Translate

donderdag 12 juli 2012

Pizza

Kruidige taart met wortelen, passata di pomodori.... dat was de planning.
Ik hoorde dat volgende week de zoon een paar dagen ging fietsen.
Had beloofd voor de vakantie pizza te maken dus alles omgegooid en pizza gemaakt, met courgette, nog een paar gekookte aardappelen, restant olijven, paprika, ui, mozzarella en zelfgemaakte tomatensaus.
Had nog een krop ijsbergsla en minitomaatjes ... dus een salade was zo gemaakt.
De pizza op de bakplaat was goed te vervoeren op het zeiltje voor mijn krat, lag lekker stabiel.
Met een ooohhhhh pizza  in de oren weer naar huis.
Volgende week nog 1 keer koken, dan is het vakantie !


(Voor 6 tot 8 middelgrote, dunne pizzabodems)

1 kilo wit broodmeel van harde tarwe of Italiaanse bloem tipo 00
    of 800 g wit broodmeel van harde tarwe of Italiaanse bloem tipo 00 + 200 g fijne semolina of tarwegries
1 afgestreken eetlepel fijn zeezout
2 zakjes van 7 g gedroogde gist
1 eetlepel rietsuiker
4 eetlepels extra vierge olijfolie
6,5 dl lauwwarm water 

Zeef de bloem en het zout op een schoon werkvlak en maak een kuiltje in het midden. Roer in een kan gist, suiker, olijfolie en water door elkaar, laat het mengsel een paar minuten staan en giet het daarna in het kuiltje in de bloem. Roer de bloem geleidelijk met een vork van de zijkanten los en door de vloeistof. Ga hiermee door en neem steeds grotere hoeveelheden bloem tegelijk, tot de vloeistof verzadigd is. Bestuif nu je handen met wat bloem en werk daarmee de rest van de bloem door de massa. Blijf kneden tot je een mooi glad en elastisch deeg hebt.
Leg de bal deeg in een grote, met bloem bestoven kom en stuif er ook nog wat bloem over. Dek de kom af met een vochtige theedoek en laat het deeg ongeveer een uur in een warme kamer staan, tot het in volume ongeveer verdubbeld is.
Leg het deeg op een met bloem bestoven werkvlak en kneed en sla het deeg om de lucht eruit te drukken – dit noemen we het terugslaan van het deeg. Je kunt het nu meteen gebruiken of het verpakt in keukenfolie in de koelkast (of vriezer) bewaren tot je het nodig hebt. Als je het direct gaat gebruiken, moet je het deeg in net zoveel ballen verdelen als je pizza’s wilt maken – de hoeveelheid deeg is genoeg voor zes tot acht middelgrote pizza’s.
Qua timing is het een goed idee de pizza’s ongeveer 15 tot 20 minuten voor het bakken uit te rollen. Laat ze na het uitrollen zeker geen paar uur liggen. Mocht je nou toch een tijdje van tevoren willen beginnen, bewaar het rauwe deeg dan afgedekt met keukenfolie in de koelkast. Als je het deeg echter uit wilt rollen zodat je wat minder te doen hebt als je gasten er zijn, moet je het deeg tot min of meer ronde stukken van 0,5 centimeter dik uitrollen en die op iets grotere, met olijfolie ingevette en bloem bestoven stukken aluminiumfolie leggen. Je kunt ze op die manier opstapelen, met keukenfolie afdekken en in de koelkast leggen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten