Translate

dinsdag 10 januari 2012

Zuurkool met knoflookaardappelpuree en rookworst of paddenstoelen

Ok, seizoensgebonden koken en vegetarisch....
Heb sinds kort een abonnement op De Krat, daar zitten o.a. lokaal gekweekte seizoensgebonden groenten in.

Zuurkool..... had nog een pak van Odin in de ijkast liggen... kortom we gaan zuurkool eten.
Bijgevoegd trof ik een recept aan die ik niet kende, maar... met paddenstoelen (iets wat ik zelf niet lust). Dus vandaag koken we redelijk gescheiden (zelfs met verschillende pollepels...).
Een gezinsportie met paddenstoelen, een eigen portie met spekjes en rookworst.
Hoewel het ook een uurtje kan, wordt in het recept gemeld dat 3 uur stoven wel erg lekker is.
De grote pan blijft op het gasfornuis met een sudderplaatje, de kleine pan gaat op het petroleumstelletje...
De knoflookpuree kan wel voor iedereen....
Spannend om iets te koken wat ik ook totaal niet ken.
Ik moet zeggen dat het scherper is dan ik verwachtte, vooral de puree.
Maar wel heerlijk, ik heb de vleesvariant en dat lange stoven met ook de spek en rookworst geeft het een zachte, rokerige smaak.

Terwijl ik de spullen afspoel en op het aanrecht zet, wordt er aangebeld.
De pannen worden afgewassen en wel weer teruggebracht.
Vriendin had een gesprek op school van haar dochter en bracht meteen de spullen terug. Alles schoon op !
Er is weer erg gedetermineerd wat er allemaal in heeft gezeten... ik moet enkel verklappen dat er ook tomatenpuree in heeft gezeten.
Qua scherpte is dit vooral voor de kinderen de top... ook goed om te weten.
Verder blijkt er een buurman zeer geïnteresseerd te zijn in dit concept.
Daar gaan we ons volgende week over buigen.


2 pakken zuurkool
1 kg aardappelen
6 sjalotten
25 gram boter of ganzenvet
250 ml melk
6tenen knoflook
200 ml droge witte wijn
10 jeneverbessen
2 laurierblaadjes
1 theelepel karwijzaad
1 blikje tomatenpuree
gedroogde paddenstoelen (vegetarisch)
Spekjes en goede bio of scharrel rookworst

Zet een zware pan op het vuur en doe er een klont boter of ganzenvet (verkrijgbaar bij poelier of slager) in. Fruit daarin de gesnipperde sjalotten en 2 in plakjes gesneden knoflooktenen zachtjes tot ze zacht zijn. Voeg dan en de spekjes toe en bak even mee. Als de spekjes beginnen te kleuren doe je de rookworst erbij en bak die ook even mee.(voor de vegetariërs: het vlees mag je hier weglaten, later doen we er de gedroogde paddenstoelen bij). Doe dan de uitgeknepen zuurkool erbij samen met de witte wijn. Doe de jeneverbes, laurier, karwijzaad en het blikje tomatenpuree erbij, voor de vegetariërs nu de gedroogde paddenstoelen, en maal er flink zwarte peper over. Roer even goed door. Doe het deksel op de pan en laat heel zachtjes stoven, liefst 3 uur, maar bij echt tijdgebrek is een uur ook genoeg. Voeg eventueel wat water toe als het geheel dreigt droog te koken.
Maak intussen de knoflook aardappelpuree:
Kook de aardappelen met schil in 20 minuten gaar. Zet intussen de melk op met de overige tenen knoflook (ongepeld) en laat de tenen een kwartier zachtjes meekoken. Haal de tenen uit de melk en laat ze iets afkoelen. Nu kan je ze heel makkelijk uit hun velletje persen. Pureer de aardappelen met de knoflook en de hete melk en breng op smaak met zout en flink peper.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten