Translate

woensdag 4 juli 2012

Zalm en croûte met pittige rettichsalade

Een warme, drukkende dag... ik moet zeggen dat deze schotel bij de dag past.
Op een holletje naar huis, de zalm moet 35 minuten in de oven..
Als de boel ingepakt, besmeerd in de oven staat ga ik toch nog even naar de bakker om een stokbrood erbij te halen.
Ik maak weer eens gebruik van de keukenmachine en bedenk na de razend snel gesneden radijs en rettich dat deze op de kast toch wel onhandig staat..... Een plekje daar voor te creëren komt nog wel.
De zal vervoer ik in de braadslee en met een uitbundige OHHH zet ik dit op tafel.
Volgende week de laatste keer voor hun, dan breekt de vakantie aan... (ook voor mij)


bloem
1 pak van 500 gram bladerdeeg van echte boter
1 zalmfilet van 800 gram, zonder graat
olijfolie
zeezout en zwarte peper uit de molen
4 eetlepels tapenade van zwarte olijven
een bosje verse basilicum
2 rijpe tomaten
1 bol van 150 gram verse mozzarella
1 groot ei


Verwarm de oven voor op 200º. Pak een grote, platte bakvorm en bestuif die met bloem. Bestuif ook een schoon werkvlak en een deegroller met bloem, rol het bladerdeeg uit terwijl je steeds bloem blijft bestuiven, tot de lap deeg ongeveer dezelfde grootte heeft als de bakvorm (zo'n 30 bij 15 centimeter). Leg het deeg in de met bloem bestoven bakvorm. Besprenkel de zalmfilet met olijfolie en strooi er een snuf zout en peper op. Leg de vis met de velkant naar beneden op het deeg, schep de olijventapenade erover en spreid die in een dunne laag uit over de vis. Pluk de basilicumblaadjes van de steeltjes en leg ze op de vis. Snijd de tomaten in plakjes en leg die op de blaadjes basilicum. Scheur de mozzarella in stukjes en strooi die erover. Besprenkel dit alles met nog wat olijfolie en strooi er nog wat peper en zout op. Vouw de randen van het deeg naar binnen en druk ze vast. Breek het ei in een kopje, klop het met een vork los en kwast de deegrand er rondom mee in.
Zet de bakvorm helemaal onder in de voorverwarmde oven, met een lege bakplaat erboven om te zorgen dat de bovenkant niet al te heet wordt. Laat de taart 35 minuten bakken, haal de plaat dan uit de oven en zet hem midden op tafel.


1/2 rettich
1/2 bosje radijs
1/2 el grove mosterd
2 el olijfolie extra vierge
1 el walnootolie
1 el witte-wijnazijn
1/2 tl vloeibare honing
50 g gezouten macadamianoten, grof gehakt
(1 plak bakbacon, in reepjes)

Rettich schillen en met scherp mes of kaasschaaf in flinterdunne plakken snijden. Radijs schoonmaken en ook flinterdun snijden. Dressing kloppen van mosterd, olie en azijn en op smaak brengen met honing, zout en peper. Plakjes rettich dakpansgewijs op vier borden rangschikken. Radijsplakjes erover verdelen. Mosterddressing over rettich en radijs druppelen en smaken 20 minuten in laten trekken. In droge koekenpan macadamianoten kort roosteren en op bord laten afkoelen. (Baconreepjes in koekenpan uitbakken.) Macadamia′s (en bacon) over salade strooien.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten