Translate

donderdag 13 maart 2014

Gortrisotto met geroosterde groenten en knoflook

De laatste werkdag.... betekent ook even dat ik het koken on hold heb.... Moet even de ruimte krijgen om het nieuwe eigen te maken. Bij thuiskomst meteen alle groenten fijn hakken en verwerk er ook nog een pastinaak en 2 vergeten champignons in... Morgen een vrije dag..... pppfffff tijd voor de gekregen kookboeken om door te bladeren


2 uien, 1 fijngesneden, 1 in ringen
2 wortels, in stukjes
1 bos rauwe bieten, in partjes
250 gram geschilde butternutpompoen, zaad eruit in stukken
wat tijm- en rozemarijntakjes
11 tenen knoflook en 1 gepeld en fijngesneden
5 el olijfolie
350 gram parelgort
100 ml witte wijn
1 liter groentebouillon
25 gram geraspte Parmezaanse kaas + wat extra
2 el fijngesneden basilicum + extra blaadjes

Verwarm de oven voor op 200˚C. Leg de in ringen gesneden ui, met de wortel, de bieten, pompoen, kruiden en 11 tenen knoflook in een braadslee. Schep om met 3 el van de olie en rooster 45-50 min tot alles gaar is. Schep af en toe om. Neem uit de oven en laat 20 min rusten.
Verhit de resterende olie in een steelpan op matig vuur en bak hierin de fijngesneden ui en knoflook met wat zout en peper 5 min. zachtjes. Voeg de gort toe en schep de korrels 1 min om zodat ze glazig zijn. Schenk de wijn erbij, laat deze al roerend verdampen en schenk dan de bouillon erbij. Breng aan de kook en laat onafgedekt 30 min zachtjes koken of tot de gort beetgaar is en alle vloeistof is opgenomen. Schep de geroosterde groenten, de kaas en basilicumblaadjes erdoor. Voeg zout en peper naar smaak toe en serveer de gortrisotto met nog wat kaas en basilicum.

Elzasser noodles.....

Na een heftige afscheidsborrel kom ik 's avonds te laat thuis, dus sta ik om half 7 uur 's morgens dit te maken... Ik gebruik mienestjes... en ik moet zeggen het ruikt lekker.
In de bakjes kan het afkoelen en om iets over achten breng ik het weg.
Voor mezelf ook een portie, zonder de paddestoelen er in...


4 el vloeibare honing
6 el wittewijnazijn
zout
300 g Elzasser platte noodles of platte eiernoodles
2 el zonnebloemolie
200 g gerookte lardons (spekreepjes)
2 wortels (geschild en in dunne staafjes)
1/4 rodekool (gehalveerd en harde kern verwijderd, geschaafd)
200 g kastanjechampignons (schoongeveegd en in vieren)
4 sjalotjes (gepeld en in dunne ringen)
4 teentjes knoflook (gepeld en fijngehakt)
2 lente-uitjes (witte en groene deel gescheiden, in dunne ringen)
2 volle eetlepels fijngestampte verse mierikswortel

Roer de honing, azijn en zout naar smaak door elkaar en zet het mengsel apart. Breng een grote pan water aan de kook en kook de noodles volgens de aanwijzingen op de verpakking. Giet ze af en bewaar een beetje kookvocht.
Verhit de olie in een wok of grote koekenpan op hoog vuur. Voeg de spekreepjes, wortels, kool, champignons en noodles toe en roerbak alles 2 minuten. Voeg de sjalotjes, knoflook en het witte deel van de lente-uitjes toe. Bak alle ingrediënten nog 2 minuten en voeg dan de honingsaus en een paar eetlepels noodleskookvocht toe. Zet het vuur uit en meng de mierikswortel erdoor. Serveer het gerecht direct en bestrooi met het groene deel van de lente-ui.

donderdag 6 maart 2014

Champignonbaklava met blauwaderkaas en sperzieboontjes

Een heerlijk lente-dagje.... rustig op het werk, maar ga uiteindelijk toch laat weg..... Als eerste meteen
de filo uit de vriezer, champignons hakken en bakken... Vind het toch wat kaalig, dus besluit ik maar een portie sperzieboontjes te koken en er bij te geven. Fiets tussen de fluitende merels naar het aflever adres en lever het af. Zelf eet ik een portie van de vorige dag.. ik hou zelf niet zo van paddestoelen en blauwe kaas ;-)


75 gr boter
500 gr kastanjechampignons, in grove stukken
2 teentjes knoflook
2 eetl rozemarijn (vers) fijngehakt of italiaanse kruiden (gedroogd)
125 gr pitloze witte druiven, gewassen
2 zakjes hazelnoten (à 65 gr), grof gehakt
zout, versgemalen peper
1 pakje diepvries fillodeeg (225 gr), ontdooid
250 gr blauwe kaas
rechthoekige ovenschaal (ca 20x30 cm)

Oven voorverwarmen op 225 ºC.
In ruime koekenpan 25 g boter verhitten en champignons en knoflook op hoog vuur ca. 5 minuten al omscheppend bakken.
Van vuur af rozemarijn (of italiaanse kruiden), druiven en 2/3 van de hazelnoten erdoor mengen.
Op smaak brengen met zout en peper.Rest van de boter smelten. ovenschaal invetten en 1 vel fillodeeg op de bodem leggen. Deeg met boter bestrijken en hier weer een vel opleggen.Zo doorgaan tot er 5 velletjes op elkaar liggen. Champignonmengsel over deeg verdelen en kaas erover verbrokkelen. Afdekken met velletje deeg.Deeg met boter bestrijken. Zo doorgaan tot alle velletjes zijn gebruikt. Bovenste velletje met boter bestrijken. Zijkanten van deeg goed instoppen. Rest van de hazelnoten verdelen over deeg. Met scherp mes ruitvormig patroon in bovenste lagen deeg snijden. In oven baklava in 30 minuten bakken tot deeg knapperig en goudbruin is.

woensdag 5 maart 2014

Kipcurry met bloemkool en rijst

De een-na-laatste keer voordat ik aan m'n nieuwe baan begin en even pas op de plaats maak. Kook op
woensdagavond en breng uit donderdagochtend weer weg.... heb een beetje het gevoel "iets onder de leden" te hebben... met zware armen en benen fiets ik het ommetje...... De kapper is al met een klant bezig..... ik prik op de ijskast een briefje met wat ik heb gemaakt en de waarschuwing dat ik hier na nog maar 1 keer kom.


1 grote ui
2 serranopepers, zonder zaadjes
2 tenen knoflook, gepeld
2 eetlepels verse geraspte gemberwortel
2 eetlepels olijfolie
2 theelepels kerriepoeder
2 ontvelde, uitgebeende kippenborsten
zout en peper
4 dl kokosmelk uit blik
1 bosje verse, gehakte koriander
1 bloemkool
1 plukje munt
basmatirijst

Hak de ui, pepers en knoflook, doe er de geraspte gember bij en laat het mengsel een paar minuten in de olie zweten. Doe het kerriepoeder erbij en roerbak dat in een paar minuten mee. Hak de kippenborsten in hapklare stukjes en doe ze bij het mengsel. Laat ze een paar minuten meebakken en voeg naar smaak zout en peper toe.
Giet de kokosmelk bij het mengsel en laat het ongeveer 20 minuten op laag vuur pruttelen, tot de stukjes kip gaar zijn. Strooi er de gehakte koriander over.
Serveer er met muntblaadjes gekookte bloemkool en basmatirijst bij.