Translate

donderdag 19 juli 2012

Roergebakken spitskool met Quorn en aardappelen uit de oven

De laatste keer voor de vakantie... ik had begrepen dat de zoon niet thuis zou zijn, maar bleek bij aankomst wel aanwezig...Ik had dan eigenlijk deze keer wel de pizza kunnen doen als klapper, maar ja... Spitskool dus, met paprika, ui en Italiaanse kruiden. Het kan beide in schalen.... Ik wens iedereen een goeie vakantie....Ga eens kijken hoe ik me ga vermaken op mijn niet-koken-dagen ;-)


4-5 eetlepels olijfolie
1 spitskool van 750 g, in brede repen
1 rode paprika, in dunne reepjes
1 rode ui, in dunne partjes
1 teentje knoflook, in plakjes
100 ml kruidenbouillon
½ eetlepel gedroogde Italiaanse kruiden
350 g Quorn stukjes
2-3 eetlepels groene pesto

Verhit de helft van de olijfolie in een wok en roerbak de spitskool, paprika, ui en knoflook 3-4 minuten Voeg de bouillon en Italiaanse kruiden toe en laat de groenten in 4 minuten gaar worden en het vocht verdampen. Voeg zout en peper naar smaak toe.
Verhit de rest van de olijfolie in een koekenpan en bak de Quorn stukjes al omscheppend knapperig bruin. Roer de pesto erdoor en voeg zout en peper naar smaak toe. Warm de Quorn nog heel even door.
Schep de spitskool op warme borden en verdeel de Quorn erover.

donderdag 12 juli 2012

Pizza

Kruidige taart met wortelen, passata di pomodori.... dat was de planning.
Ik hoorde dat volgende week de zoon een paar dagen ging fietsen.
Had beloofd voor de vakantie pizza te maken dus alles omgegooid en pizza gemaakt, met courgette, nog een paar gekookte aardappelen, restant olijven, paprika, ui, mozzarella en zelfgemaakte tomatensaus.
Had nog een krop ijsbergsla en minitomaatjes ... dus een salade was zo gemaakt.
De pizza op de bakplaat was goed te vervoeren op het zeiltje voor mijn krat, lag lekker stabiel.
Met een ooohhhhh pizza  in de oren weer naar huis.
Volgende week nog 1 keer koken, dan is het vakantie !


(Voor 6 tot 8 middelgrote, dunne pizzabodems)

1 kilo wit broodmeel van harde tarwe of Italiaanse bloem tipo 00
    of 800 g wit broodmeel van harde tarwe of Italiaanse bloem tipo 00 + 200 g fijne semolina of tarwegries
1 afgestreken eetlepel fijn zeezout
2 zakjes van 7 g gedroogde gist
1 eetlepel rietsuiker
4 eetlepels extra vierge olijfolie
6,5 dl lauwwarm water 

Zeef de bloem en het zout op een schoon werkvlak en maak een kuiltje in het midden. Roer in een kan gist, suiker, olijfolie en water door elkaar, laat het mengsel een paar minuten staan en giet het daarna in het kuiltje in de bloem. Roer de bloem geleidelijk met een vork van de zijkanten los en door de vloeistof. Ga hiermee door en neem steeds grotere hoeveelheden bloem tegelijk, tot de vloeistof verzadigd is. Bestuif nu je handen met wat bloem en werk daarmee de rest van de bloem door de massa. Blijf kneden tot je een mooi glad en elastisch deeg hebt.
Leg de bal deeg in een grote, met bloem bestoven kom en stuif er ook nog wat bloem over. Dek de kom af met een vochtige theedoek en laat het deeg ongeveer een uur in een warme kamer staan, tot het in volume ongeveer verdubbeld is.
Leg het deeg op een met bloem bestoven werkvlak en kneed en sla het deeg om de lucht eruit te drukken – dit noemen we het terugslaan van het deeg. Je kunt het nu meteen gebruiken of het verpakt in keukenfolie in de koelkast (of vriezer) bewaren tot je het nodig hebt. Als je het direct gaat gebruiken, moet je het deeg in net zoveel ballen verdelen als je pizza’s wilt maken – de hoeveelheid deeg is genoeg voor zes tot acht middelgrote pizza’s.
Qua timing is het een goed idee de pizza’s ongeveer 15 tot 20 minuten voor het bakken uit te rollen. Laat ze na het uitrollen zeker geen paar uur liggen. Mocht je nou toch een tijdje van tevoren willen beginnen, bewaar het rauwe deeg dan afgedekt met keukenfolie in de koelkast. Als je het deeg echter uit wilt rollen zodat je wat minder te doen hebt als je gasten er zijn, moet je het deeg tot min of meer ronde stukken van 0,5 centimeter dik uitrollen en die op iets grotere, met olijfolie ingevette en bloem bestoven stukken aluminiumfolie leggen. Je kunt ze op die manier opstapelen, met keukenfolie afdekken en in de koelkast leggen.

