Translate

donderdag 31 oktober 2013

Beluga linzen met tomatensalsa en geroosterde groenten

Dit stond al eerder gepland, maar door een verplichte BHV-cursus en een herfstvakantie zijn we 2 weken verder voordat dit gemaakt kon worden. Hoewel het veel lijkt is het een makkelijke schotel... Eerst de groenten i de oven, dan de linzen, dan de salsa... voilà !


Voor de linzen:
400 g linzen per persoon
1 laurierblad
3 teentjes look (gepeld)
6 steeltjes peterselie (de bladeren bewaar je voor later)
2 el olijfolie
2 el rode wijnazijn
zout

Voor de salsa:
1 el olijfolie
2 teentjes look (fijngehakt)
1 rode ui (fijngehakt)
2 stengels selder (in schijfjes van 1 cm)
1/2 courgette (in kleine blokjes 1 cm)
1/2 chilipeper (fijngehakt)
1/2 kaneelstokje
2 blikken tomatenblokjes van 400g
1 bosje basilicum of 1 el gedroogde
peper en zout

Voor de geroosterde groenten (ruw geschat):
1 venkel
4 wortelen
2 rode + 1 gele paprika
1 1/2 courgette
enkele takjes verse tijm (of 2 tl gedroogde)
2 el olijfolie
2 el balsamico
peper en zout

Verwarm de oven voor op 240°.
Hak de groenten om te roosteren grof (wortelen snij je best in de lengte in vier) en doe ze in een ovenschotel. Doe er de tijm bij (takjes ook), olijfolie en balsamico. Meng goed. Kruid met peper en zout. Zet 45 minuutjes tot een uur in de oven en roer om de tien minuten in de groenten.
Doe de linzen, laurier, look en peterseliesteeltjes in een kom en zet de linzen minstens 3 cm onder water. De teentjes look moeten in zijn geheel gekookt worden. Kook de linzen volgens de aanwijzingen op het pak.
Nu de salsa. Doe de olijfolie in een pannetje en fruit er de groenten in gedurende 5 minuutjes. Nu mag er het kaneelstokje bij en de twee blikken tomatenblokjes. Kruid met peper en zout. Breng aan de kook. Roer regelmatig. Versnipper de basilicum en doe bij de saus. Laat 15 minuutjes pruttelen.
Als de linzen gaar zijn mag je ze afgieten. Vis er de stengeltjes uit en het laurierblaadje. Plet de lookteentjes met een vork en doe terug bij de linzen. Doe er de olie en azijn bij en roer goed.
Schik de linzen op de borden, leg er een flinke lepel salsa op, wat geroosterde groentjes en werk af met de peterselieblaadjes.


dinsdag 29 oktober 2013

Pom­poen­stoof

Vorige week door ziekte af moeten zeggen... Ook nog geen kans gehad om de lege bakjes op te halen.... Krijg op woensdag een mail... of ik 4 maaltijden kan leveren. Hoeveelheid is geen probleem, maar moet goed in de kast duiken om genoeg bakjes te vinden...... Heb in plaats van flespompoen een kleine ronde pompoen en een pattison gebruikt.


850 g flespompoen
250 g chorizo (in plakjes)
2 rode uien (in kwarten)
2 tl paprikapoeder
2 tenen knoflook (fijngesneden)
1 blikje tomaten-puree (70 g)
1 potje gegrilde rode paprika's (295 g, uitgelekt, in stukjes)
500 g krieltjes (gehalveerd)
350 ml kippenbouillon (heet)
150 ml witte port
1 blik linzen (400 g, uitgelekt)
1 bakje platte peterselie (20 g, grof gesneden)


Snijd de pompoen in parten. Verwijder de zaden en de draderige binnenkant met een lepel en snijd met een scherp mes de schil eraf. Halveer de parten in de lengte.
Bak de chorizo in een gietijzeren pan zonder olie of boter op middelhoog vuur goudbruin en krokant. Schep uit de pan en laat uitlekken op keukenpapier. Laat het bakvet in de pan.
Bak hierin de ui met de paprikapoeder 3 min. op middelhoog vuur. Bak de knoflook 3 min. mee. Voeg de tomatenpuree toe en bak 2 min. mee. Voeg de paprika, pompoen, krieltjes, bouillon en port toe. Roer door en breng aan de kook.
Leg de deksel schuin op de pan en laat op laag vuur in 25 min. gaar stoven. Schep regelmatig om. Voeg de linzen na 15 min. toe. Controleer na 20 min. of de pompoen en de krieltjes gaar zijn. Schep 2/3 van de chorizo met de helft van de peterselie door de stoof. Verdeel de rest van de chorizo en peterselie erover.

woensdag 16 oktober 2013

in de herhaling.... Zuurkool met knoflookaardappelpuree en rookworst

Nu voor de kappers en alleen deze versie..... De avond ervoor kom ik laat thuis en staat er tot vlak voor
het slapengaan de zuurkool te stoven. In de ochtend zet ik na de wekker meteen de aardappelen op.... Voordat ik naar m'n werk vertrek is de puree klaar en kan ie goed afkoelen. Bij thuiskomst hoef ik alleen een portie voor mezelf op te warmen... yammm


2 pakken zuurkool
1 kg aardappelen
6 sjalotten
25 gram boter of ganzenvet
250 ml melk
6 tenen knoflook
200 ml droge witte wijn
10 jeneverbessen
2 laurierblaadjes
1 theelepel karwijzaad
1 blikje tomatenpuree
gedroogde paddenstoelen (vegetarisch)
Spekjes en goede bio of scharrel rookworst

Zet een zware pan op het vuur en doe er een klont boter of ganzenvet (verkrijgbaar bij poelier of slager) in. Fruit daarin de gesnipperde sjalotten en 2 in plakjes gesneden knoflooktenen zachtjes tot ze zacht zijn. Voeg dan en de spekjes toe en bak even mee. Als de spekjes beginnen te kleuren doe je de rookworst erbij en bak die ook even mee.(voor de vegetariërs: het vlees mag je hier weglaten, later doen we er de gedroogde paddenstoelen bij). Doe dan de uitgeknepen zuurkool erbij samen met de witte wijn. Doe de jeneverbes, laurier, karwijzaad en het blikje tomatenpuree erbij, voor de vegetariërs nu de gedroogde paddenstoelen, en maal er flink zwarte peper over. Roer even goed door. Doe het deksel op de pan en laat heel zachtjes stoven, liefst 3 uur, maar bij echt tijdgebrek is een uur ook genoeg. Voeg eventueel wat water toe als het geheel dreigt droog te koken.
Maak intussen de knoflook aardappelpuree:
Kook de aardappelen met schil in 20 minuten gaar. Zet intussen de melk op met de overige tenen knoflook (ongepeld) en laat de tenen een kwartier zachtjes meekoken. Haal de tenen uit de melk en laat ze iets afkoelen. Nu kan je ze heel makkelijk uit hun velletje persen. Pureer de aardappelen met de knoflook en de hete melk en breng op smaak met zout en flink peper.

donderdag 10 oktober 2013

Spruitenroerbakstamp met kaasrondo's

Deze week is het herfstig weer, de Delicious valt op de mat en zie meteen de stamppot die ik ga maken... Net weer even anders, lekker.... heb nog filodeeg voor de rondo's..... Helaas blijkt het pakje alleen maar uit stukjes te bestaan, dus als ik ze uit de oven haal zijn ze uitgelopen. Besluit toch maar ze mee te nemen, het ziet er niet uit, maar smaakt prima.


1,3 kg kruimige aardappels, in gelijke grote stukken
750 gr spruiten, gehalveerd
4 plakjes filodeeg
60 gr boter, gesmolten
1 camembert, in 4 punten gesneden
1 el vloeibare honing
40 gr hazelnoten, grof gehakt
2 rode paprika's, in grove stukken
2 tl rietsuiker
2 el tijmblaadjes
175 ml volle melk

Verwarm de oven voor op 200˚C. Kook de aardappelen in een klein laagje water met zout met deksel op de pan in 20-25 minuten gaar. Kok de spruiten 5 minuten in ruim kokend water met zout voor.
Bestrijk de filovellen dun met boter. Bedruppel elk puntje camembert met wat honing, bestrooi wat met hazelnoten en wikkel het in filodeegvel. Bestrijk de buitenkant rondom met boter. Leg de camembertpakketjes op een met bakpapier beklede bakplaat en bestrooi de bovenkant van de pakketjes met de rest van de hazelnoten. Bak de pakketjes in de oven in 15 à 20 minuten goudbruin en krokant.
Verwarm intussen 2 eetlepels boter in de wok en bak hierin de paprika 2 minuten. Voeg de spruiten toe en bak ze in 4 à 5 minuten beetgaar. Voeg de suiker en de tijm toe.
Giet de aardappelen af, schenk de melk en de rest van boter in de pan en zet op laat vuur. Stamp de aardappelen met de melk tot een smeuïge puree. Schep er de de spruitenroerbak door. Breng op smaak met zout en peper. Serveren met de kaasrondo.
  

woensdag 9 oktober 2013

Surinaamse nasi met zoetzuur

Op dinsdagavond maak ik alvast een pan en laat het afkoelen. Op woensdag is het een portie voor mij opbakken, de 2 bakjes en het zoetzuur pakken en wegbrengen....


