Translate

dinsdag 31 januari 2012

Hartige pompoentaart met hummus


Ok... Er ligt een klein pompoentje vriendelijk te wachten ..... Ga toch maar kijken wat ik er mee kan - anders dan de geijkte soep.
In een magazine die ik bij een vriendin heb gevonden staat een hartige taart.... lijkt me lekker. Vooral het gebruik van amandelen en pistachenootjes lijkt me een heerlijk.

Ik snor in mijn Joods kookboek een recept voor humus op, zelf maken is toch lekkerder dan uit een potje.
Omdat het zo ontzettend koud is buiten besluit ik de taart eerst in een krant te wikkelen en daarna in een fleece dekentje. Hij ruikt lekker moet ik zeggen. Een onderdeel van de IKEA-etagère doet dienst als deksel, zodat er niets op de taart kan vallen.
Ik eet zelf niet de taart, maar wok de spinazie die gebruikt werd en maak de zalmsnippers op die ik voor de zalmrolletjes voor het weekend nog over had.
Hoor later dat het op dat de volwassenen het lekker hadden gevonden, de kinderen raar... maar wel lekker.
Morgen maar uitvissen wat het rare was.... dat moeten we natuurlijk zien te vermijden.
Nu eerst afwassen en de maaltijd voor morgen voorbereiden.


1 tl kummel (karwijzaad)
1/2 tl kaneelpoeder
1 tl gembersiroop
2 el rozijnen
500 gr pompoen (geschild en in blokjes)
500 gr knolselderij
4 grote sjalotjes
75 gr gepelde amandelen
75 gr pistachenootjes (gepeld)
200 gr verse spinazie
1/2 pak filodeeg
400 gr hummus 
 
Laat het filodeeg in ongeveer 2 uur ontdooien, Verwarm de oven op 200C en vet een springvorm van ongeveer 28 cm doorsnee in.
Meng de kummel, kaneel, gembersiroop en rozijnen met 3 eetlepels olijfolie met de blokjes pompoen en knolselderij. Rooster de groenten in een hete oven (200C) in ongeveer 20 minuten.
Pel de sjalotjes, halveer ze indien nodig en bak ze in een koekenpan met een beetje olijfolie op een zacht vuur tot ze beginnen te bruinen. Roer er dan de amandelen en pistachios doorheen. Als deze bruin beginnen te worden, voeg dan de spinazie toe. Laat deze slinken en haal van het vuur. Laat het vocht in een zeef eruit lopen en spatel dit geheel voorzichtig door de geroosterde pompoen.
Vet de plakjes ontdooide filodeeg in met wat olijfolie en bedek de springvorm met een laag filodeeg, waarbij je telkens een stuk van ongeveer 10 cm over de rand laat hangen. Bestrijk deze laag met gesmolten boter en maak nog een laag. Maak in het totaal 4 lagen.
Vul de taart met de helft van het groentemengsel. Doe daarom de hummus en daarop de rest van het groentemengsel.
Vouw nu voorzichtig een voor een de overhangende lapjes deeg over de taart. Bestrijk de taart met olijfolie en bak de taart op 200C in ongeveer 30 tot 35 minuten goudbruin.

   

donderdag 26 januari 2012

Tagliatelle met champignons en witlof, haricots verts met zongedroogde tomaatjes

 Ok... tweede werkdag, maar iets meer rek in tijd. Ik heb sinds kort een abonnement op de Krat, waar groenten, brood e.d. in zit. Deze keer ook een doosje bospaddenstoelen....
Omdat ik die zelf niet eet, ga ik direct voor de vegetarische familie op zoek naar een recept.
Pasta is ook lekker snel, bijkomend voordeel...
De bij de AH ingekochte verse pasta (bonusaanbieding) staat al in mijn koelkast te wachten.

Donderdag weer op een holletje naar huis en begin met koken....

Het bakken van de vegetarische variant op spek gaat denk ik iets anders dan in recept staat vermeldt, maar daar passen we wel een mouw aan. Omdat ik zo voortvarend te werk ga ben ik eerder dan de bedoeling klaar.
Na het afleveren van de maaltijd haal ik m'n andere pan op.... ga naar huis... Deze week is het me gelukt.
Moet wel op zoek naar een fleece dekentje.... heb er nu maar een en da's te weinig. MMMMM ik geloof dat ik weer eens naar de IKEA mag ;-)


300 g tagliatelle
4 el olijfolie 
1 duopak magere spekreepjes (250 g) of vegetarische spekreepjes
1 teen knoflook, fijngesneden 
1 bakje kastanjechampignons (250 g), gehalveerd 
1 tl gedroogde oregano 
400 g witlof 
1 bekertje crème fraîche (125 ml)

Kook de tagliatelle volgens de aanwijzingen op de verpakking beetgaar.  Verhit ondertussen de olie in een koekenpan en bak de spekreepjes 5 min. Neem ze met een schuimspaan uit de pan. Bak de knoflook, champignons en oregano 4 min. in het achtergebleven bakvet. Snijd ondertussen de onderkant van de stronken witlof en snijd het witlof in de lengte in vieren. Verwijder de harde kern. Voeg het witlof toe aan de champignons en roerbak 2 min. Doe de spekreepjes en crème fraîche erbij en verwarm op laag vuur. Breng op smaak met peper en zout.  Schep het witlofmengsel over de pasta. Lekker met fijngesneden peterselie.

woensdag 25 januari 2012

Couscous met gemarineerde kip, spinaziesalade met sinaasappeldressing

Koken voor iemand die geen melkproducten, geen vette vleessoorten en weinig vet mag.... is op zich al een uitdaging. Ze wil graag de maaltijd om 18.00 uur ontvangen ..... op de dag dat ik met mijn nieuwe baan start.
De avond ervoor heb ik een eetafspraak en besluit bij thuiskomst meteen naar m'n bed te gaan en de voorbereidingen in de ochtend te doen.
Dus zo sta ik in de ochtend prei in ringen te snijden en de wortel in lintjes.
Alles staat start klaar.... Op naar mijn baan !

Ik kom om ongeveer kwart over vijf thuis, redelijk gaar maar schiet meteen de keuken in.
Couscous wellen, dadels er door heen... kip marineren.. bakken....
Alles de tas in en HUP naar de familie.
Ik haal 18.00 uur, bedenk wel meteen dat ik veel moet voorbereiden....
De familie zie ik voor het eerst en ben benieuwd wat ze er van vinden.
De pan wordt de dag erna opgehaald, na een andere voedselronde.... ik moet aanbellen want de spullen staan nog binnen.
Goed even te horen dat ze het heerlijk vonden, ik ben heel zuinig geweest met vet, mag wel iets meer...
Nu maar bedenken wat de tweede maaltijd gaat worden.


300 gram kipfilet
2 eetlepels citroensap
2 theelepels geraspte citroenschil
2 gedroogd pepertjes
300 gram couscous
6 dl kippenbouillon
400 gram prei
2 winterwortels
2 eetlepels olie
16 dadels









Snijd de kipfilet in smalle reepjes. Maak een marinade van het citroensap, de geraspte citroenschil en het verkruimelde chilipeper en schep dit door de kip.Laat de kip 10 minuten staan.
Doe de couscous in een schaal en schenk er de kokende bouillon op. Meng alles goed en laat de couscous 10 minuten wellen. Maak de groente schoon. Snijd de prei in ringen en schaaf de wortel in dunne linten. Verwarm de olie in een braadpan en bak hierin de kip aan alle kanten bruin. Bak de prei en de wortel mee gaar. Ontpit de dadels en halveer ze in de lengte. Schep de dadels door de couscous en schep het kip-groentemengsel er op. 


25 g pijnboompitten 
3 handsinaasappels 
150 g gorgonzola (kaas), in blokjes 
3 eetlepels olijfolie 
1 rode ui 
300 g panklare spinazie

Rooster de pijnboompitten in een droge koekenpan goudbruin. Laat ze op een bordje afkoelen. Snijd de schil en het witte vel van de sinaasappels. Snijd de partjes boven een grote kom tussen de vliesjes uit en vang het sap op. Voeg 1/3 van de gorgonzola en alle olijfolie toe aan het sinaasappelsap en klop alles met een garde tot een dressing. Breng op smaak met zout en (versgemalen) peper. Snijd de ui in dunne plakjes. Schep de spinazie, de ui en de helft van de partjes sinaasappel door de dressing. Verdeel de spinaziesalade over vier borden en strooi de pijnboompitten erover. Leg de rest van de sinaasappelpartjes en de stukjes gorgonzola erop en serveer direct.

donderdag 19 januari 2012

Hollandse hutspot met pastinaak, vegetarische worstjes en een kuiltje jus

Vandaag uit 'de dunne vegetariër' gekookt, had nog een flinke wortel liggen dus hutspot.
Lekker met Pastinaak, dat maakt het wat pittiger.
Omdat ik vanmiddag een telefoondienst moest doen had ik alles al startklaar gezet.
Helaas liep mijn dienst uit vanmiddag en begon ik aan de late kant.
Alles was (op de uien na) geschild en gesneden dus meteen de pannen op het vuur. Snel alle uitjes gehakt en begonnen aan mijn eerste vegetarische jus ..... en vegetarische worstjes. Ik ken wel de (Tivall) balletjes, maar de worstjes zijn voor mij nieuw.