woensdag 11 juli 2012

Vis uit de oven, aardappelen en een eenvoudige spinaziesalade

De laatste keer voor de vakantie op woensdag koken..... Snel de opperdoezen opgezet (gekookt met bosje munt en daarna een beetje aangemaakt met een scheutje citroen), de visschotel is vrij eenvoudig en snel klaar.
De salade in de zak, met weggooi-bakje dressing.... Toch ook een braadslee en een pan mee.
Bij het afleveren hevelen we alles over op schalen, ik hoef morgen niet de spullen op te halen....... VAKANTIE !!!!


4 zalmfilets van 150 gram elk met vel, maar de schubben en graat verwijderd
8 grote, ongepelde tijgergarnalen
een bosje groene asperges
1 citroen
1 verse, rode Spaanse peper
een klein bosje verse basilicum
1 blikje 30 gram ansjovis in olie
4 tenen knoflook
3 à 4 tomaten
(4 plakjes pancetta)

Leg de zalmfilets en de garnalen in een grote braadslede. Breek de onderste, harde stukjes van de asperges, leg ze bij de vis in de braadslede en strooi er een snuf zout en peper op. Snijd de citroen in kwarten en leg die er ook bij. Hak het Spaanse pepertje in stukjes en strooi die samen met de blaadjes basilicum over de vis. Sprenkel er de olie uit het blikje ansjovis over en snipper 4  van de filetjes bij. Pers de ongepelde tenen knoflook in de braadslede en sprenkel er een beetje olijfolie over. Hak de tomaten grof en doe die er ook bij. Leg alles netjes in de braadslede, met de snijkant van de citroenen en het vel van de zalmfilets naar boven. (Drapeer op willekeurige plaatsen de plakjes pancetta in de braadslede.) Zet de braadslede 10 minuten op de middelste stand onder de hete grill (tot de pancetta heerlijk krokant is en ) de vis goed gaar is.

dinsdag 10 juli 2012

Bloemkool met macaroni, lofsalade met waanzinnige dressing

Zo'n beetje aan het einde... nog een paar keer en dan is het vakantie ! Ditmaal een ovenschotel, genoeg voor iedereen. Omdat het voor de vegetariërs is, laat ik de pancetta eruit.
Ik schep een deel in een schaal voor als ik terugkom.....
Had er wel wat meer scherpte in kunnen doen proef ik.
De wit- en roodlof heeft een bijzondere dressing, ruikt goed.
Over 2 dagen eet vriendin niet, maar is het de laatste keer voor de kids... overweeg om dan toch maar pizza te maken...


(8 plakken pancetta (of ontbijtspek))
1 grote bloemkool
500 gram macaroni
250 gram cheddar of oude kaas
4 dikke plakken boeren brood
takje verse rozemarijn
2 tenen knoflook
olijfolie
250 gram crème fraîche
Parmezaanse kaas (voor erbij)

