Translate

donderdag 27 juni 2013

Har­ti­ge pan­nen­koe­ken­taart

De laatste keer ... er is ooit geroepen iets van pannenkoeken en besluit een hartige taart te maken. Natuurlijk bak ik ook zelf de pannenkoeken, heb nog een spelt-mix in de kast. De avond ervoor bak ik er 8. Voor de taart gebruik ik er maar 4, de de overige worden ingepakt meegenomen... De pannenkoeken zijn iets te klein voor de vorm, dus leg ik er maar folie omheen.. gaat prima.
en nu...... vakantie !


1 zak Italiaanse wokgroenten (diepvries, 750 g)
1 zakje kaassaus culinaire (49 g), of maak zelf kaassaus........
1 pak pannenkoeken naturel (8 stuks)
300 g gemalen kaas jong

Oven voorverwarmen op 220 °C. 
Groenten in kokend water 1 min. koken. Afgieten en goed laten uitlekken. 
Kaassaus maken (volgens aanwijzing op de verpakking). 
Bodem van ingevette springvorm bedekken met 1 pannenkoek. Vervolgens telkens laagje groenten, laagje kaassaus, gemalen kaas en pannenkoek. Met groenten en gemalen kaas eindigen. 
Springvorm in midden van hete oven zetten. Pannenkoekentaart in ca. 15 min. door en door warm en een beetje bruin laten worden. Vorm verwijderen en taart op grote schaal in punten snijden. 

dinsdag 25 juni 2013

Smokey chili, avocado en zure room

De een-na-laatste keer voor de grote vakantie.... Nieuw kookboek aangeschaft De snelle vegetariër .... besluit daar het volgende uit te koken. Bijzonder wel dat er een scheut espresso in gaat. Lekker wel, snel ook...


3 uien
3 eetlepels olijfolie
1 dessertlepel bruine basterdsuiker
3 paprika's, groen, geel & rood
2 teentjes knoflook
1 eetlepel oregano
2 eetlepels paprikapoeder
1 afgestreken theelepel chilipoeder
1 afgestreken dessertlepel komijn
mini-snufje koekkruiden
1 blik gepelde tomaten
2 blikjes bonen (kidney, lima- of zwarte bonen)
1/2-1 kopje espresso, naar smaak
1/2-1 bouillonblokje, naar smaak
140 gram maïskorrels
verse koriander
1 avocado
zure room
(kruiden) zout
geraspte belegen kaas

Pel en snipper de uien. Verhit de olijfolie, voeg de suiker en de ui toe en fruit deze 3 minuten op een zacht vuur.
Snijd ondertussen de paprika's doormidden, verwijder de pitjes en snijd ze in repen. Knijp de knoflook boven de ui uit en roer de paprika en de rest van de kruiden door de ui. Leg het deksel op de pan en laat onder af en toe omscheppen nog 4 minuten fruiten.Voeg de gepelde tomaten, de uitgelekte bonen, de espresso en het bouillonblokje toe. Roer alles, maak met een pollepel de tomaten in de pan wat kleiner en voeg de maïs toe. Leg het deksel op de pan en laat nog een paar minuten op zacht vuur pruttelen.
Rits de koriander en schil de avocado. Houd de avocado in je hand en keep met een mes steeds schuin in, zodat je partjes krijgt. Doe de chili over in een schaal. Leg de partjes avocado in het midden en strooi de koriander erover.
Klop in een kommetje de zure room los met wat (kruiden)zout, doe de geraspte kaas in een ander kommetje en laat iedereen aan tafel naar wens nemen.

donderdag 20 juni 2013

Hollands stamppotje met andijvie

Na een paar warme dagen is het vandaag echt weer weer voor dit.... Bij het wegbrengen kom ik vriendin tegen die niet mee-eet.  Thuis eet ik het met gebakken spekjes en geen geitenkaas.


1, 5 kg kruimige aardappels
1 krop verse andijvie (ca. 700g)
150 g halfharde boerengeitenkaas
1, 5 dl boerenmelk
2 el boerenroomboter
250 g cherry-tomaatjes
3 takjes peterselie
peper & zout
nootmuskaat

Schil de aardappels, snij ze in gelijke stukken en kook ze in een laag water afgedekt in ca. 20 min. gaar. Snij de andijvie in repen, was ze en laat zeer goed uitlekken. Snij de peterselie fijn en snij de boerenkaas in blokjes. Breng de melk met de boter tegen de kook aan en neem de pan van het vuur. Giet de aardappels af. Laat ze even droog stomen en stamp ze fijn met het warme melkmengsel. Schep de gesneden andijvie erdoor, breng op smaak met peper, zout en nootmuskaat en warm even door. Bak in een koekenpan de tomaatjes tot ze net iets barsten. Bestrooi ze met peterselie, schep de blokjes kaas erdoor en schep het mengsel direct over de stamppot.
(Ook lekker met belegen boeren Goudse kaas of boerenschapenkaas)

dinsdag 18 juni 2013

Kokos-quinoa salade met gekarameliseerde groente en granaatappelpitjes

Het is warm... benauwd... ik ben blij dat ik gisteren de salade al heb gemaakt. Een lekker stokbrood gekocht, beetje goeie boter erbij en klaar.....


