Translate

donderdag 30 mei 2013

Zomerse risotto met olijven & cantharellen en veldsla

Eens een risotto, de kleuren zijn eigenlijk niet zo zomers....
Op het laatst toch maar wat parmezaanse kaas erbij en veldsla.
Met m'n weer gerepareerde fiets op tijd afgeleverd....


2 sjalotjes, fijn gesnipperd
250 gr taggiasca olijven
2 rode uien
2 bosjes salie
2 el kappertjes
300 gr cantharellen
olijfolie
350 gr risotto
bouillon

Fruit de sjalotjes in een beetje olijfolie zachtjes aan en voeg de risotto toe. Giet beetje bij beetje, zo nu en dan roerend de bouillon toe. Snij intussen de Taggiasca olijven zonder pit grof en de rode uien in ringen. Hak 1 bosje salie ook grof. Meng door de zacht garende risotto. Verhit een beetje olijfolie in een pan en frituur hierin de rest van de blaadjes salie en daarna 2 el kappertjes tot beide knapperig zijn. Laat even afkoelen, bak de cantharellen in dezelfde pan en breng op smaak met peper en zout. Proef de rijst die net (niet helemaal) gaar en smeuïg moet zijn, voeg naar smaak peper en zout toe. Serveer de risotto in diepe borden met de cantharellen en kappertjes met salie overheen. Besprenkel eventueel met wat olijfolie.


150 gr veldsla
1 sjalotje, fijngehakt
2 eetlepels azijn
2 theelepels suiker
80 ml slagroom
verse peper en zout uit de molen

Doe het fijngehakte sjalotje, de azijn en slagroom in een kom en klop met een garde schuimig. Breng op smaak met peper en zout. Voeg de veldsla er bij en roer goed door elkaar.


dinsdag 28 mei 2013

Marokkaanse eieren in paprikasaus

Vandaag eens wat met eieren..... dat doe ik niet zo vaak.
Het geheel is nogal vochtig, dus een kuiltje maken voor het ei is wat ingewikkelder....
Het is eindelijk eens lekker weer en als ik de tas aflever zitten er 3 buiten in een middagzonnetje te genieten. Ik geniet even een kwartiertje mee van de zon.


800 g tomaten
2 el olijfolie
2 rode uien, fijngesneden
4 tenen knoflook, in plakjes
1 rode peper, zonder zaadlijsten, in reepjes
1 gele en 1 rode paprika, in reepjes
8 eieren
1 tl mild paprikapoeder
1 bosje platte peterselie, grof gesneden
4 flinke el volvette yoghurt (of Griekse yoghurt)

Zet met een scherp mes een kruisje onderin de tomaten, dompel ze onder in ruim kokend water en neem na 5-10 tellen eruit. Haal de schil eraf en snij ze in stukken.
Verhit in een wijde braadpan of hapjespan de olijfolie. Bak de uien, knoflook en de rode peper 1 min. zachtjes. Bak de paprika 1 min. zachtjes mee. Voeg de tomatenstukjes toe aan het mengsel en stoof afgedekt 10 min. mee.
Druk met de onderkant van een juslepel 8 kuiltjes in de tomatenstoof. Breek boven elk kuiltje een ei. Verwarm nog 4-5 min. tot de eieren naar wens gaar zijn. Bestrooi de eieren met peper en zout, het paprikapoeder en de peterselie. Serveer de eieren met een flinke lepel yoghurt. Lekker met Marokkaans of Turks brood.



donderdag 23 mei 2013

Bleekselderij alla parmigiana

Tsja... dan heb je Parmezaanse kaas gered.... dan moet je er ook iets mee doen. Dit leek me weer eens wat anders dan de geijkte aubergine. 's Avonds al het eerste gedeelte gedaan, zodat er op de dag zelf alleen alles in de overschaal moest en in de oven..
De pasta erbij wordt een mengelmoes van 3 verschillende formaten..
De Parmezaan ruikt trouwens fantastisch..... ik neem nooit meer de "zooi" die ik anders kocht.