300 gr witte rijst
2 kipfilet, à 200 gr
3 eetlepels zonnebloemolie
1 ui, fijngesneden
2 tenen knoflook, fijngesneden
330 gr spitskool, gesneden
4 tomaten in stukjes
1/2 bouillonblokje
150 gr gekookte garnalen
1/2 bosje bladselderij, grof gesneden
2-3 eetlepels ketjap

Breng in een pan ruim water aan de kook. Voeg 1 eetlepel zout, de rijst en kipfilets toe. Kook de rijst en kipfilet in 10 minuten op laag vuur gaar.
Verhit intussen de olie in een grote koekenpan, waar straks ook de rijst in past. Bak de ui zachtjes met de knoflook. Voeg de spitskool en tomaten toe en bak 3 tot 5 minuten mee. Verkruimel het bouillonblokje boven de pan en bak nog 2 minuten mee.
Neem de kipfilets uit de pan. Giet de rijst af. Pluk of snijd de kipfilet in kleine stukjes. Schep de kipfilet en de rijst door de groenten en bak 3 minuten op hoog vuur mee.
Voeg de garnalen, de selderij, de ketjap en peper naar smaak toe. 

Zoetzuur:
Los 225 gram basterdsuiker op in 250 ml wittewijn-azijn en neem van het vuur. Vul 2 schone jampotten met stukjes courgette, bloemkool, wortel, paprika en druk goed aan. Schenk de warme, zoetzure siroop erover. Sluit de potten, laat afkoelen en bewaar op een koele, donkere plaats.

donderdag 3 oktober 2013

Snelle groentetaart met courgette en tomaat

Het wordt hollen en draven.... Deze taart is niet te ingewikkeld, maar er komt iemand ook eten voordat ik naar een concert in Paradiso ga....
Dat ie tien minuten hoeft te bakken voelt raar, maar hij komt bubbelend uit de oven.... Terwijl de gast in de soep roert lever ik de taart af....


50 g noten
100 g broodkruim (of 80 g paneermeel)
50 g gemalen kaas
2 koffielepels Provençaalse kruiden
olijfolie
4 vellen filodeeg
200 g courgette, in dunne plakjes
250 g tomaten, in dunne plakjes
150 g witschimmelkaas (geitenkaas, camembert, brie), verkruimeld

Verwarm de oven voor op 180 °C. Maal of hak de noten en het broodkruim. Vermeng noten, broodkruim, gemalen kaas en Provençaalse kruiden en breng op smaak met peper en zout.
Neem een platte taartvorm of lage ovenschaal met een diameter van ongeveer 30 cm. Bestrijk de vorm gul met olijfolie en bekleed hem met 4 lagen filodeeg. Verdeel ¾ van het broodkruimmengsel over de bodem, zodat het filodeeg mooi bedekt is. Leg hierop eerst schijfjes courgette en daarna schijfjes tomaat. Verdeel de witschimmelkaas over de taart en strooi ten slotte de rest van het broodkruimmengsel over de taart.
Bak de taart 10 minuten in de oven.

woensdag 2 oktober 2013

Pasta met salami, venkel en tomaten

Omdat er een avond koken af is gevallen heb ik dinsdag alle tijd om dit klaar te maken. Heb in de foodbox spelt-pasta gekregen en kan dat dus meteen gebruiken. Zelf heb ik voor vandaag een portie verse pasta over.... In de pangritata rasp ik nog wat verse Parmezaan...


olijfolie
140 g goede, pittige Italiaanse salami, in plakjes
2 teentjes knoflook, fijngesneden
1 theelepel venkelzaad
1 knolvenkel, gehalveerd en in dunne plakjes, de bovenste plukjes apart gehakt
2 blikken gepelde tomaten van 400 g
naar keuze: 1 gedroogde Spaanse peper, verkruimeld
450 g gedroogde spaghetti of linguini
2 handjes oud broodkruim
naar keuze: een takje verse rozemarijn


Giet 2 flinke scheuten olijfolie in een pan. Doe er de salami en knoflook bij. Kneus het venkelzaad licht in een vijzel of met een mes en doe het ook in de pan. Laat het 1 minuut bakken op een lage pit - het vet moet uit de salami bakken en deze moet krokant worden. Doe nu de gesneden venkel erbij, roer, doe het deksel op de pan en zet de pit iets hoger. Laat 5 minuten koken en voeg de bliktomaten toe met eventueel wat gedroogde Spaanse peper. Laat 25 minuten koken tot het mengsel enigszins is ingedikt. Breng op smaak.
Kook de spaghetti in een grote pan gezouten kokend water al dente (kijk op de verpakking voor de kooktijd). Terwijl de spaghetti staat te koken maak ik altijd pangritata (krokante broodkruimels) om het gerecht een mooie structuur te geven en krokant te maken. Neem daarvoor een paar flinke handen grof broodkruim - ik snijd daarvoor de korstjes van mijn oude brood af en maal de zachte binnenkant kort in de Magimix. Bak het kruim met 4 of 5 eetlepels olijfolie tot het krokant begint te worden. Soms doe ik er voor de extra smaak een takje rozemarijn bij. Giet de spaghetti, als die klaar is, af in een vergiet en roer de tomatensaus erdoorheen.
Dit is een tamelijk machtig gerecht en heel, heel smakelijk. Serveer het in een grote kom en strooi de groene venkelplukjes en krokante goudbruine pangritata er overheen.