Translate

donderdag 23 mei 2013

Bleekselderij alla parmigiana

Tsja... dan heb je Parmezaanse kaas gered.... dan moet je er ook iets mee doen. Dit leek me weer eens wat anders dan de geijkte aubergine. 's Avonds al het eerste gedeelte gedaan, zodat er op de dag zelf alleen alles in de overschaal moest en in de oven..
De pasta erbij wordt een mengelmoes van 3 verschillende formaten..
De Parmezaan ruikt trouwens fantastisch..... ik neem nooit meer de "zooi" die ik anders kocht.


4 bleekselderijharten
olijfolie extra vergine
1 kleine ui, in de langte in plakjes gesneden
3 plakjes pancetta of ontbijt spek gesneden (dit heb ik eruit gelaten)
2 tenen knoflook, gehakt
1/2 tl venkelzaad
1 blikje tomaten à 400 g
1 el gehakte tijm
75 g parmezaan, geraspt

Verwarm de oven voor op 180 graden. Snij de onderkant van de selderijharten af. Schil de buitenste stengels. Snijd de uiteinden bij, zodat de harten 12-15 cm lang zijn. Snijd ze in de lengte in kwarten en dan dwars doormidden.
Zet een steelpan op middelhoog vuur en doe er een scheut olie in. Voed de ui (en pancetta) toe en bak tot de ui zacht is. Voeg de stukken bleekselderij toe en smoor ze tot ze zacht zijn.
Zet een andere pan met een scheut olie op het vuur. Voeg de knoflook en venkelzaad toe. Doe de tomaten erbij zodra de knoflook goudbruin is. Vul het blikje met water en giet het erbij, samen  et wat peper en zout. Kook de saus ongeveer een half uur op middelhoog vuur, tot ie ingekookt en dik is.
Neem het deksel van de pan als de selderij zacht is en laat iets bruinen op de bodem van de pan.
Vet een ondiepe ovenschaal van 20 x 20 cm lichtjes in en spreid een beetje tomatensaus uit over de bodem. Verdeel hierover ongeveer een derde van de stukken bleekselderij. Bedek die met meer tomatensaus, wat tijm en flink wat parmezaan. Maak nog een laag; eindig met de laatste hoeveelheid tomatensaus en lekker veel kaas. Strooi er wat zout en peper over. Bak het gerecht ongeveer 20 minuten in de oven - of tot de bovenkant mooi krokant is.



Geen opmerkingen:

Een reactie posten