1 kleine bloemkool
4 eetlepels sesamolie
1 teentje knoflook
250 g quinoa
400 ml kokosmelk (blik)
4 el pijnboompitten
1 bosuitje
flinke hand verse basilicum
2 takjes verse munt
1 bakje granaatappelpitjes uit de koeling of 1 granaatappel
3 el gearomatiseerde wokolie
2 el lichte sojasaus of tamari
sap van een halve citroen
1 à 2 el rijst- of witte balsamicoazijn
1 struik paksoi

Verwarm de oven voor op 210ºC.
Gekarameliseerde bloemkool: verwijder de buitenste bladeren en de nerf van de bloemkool, snijd hem in dikke plakken en verdeel met je handen in kleine roosjes. Verdeel ze over de bodem van de braadslede. Klop in een kommetje de sesamolie en het teentje knoflook uit de knijper en sprenkel over de bloemkool. Strooi er een beetje zout en draai peper over. Schuif boven in de oven en ga verder met de salade. De bloemkool moet 15 à 20 minuten roosteren. 
Salade: rooster de quinoa ineen droge koekenpan gedurende 2 minuten. Doe ze over in een pan, voeg de kokosmelk en 100 ml water toe en kook de quinoa in 10 minuten gaar. Klop de wokolie, sojasaus, citroensap en azijn door elkaar. Rooster in de koekenpan de pijnboompitten goudbruin. Snijd het bosuitje in dunne ringetjes, snijd het basilicum en de munt fijn en de paksoi in de breedte in zo dun mogelijke reepjes. Verspreid de helft van de paksoi over een grote ronde serveerschaal (besprenkel licht met wat gearomatiseerde wokolie). en schep de andere helft van de paksoi door de nog warme quinoa, samen met de bosui, de dressing en de verse kruiden en schep goed door. Proef de salade nog even: in de zomer mag deze salade best wat meer citroen of azijn hebben.
Leg een mooie hoop quinoa in het midden van de paksoi op de schaal. (Snijd de granaatappel doormidden en klop met de bolle kant van een pollepel de granaatpitten eruit.) Strooi de granaatappelpitten over de quinoa. Verdeel ook de iets goud geroosterde bloemkool erover en serveer of dek af en bewaar tot gebruik in de koelkast (kan tot een dag van tevoren).

donderdag 13 juni 2013

Frittata met aardappel, gekarameliseerde ui en gorgonzola

Hollen, hollen.... eten klaar maken, afleveren en dan hop naar de kapper.
Met een stevige wind waai ik hun kant op, met frittata en een salade van bindsla, tomaatjes en komkommerblokjes...


5 middelgrote aardappelen met rode schil (ca. 500 g), schoongeboend
2 eetlepels olijfolie
10 grote eieren
2 theelepels gehakte verse rozemarijn of ¾ theelepel gedroogde rozemarijn
60 g pittige gorgonzola, verkruimeld
30 g boter
2 grote uien, gehalveerd en in dunne plakken
2 eetlepels balsamicoazijn
1 theelepel suiker 

Verhit voor de uien de boter in een middelgrote koekenpan met antiaanbaklaag op een middelhoog vuur. Doe er de ui, ¼ theelepel zout en een snufje versgemalen zwarte peper in. Bak 12 tot 15 minuten onder regelmatig omscheppen om aanbranden te voorkomen tot de ui gaar en goudbruin is. Schep er de azijn en suiker door en laat nog ca. 1 minuut bakken tot de azijn ingekookt is. Houd het uimengsel warm. Breng op een hoog vuur een grote pan gezouten water aan de kook. Doe er de aardappelen in en laat ze 10 minuten voorkoken. Giet ze af en spoel onder de koude kraan tot ze koel genoeg zijn om ze in plakken van 1 cm dik te snijden. Hak ze dan grof.
Verhit de olie in een anti-aanbak en vuurvaste ovenschaal van 22 tot 25 cm doorsnee op een middelhoog vuur. Doe er de aardappel, ½ theelepel zout en ¼ theelepel peper in. Bak 12 tot 15 minuten, waarbij u de aardappelen af en toe omschept tot ze bruin zijn. Verdeel de aardappel in één laag over de schaal.
Zet een bakplaat ca. 15 cm onder de grill en verwarm de grill voor. Doe de eieren in een middelgrote kom en klop er de rozemarijn en ½ theelepel zout en wat peper door. Giet het mengsel over de aardappel en draai het vuur op matig. Til de frittata op met een pannenlikker en laat het nog vloeibare ei eronder lopen. Bak nog ca. 5 minuten en kantel de pan af en toe zodat er rauw ei onder de frittata kan lopen, tot de bovenkant bijna gestold is. Strooi er de gorgonzola over en zet 1 minuut onder de grill tot de frittata gesouffleerd en gaar is.
Verdeel de warme gekarameliseerde ui over de frittata en snijd in punten. Serveer heet of warm.


dinsdag 11 juni 2013

Vegetarische courgette curry

's avonds het eerste deel al gemaakt, dus bij thuiskomst een makkie..... Water koken voor de rijst, de laatste handelingen voor de curry en als extra papadums bakken die ik nog in de kast had.
Met de pannen op elkaar gestapeld voorzichtig afgeleverd.....


