Translate

dinsdag 30 oktober 2012

Prei-wortel-tomaat ovenschotel

Ontvang een mailtje, of het ook later gebracht kan worden... een kwartiertje maar...... R komt vaak later en eet vaak "koud". Tuurlijk, geen probleem... scheelt toch wat gehol.
Gisteren al de piepers voor de puree geschild. Rest van het snijwerk gaat tussen het koken van de aardappels door.
Door de wintertijd fiets ik ineens in het donker naar ze toe... In een verlicht keukenraam wordt ik al toegezwaaid!
Krijg nog de mededeling dat de zoon tegenwoordig een beugel heeft en dus harde zaken zoals noten een beetje uit den boze zijn... meldt hem dat ie anders alles gepureerd krijgt.


2 stengels prei
6 bospeentjes
bakje kleine champignons (200 gr)
2 teentjes knoflook
paneermeel
zachte kruidenkaas (bv. Boursin)
50 gram geraspte oude kaas
6 tomaten
zout en peper
scheutje witte wijn
1 theelepel bloem
boter
1 kilo aardappels
(soja)melk
zout


Schil de aardappels en zet ze op met wat zout. Verwarm de oven voor op 250 graden.
Maak prei en wortel schoon en snij beide in ringen van ongeveer een halve centimeter, snij de champignons in tweeën, de tomaten in stukjes. Smelt boter in een grote wokpan en pers daar de teentjes knoflook in uit. Bak de prei in de hete boter, voeg daarna de worteltjes toe. Gebruik peper en zout naar smaak. Bak dit een paar minuten. Giet dan de witte wijn erbij, strooi eetlepel bloem over de groente en roer even goed om de bloem te laten binden.  Voeg hierna de champignons en tomaten toe. Draai na een paar minuten bakken en roeren het gas uit. Roer het hele pakje Boursin door het groentemengsel.
Doe het groentemengsel in een grote ovenschaal en dek het af met aardappelpuree. Meng de geraspte kaas met wat kruidenpaneermeel en strooi het over de aardappelpuree. Leg er een paar kleine klontjes boter bovenop. Schaal in de oven en 15 min. geduld hebben.

donderdag 18 oktober 2012

Auberginelasagne

's Avonds al de auberginesaus gemaakt, dus bij thuiskomst de boel afmonteren en de oven in.
Heb nog besloten een witlofsalade erbij te geven en heb daar alle tijd voor terwijl de lasagne in de oven pruttelt.
Ik kom tegelijkertijd met de oudste zoon aan en geef hem de tas... snel naar huis... eten voorbereiden voor de gasten die morgen komen.


3 aubergines
3 tenen knoflook geplet, in plakjes
paar takjes tijm, blaadjes geplukt
1 gedroogd rood pepertje, verkruimeld
8 eetlepels olijfolie
2 blikken pruimtomaten à 400 g

balsamicoazijn
klontje boter
bosje verse basilicum, blaadjes geplukt, steeltjes gehakt
200 g Goudse kaas of Cheddar, geraspt

3 flinke handen vol geraspte parmezaanse kaas
6-8 lasagnevellen, vers uit het koelvak
Verwarm de oven op 200 graden. Stoom de hele aubergines in 30 minuten boven een pan kokend water, schep het vruchtvlees eruit en hak het grof. Bak de aubergine, knoflook, tijm en rode peper 10 minuten zachtjes in olijfolie.
Voeg de tomaten toe, breek ze grof in stukken met een houten lepel, voeg dan de boter, balsamico en het grootste deel van de basilicumblaadjes en alle steeltjes toe. Breng aan de kook en laat 15 minuten zachtjes koken tot de saus ingekookt en dik is.
Strijk een laag van de auberginesaus uit over de bodem van een grote, ondiepe ovenschaal. Strooi er wat Goudse kaas en een handvol parmezaan over en leg er een laag lasagnevellen over. Herhaal 1 of 2 keer tot de schaal vol is. Eindig met een laatste laagje parmezaan, bestrooi met wat basilicumblaadjes en besprenkel met wat olijfolie.
Zet 25 - 30 minuten in de oven tot de auberginelasagne bubbelt en goudbruin is.




