Translate

woensdag 18 december 2013

Spinazie stamppot met casselerrib

Direct nadat ik de maaltijd voor woensdag heb weggebracht begin ik aan die voor donderdag... het is zo voor de feestdagen druk bij de kapper, dus meerdere dagen om te koken.
Hierna nog een keertje voor de kerst, ik ben die dag vrij, dus besluiten we dat ik warm kom aanleveren... dat wordt het weekend zoeken naar iets wat echt geen opwarm kan gebruiken..


750 g kruimige aardappels
300 g spinazie
1 teentje knoflook
3 el Italiaanse extra vergine olijfolie
2, 5 dl melk
4 plakken casselerrib
1 glas witte wijn
2 el rode mosterd
snufje zout en peper
1 verse knoflook

Kook de aardappels gaar en pureer ze snel. Snipper of rasp de knoflook en meng met de olijfolie door de puree. Voeg zoveel melk toe dat er een mooie luchtige puree ontstaat. Voeg zout en peper naar smaak toe. Bak de plakken casselerrib zachtjes lichtbruin. Was indien nodig, de spinazie en roer door de aardappelpuree. Doe de hete puree in een schaal, leg het vlees er op. Blus de bakpan met de wijn, laat heel even inkoken en voeg dan de mosterd toe. Giet over het vlees of serveer apart. Haal de buitenkant van de steel van de verse knoflook af en snijd het binnenste, zachte gedeelte superdun. Bestrooi het gerecht hiermee.


dinsdag 17 december 2013

Roti

Had bij de groothandel Chinees een aantal rotivellen gekocht en met een recept van Ramon Beuk
gaan we aan de slag.... Het ruikt heerlijk als ik 's avonds het vuur uitdraai...
Vanmiddag eerst een borrel op het werk, kom ietwat schevig thuis...... de 2 biertjes hebben er ingehakt. Snel de bakjes afleveren, terwijl het thuis wordt opgewarmd in een pan... heerlijk !!


1 kg kippenbouten
1 dl olie
1 ui (gesnipperd)
4 tenen knoflook (fijngehakt)
40 g masala
zwarte peper
1 tl komijnzaad
2 tomaten in blokjes
3 dl kippenbouillon
4 aardappels (geschild en in vieren gesneden)
2 Madame Jeanette-pepers
1 kleine ui
1 teentje knoflook
400 g kousenband
6 eieren

Bak de kip in ruim olie aan alle kanten bruin. Schep twee derde van de olie uit de pan en voeg ui, knoflook, masala, zwarte peper en komijnzaad toe. Bak het geheel al roerend op hoog vuur 3 minuten aan. Voeg de tomaten toe en bak deze ook nog 2 minuten al roerend mee. Blus af met de kippenbouillon. Breng het geheel even aan de kook, draai het vuur laag, voeg de aardappelen en de hele Madame Jeanette-pepers toe en laat het geheel met het deksel op de pan 45 minuten zachtjes stoven.
Verhit in een andere pan 3 el olie, fruit de ui en knoflook en voeg de kousenband toe. Bak deze 2 minuten aan. Houd het vuur hoog en voeg steeds kleine beetjes water toe. Hierdoor bakken en garen de bonen sneller.
Kook de eieren 5 minuten en maak ze in ijswater volledig koud (de dooier is nu nog niet helemaal gestold). Pel ze en dep ze droog.
Bak de eieren in ruim olie aan alle kanten bruin en voeg ze toe aan de masalasaus.
Verdeel de kip met de aardappelen en de saus over de borden. Garneer met de kousenband en het ei. Serveer met roti of rijst.


Ik heb zelf gekochte roti gebruikt.... maar voor de liefhebber een recept om het zelf te maken

500 g zelfrijzend bakmeel
3 dl water
15 g zout
75 g gele spliterwten
1 el gemalen komijnzaad
2 tenen knoflook (fijngehakt)
1 Madame Jeanette-peper

Kneed het bakmeel met water en zout tot een soepel deeg.
Kook de erwten in 20 tot 25 minuten tot ze net aan gaar zijn en laat ze uitstomen.
Voeg de komijn, knoflook en Madame Jeanette-peper toe en hak het geheel in de keukenmachine fijn tot een poeder.
Vorm 12 balletjes van het deeg en maak in elk deegballetje een kuiltje. Vul dit kuiltje met het spliterwtenmengsel en knijp het dicht zodat opnieuw een bal ontstaat. Bestuif de werkplek met bloem en rol de bal uit tot een platte pannenkoek.
Bak de roti’s in een halfhete pan ingesmeerd met een filmpje olie tot ze aan beide kanten goudbruin zijn.
Serveer met masala kip en kousenband. Overige roti’s kun je in de vriezer bewaren.


zondag 15 december 2013

Moussaka

Ik krijg bericht dat de dag voor Sinterklaas ik voor 4 moet koken... en graag de komende week op
meer dagen, met wisselende samenstelling. Het is tenslotte de feestmaand en dat merk je als kapper.
Twee van de medewerkers hadden nog nooit van moussaka gehoord... hoop dat ze het wel lekker vonden. Na het wegbrengen kan ik het restje opwarmen en eten.....


1 ui
2 tenen knoflook
500 g lamsgehakt/half om half
1 tl kaneelpoeder
1 tl paprikapoeder
1 glas rode wijn
1 blik gepelde tomaten
2 takjes platte peterselie
2 takjes munt
350 g aardappelen
2 grote aubergines
2 eieren
250 g feta
450 ml Griekse yoghurt

Snipper de ui en de tenen knoflook. Fruit ze glazig in ruim olijfolie en voeg het gehakt500 g lamsgehakt toe. Bak het gehakt rul en voeg de kaneel en paprikapoeder toe. Voeg 1 glas rode wijn toe en laat het inkoken. Voeg het blik gepelde tomaten toe en prak de tomaten stuk in het gehakt en laat ca.10 min. sudderen. Breng op smaak met zout en peper. Hak 2 takjes platte peterselie en 2 takjes munt en voeg ze toe. Neem de pan van het vuur. Schil de aardappels, snij ze in plakjes en kook ze net gaar. Giet ze af en schep ze op een bord om wat af te koelen. Snij de grote aubergine in de lengte in plakken. Bak ze met olijfolie in etappes aan beide zijden bruin en bestrooi licht met zout en peper. Meng eieren, de (fijn verbrokkelde) feta en en de Griekse yoghurt met elkaar. Verwarm de oven voor op 190°C.
Verdeel een laagje gehaktsaus in een ovenschaal (26 x 17 cm.). Beleg dit met aubergineplakken. Verdeel weer een laagje saus en verdeel daarop een laag aardappel. Verdeel hierop een laag yoghurtmengsel en bouw verder met aubergine, gehakt etc. Eindig als laatste weer met een laag yoghurtmengsel.
Bak de moussaka ca. 40 min. tot de bovenzijde gaat kleuren.


donderdag 5 december 2013

Paella, vegetarisch

Vandaag waaien we alle kanten op en ben ik met de bus naar het werk... Bij thuiskomst meteen aan de slag, heb niet al te veel tijd. Gooi er uiteindelijk iets minder bouillon in en stoof de bevroren tuinboontjes even mee... anders worden ze niet warm/gaar. Ruikt heerlijk terwijl ik het in een schaal overdoe... Sta helaas voor een open brug, dus kom verkleumt en nat het afleveren.... heerlijke avondje begint dan ... happie eten en lekker Dexter kijken terwijl het buiten regent, hagelt en waait....... Het is de laatste maaltijd voor dit jaar voor de familie.

3 el olijfolie
1 Spaanse ui, fijngehakt
1 rode, groene en gele paprika, ontdaan van zaadjes en in reepjes gesneden
1 venkelknol, in reepjes gesneden
4 teentjes knoflook, geperst
4 laurierblaadjes
½ theelepel gerookte paprikapoeder
1 tl kurkuma
½ theelepel cayennepeper
300g Calasparra rijst (of andere paella rijst)
200 ml sherry
2 theelepels saffraandraadjes
900 ml kokende groentebouillon
24 mini- pruimtomaten
5 kleine gegrilde artisjokken in olie uit een potje, uitgelekt en in vieren
400g tuinbonen, (vers of bevroren)
20 ontpitte Kalamata olijven, gehalveerd
2 eetlepels grof gesneden peterselie
4 partjes citroen , om te dienen
zeezout

Verhit de olie in een paella of grote, ondiepe pan,  bak zachtjes de ui gedurende vijf minuten. Voeg de paprika en venkel toe en bak op matig vuur tot ze zacht en goudkleurig (ongeveer acht minuten). Voeg de knoflook toe, bak een minuut, roer dan de laurier en de kruiden erdoor. Voeg de rijst toe en bak al roerend, gedurende twee minuten. Voeg de sherry en saffraan toe, laat het een minuut inkoken, voeg dan de bouillon en een derde van een theelepel zout. Zet het vuur zo laag mogelijk en laat het 20 minuten sudderen, of tot het meeste vocht is opgenomen. Niet roeren: de geringe warmte zorgt ervoor dat de rijst blijft plakken aan de bodem van de pan .
Haal de pan van het vuur. Proef en voeg zout indien nodig, maar vermijd al te veel roeren in de rijst en groenten. Strooi de tomaten, artisjokken en bonen over de rijst, dek de pan goed af met folie en laat het 10 minuten rusten . Haal de folie, strooi de olijven bovenop , bestrooi met peterselie en serveer met partjes citroen.

woensdag 4 december 2013

Cur­ry van (mini­) groente met kip

Ga horen of ik wel of niet moet koken.... en voor hoeveel... Had al een recept uitgezocht, maar als ik de mail krijg wil ik toch wat anders. Dit kom ik tegen en is snel genoeg om ook als avondeten te dienen voor mij.... Het wordt koken voor 2.
Kom 1 schaal minigroente tegen, besluit er een kleine broccoli en bloemkool doorheen te mengen.. scharrel nog wat amandelschaafsel erbij... mmmmmmm


300 g basmatirijst
3 el zonnebloemolie
2 uien, in halve ringen
300 g kipfilet, in stukjes
2 el milde Indiase currypasta
2 rode pepers
2 schalen minigroente (a 200 g)
1 blik kokosmelk (400 ml)
1 bakje koriander (15 g), grofgesneden

Kook de rijst volgens de aanwijzingen op de verpakking.
Verhit de olie in een wok en roerbak de ui 3 min. Voeg de kip en currypasta toe en bak 3 min. mee. Snijd het steeltje van 1 rode peper. Halveer de peper in de lengte en verwijder met een scherp mesje de zaadlijsten. Snijd het vruchtvlees fijn. Voeg samen met de haricots verts uit de verpakking van de minigroente en kokosmelk toe aan de currypasta. Breng aan de kook en laat 4 min. koken. Halveer de maïskolfjes in de lengte en voeg samen met de bimi toe en laat nog 2 min. koken.
Snijd het steeltje van de andere rode peper. Rol de peper tussen je handen zodat de zaadjes eruit vallen. Snijd de peper in ringetjes en garneer de curry ermee. Bestrooi met de koriander en serveer met de rijst. Lekker met een partje limoen.