4 bleekselderijharten
olijfolie extra vergine
1 kleine ui, in de langte in plakjes gesneden
3 plakjes pancetta of ontbijt spek gesneden (dit heb ik eruit gelaten)
2 tenen knoflook, gehakt
1/2 tl venkelzaad
1 blikje tomaten à 400 g
1 el gehakte tijm
75 g parmezaan, geraspt

Verwarm de oven voor op 180 graden. Snij de onderkant van de selderijharten af. Schil de buitenste stengels. Snijd de uiteinden bij, zodat de harten 12-15 cm lang zijn. Snijd ze in de lengte in kwarten en dan dwars doormidden.
Zet een steelpan op middelhoog vuur en doe er een scheut olie in. Voed de ui (en pancetta) toe en bak tot de ui zacht is. Voeg de stukken bleekselderij toe en smoor ze tot ze zacht zijn.
Zet een andere pan met een scheut olie op het vuur. Voeg de knoflook en venkelzaad toe. Doe de tomaten erbij zodra de knoflook goudbruin is. Vul het blikje met water en giet het erbij, samen  et wat peper en zout. Kook de saus ongeveer een half uur op middelhoog vuur, tot ie ingekookt en dik is.
Neem het deksel van de pan als de selderij zacht is en laat iets bruinen op de bodem van de pan.
Vet een ondiepe ovenschaal van 20 x 20 cm lichtjes in en spreid een beetje tomatensaus uit over de bodem. Verdeel hierover ongeveer een derde van de stukken bleekselderij. Bedek die met meer tomatensaus, wat tijm en flink wat parmezaan. Maak nog een laag; eindig met de laatste hoeveelheid tomatensaus en lekker veel kaas. Strooi er wat zout en peper over. Bak het gerecht ongeveer 20 minuten in de oven - of tot de bovenkant mooi krokant is.



dinsdag 21 mei 2013

Eiernoedelsoep met Chinese kool en anijschampignons

Wat te doen met de anijspaddestoelen in de krat ??
Gelukkig zit er een recept bij. Een licht maaltijdsoepje...
Ikzelf gebruik de rest van de chinese kool voor een wokgerechtje


300 g Chinese kool, zeer dun gesneden
1 bakje anijschampignons, in dunne plakjes 
1 kleine ui, fijngesnipperd
1 el zonnebloemolie
1 cm gember, geschild en fijngetrapt 

1 teentje knoflook, fijngehakt
1 l groentebouillon
4 nestjes eiernoedels
1 blok tahoe, in stukken van 3 cm 

Olie om in te frituren
2 lente-uitjes, in ringetjes


Frituur de blokjes tahoe om en om lichtbruin in een laagje olie. Laat uitlekken op keukenpapier en bestrooi met wat zout of zoute ketjap.
Kook de noedels gaar volgens gebruiksaanwijzing op de verpakking.
Verhit 1 eetlepel zonnebloemolie in een koekenpan pan. Bak hierin de gember, de knoflook en ui zachtjes aan tot de ui zacht en glazig worden. Voeg de champignons toe en bak 2 minuten mee.

Breng de groentebouillon aan de kook in een soeppan. Voeg de Chinese kool en het paddenstoelenmengsel toe. Kook 1 minuut door.
Leg de noedels en de tahoe in 4 soepkommen en schep de bouillon en groenten er over. Bestrooi met wat lente-ui. 



donderdag 16 mei 2013

Linzen met ovengroenten

Het is koud en nat buiten..... Ik heb een lauwwarme salade bedacht, maar had eigenlijk ook wel een winterse pot kunnen zijn.
De salade ruikt werkelijk heerlijk........
Ik besluit er een mooi stokbrood bij te geven.
Als de tas weer wordt teruggegeven met de schone spullen krijg ik de complimenten voor de beide maaltijden deze week....  