4 eetlepels extra vergine olijfolie
1 eetlepel rodewijnazijn
1 grote sinaasappel
Bladpeterselie
1 eetlepel verse oreganoblaadjes, grote blaadjes gehakt

3 struikjes witlof, zonder buitenste bladeren, bladeren losgemaakt½ kleine rode ui, in zo dun mogelijke ringen
Walnoten

Olijven

Klop voor de dressing de olie en azijn tot een emulsie en breng op smaak met zout en peper.
Snijd met een klein scherp mes, bij voorkeur gekarteld, de schil en alle witte onderschil van de sinaasappel. Houd de sinaasappel heel en snijd ze in plakken van ½ tot 1 cm dik. Leg de plakken sinaasappel in een grote slakom.
Voeg het witlof toe met de peterselie, oregano en ui en schenk de dressing erover. Meng alles goed. Strooi er de walnoten en olijven over.

dinsdag 16 oktober 2012

Chinese kool met tempé roerbakschotel


Op zoek naar tempé, iets wat ik niet meer veel tegenkom tegenwoordig. Ik beland bij de buurttoko en met een tas vol kroepoek, seroendeng en andere lekkere extra's vertrek ik weer.
Het prutje pas ik een klein beetje aan op het feit dat er kinderen mee-eten, dus iets minder knoflook. Het ruikt heerlijk. Met een tas vol doosje en potjes lever ik het af.....
De dag erna vindt in naast de schoongewassen potjes en pannen dat ze het heerlijk hebben gevonden.


600 g Chinese kool, in dunne reepjes
8 bosuitjes, witte gedeelte fijngehakt
1 blok tempé

4 teentje knoflook, fijngehakt 
1-2 tl sambal oelek
1 tl gula djawa of bruine suiker
½ theelepel trassi

zout naar smaak 
plantaardige olie
gekookte rijst


Draai de helft van de uien en de knoflook, de sambal oelek, de gula djawa, trassi en het zout in de keukenmachine tot een grove pasta.
Snijd de tempé in dunne rechthoekige blokjes. Verhit in een pan flink wat olie en frituur hierin de tempé goudbruin. Laat uitlekken op keukenpapier. Giet zoveel olie uit de pan totdat er nog 3 eetlepels olie overblijven. Fruit in deze olie de pasta 3 minuten tot een beetje kleverige massa. Schep de tempé er door, zodat deze bedekt wordt met lekkere saus en zet weg.
Verhit in een koekenpan en klein beetje olie en fruit hierin de rest van de ui en knoflook. Schep de Chinese kool erbij en roerbak tot de kool een beetje zacht wordt.
Leg de rijst over een grote schaal. Verdeel de Chinese kool erover en bestrooi met de tempé.

donderdag 11 oktober 2012

Broccolistamp

Piepers al geschild, de broccoli al in roosjes..... Fijn, want na gedoe op mijn werk kom ik laat thuis.
Sju en de geroosterde pijnboompitjes, stampen, hard gekookte eieren er door en blokjes oude kaas...
Op de fiets en keurig op tijd afgeleverd. Terwijl ik nog even babbel komt de man van mijn vriendin thuis met de mededeling dat ik niet thuis was.... hij had aan mijn deur geklopt om de maaltijd mee te nemen... te laat bleek


1 kilo aardappelen
4 stronken broccoli
100 gram pijnboompitten
2 eieren
scheutje (soja)melk
zout


2 kleine uitjes
olijfolie
sesamolie
groentebouillonblokje



Kook de aardappelen met wat zout gaar. Was intussen de broccoli, verdeel in roosjes en kook in ongeveer 7 minuten in een beetje water met zout tot ze beetgaar zijn. Laat uitlekken.
Verhit een laagje olijfolie in een kleine steelpan tot ze gloeiend heet is. Snipper de uitjes en fruit ze in de olie tot ze bruin zijn. Doe dan het bouillonblokje erbij, voeg een halve liter water toe en laat een paar minuten flink koken. Voeg tot slot twee theelepels sesamolie toe en laat nog even pruttelen.
Kok de eieren 5 minuten, tot ze hard gekookt zijn.
Rooster de pijnboompitten in een droge koekenpan op een zacht vuurtje tot ze lichtbruin zijn.
Giet de aardappelen af en stamp ze. Maak smeuïg met een scheut (soja)melk. Stamp de broccoli door de aardappels. Snij de hardgekookte eieren in stukjes en roer erdoor.
Schep de stamppot op een bord, doe er wat jus over en strooi er op het laatste moment een handje pijnboompitten overheen.

dinsdag 9 oktober 2012

Gnocchi met spinazie en paddestoelen

Voor het eerst gnocchi gemaakt en het smaakt heerlijk licht. Alleen is de boel wat geleiachtig... wat wel jammer is. Absoluut nog eens maken en dan uitvinden hoe ik ze droger krijg.
Saus van spinazie, paddenstoelen en crème fraîche en hop op weg.... Bel de familie dat ik voor een open brug sta en ik er echt wel aankom.....


1 kg aardappelen,
1 zak spinazie
2 bakjes paddenstoelen
1 teentje knoflook
1 eidooier
200 g bloem
200 g boter
200 ml crème fraîche
Parmezaanse kaas
Zout en versgemalen peper
Versgemalen nootmuskaat


Boen de aardappelen schoon met een groenteborstel. Kook ze in de schil in gezouten water tot ze gaar zijn. Giet de aardappelen af, schil ze en pureer ze goed fijn terwijl ze nog warm zijn - dan gaat het makkelijker – het liefst met een pureeknijper. Laat de aardappelen even afkoelen. Voeg een eierdooier aan de gepureerde aardappelen toe. Kneed de puree op een met bloem bestoven werkvlak terwijl je er af en toe een beetje bloem bij strooit, zodat je een zacht maar elastisch deeg krijgt. Kneed niet te hard anders wordt het deeg plakkerig. Neem een stuk van het deeg, strooi er nog extra bloem op en rol het met de handen tot een 'worstje' van ca. 2 cm dik. Snijd deze rol in kleine stukjes ter grootte van een vingerkootje. Herhaal dit tot al het deeg in stukjes is verdeeld. Neem een grote vork en houd die in je hand met de tanden naar boven gericht. Druk nu elk stukje deeg zachtjes met je duim tegen de tanden van de vork en laat de gnocchi op een schone doek er vanaf rollen. Herhaal dit met alle stukjes deeg, leg ze op een bord, dek af met een schone theedoek en zet weg tot gebruik
Was de spinazie en laat uitlekken. Doe de spinazie met aanhangend kookvocht in een pan met deksel en zet op het vuur. Laat de spinazie en paar minuten koken in het eigen vocht tot alle spinazie geslonken is, haal dan de pan van het vuur. Maak de kastanjechampignons schoon en halveer ze. Verwarm de boter met een scheutje olijfolie in een koekenpan en bak de champignons met de fijngesneden knoflook rondom tot ze gaar zijn. Voeg op het laatst een scheutje wijn toe en laat een paar minuten koken. Voeg dan de crème fraîche en de geslonken spinazie toe en meng goed door. Breng op smaak met peper, zout en een beetje nootmuskaat.
Kook de gnocchi in ruim kokend water met zout. Wanneer ze klaar zijn, komen ze vanzelf aan de oppervlakte drijven; dat duurt slechts enkele minuten. Schep ze met een schuimspaan uit het water en leg ze in een warme schaal. Giet het paddenstoelen-spinazie mengsel over de gekookte gnocchi. Serveer met versgeraspte Parmezaanse kaas.

dinsdag 2 oktober 2012

Gegratineerde bloemkoolschotel met abdijkaas

Vandaag beginnen we weer en hoewel ik het koken wel heb gemist, loopt het vandaag niet goed. Al sinds een week heb ik een zeer zieke kat in huis en lijkt het maar niet beter te gaan....
Toch maar aan deze schotel begonnen en tussen alles door de dierenarts bellen.
Was niet echt een fijn begin van de reeks... de donderdag moeten ze het ook weer zelf doen, dan moet ik met de kat naar de arts.
Hoop dat we volgende week een betere week hebben


800 gr. bloemkool in grote rozen
zout
3 el. olijfolie
250 gr. kastanjechampignons, in plakjes
6 gedroogde tomaatjes op olie, in reepjes
12 groene olijven met piment, in plakjes
1 dl. tomatensap
2 el. peterselie, fijngehakt
250 gr. abdijkaas, in plakjes

Verwarm de oven voor op 200*C.
Kook de bloemkool in een pan met ruim water met zout in ca. 10 min. beetgaar.
Verhit de olie in een wok en bak de champignons op hoog vuur in ca. 4 min. mooi bruin.
Schep de tomaatjes, olijven en tomatensap erdoor en laat ca. 3 min. zachtjes sudderen.
Vet de ovenschaal in. Giet de bloemkool af en leg hem in de ovenschaal.
Verdeel het champignonmengsel erover.
Strooi de peterselie erover en leg de abdijkaas erop. Laat de bloemkoolschotel in de oven in ca. 20 min. goudbruin en gaar worden.