Breng een volle ketel water aan de kook. Verhit de oven tot 220 °C (gasovenstand 7). Zet de grove rasp in de keukenmachine.
(Leg de pancetta in een braadslede (van ongeveer 30 × 25 cm, of groot genoeg voor de pasta) en zet die boven in de hete oven.) Snijd de verlepte buitenste blaadjes en het onderste, stugge deel van de steel van de bloemkool af en snijd de bloemkool in kwarten. Leg de stukken met het hart naar beneden in een grote pan, doe er de macaroni bij en zet de pan op hoog vuur. Giet er zo veel kokend water uit de ketel bij dat alles net onderstaat en breng eventueel nog een volle ketel water aan de kook. Doe er een schep zout bij, sprenkel wat olijfolie in de pan, roer even, leg er de deksel iets scheef op en kook de pasta volgens de aanwijzingen op de verpakking.
Rasp de cheddar in de keukenmachine en doe de kaas in een kom. Zet het standaard mes in de machine, haal de pancetta uit de oven en hak de plakjes samen met het brood, de rozemarijnnaaldjes en een flinke scheut olijfolie tot het mengsel de consistentie van grof broodkruim heeft.
Zet een vergiet op een grote kom om het kookwater op te vangen en laat er de pasta en bloemkool in uitlekken. Kieper de inhoud van het vergiet in de braadslede waar je de pancetta in hebt gebakken en zet hem op laag vuur. Giet er 4oo ml van het opgevangen kookwater bij. Knijp er de ongepelde teentjes knoflook bij, roer er de crème fraîche en de geraspte cheddar door en maak de stukken bloemkool voorzichtig stuk met een keukentang of pureeknijper. Breng het mengsel met zout en peper op smaak. Doe er eventueel nog een extra scheutje van het pastakookwater bij om het een mooie, losse consistentie te geven.
Spreid het mengsel uit en strooi er het broodkruim over. Zet de braadslede ongeveer 8 minuten boven in de oven, of tot er een goudbruin, pruttelend laagje op zit. Zet de bloemkool met macaroni op tafel als het korstje mooi goudbruin is en het gerecht pruttelt, en schaaf er wat krullen Parmezaanse kaas over.


2 flinke kroppen radicchio
2 flinke stronken witlof
een klein bosje verse basilicum 
1 teen knoflook
1/2 blikje van 30 gram ansjovis in olie
1 theelepel dijonmosterd
2 eetlepels mosterd
3 eetlepels rodewijnazijn
een klein handje kappertjes, uitgelekt

Snijd de onderkant van de radicchio en de stronkjes witlof af, trek de blaadjes los en leg ze op een serveerschaal. Pluk de basilicum en strooi de kleinere blaadjes over de salade. Zet een kleine koekenpan op een matig vuur.
Doe de grotere basilicumblaadjes in een blender. Knijp de ongepelde teen knoflook in de beker en doe er een snuf zout en peper, het halve blikje ansjovis met een beetje olie, de mosterd, de yoghurt, de rodewijnazijn en ongeveer dezelfde hoeveelheid extra vierge olijfolie bij. Giet er een klein scheutje water bij en hak alles tot een glad mengen.
Doe de kappertjes met een scheutje olijfolie in de hete koekenpan en laat ze een paar minuten bakken tot ze lekker krokant zijn. Proef of de dressing voldoende zuur is en schenk hem in een kan. Strooi de krokante kappertjes over de blaadjes radicchio en lof, en zet ze samen met de kan dressing op tafel.

donderdag 5 juli 2012

Couscous salade met paprika en groene kruiden en een met pittige rettichsalade

Het is drukkend warm.... ik zweet naar huis.
Meteen de couscous maken, dan kunnen die smeken goed intrekken. De dressing voor de salade is er al dus alleen een kwestie van rettich en radijs in de keukenmachine.
Heb groente- en sateballetjes gekocht, die moeten op het allerlaatst even worden gebakken. De maaltijd kan in zakjes en er is dus verbazing als ik met een klein tasje aankom....... deze keer voor hun geen afwas ! 


100 ml olijfolie
350 gram couscous
3 geroosterde parprika's (pot), in blokjes
1/2 gepekelde citroen, fijgehakt
1 teentje knoflook, fijgehakt
3 eetlepels fijngesneden peterselie
3 eetlepels fijngesneden koriander
3 eetlepels fijngesneden munt
Breng 400 ml water met 1 theelepel zout en 1 eetlepel olie aan de kook. Neem de pan van het vuur en roer de couscous erdoor. Laat de couscous 1 minuut wellen. Wrijf de korrels met de vingertoppen los.
Meng de overige ingrediënten door de couscous. Laat de salade minimaal 1 uur staan, zodat de smaken kunnen intrekken.

