Soep en brood... De avond ervoor al de soep gefabriceerd, zodat nu bij thuiskomst alleen opgewarmd hoeft te worden.
De gremolata is snel gemaakt en geurt heerlijk....
De soep is wel wat aan de pittige kant, maar de yoghurt tempert het wel weer....
Er verdwijnt nog een portie de vriezer in.
40 ml milde olijfolie
500 g pompoen, geschild en in stukken
1 dikke prei, in dunne ringen
250 g aardappel, in stukken
3 tenen knoflook
3 stengels bleekselderij, in boogjes
1 tl komijnpoeder (djinten)
1/2 tl chiliflakes
klein bosje platte peterselie (20 g)
1 (liefst biologische) citroen
evt. Griekse yoghurt voor erbij
Verwarm de olie in een pan met dikke bodem. Voeg de pompoen, prei,
aardappel, 1 gehakte teen knoflook en bleekselderij toe en bak al
omscheppend zachtjes ± 5 min. Voeg het komijnpoeder en de chiliflakes
toe en bak 1 min. mee. Voeg 1 ¼ liter warm water toe en breng aan de
kook. Kook de groente in 20 min. gaar.
Snijd ondertussen voor de gremolata de rest van de knoflook heel
fijn, rasp het geel van de citroenschil en snijd de peterselie heel
fijn. Meng alles met elkaar en voeg naar smaak wat zout toe.
Pers de citroen uit. Pureer de soep met een staafmixer of in een
blender en breng op smaak met zout en evt. wat citroensap. Serveer met
de gremolata. Extra lekker met een schepje yoghurt erdoor.
Neem in plaats van bleekselderij eens knolselderij of kook wortel en
venkel mee in de soep. Pompoen is een perfecte match met koriander. Kook
de steeltjes van een bosje mee en garneer de soep na het pureren met
het korianderblad.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten