Translate

dinsdag 18 juni 2013

Kokos-quinoa salade met gekarameliseerde groente en granaatappelpitjes

Het is warm... benauwd... ik ben blij dat ik gisteren de salade al heb gemaakt. Een lekker stokbrood gekocht, beetje goeie boter erbij en klaar.....


1 kleine bloemkool
4 eetlepels sesamolie
1 teentje knoflook
250 g quinoa
400 ml kokosmelk (blik)
4 el pijnboompitten
1 bosuitje
flinke hand verse basilicum
2 takjes verse munt
1 bakje granaatappelpitjes uit de koeling of 1 granaatappel
3 el gearomatiseerde wokolie
2 el lichte sojasaus of tamari
sap van een halve citroen
1 à 2 el rijst- of witte balsamicoazijn
1 struik paksoi

Verwarm de oven voor op 210ºC.
Gekarameliseerde bloemkool: verwijder de buitenste bladeren en de nerf van de bloemkool, snijd hem in dikke plakken en verdeel met je handen in kleine roosjes. Verdeel ze over de bodem van de braadslede. Klop in een kommetje de sesamolie en het teentje knoflook uit de knijper en sprenkel over de bloemkool. Strooi er een beetje zout en draai peper over. Schuif boven in de oven en ga verder met de salade. De bloemkool moet 15 à 20 minuten roosteren. 
Salade: rooster de quinoa ineen droge koekenpan gedurende 2 minuten. Doe ze over in een pan, voeg de kokosmelk en 100 ml water toe en kook de quinoa in 10 minuten gaar. Klop de wokolie, sojasaus, citroensap en azijn door elkaar. Rooster in de koekenpan de pijnboompitten goudbruin. Snijd het bosuitje in dunne ringetjes, snijd het basilicum en de munt fijn en de paksoi in de breedte in zo dun mogelijke reepjes. Verspreid de helft van de paksoi over een grote ronde serveerschaal (besprenkel licht met wat gearomatiseerde wokolie). en schep de andere helft van de paksoi door de nog warme quinoa, samen met de bosui, de dressing en de verse kruiden en schep goed door. Proef de salade nog even: in de zomer mag deze salade best wat meer citroen of azijn hebben.
Leg een mooie hoop quinoa in het midden van de paksoi op de schaal. (Snijd de granaatappel doormidden en klop met de bolle kant van een pollepel de granaatpitten eruit.) Strooi de granaatappelpitten over de quinoa. Verdeel ook de iets goud geroosterde bloemkool erover en serveer of dek af en bewaar tot gebruik in de koelkast (kan tot een dag van tevoren).

Geen opmerkingen:

Een reactie posten