Translate

dinsdag 9 oktober 2012

Gnocchi met spinazie en paddestoelen

Voor het eerst gnocchi gemaakt en het smaakt heerlijk licht. Alleen is de boel wat geleiachtig... wat wel jammer is. Absoluut nog eens maken en dan uitvinden hoe ik ze droger krijg.
Saus van spinazie, paddenstoelen en crème fraîche en hop op weg.... Bel de familie dat ik voor een open brug sta en ik er echt wel aankom.....


1 kg aardappelen,
1 zak spinazie
2 bakjes paddenstoelen
1 teentje knoflook
1 eidooier
200 g bloem
200 g boter
200 ml crème fraîche
Parmezaanse kaas
Zout en versgemalen peper
Versgemalen nootmuskaat


Boen de aardappelen schoon met een groenteborstel. Kook ze in de schil in gezouten water tot ze gaar zijn. Giet de aardappelen af, schil ze en pureer ze goed fijn terwijl ze nog warm zijn - dan gaat het makkelijker – het liefst met een pureeknijper. Laat de aardappelen even afkoelen. Voeg een eierdooier aan de gepureerde aardappelen toe. Kneed de puree op een met bloem bestoven werkvlak terwijl je er af en toe een beetje bloem bij strooit, zodat je een zacht maar elastisch deeg krijgt. Kneed niet te hard anders wordt het deeg plakkerig. Neem een stuk van het deeg, strooi er nog extra bloem op en rol het met de handen tot een 'worstje' van ca. 2 cm dik. Snijd deze rol in kleine stukjes ter grootte van een vingerkootje. Herhaal dit tot al het deeg in stukjes is verdeeld. Neem een grote vork en houd die in je hand met de tanden naar boven gericht. Druk nu elk stukje deeg zachtjes met je duim tegen de tanden van de vork en laat de gnocchi op een schone doek er vanaf rollen. Herhaal dit met alle stukjes deeg, leg ze op een bord, dek af met een schone theedoek en zet weg tot gebruik
Was de spinazie en laat uitlekken. Doe de spinazie met aanhangend kookvocht in een pan met deksel en zet op het vuur. Laat de spinazie en paar minuten koken in het eigen vocht tot alle spinazie geslonken is, haal dan de pan van het vuur. Maak de kastanjechampignons schoon en halveer ze. Verwarm de boter met een scheutje olijfolie in een koekenpan en bak de champignons met de fijngesneden knoflook rondom tot ze gaar zijn. Voeg op het laatst een scheutje wijn toe en laat een paar minuten koken. Voeg dan de crème fraîche en de geslonken spinazie toe en meng goed door. Breng op smaak met peper, zout en een beetje nootmuskaat.
Kook de gnocchi in ruim kokend water met zout. Wanneer ze klaar zijn, komen ze vanzelf aan de oppervlakte drijven; dat duurt slechts enkele minuten. Schep ze met een schuimspaan uit het water en leg ze in een warme schaal. Giet het paddenstoelen-spinazie mengsel over de gekookte gnocchi. Serveer met versgeraspte Parmezaanse kaas.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten