Translate

donderdag 18 oktober 2012

Auberginelasagne

's Avonds al de auberginesaus gemaakt, dus bij thuiskomst de boel afmonteren en de oven in.
Heb nog besloten een witlofsalade erbij te geven en heb daar alle tijd voor terwijl de lasagne in de oven pruttelt.
Ik kom tegelijkertijd met de oudste zoon aan en geef hem de tas... snel naar huis... eten voorbereiden voor de gasten die morgen komen.


3 aubergines
3 tenen knoflook geplet, in plakjes
paar takjes tijm, blaadjes geplukt
1 gedroogd rood pepertje, verkruimeld
8 eetlepels olijfolie
2 blikken pruimtomaten à 400 g

balsamicoazijn
klontje boter
bosje verse basilicum, blaadjes geplukt, steeltjes gehakt
200 g Goudse kaas of Cheddar, geraspt

3 flinke handen vol geraspte parmezaanse kaas
6-8 lasagnevellen, vers uit het koelvak
Verwarm de oven op 200 graden. Stoom de hele aubergines in 30 minuten boven een pan kokend water, schep het vruchtvlees eruit en hak het grof. Bak de aubergine, knoflook, tijm en rode peper 10 minuten zachtjes in olijfolie.
Voeg de tomaten toe, breek ze grof in stukken met een houten lepel, voeg dan de boter, balsamico en het grootste deel van de basilicumblaadjes en alle steeltjes toe. Breng aan de kook en laat 15 minuten zachtjes koken tot de saus ingekookt en dik is.
Strijk een laag van de auberginesaus uit over de bodem van een grote, ondiepe ovenschaal. Strooi er wat Goudse kaas en een handvol parmezaan over en leg er een laag lasagnevellen over. Herhaal 1 of 2 keer tot de schaal vol is. Eindig met een laatste laagje parmezaan, bestrooi met wat basilicumblaadjes en besprenkel met wat olijfolie.
Zet 25 - 30 minuten in de oven tot de auberginelasagne bubbelt en goudbruin is.




4 eetlepels extra vergine olijfolie
1 eetlepel rodewijnazijn
1 grote sinaasappel
Bladpeterselie
1 eetlepel verse oreganoblaadjes, grote blaadjes gehakt

3 struikjes witlof, zonder buitenste bladeren, bladeren losgemaakt½ kleine rode ui, in zo dun mogelijke ringen
Walnoten

Olijven

Klop voor de dressing de olie en azijn tot een emulsie en breng op smaak met zout en peper.
Snijd met een klein scherp mes, bij voorkeur gekarteld, de schil en alle witte onderschil van de sinaasappel. Houd de sinaasappel heel en snijd ze in plakken van ½ tot 1 cm dik. Leg de plakken sinaasappel in een grote slakom.
Voeg het witlof toe met de peterselie, oregano en ui en schenk de dressing erover. Meng alles goed. Strooi er de walnoten en olijven over.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten