebruiken als saus.....  Vandaag lever ik het eten af en piep een portie voor mezelf op, yammie! Kip is werkelijk boterzacht en smaakt geweldig. De pasta erbij is grappig, ziet er namelijk uit als rijst en voor de eerste hap verwacht je dat ook ....


1,5 kg drumstick
2 el bloem
3 el olijfolie
2 uien, fijngesneden
2 tenen knoflook, geperst
1 groot blik/pak tomatensoep (geen vermicelli of balletjes)
125 ml droge sherry
handjevol platte peterselie, grof gehakt

Verwarm de oven voor op 180˚C.
Bestrooi de drumsticks met zout, bestuif ze met bloem en bak ze in een grote koekenpan met 2 el olie op hoog vuur in ± 10 minuten rondom bruin. Schep ze in een ovenvaste braadpan en houd ze warm.
Bak in dezelfde koekenpan de ui en knoflook glazig. Voeg de tomatensoep, de rest van de olie, de sherry en peterselie toe en laat alles 5 minuten zachtjes koken. Schenk de saus bij de kip in de braadpan en braad de kip ± 1 uur in de oven.
Bestrooi met peterselie en serveer de drumsticks met wat rizoni of orzo met boter.