½ theelepel mosterdzaad
½ theelepel komijnzaad
1 teen knoflook, geperst
1 rode Spaanse peper, ontdaan van zaadjes en kleingesneden
2 cm verse gemberwortel, geraspt
10 gram currypoeder
5 gram zout
50 ml zonnebloemolie
1 grote witte ui, gesnipperd
1200 gram groene courgette, in dobbelstenen van 2 x 2 cm
400 ml kokosmelk
12 takjes koriander, alleen de blaadjes, kleingesneden
80 gram cashewnoten, gekneusd en geroosterd

Rooster mosterd- en komijnzaad in een droge koekenpan en laat afkoelen. Maak een currypasta door de zaadjes, knoflook, Spaanse peper, gember, currypoeder en zout in de keukenmachine fijn te malen.
Smoor de ui glazig in de olie en voeg de currypasta toe. Laat de pasta 2 minuten doorpruttelen en voeg de courgettes toe. Roer alles goed door en stop hier als je het later wilt opwarmen.
En dan à la minute:
Verwarm de courgettes door en door in de pan en voeg de kokosmelk toe. Breng tegen de kook aan en laat de kokosmelk 10 minuten indampen. Serveer direct, gegarneerd met koriander en cashewnoten.

donderdag 6 juni 2013

Pasta met ricotta, spinazie en artisjok

Het is nog steeds warm... Italiaans is dan wel toepasselijk.
Bij deze pasta ook nog een salade van gehalveerde cherry tomaatjes, kleine mozzarella-bolletjes en basilicum.
Het wordt gefaseerd eten, een kind komt nog terug van kamp, manlief is er ook nog niet. Tref vriendin heerlijk in een zonnetje in d'r tuin aan....
Aleen nog deze maand koken, dan is het grote vakantie ....


400 gr. Engelenhaarpasta (cappellini) of spaghetti
1 el olijfolie
50 gr. ongezouten boter
1 teen knoflook, fijngehakt
70 gr. vers broodkruim*
40 gr. pijnboompitten
100 gr. spinazieblaadjes
150 gr. gemarineerde artisjokharten (blik), uitgelekt, in vieren
fijn geraspte schil + sap van 1 citroen
150 gr. ricotta

Kook de pasta in kokend water met zout beetgaar
Verhit olie en 30 gram boter op middelhoog vuur
Voeg het broodkruim toe en bak het al omscheppend 2-3 min.
Voeg pijnboompitten toe en bak 1-2 min. mee tot deze goudbruin zijn
Schep het mengsel uit de pan
Spinazie, artisjok, citroensap- en rasp, knoflook rest boter in pan en alles 2-3 min.bakken tot de spinazie geslonken is
Op smaak brengen met peper en zout en schep het pasta en pijnboompitten mengsel erdoor
Verdeel de pasta over 4 diepe borden, schepje ricotta erop en daar overheen het mengel uit de pan
(spinazie, broodkruim etc.)
* Broodkruim: Gebruik oud witbrood zonder korsten en maal het in de keukenmachine.
Laat vers brood eerst uitdrogen 10 min.in een oven van 75 gr. Celsius
70 gram is ongeveer 5 boterhammen!

dinsdag 4 juni 2013

Couscous met courgette

Het is warm vandaag.... prima dag voor een salade....


1 pakje parelcouscous (200 g) 
1 blikje tomatenpuree (70 g)
1 zak peultjes (200 g)
2 courgettes
1 potje zongedroogde tomaten (295 g), uitgelekt en in de lengte gehalveerd
1 bakje munt (15 g), blaadjes fijngesneden
2 el rodewijnazijn
1 potje gegrilde groene olijven (280 g)
1 pakje witte kaasblokjes (200 g)

Breng 2 liter water aan de kook. Voeg de couscous, tomatenpuree en eventueel zout toe en kook in 12 min. gaar. Giet af en laat uitlekken. Doe in een ruime kom. Je kunt ook 300 g gewone couscous gebruiken, schenk 325 ml kokend water over de couscous in een ruime kom en schep de tomatenpuree erdoor. Dek af en laat 10 min. staan.
Kook ondertussen de peultjes 4 min. en giet af.
Rasp ondertussen de courgettes grof in de keukenmachine of met een rasp. Roer de couscous los met een vork en voeg de courgette, tomaten, munt en azijn toe. Meng de peultjes en olijven met 2 el olie uit het potje door de couscous. Verkruimel de witte kaasblokjes erboven en schep er voorzichtig door. Breng op smaak met peper.