Een belletje naar de familie (ze zijn met 1 man minder vandaag), ze moeten
nog 5 minuten extra wachten...
De worstjes worden gebakken en ik moet zeggen het ruikt heerlijk. Ze worden in de folie gerold, bakje jus en bakje gebakken uitjes... pan in de tas en karren maar.
Daar alles uitgepakt en wederom is er weer gesmuld.
Ik heb zelf thuis 2 porties hutspot, een voor nu en eentje wordt ingevroren...

Vandaag ook contact gehad met een ander die graag wil dat ik kom koken.
Is iets ingewikkelder ivm diverse beperkingen, maar we besluiten het voor een maand te proberen.
Hoewel ik nu een baantje heb gevonden, het salaris is niet gigantisch en op deze manier komt splinter toch redelijk door de winter.......


1 kilo aardappelen
1 pond pastinaak
1 pond winterpeen
1 pond uien
groentebouillonblokje
eventueel boter of margarine
voorgebakken uitjes
vegetarische worstjes

Schil de aardappelen, de pastinaak en de winterpeen (gebruik de dunschiller), Snij de wortelen en pastinaak in plakjes. Doe alles in een ruime plan, voeg genoeg water met een bouillonblokje toe en breng het aan de kook. Snij intussen de uien in niet te kleine stukken en doe ze erbij.
Als de aardappelen gaar zijn draai je het vuur uit en giet je het water af. Vang het kookvocht op in een bakje! Stamp het gerecht goed door elkaar en voeg wat kookvocht toe als het niet smeuïg genoeg is. Een klontje boter of margarine is ook goed.


2 kleine uitjes
olijfolie
sesamolie
groentebouillonblokje 

Verhit een laagje olijfolie in een kleine steelpan tot ze gloeiend heet is.  Snipper de uitjes en fruit ze in de olie tot ze bruin zijn. Doe dan het bouillonblokje erbij, voeg een halve liter water toe en laat een paar minuten flink koken. Voeg tot slot twee theelepels sesamolie toe en laat nog even pruttelen.

dinsdag 17 januari 2012

Indiase groene kool met zilvervlies rijst, omelet en papadums

Er zat een groende kool in de krat, een groente waar zelfs via google niet heel veel recepten te voorschijn bracht.
Besluit om bijgeleverd recept te proberen. Maak er omelet bij en ga op jacht naar papadums...
Dit kost me een dag, ten eerste omdat de AH ze niet meer verkoopt, maar ook, ik kom niet op de naam. Sta bij een aantal kleine zaakjes in mijn buurt te zoeken, maar kan moeilijk uitleggen wat ik zoek.
Dan bedenk ik dat er een toko in de buurt zit, uit mijn route, maar niet ver en hebben altijd veel.
Sta daar in eerste instantie ook te klungelen, maar zodra ik uitleg wat ik zoek wordt meteen gewezen waar het staat. Ik sta nog versteld dat ik maar niet op de naam kom.... ouderdom..... pppffff.

Ik sta net met alle pannen buiten als de telefoon gaat, ik heb ook telefoondienst. Dit keer een telefoontje waar ik gegevens moet noteren dus weer terug naar binnen. Daarna als een speer naar het gezin. Zoonlief komt later binnenvallen en is benieuwd naar de groene kool, hij kende het niet....
Thuisgekomen zie ik dat ik een kruidje ben vergeten er door te gooien.
Bak voor mezelf een omeletje en eet het met smaak op.
Morgen ben ik bij hun in de buurt, dus haal ik de pannen op. Omdat ik ze niet zie krijg ik een sms.... weer alles op (op een klein beetje rijst na). Ik moet zeggen dat dat altijd prettige berichten zijn. Heb sinds kort ook 'de dunne vegetariër' in huis... zie er al een aantal prettige recepten in.
Merk dat ik ook bij vrienden door hun kooktijdschriften heen spit.... vindt het leuk om ook voor mezelf het een uitdaging te houden.
Nu.... op naar de afwas!