woensdag 4 juli 2012

Zalm en croûte met pittige rettichsalade

Een warme, drukkende dag... ik moet zeggen dat deze schotel bij de dag past.
Op een holletje naar huis, de zalm moet 35 minuten in de oven..
Als de boel ingepakt, besmeerd in de oven staat ga ik toch nog even naar de bakker om een stokbrood erbij te halen.
Ik maak weer eens gebruik van de keukenmachine en bedenk na de razend snel gesneden radijs en rettich dat deze op de kast toch wel onhandig staat..... Een plekje daar voor te creëren komt nog wel.
De zal vervoer ik in de braadslee en met een uitbundige OHHH zet ik dit op tafel.
Volgende week de laatste keer voor hun, dan breekt de vakantie aan... (ook voor mij)


bloem
1 pak van 500 gram bladerdeeg van echte boter
1 zalmfilet van 800 gram, zonder graat
olijfolie
zeezout en zwarte peper uit de molen
4 eetlepels tapenade van zwarte olijven
een bosje verse basilicum
2 rijpe tomaten
1 bol van 150 gram verse mozzarella
1 groot ei


Verwarm de oven voor op 200º. Pak een grote, platte bakvorm en bestuif die met bloem. Bestuif ook een schoon werkvlak en een deegroller met bloem, rol het bladerdeeg uit terwijl je steeds bloem blijft bestuiven, tot de lap deeg ongeveer dezelfde grootte heeft als de bakvorm (zo'n 30 bij 15 centimeter). Leg het deeg in de met bloem bestoven bakvorm. Besprenkel de zalmfilet met olijfolie en strooi er een snuf zout en peper op. Leg de vis met de velkant naar beneden op het deeg, schep de olijventapenade erover en spreid die in een dunne laag uit over de vis. Pluk de basilicumblaadjes van de steeltjes en leg ze op de vis. Snijd de tomaten in plakjes en leg die op de blaadjes basilicum. Scheur de mozzarella in stukjes en strooi die erover. Besprenkel dit alles met nog wat olijfolie en strooi er nog wat peper en zout op. Vouw de randen van het deeg naar binnen en druk ze vast. Breek het ei in een kopje, klop het met een vork los en kwast de deegrand er rondom mee in.
Zet de bakvorm helemaal onder in de voorverwarmde oven, met een lege bakplaat erboven om te zorgen dat de bovenkant niet al te heet wordt. Laat de taart 35 minuten bakken, haal de plaat dan uit de oven en zet hem midden op tafel.


1/2 rettich
1/2 bosje radijs
1/2 el grove mosterd
2 el olijfolie extra vierge
1 el walnootolie
1 el witte-wijnazijn
1/2 tl vloeibare honing
50 g gezouten macadamianoten, grof gehakt
(1 plak bakbacon, in reepjes)

Rettich schillen en met scherp mes of kaasschaaf in flinterdunne plakken snijden. Radijs schoonmaken en ook flinterdun snijden. Dressing kloppen van mosterd, olie en azijn en op smaak brengen met honing, zout en peper. Plakjes rettich dakpansgewijs op vier borden rangschikken. Radijsplakjes erover verdelen. Mosterddressing over rettich en radijs druppelen en smaken 20 minuten in laten trekken. In droge koekenpan macadamianoten kort roosteren en op bord laten afkoelen. (Baconreepjes in koekenpan uitbakken.) Macadamia′s (en bacon) over salade strooien.

dinsdag 3 juli 2012

Gado gado

Rijst opgezet en hakker de hak.. Alles gesneden, gekookt... vraag is alleen hoe te vervoeren ?

Ik ga met een afhaalmaaltijd-gevoel op pad. Pindasaus in een beker, kroepoek in een zak, pinda's in een zakje, eieren in een bakje, groenten in een schaal, apart bakje met geroosterde uitjes...
Als ik het uit de tas haal, loopt het water bij mijn vriendin in haar mond zegt ze... schot in de roos dus !


250 g basmatirijst
6 eieren
1 winterpeen
150 g sperziebonen
150 gram gesneden spitskool
1 komkommer 
satésaus
1 zak Indonesische kroepoek naturel
  
Rijst koken volgens gebruiksaanwijzing. Eieren in ca. 7 minuten hard koken, pellen en halveren. Intussen wortel schillen en in reepjes snijden. Sperziebonen schoonmaken en doormidden breken. Wortel, sperziebonen en kool in ca. 6 minuten beetgaar koken, afgieten en met koud water afspoelen. Intussen komkommer schillen en in blokjes snijden. Satésaus in magnetron 1,5 minuut verwarmen op vol vermogen (700 watt). Groenten verdelen over vier borden. Op ieder bord 3 halve eieren leggen. Satésaus over groenten en eieren schenken. Garneren met kroepoek en serveren met rijst.