Translate

donderdag 25 april 2013

Spinaziejalousie met geitenkaas en rucolasalade

Het was even een holletje vandaag... niet zo zeer het recept als wel dat er een afscheidsborrel van een collega was. Dus na het afleveren meteen door met een lege maag....
In het recept hadden ze het over een rol bladerdeeg, kon ik niet vinden. Heb dus een pakje gebruikt en daar een lap van gemaakt.
Ik zou verder de spinazie toch nog even laten uitlekken.....


1 rol bladerdeeg (koelvers, 270 g)
150 g zacht geitenroomkaas
3 el olijfolie
1 courgette, in blokjes van 5 mm

2 tenen knoflook, geperst
600 g spinazie, gewassen
1 ei, losgeklopt
75 g rucola
1 kleine venkel, heel dun geschaafd
flinke handvol munt, grof gesneden

Verwarm de oven voor op 220 graden. Rol het bladerdeeg met bakpapier los op een bakplaat. Bestrijk het deeg dun met de geitenkaas; laat een rand van 3 cm vrij.
Verhit in een koekenpan 1 el olijfolie. Bak de courgette 1 minuut. Schep de knoflook erdoor en bak nog 1 minuut zachtjes. Bestrooi met zout en peper. Schep de courgette op een bord om iets af te koelen.
Schenk nog ietsje olie in de pan. Voeg op hoog vuur in kleine porties de spinazie toe en laat al omscheppend slinken en het vocht verdampen. Verdeel de courgette over de geitenkaas en daarover de spinazie. 
Klap een paar centimeter van de zijkanten over de vulling en rol het deeg met hulp van het bakpapier (als een sushi, maar dan niet te strak) op. Leg de rol met de naad naar beneden op het bakpapier. Maak in de bovenkant om de 2-3 cm een snede met een mes. Bestrijk de jalousie dun met ei.
Bak de spinazierol in het midden van de oven in ongeveer 25 minuten goudbruin en gaar.
Meng intussen de rucola, venkel en de munt met de rest van de olijfolie en zout en peper naar smaak.

dinsdag 23 april 2013

Raapstelen stamppot met paddenstoelensaus

In de krat zitten paddestoelen, raapstelen en onderstaand recept... appeltje eitje
Het is een prettige lente maaltijd, het weer buiten speelt ook mee.


2 bosjes raapstelen, goed gewassen, worteltjes verwijderd en in kleine stukjes
1 kg kruimige aardappelen, geschild en in blokjes
50 g boter
ca. 50 ml melk, warm
½ teentje knoflook, geperst
sap van een ½ citroen, minder of meer naar smaak
2 bakjes Nameco paddenstoelen, in stukken

2 el plantaardige olie of wat boter
1 ui, fijngehakt
1 teentje knoflook, fijngehakt
200 ml crème fraîche
Zeezout
Peper uit de molen

Kook de aardappels gaar in water met wat zout.
Maak in de tussentijd de paddenstoelensaus.
Verhit de olie in een koekenpan en bak hierin de ui en knoflook glazig. Voeg de paddenstoelen toe en bak 3 minuten mee. Roer er de crème fraîche door. Laat de saus even heet worden en 5 minuten niet kokend op zeer laag vuur trekken. Breng op smaak met peper en zout.
Giet de aardappelen af. Stamp de aardappelen fijn met een stamper en voeg eerst de boter toe, dan beetje bij beetje de melk toe tot je een mooie smeuïge puree hebt. Voeg dan citroen naar smaak, peper, zout en knoflook toe en roer even goed door elkaar. Roer er dan met een houten lepel de raapstelen doorheen. Serveer met de paddenstoelensaus.


donderdag 18 april 2013

Rode bietentaart met zachte geitenkaas & tijm en een veldsla salade


Omdat er eentje jarig was geweest een (hartige) taart..
Ik gebruik bietjes eigenlijk alleen in een salade, dus dit leek mij wel een lekkere verandering.

Ook een dressing met slagroom is mij onbekend, maar smaakt goed..



6 plakjes kant-en-klaar hartige taart deeg
4 verse middelgrote rode bietjes
1 middelgrote ui
150 gram geitenkaas
1 ei 
150 ml slagroom
50 gram walnoten, in stukjes
1 volle theelepel verse tijm, alleen de blaadjes
scheutje olijfolie
peper en zout uit de molen.

Verwarm de oven voor op 200 graden. Spoel de rode bieten goed schoon en dep deze droog. Snijd de bieten en de ui in vieren. Schenk er een scheutje olijfolie overheen en breng op smaak met peper en zout. Leg de groenten op een bakplaat en plaats voor 20 minuten in de voorverwarmde oven totdat het net gaar is. Haal de plaat uit de oven en verlaag de oventemperatuur naar 180 graden.
Laat het deeg ontdooien en leg de plakjes in een ondiepe beboterde taartvorm. Druk goed aan. Laat de bietjes en ui een klein beetje afkoelen en haal de schil eraf. Snijd er kleine partjes van en verdeel de groenten over het deeg. Klop het ei los en voeg de slagroom, tijm en de helft van de walnoten toe. Breng op smaak met peper en zout. Schenk het slagroom mengsel over de groenten en garneer de taart met de overige walnoten. Plaats de taart voor ongeveer 25 minuten in de oven of totdat het deeg goudbruin is en de geitenkaas omhoog ‘borrelt’. Serveer de taart met een frisse groene salade.


150 gr veldsla
1 sjalotje, fijngehakt
2 eetlepels azijn
2 theelepels suiker
80 ml slagroom
verse peper en zout uit de molen

Doe het fijngehakte sjalotje, de azijn en slagroom in een kom en klop met een garde schuimig. Breng op smaak met peper en zout. Voeg de veldsla er bij en roer goed door elkaar.

donderdag 11 april 2013

Mexicaanse maaltijdsalade met quinoa

Quinoa, al vaker tegengekomen, maar nog nooit mee gekookt.
Smaakt goed moet ik zeggen en niet zo moeilijk om te koken...
Restje komkommer en andere paprika verdwijnen ook in de salade.
Hoeveelheid ui in het recept mag iets minder..


200 gr quinoa
2 rode paprika’s
2 rode uien
1 blikje maïs
1 blikje bruine bonen
4 tomaten
3 teentjes knoflook
Bosje koriander
1 chilipeper
Sap van 3 limoenen
4 el olijfolie
Zout en peper
tortilla wraps
tortilla chips

Quinoa moet eerst gewassen worden, omdat het bedekt is met een dun laagje saponine. Doe dit in een zeef onder koud stromend water terwijl je met je hand door het graan woelt. Laat uitlekken. Zet een koekenpan op hoog vuur en strooi de quinoa erin. Rooster de zaadjes al omschuddend tot ze beginnen te kleuren en hun notige aroma verspreiden. Doe de quinoa in een kookpan. Voeg 2x de hoeveelheid water toe plus een snuf zout en breng aan de kook. Draai het vuur laag, leg een deksel op de pan en kook de quinoa in 15 - 20 minuten beetgaar. Snijd ondertussen de groenten in kleine stukjes. Spoel de bonen in een zeef af met water en laat samen met de maïs uitlekken. Doe alles in een schaal en breng op smaak met zout en peper. Voeg vervolgens een deel van het limoensap toe, samen met de twee eetlepels olijfolie. Proef en voeg eventueel meer limoensap toe. Serveer de salade met tortillawraps en met fijngeknepen tortilla chips voor een knapperig effect

dinsdag 9 april 2013

Lentetaart met kruidenroom en een komkommersalade met appel en kokos

De temperatuur gaat ietsjes omhoog, het is langer licht en de vogels fluiten..... Op zoek naar wat te koken springt deze lentetaart in het oog.
Is nog een hele klus om zo na Pasen aan kwarteleitjes te komen blijkt... Maar het eindresultaat mag er zijn !


½ bos peen
500 g groene asperges
100 g doperwten (vers of diepvries)
8 kwarteleitjes
1 (bio)citroen
handvol verse kruiden (ca. 15 g), als platte peterselie, basilicum en munt 
bladerdeeg (270 g)
200 g verse roomkaas naturel
125 ml crème fraîche (125 ml)
1 teen knoflook, geperst

Verwarm de oven voor tot 220 ºC. Schrap de bospeen; laat aan elke peen een stukje groen loof zitten. Snijd het houtachtige uiteinde van de asperges. Halveer de asperges en de bospeen in de lengte en kook ze 3 min. in water met zout. Voeg na 3 min. de doperwten toe. Kook de kwarteleitjes in 4 min. hard.
Boen de citroen schoon. Rasp de gele schil van de citroen. Hak de helft van de kruiden fijn. Meng de fijngehakte kruiden met de citroenrasp en de knoflook met de roomkaas en de crème fraîche. Voeg zout en peper naar smaak toe.
Pel de eitjes en halveer ze. Giet de groenten af en laat ze goed uitlekken. Rol het bladerdeeg met het bakpapier uit op een bakplaat. Bestrijk het deeg met de kruidencrème; houd een rand van 2 cm vrij. Vouw de rand terug tot de kruidencrème. Leg de bospeen en de asperges naast elkaar met de erwten ertussen op de crème. Laat het loof van de wortel over de deegrand steken en wissel de kant af. Strooi er zout en peper naar smaak over.
Bak de taart in de oven in 20-25 min. goudbruin en gaar. Leg de taart op een schaal en strooi er de rest van de kruiden over. Leg de kwarteleitjes tussen de kruiden en serveer de taart (lauw)warm of op kamertemperatuur.