500 gram groene kool, in dunne reepjes
1 sjalot, fijngesneden
1 teentje knoflook
1 stukje verse gemberwortel, fijngesneden
2 groene chilipepers, zaad verwijderd en fijngesneden
1 theelepel komijnzaad
1 theelepel gemalen kurkuma
2 theelepels gemalen komijn
1 theelepel gemalen korianderzaad
¼ theelepel chilipoeder
20 g boter

Hak de ui, knoflook, gember en chilipepers samen fijn in een keukenmachine, maar zorg ervoor dat je geen gladde puree krijgt. Je kunt alles ook fijnhakken met een mes. Verhit de olie in een koekenpan met zware bodem en bak het uienmengsel enkele minuten zonder het te laten kleuren. Voeg het komijnzaad en de kurkuma toe en roer 1 minuut. Voeg de reepjes kool toe en roer ze door het uienmengsel, zodat ze geel kleuren. Voeg de gemalen komijn, koriander, het chilipoeder en wat zout en peper toe. Schep de kool nogmaals om. Laat hem afgedekt 10 minuten zacht koken onder af en toe roeren, tot hij gaar maar niet te zacht geworden is. Voeg tussentijds nog 1-2 eetlepels water toe, zodat de kool niet aanbakt. Roer de boter erdoor en dien op.

dinsdag 10 januari 2012

Zuurkool met knoflookaardappelpuree en rookworst of paddenstoelen

Ok, seizoensgebonden koken en vegetarisch....
Heb sinds kort een abonnement op De Krat, daar zitten o.a. lokaal gekweekte seizoensgebonden groenten in.

Zuurkool..... had nog een pak van Odin in de ijkast liggen... kortom we gaan zuurkool eten.
Bijgevoegd trof ik een recept aan die ik niet kende, maar... met paddenstoelen (iets wat ik zelf niet lust). Dus vandaag koken we redelijk gescheiden (zelfs met verschillende pollepels...).
Een gezinsportie met paddenstoelen, een eigen portie met spekjes en rookworst.
Hoewel het ook een uurtje kan, wordt in het recept gemeld dat 3 uur stoven wel erg lekker is.
De grote pan blijft op het gasfornuis met een sudderplaatje, de kleine pan gaat op het petroleumstelletje...
De knoflookpuree kan wel voor iedereen....
Spannend om iets te koken wat ik ook totaal niet ken.
Ik moet zeggen dat het scherper is dan ik verwachtte, vooral de puree.
Maar wel heerlijk, ik heb de vleesvariant en dat lange stoven met ook de spek en rookworst geeft het een zachte, rokerige smaak.

Terwijl ik de spullen afspoel en op het aanrecht zet, wordt er aangebeld.
De pannen worden afgewassen en wel weer teruggebracht.
Vriendin had een gesprek op school van haar dochter en bracht meteen de spullen terug. Alles schoon op !
Er is weer erg gedetermineerd wat er allemaal in heeft gezeten... ik moet enkel verklappen dat er ook tomatenpuree in heeft gezeten.
Qua scherpte is dit vooral voor de kinderen de top... ook goed om te weten.
Verder blijkt er een buurman zeer geïnteresseerd te zijn in dit concept.
Daar gaan we ons volgende week over buigen.


2 pakken zuurkool
1 kg aardappelen
6 sjalotten
25 gram boter of ganzenvet
250 ml melk
6tenen knoflook
200 ml droge witte wijn
10 jeneverbessen
2 laurierblaadjes
1 theelepel karwijzaad
1 blikje tomatenpuree
gedroogde paddenstoelen (vegetarisch)
Spekjes en goede bio of scharrel rookworst

Zet een zware pan op het vuur en doe er een klont boter of ganzenvet (verkrijgbaar bij poelier of slager) in. Fruit daarin de gesnipperde sjalotten en 2 in plakjes gesneden knoflooktenen zachtjes tot ze zacht zijn. Voeg dan en de spekjes toe en bak even mee. Als de spekjes beginnen te kleuren doe je de rookworst erbij en bak die ook even mee.(voor de vegetariërs: het vlees mag je hier weglaten, later doen we er de gedroogde paddenstoelen bij). Doe dan de uitgeknepen zuurkool erbij samen met de witte wijn. Doe de jeneverbes, laurier, karwijzaad en het blikje tomatenpuree erbij, voor de vegetariërs nu de gedroogde paddenstoelen, en maal er flink zwarte peper over. Roer even goed door. Doe het deksel op de pan en laat heel zachtjes stoven, liefst 3 uur, maar bij echt tijdgebrek is een uur ook genoeg. Voeg eventueel wat water toe als het geheel dreigt droog te koken.
Maak intussen de knoflook aardappelpuree:
Kook de aardappelen met schil in 20 minuten gaar. Zet intussen de melk op met de overige tenen knoflook (ongepeld) en laat de tenen een kwartier zachtjes meekoken. Haal de tenen uit de melk en laat ze iets afkoelen. Nu kan je ze heel makkelijk uit hun velletje persen. Pureer de aardappelen met de knoflook en de hete melk en breng op smaak met zout en flink peper.