1 bos peen, schoongemaakt
400 g sjalotten, in parten
2 tenen knoflook met velletje, gekneusd
3 el olijfolie
4 el balsamicoazijn
2 blikken linzen (a 400 g), uitgelekt
3 el walnootolie (flesje 250 ml)
1/2 zakje selderij (a 40 g), blaadjes fijngesneden
1 citroen, schoongeboend
1 bakje tuinkers
1 bakje ricotta (verse kaas, 250 g)
2 avocado's eetrijp

Verwarm de oven voor op 180 ºC. Snijd de wortels in drieën. Verdeel met de sjalot en knoflook over een met bakpapier beklede bakplaat. Meng 2 el olijfolie met 2 el azijn en sprenkel erover. Bestrooi met peper en zout. Bak ca. 40 min. in de oven. Schep elke 10 min. om.
Meng de linzen in een schaal met de walnootolie en selderij. Rasp de gele schil van de citroen en pers de vrucht uit. Roer het rasp, 2 el sap en de tuinkers door de ricotta. Halveer de avocado's overlangs. Verwijder de pitten, schil de helften en snijd het vruchtvlees in plakjes. Besprenkel met citroensap.
Doe de groenten in een schaal. Duw de knoflooktenen uit hun velletje, prak fijn en meng met de rest van de olijfolie en azijn. Schep om met de groenten. Voeg toe aan de linzen. Verdeel de avocado erover en serveer de ricotta erbij.

dinsdag 14 mei 2013

Indiase curry van kikkererwten en mango met dahl van grauwe erwten en kokos

Na twee weken meivakantie kunnen we weer aan de slag... De avond ervoor heb ik de dahl al gemaakt.. omdat ie lang moet koken. In de magnetron weer opgepiept. De curry is snel gemaakt en de papadums ook. 


1 komkommer
2 uien
2 blikken kikkererwten (a 400 g)
2 eetlepels olie plantaardig
3 eetlepels milde currypasta (pot a 250 ml)
1 blik tomatenblokjes (400 g)
100 ml kokosmelk (blik a 400 ml)
1 mango
1 pak pappadums naturel (10 stuks)
1/2 zakje verse koriander (a 15 g)

Komkommer wassen, zaden verwijderen en overig vruchtvlees in blokjes snijden. Uien pellen en fijnsnijden. Kikkererwten laten uitlekken. Olie in braadpan verhitten en uien ca. 2 min. fruiten. Currypasta toevoegen. Kikkererwten, tomatenblokjes, komkommer en kokosmelk toevoegen en geheel ca. 8 min. op laag vuur gaarkoken. Intussen mango schillen, pit verwijderen, mango in blokjes snijden en laatste 3 min. meekoken. Pappadums bereiden volgens aanwijzingen op verpakking. Vlak voor serveren koriander grof snijden. Curry over vier diepe borden verdelen en garneren met koriander.


250 gram geweekte grauwe erwten
1 ui
2 tenen knoflook
lepeltje massala
lepeltje geplette korianderzaadjes
lepeltje gemberpoeder
lepeltje komijn
snuf zout
snuf cayennepeper
scheutje water
half blokje kokos (santen)

Fruit de ui, de knoflook en de kruiden in een scheutje olie. Klein scheutje water erbij. Dan de erwten toevoegen. Op een zacht vuur gaar laten koken. Na ongeveer 45 min een half blokje santen toevoegen en goed doorroeren. Een scheutje kokosmelk kan natuurlijk ook maar van santen wordt het lekker sticky en daar hou ik van.
Grauwe erwten blijven door hun velletje helemaal heel als je ze kookt. Dus even proeven om te checken of ze al zacht zijn. Op het einde heb ik de erwten gestampt met een stamppotstamper. Zo wordt het een lekker prutterig geheel maar houdt toch een bite.