 
1 komkommer
1 fris zoete appel (bijv jazz)
100 gr  verse kokosnootstukjes
3 el volle yoghurt
2 tl chilipeper (uit molen)
1 bakje munt (15 g), alleen de blaadjes

Schaaf met een kaasschaaf in de lengte plakjes van de komkommer en leg op een schaal. Snij de appel in dunne plakjes en verdeel met de kokosstukjes over de komkommer.
Meng de yoghurt met de chilipeper. Snijd de helft van de munt fijn en voeg toe. Sprenkel over de salade.
Scheur de rest van de blaadjes in stukjes en verdeel over de salade.


donderdag 4 april 2013

Koolraapgratin met witlofsalade

 Het is nog steeds koud, te koud... dus deze schotel past wel. Aardappelen en koolraap de avond ervoor al gekookt, kaas geraspt en alles staat klaar...
Alleen  de salade moet worden gemaakt terwijl het in de oven staat.


1 koolraap (800 gr)
800 gr kruimige aardappelen, geschild
300 ml (houdbare) slagroom
400 ml volle melk
2 tenen knoflook, in plakjes
1 el tijmblaadjes
200 gr gruyère, geraspt
50 gr walnoten, grof gehakt
100 gr veldsla
2 stronkjes witlof, in reepjes, bittere kern eruit
4 el walnootolie
evt. nog wat citroensap of azijn, voor de salade

 Schil de koolraap en snijd de knol in vieren. Snijd de koolraap en de aardappelen in plakjes van 2-3 mm. Verdeel ze over de bodem van een hapjespan. Voeg de slagroom, de melk en de knoflook en wat zout toe. Kook de koolraap met de aardappel in 6-8 min zachtjes gaar. 
Verwarm de oven voor op 200º C. Schep de koolraap en de aardappel met een schuimspaan uit de pan en doe over in 4 ingevette eenpersoonsovenschaaltjes. Kook het room-melkmengsel in tot een dikke room, schenk over de gratins en bestrooi ze met zout, peper, de tijm en de kaas. Bak de gratins in de voorverwarmde oven in 25 min goudbruin.
Rooster de walnoten in een droge koekenpan. Meng de veldsla met de witlof en de geroosterde noten. Maak de salade aan met de olie, zout en peper naar smaak en eventueel nog wat azijn of citroensap.
 

dinsdag 2 april 2013

Lasagne met kaas en citroen en een rodebieten-rucolasalade


De avond ervoor grill ik alvast de courgettes en maak ik de tomatensaus. Op de dag zelf is het alleen de ricotta mengen en stapelen maar....
Als de lasagne in de oven staat is de salade aan de beurt.
Heb zelf een prakje van de dag er voor, maar wel de lekkere salade...


1 grote of 2 kleine courgettes
8 tomaten in stukjes (mag ook uit blik)
blikje tomatenpuree, 140 gram
2 tenen knoflook
300 gram ricotta
1 ei
een halve citroen
100 gram geraspte oude kaas
lasagnevellen (liefst vers)
zout en peper
olijfolie

Verwarm de grill. Was de courgettes en snij ze in de lengte in dunne plakken die je licht inwrijft met olijfolie en bestrooit met een beetje zout. Leg ze onder de grill. Zodra de courgetteplakjes goed zijn, verwarm je de oven voor op 200 graden.
Doe de in stukjes gesneden tomaten (of de inhoud van het blikje) in een pannetje, doe er de tomatenpuree bij en pers er de tenen knoflook in uit. Zet op het vuur, even flink roeren.
Voeg water toe tot de saus van yoghurtachtige dikte is. Laat even doorpruttelen. Naar smaak zout en peper toevoegen.
Roer de ricotta (roomachtige kaas) los met een vork. Rasp de schil van de halve citroen. Roer door elkaar en voeg het ei en de helft van de kaas toe. Maak er een gladde massa van.
Vet een ovenschaal in. Bouw de lasagne in dunne laagjes als volgt op: tomatensaus, lasagne, tomatensaus, lasagne, tomatensaus. Dan een laagje courgette, tweederde van het ricottamengsel, en weer een laagje courgette.  Dan weer tomatensaus en lasagne (en als je nog genoeg hebt, herhaal je het nog een keer). Tot slot de rest van het ricottamengsel.
Bestrooi met de rest van de kaas.
Zet de lasagne in de oven, 20 minuten voor verse, 30 minuten voor  houdbare lasagnevellen.


3 gekookte rode bieten, geschild
1 zakje rucola
100 gram geitenkaas
sap van een citroen
100 gram walnoten
olijfolie
zout en peper

Snij de biet in dobbelsteentjes van maximaal 1 centimeter. Was de rucola en hak grof. Snij de geitenkaas in dobbelsteentjes.
Doe de biet, de walnoten en de rucola samen in een kom, en meng met de olie en het citroensap. Voeg eventueel een heel klein beetje zout en peper toe. Strooi de blokjes kaas erover.